NRK Meny
Normal

Carlsen før ekstrem utfordring: – Det blir viktig å ikke få panikk

​BERLIN (NRK): Magnus Carlsen står foran en av sin karrieres vanskeligste utfordringer. Ingen har noensinne greid det han skal prøve på den kommende uka.

Magnus Carlsen

UTFORDRES: Magnus Carlsen, her under Norway Chess i sommer. Det ble hans svakeste turnering noensinne.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det var en unik prestasjon da han vant begge titlene i fjor, ingen har gjort det tidligere. Så hvis han gjentar det i år, er det en utrolig bragd, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

Lørdag starter VM i lynsjakk og hurtigsjakk, Magnus Carlsens aller viktigste mål denne sesongen.

Hvert eneste år siden 2013 har Carlsen vunnet sin viktigste turnering. Men denne gangen er det en veldig reell mulighet for at han vil stå tomhendt igjen.

199 sultne konkurrenter

– Det er et kolossalt sterkt felt, det sterkeste noensinne. Det er 200 stormestere med, og med et så stort felt kan du være sikker på at noen er i absolutt toppform. Magnus er nok favoritt, men det er ikke opplagt at sjansene hans er spesielt store sammenlignet med sjansene for alle de 199 andre, sier Bae, som kommenterer VM på NRK.

Torstein Bae

KLAR: NRK-ekspert Torstein Bae skal kommentere VM for NRK.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ingen har noensinne greid å forsvare VM-titler i både lynsjakk og hurtigsjakk.

– Å vinne dette er rett og slett veldig vanskelig, sier Magnus Carlsen til NRK.

Mener fjorårets seier var heldig

Carlsen sjokkerte sjakkverdenen da han vant begge disipliner i fjor. Men det var bare på hengende håret.

– Forrige gang var det jo egentlig ganske tilfeldig at jeg vant hurtigsjakken. Det gikk ut av kontroll, og så hadde jeg mye flaks og dyktighet på slutten, sier verdensmesteren selv.

– I lynsjakken hadde jeg veldig gode resultater. Men likevel ble det spennende da Jan Nepomnjasjtsji fikk kjempeflyt. Det sier litt om denne turneringen: Med så mange spillere øker sjansen for at noen virkelig har dagen. Det gjør det veldig vanskelig å vinne på kommando, sier Carlsen.

Magnus Carlsen tror på VM seier

VIDEO: Magnus Carlsen er på plass i Berlin.

Stiller spørsmål ved formen

I fjor gikk Carlsen inn i VM med enorm selvtillit. Nå har formen vært mer skranten.

– Magnus sin form er et spørsmålstegn. Året har rett og slett vært litt labert, særlig i Norway Chess, men også den forrige turneringen, Sinquefield Cup. Han er nødt til å heve seg, sier Bae.

Carlsen selv mener formen i lynsjakk er knallgod, mens han er mer usikker i hurtigsjakk. Og han vet hva som skjer om man ikke er helt på topp - det har nemlig skjedd før.

– I VM i lynsjakk i 2012 hadde jeg plutselig bare ett poeng på de første seks partiene. I 2010 herjet jeg den første dagen, men hadde minus én i score dagen etter. Så det er ikke lett. Man må være skjerpet hele tiden, og det er en maraton. Det er viktig å ikke få panikk hvis det blir noen tidlige remiser, eller til og med tap, sier Carlsen.

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal