Carlsen før ekstrem utfordring: – Det blir viktig å ikke få panikk

​BERLIN (NRK): Magnus Carlsen står foran en av sin karrieres vanskeligste utfordringer. Ingen har noensinne greid det han skal prøve på den kommende uka.

Magnus Carlsen

UTFORDRES: Magnus Carlsen, her under Norway Chess i sommer. Det ble hans svakeste turnering noensinne.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det var en unik prestasjon da han vant begge titlene i fjor, ingen har gjort det tidligere. Så hvis han gjentar det i år, er det en utrolig bragd, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

Lørdag starter VM i lynsjakk og hurtigsjakk, Magnus Carlsens aller viktigste mål denne sesongen.

Hvert eneste år siden 2013 har Carlsen vunnet sin viktigste turnering. Men denne gangen er det en veldig reell mulighet for at han vil stå tomhendt igjen.

199 sultne konkurrenter

– Det er et kolossalt sterkt felt, det sterkeste noensinne. Det er 200 stormestere med, og med et så stort felt kan du være sikker på at noen er i absolutt toppform. Magnus er nok favoritt, men det er ikke opplagt at sjansene hans er spesielt store sammenlignet med sjansene for alle de 199 andre, sier Bae, som kommenterer VM på NRK.

Torstein Bae

KLAR: NRK-ekspert Torstein Bae skal kommentere VM for NRK.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ingen har noensinne greid å forsvare VM-titler i både lynsjakk og hurtigsjakk.

– Å vinne dette er rett og slett veldig vanskelig, sier Magnus Carlsen til NRK.

Mener fjorårets seier var heldig

Carlsen sjokkerte sjakkverdenen da han vant begge disipliner i fjor. Men det var bare på hengende håret.

– Forrige gang var det jo egentlig ganske tilfeldig at jeg vant hurtigsjakken. Det gikk ut av kontroll, og så hadde jeg mye flaks og dyktighet på slutten, sier verdensmesteren selv.

– I lynsjakken hadde jeg veldig gode resultater. Men likevel ble det spennende da Jan Nepomnjasjtsji fikk kjempeflyt. Det sier litt om denne turneringen: Med så mange spillere øker sjansen for at noen virkelig har dagen. Det gjør det veldig vanskelig å vinne på kommando, sier Carlsen.

Magnus Carlsen tror på VM seier

VIDEO: Magnus Carlsen er på plass i Berlin.

Stiller spørsmål ved formen

I fjor gikk Carlsen inn i VM med enorm selvtillit. Nå har formen vært mer skranten.

– Magnus sin form er et spørsmålstegn. Året har rett og slett vært litt labert, særlig i Norway Chess, men også den forrige turneringen, Sinquefield Cup. Han er nødt til å heve seg, sier Bae.

Carlsen selv mener formen i lynsjakk er knallgod, mens han er mer usikker i hurtigsjakk. Og han vet hva som skjer om man ikke er helt på topp - det har nemlig skjedd før.

– I VM i lynsjakk i 2012 hadde jeg plutselig bare ett poeng på de første seks partiene. I 2010 herjet jeg den første dagen, men hadde minus én i score dagen etter. Så det er ikke lett. Man må være skjerpet hele tiden, og det er en maraton. Det er viktig å ikke få panikk hvis det blir noen tidlige remiser, eller til og med tap, sier Carlsen.

Siste nytt

 • Everton ute etter straffedrama

  Etter åtte rundar med straffespark var cupbomba eit faktum; QPR slo ut Everton av den engelske ligacupens tredje runde.

  Tom Davies bomma på straffe for Everton og Jimmy Dunne kunne sørge for at OPR er klar for fjerde runde.

  Ved full tid stod det 2–2 mellom laga.

  Også mellom Fulham og Leeds gjekk det til ein dramatisk straffesparkkonkurranse, men etter seks rundar kunne Leeds-fansen sleppe jubelen laus.

  Carabao Cup - Third Round - Queens Park Rangers v Everton
  Foto: Peter Cziborra / Reuters
 • Reserven tok Liverpool vidare

  Liverpool tok seg komfortabelt vidare til den fjerde runden i ligacupen etter at dei slo Norwich 3-0. Takumi Minamino vart kveldens store spelar for gjestane med to mål. Også Divock Origi kunne setje seg på scoringslista. Når Norwich i tillegg bommar på straffe var dei aldri nær ved å utfordre eit reserveprega Liverpool.

  Manchester City tok seg også lett vidare etter at dei slo Wycombe 6-1.

  Carabao Cup - Third Round - Norwich City v Liverpool
  Foto: Paul Childs / Reuters
 • Norge gjere tre endringar i laget

  Sjögren gjer tre endringar frå torsdagens kamp. Forsvarstrearen er uforandret, medan Eikeland og Syrstad Engen, kjem inn for Haavi og Bøe Risa på midtbana. Utland erstattar Sævik på topp.

  Her er laget:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Lisa-Marie Karlseng Utland

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby

Sendeplan

Kl. Program Kanal