Carlsen: – Anand er litt slapp og glad i mat

CHENNAI (NRK.no): Magnus Carlsen (22) har tre ganger hjulpet til i kulissene før Vishy Anands (43) tidligere VM-kamper. Carlsens beskrivelse av inderens hverdag får Anand til å le hånlig.

Magnus Carlsen og Viswanathan Anand

Magnus Carlsen og Viswanathan Anand har trent sammen tidligere i karrieren. Nordmannen fikk oppleve på nært hold at Anand er avhengig av å skjerpe kosthold og treningsvaner foran store turneringer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Magnus Carlsen har fått flere unike innblikk i verdensmesterens hverdag ved å samarbeide med ham i forbindelse med tre av inderens VM-kamper.

Inntrykket av 43-åringens treningsregime er ikke udelt positivt.

I et NRK-intervju før VM fortalte Carlsen om inntrykket han har fått av Anand på privaten.

Les også: Carlsen-rival blant Anands hjelpere

– Nyter å spise god mat

Og den vanligvis ydmyke 22-åringen greide ikke dy seg fra å rette et lite stikk mot konkurrenten.

– Han er jo vanligvis en som nyter å spise god mat og er litt slapp og sånn, sa Carlsen med et lurt smil, før han raskt hentet seg inn igjen:

– Men før VM-partiene opplevde jeg at han var veldig seriøs og trente hver dag. Jeg regner med at han kommer til å gjøre det samme her, sa Carlsen.

Anand vil ikke svare

Vishy Anand ler når NRK.no konfronterer ham med sitatet fra nordmannen på den hektiske pressekonferansen torsdag.

Den regjerende verdensmesteren nekter å komme med noe svar til sin 21 år yngre konkurrent - som for anledningen sitter rett ved siden av ham og smiler bredt.

– Jeg liker definitivt god mat, det er sikkert. Men man sier mye rart når man blir intervjuet, så det gir ikke noen mening å gi noe svar på det, sier Anand kort.

NRK.no spurte Vishy Anand om at Magnus Carlsen kaller ham «slapp og glad i mat» i en bisetning. Her kan du se reaksjonen fra den indiske verdensmesteren.

VIDEO: Se hvordan Vishy Anand reagerte da han ble konfrontert med Magnus Carlsens kommentar.

– Høres ut som et lite stikk

Torstein Bae

Sjakkspiller Torstein Bae er ekspert under NRKs sendinger fra sjakk-VM.

Hverken Carlsen eller Anand er kjent for å starte noen ordkriger – snarere tvert imot – men NRKs sjakkekspert Torstein Bae tolker uttalelsen som et mulig forsøk på å terge opp Anand.

– Det høres jo ut som et lite stikk. Jeg tror ikke Anand sier seg enig i beskrivelsen. Hvis man sammenligner hvor seriøse de er på andre måter enn fysikk, tror jeg ikke Anand står noe tilbake for Magnus. Han har drevet svært systematisk sjakktrening, sier Torstein Bae.

– Kan det tenkes at de normalt avslappede spillerne er i ferd med å bli litt irriterte på hverandre?

– Ja, det kan man godt tenke seg. Det er mye som står på spill, og jeg ser at det kommer noen sånne stikk. Selv om det ikke er full krig, kan slike ting bidra til å motivere dette ytterligere, sier sjakkeksperten.

Har bidratt i Anands forberedelser før

Carlsen kjenner Anand svært godt som sjakkspiller, og det er som regel en god tone de to imellom.

Pappa Henrik Carlsen bekrefter at sønnen har vært med på deler av Anands forberedelser i forbindelse med verdensmesterskapene i 2007, 2008 og 2009.

– Han har hjulpet Anand litt i forkant. Mest ved å spille lynsjakk med ham, men også ved å være til stede en del dager eller en uke i forkant, sier Henrik Carlsen til NRK.no.

Espen Agdestein

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

En fordel for nordmannen, mener manager Espen Agdestein.

– Magnus har fått et innblikk i hvordan Anand forbereder seg til en VM-kamp, uten å være en del av teamet, men ved å være litt mer på utsiden. Det er en fordel å ha med seg, sier Agdestein.

– Enda viktigere at Carlsen har slått Anand

Henrik Carlsen er litt mer usikker på hvor mye 22-åringen får ut av det tidligere samarbeidet. Men han er klar på at vinningen er størst for nordmannen.

– Magnus var en veldig ung spiller i 2007 og 2008, så jeg tror ikke det Anand vet om Carlsen har så mye relevans nå. Det Magnus vet om Anand vil jeg tro er mer relevant. Så hvis noe vil jeg tro det samarbeidet slår positivt ut for Magnus, sier Henrik Carlsen.

– Kan dette hjelpe med å avmystifisere Anand, så Carlsen får mindre å frykte?

– Det at Magnus kjenner Anand ekstra godt gjennom et samarbeid er en fordel, men enda viktigere er det at Magnus har slått ham noen ganger de siste årene. Jeg tror vi får se en ny utgave av Anand her, nærmere slik han var i 2008 og 2010, men det må være en fordel for Magnus å vite at han har slått ham, sier faren.

I dag starter sjakk-VM i India. Magnus Carlsen skal spille mot Viswanathan Anand. Se presskonferansen før mesterskapet.

Se pressekonferansen med Magnus Carlsen og Vishy Anand her. Video: Nils Fredrik Røren.

Har følt på effekten av utmattelse før

Den norske verdenseneren har mange ganger snakket om hvor viktig det er å være i topp fysisk form før et mesterskap. 22-åringen går gjennom skikkelige treningsprogrammer, og de siste årene har han blitt tydelig bedre trent.

– Det er viktig å føle seg vel og full av energi, og da er det viktig med fysisk trening, sier han til NRK.no.

«Sjakkens Mozart» fikk erfare hvor slitsomt det kan være å spille sjakk under VM-kvalifiseringen i april. Bildet av en utmattet Carlsen som lener seg over et gelender sier det meste om hvor tøft det kan være å spille sjakk.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen etter VM-kvaliken i London tidligere i år. Han har uttalt at det var hans tøffeste parti noensinne.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Overrasket pressen med avsløring

Anand er ikke er like lett og sterk som sin 21 år yngre konkurrent, og har blitt kritisert for å ha sine beste dager bak seg, men så ut til å være i god form på torsdagens tettpakkede pessekonferanse.

Indiske, norske og internasjonale journalister kjempet for å få sin bit av spillerne, men Anand var kontrollert, lett og løs.

Han hadde dessuten en overraskelse på lur da han uten forvarsel avslørte hvem som er de hemmelige sekundantene hans.

– Jeg er veldig glad for at VM spilles i hjembyen min. Jeg ser frem til å komme i gang, sa Anand.

NRK og NRK.no sender hvert minutt av de opptil 12 VM-partiene mellom Carlsen og Anand. Les mer om satsingen her.

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

Anbefalt video: NRKs ni minutter lange mini-dokumentar om Magnus Carlsen. Reporter: Nils Fredrik Røren.

Siste nytt

 • Manchester City lekte seg

  Manchester City hadde ingen problemer med å ta med seg tre poeng hjem fra mesterligamøtet med Sjakhtjor Donetsk tirsdag. De engelske serielederne vant 3-0.Dermed leder Manchester City gruppe F med seks poeng etter tre kamper.

  David Silva
  Foto: Thomas Kienzle / AFP
 • To kjappe da Bayern München vant

  Bayern München tok et steg nærmere utslagsrundene i mesterligaen da AEK ble slått 2-0 i Hellas tirsdag. Javi Martínez og Robert Lewandowski scoret to mål på to minutter da de tyske mestrene tok tre nye mesterligapoeng mot AEK.

  Robert Lewandowski
  Foto: Ralph Orlowski / Reuters
 • Sesongens første hjemmetap for VIF

  Anført av en storspillende Henrik Holm tok Stavanger en sterk borteseier med 3-1 over Vålerenga og påførte oslolaget sesongens første hjemmetap. Med seieren tok Stavanger seg forbi Vålerenga og inntok 2.-plassen.

  Stavanger Oilers, Dennis Sveum, Kristian Forsberg til høgre
  Foto: Tore Asheim / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal