NRK Meny
Normal

Carlsens VM-bekymring: – Jeg psyker meg selv ut

RIYADH (NRK): Magnus Carlsen har gitt seg selv en tabbekvote i lyn- og hurtigsjakk-VM.

CHESS-SAUDI

PSYKER UT SEG SELV: Magnus Carlsen kan ødelegge for seg selv i lyn- og hurtigsjakk-VM.

Foto: STRINGER / AFP

Magnus Carlsen har blitt historisk, verdenskjent og beundret for sin briljante sjakkhjerne.

Men ifølge ham selv er også den samme hjernen det eneste som kan ødelegge for ham romjulens lyn- og hurtigsjakk-VM.

– Er det noe andre spillere kan gjøre for å psyke deg ut?

– Nei, det klarer de ikke. Men jeg psyker meg selv ut når jeg spiller dårlig. Når jeg begynner å tape, rakner det for meg og jeg taper enda mer, sa Carlsen til NRK etter første dag av hurtigsjakk-VM i Saudi-Arabia.

 • Se andre dag av hurtigsjakk-VM 2017 på NRK 1 tredje juledag fra klokken 11.45.

Tabbekvote

Heldigvis raknet ikke nordmannen etter å ha tapt første parti av årets mesterskap. For han har funnet en oppskrift som holder psyken i sjakk.

Magnus Carlsen

SLO TILBAKE: Magnus Carlsen tapte første parti, men med riktig fokus klarte han å slå tilbake med seier i det neste. Det blir oppskriften også videre i mesterskapet.

Foto: NRK

– Jeg må bare fokusere på å slappe helt av mellom partier og tenke at det er det neste som gjelder.

I andre runde slo Carlsen tilbake med oppskriftsmessig seier og fikk selvtilliten tilbake.

– Jeg er glad for at jeg kom meg gjennom dagen mer eller mindre uskadet. Det kunne ha vært mye verre med tanke på første runde.

Som i fjor har han 3,5 poeng etter de første fem partiene av hurtigsjakk-VM. Det er kun ett poeng mindre enn duoen i tet, og 27-åringen er optimist. Selv om han innrømmer at han må skjerpe seg for å tette luka.

– Når det skal spilles 15 runder, har man en viss tabbekvote. Jeg har ikke brukt opp min, men det nærmer meg.

Overså triks

Carlsen har annonsert voldsomme ambisjoner for romjulens VM i lyn- og hurtigsjakk. Han har tidligere innrømmet at det eneste som vil gjøre ham virkelig fornøyd, er å vinne tilbake begge titlene.

Noe annet ville egentlig vært ganske rart, når man ser på verdensrankingen i de to hurtigste sjakkgrenene.

Før turneringen i Saudi-Arabia, hadde Carlsen over 60 poeng mer enn nærmeste utfordrer i hurtigsjakk, og over 100 i lynsjakk.

Men som i fjor og så mange ganger tidligere, fikk nordmannen en skuffende start på hurtigsjakk-VM. Han tapte første parti mot en langt lavere rangert spiller

– Jeg spilte egentlig ganske bra, men han satt meg under press, samtidig som jeg kanskje ikke var helt klar og endte opp med å bruke masse tid. Til slutt fant han et veldig fint triks som jeg ikke hadde sett, sa Carlsen om partiet mot kinesiske Xhangzhi Bu.

DIREKTE: Se Magnus Carlsen i aksjon fra klokken 11.45 onsdag.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street
X Games: Rullebrett, street