Hopp til innhold

– For å si det på den mest usympatiske måten: Andre er dumme og skjønner ikke hva jeg snakker om

NEW YORK (NRK): Det kan være ensomt å være verdens beste på sitt felt. Magnus Carlsens mest briljante idéer er det bare han selv som forstår.

Magnus Carlsen

FORKLARINGSPROBLEM: Magnus Carlsen under pressekonferanse under VM i New York. Det er ikke alltid han greier å forklare sine beste sjakkidéer.

Foto: Maria Emelianova / http://www.skarjakin.com

Vi har alle kjent på det: Du kommer på en god idé, og får med én gang et behov for å dele det med noen.

Men hva gjør du hvis ingen er smarte nok til å forstå deg?

Slik er det å være Magnus Carlsen.

Verdensmesteren er på et så høyt refleksjonsnivå i sjakk at han ofte kommer på trekk-kombinasjoner og teoretiske idéer som ingen andre kan fatte.

Det forklarte han, noe motvillig, da han møtte NRK i Oslo før avreise til sjakk-VM i New York.

– For å forklare det på den mest usympatiske måten: Andre er dumme og skjønner ikke hva jeg snakker om, sa 25-åringen til NRK.

– Som Messi på treningsfeltet

Carlsen lo avvæpnende med én gang han sa det. Han vet at det kan oppfattes som nedlatende å si noe sånt, og det er ikke det som er intensjonen hans, så han prøver å unngå å snakke om det. Men selv om han lo det litt vekk, er det noe alvor bak. I kinodokumentaren «Magnus» forteller Carlsen at det kan være ensomt å være verdens beste sjakkspiller.

Magnus Carlsen

ALENE: Magnus Carlsen ser på journalistene og fotografene før det fjerde partiet i VM.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Du ler, men det er noe sannhet i det?

– Ja. Det går litt hånd i hånd med å være best i noe, det å forstå ting bedre. Det er litt som Messi på treningsfeltet, han tenker «hvorfor gjør du ikke bare sånn og sånn og sånn?», sa Carlsen.

– Hvis jeg skulle få en god journalistisk idé, så kunne jeg forklart den til hvem som helst. Men hvis du får en briljant sjakkidé … ?

– Ja, det er litt sånn.

– Det er litt vanskelig å forklare det uten å høres cocky ut?

– Ja, det er jo det. Det er derfor jeg ikke liker å snakke om det, sa Magnus Carlsen og smilte unnskyldende.

Han er redd for at det skal høres nedlatende ut hvis han er ærlig, at det skal virke som han hever seg over alle andre. Men kan man virkelig klandre ham i så fall?

Det er tross alt ingen som bestrider at han er mye bedre enn alle andre.

Selv stormestere skjønner ingenting

De nærmeste rundt Magnus Carlsen forteller at han egentlig ikke er spesielt glad i å snakke om sjakk med dem. På onsdagens hviledag i sjakk-VM spilte Carlsen basket på gata i New York med flere kompiser han har fått fløyet inn fra Oslo. I løpet av nesten tre timer ble ikke sjakk nevnt med et ord.

Magnus Carlsen spiller basket

SPORTSPRAT: Det handlet ikke mye som sjakk da Magnus Carlsen spilte basket på Manhattan på onsdagens hviledag i VM.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Kanskje er det fordi vanlige dødelige ikke har noe særlig å bidra med. Kompisene i New York er i all hovedsak ikke sjakkspillere på toppnivå, så det ville vært fåfengt.

Men også verdens beste spillere kan slite med å henge med. Det forteller barndomskompis og stormester Jon Ludvig Hammer, som er Norges nest sterkeste sjakkspiller.

Jon Ludvig Hammer

Stormester Jon Ludvig Hammer.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Jeg har flere ganger opplevd at jeg ikke henger med, fortalte han på telefon fra Norge på onsdag.

Hammer er god nok i sjakk til at han har ledet Carlsens analyseteam under tidligere VM, men han greier ikke alltid følge tankene til verdensmesteren.

– Når Magnus forteller om varianter som kunne oppstått i et parti, så diskuterer vi jo uten brett, altså rent muntlig. Da har jeg flere ganger måttet be ham ta det fra starten igjen, for jeg blir hengende etter. Det hender jeg ikke greier å visualisere det like raskt som ham. Og visualisering er jo ganske viktig i sjakk, sier Hammer.

Har ingen rival, som Karsparov hadde

En av de få sjakkspillerne som er sammenlignbare med Carlsen, er Garry Kasparov. Før Magnus Carlsen dukket opp, var han tidenes klart høyest ratede sjakkspiller. Han var verdensmester i sjakk fra 1985 til 2000.

Men Kasparov hadde Anatolij Karpov. Kasparov har fortalt at han var sjeleglad for å ha erkerivalen sin, fordi Karpov var den eneste som virkelig forstod ham.

Carlsen har aldri hatt en slik rival. Han leder som regel verdensrankingen med 50 poeng.

Så Magnus Carlsen må ta til takke med de som forstår litt. Kanskje er det derfor han så ofte blir sittende med sine største rivaler og diskutere trekk etter et parti.

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin etter sjakk-VMs fjerde parti.

VIDEO: Hør hva Carlsen og Karjakin snakker om etter tirsdagens parti.

Det kan oppleves litt rart at han er så god kompis med Sergej Karjakin etter VM-partiene, spesielt når de nettopp har gått gjennom seks timers intens tvekamp. Men det er rett og slett sånn at motspilleren ofte er en av de ti-femten personene i verden som i hvert fall skjønner litt.

Journalistene han snakker med etter partiene skjønner i hvert fall ingenting. Selv de som lever av å dekke sjakk.

– Det er jo smått parodisk at sånne som meg skal kommentere trekk han gjør, for det er ingen i verden som forstår sjakk som ham, sier Mike Klein i Chess.com.

– Det er som å være verdens beste professor i matte. Det kan være en isolert verden, sier han.

Likevel greier Magnus Carlsen seg for det aller meste helt fint. Han trives med sine egne tanker. Dessuten har han den store dansken, Peter Heine Nielsen.

sjakk

Peter Heine Nielsen, her under VM i Sotsji i 2014.

Den forståelsesfulle dansken

Nielsen er Carlsens sjakktrener. For et utrent øye ser det ut som han mest av alt er lekekamerat og samtalepartner, én som Carlsen trives med og kan diskutere sport med. Men det ligger mye mer bak.

Dansken har et talent for å forstå kompliserte sjakkidéer. Og han er en av de som er mest på bølgelengde med verdensmesteren når det kommer til sjakk.

– Peter er flink til å forstå at noe er smart, sa Carlsen.

– Han skjønner ikke hvorfor. Men han er god nok til å skjønne at her er det et eller annet lurt, smilte Magnus Carlsen.

Men selv han kan aldri helt forstå.

Magnus Carlsen i New York

Magnus Carlsen spiller basket på hviledagen i New York.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

(Foto øverst i denne saken fra Sergej Karjakins ofisielle hjemmeside)

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal