Carlsen vant superturneringen: – Jeg er lykkelig og sliten

Magnus Carlsen (23) vant partiet mot Fabiano Caruana (21) og sikret dermed sammenlagtseieren i turneringen. Et imponerende comeback, mener NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen er vinner av sjakkturneringen i Aserbajdsjan.

Foto: STAFF / Reuters

Fabiano Caruana

Fabiano Caruana greide ikke å hamle opp med Magnus Carlsen onsdag.

Foto: Walter Bieri / Ap

– Det var en imponerende avslutning av Magnus, han viste at han er den med de sterkeste konkurranse-egenskapene, i tillegg til sjakkevnene sine, oppsummerte NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Partiet åpnet ganske jevnt, men Carlsen fikk etter hvert et solid overtak på sin yngre motstander etter en rekke feiltrekk av Caruana.

Det ble dermed mest et tidsspørsmål før italieneren måtte gi opp og nordmannen kunne innkassere seieren i Shamkir.

– Jeg fikk en god start, og etter hvert utviklet det seg slik jeg ville, sa Carlsen.

– Er sliten nå

Etter 49 trekk tok rivalene hverandre i hendene. Carlsen fikk i siste parti en revansje mot den unge italieneren som mange mener er en potesiell utfordrer til VM-tittelen i årene som kommer.

– Jeg er lykkelig over å ha vunnet, men jeg er også sliten, sa Magnus Carlsen på pressekonferansen etterpå.

23-åringen endte opp med 6,5 poeng, noe som holdt til seier i det tiende og siste partiet. NRKs sjakkekspert Torstein Bae lot seg imponere av måten Carlsen kom tilbake etter to tap på i turneringen.

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert Torstein Bae var imponert over Magnus Carlsen i dag.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Jeg er veldig imponert over måten han kom tilbake på etter å ha tapt to kamper, noe som er nesten uhørt for Magnus. Mange ville ha gått på en smell i en slik situasjon, sier Bae.

Totalt ble det fem seirer, tre remis og to tap for Carlsen i turneringen.

– Jeg har likt meg her. Spillet mitt har vært OK, men litt svakt til tider, sa Carlsen, som hadde fordelen av å spille med hvite brikker onsdag.

– Det har vært mange lange og vanskelige partier. Det var noen gode øyeblikk, og det var noen mindre gode. Men jeg kom bra tilbake i andre halvdel etter et par dårlige kamper, sa han videre.

Kunne greid seg med remis

Carlsen og Caruana hadde begge 5,5 poeng før de møttes i det som ble en ren finaleomgang onsdag.

Vår norske verdensmester hadde vunnet fire partier, mens Caruana stod med tre seire før onsdagens parti.

Ved remis eller seier i denne kampen i turneringen, ville Carlsen bli stående som sammenlagtvinner.

Caruana ble nummer to i turneringen Bae karakteriserer som en superturnering og en av årets viktigste turneringer.

– Dette teller for verdenseliten og det er alle mot alle. Det er en av de viktigste turneringene i året.

Ikke VM-forberedelser

Carlsen poengterte at han ikke bruker slike turneringer som forberedelser til VM-returkampen mot inderen Viswanathan Anand.

– Nei, det fungerer ikke slik. Slike turneringer som dette er bra som trening, men ikke til forberedelser til en VM-kamp, sa Carlsen.

Turneringen i Aserbajdsjan ble arrangert til minne om Vugvar Gasjimov. Den aserbajdsjanske sjakkspilleren døde i januar, bare 27 år gammel.


Siste nytt

 • City tok sin 21. strake seier

  Manchester City fortsetter stormløpet mot Premier League-gullet og kanskje tre andre titler. Med 4-1 over Wolverhampton tok laget sin 21. seier på rad.

  Wolverhampton truet med å bryte rekken, men Gabriel Jesus banket inn ledermålet (2-1) kun ti minutter før slutt.

  Riyad Mahrez økte etter at innbytter Owen Otasowie mistet ballen i eget felt, og Jesus satte punktum på overtid med et mål som først ble feilaktig vinket av for offside.

  Dermed er Pep Guardiolas lag en kamp nærmere rekorden til Bayern München, som med 23 seirer på rad har den lengste seiersrekken for klubber i de fem store ligaene.

  Samtidig tangerte laget klubbrekorden på 28 strake kamper uten tap i ulike turneringer, og Arsenals 22 år gamle rekord på 19 strake Premier League-kamper uten å ligge under. (NTB)

  Britain Soccer Premier League. Gabriel Jesus.
  Foto: Carl Recine / AP
 • Haaland og Dortmund videre i cupen

  Erling Braut Haaland fikk en scoring annullert borte mot Borussia Mönchengladbach, men Borussia Dortmund tok seg likevel videre til semifinale i cupen etter en scoring av Jadon Sancho. Haaland var tredje sist på ballen da Sancho førte Dortmund i ledelsen etter 66 minutter.

  Haaland kunne også ha tegnet seg i målprotokollen da han i det 83. minutt avsluttet alene med Tobias Sippel, men keeperen reddet.

  På overtid ble Dortmund-spiller Mahmoud Dahoud utvist med sitt annet gule kort, men lagkameratene holdt unna med ti mann.

  To nye semifinalister kåres onsdag, mens kampen mellom Jahn Regensburg og Werder Bremen er utsatt på ubestemt tid på grunn av koronasmitte hos hjemmelaget.

  Haaland
  Foto: INA FASSBENDER / Reuters
 • Koss gir seg som visepresident

  Johann Olav Koss trekker seg som visepresident i Norges Idrettsforbund. Det skriver Dagbladet.

  Årsaken skal være at han vil prioritere mer tid til familien.

  – Det har vært mange hyggelige henvendelser etter Mesternes Mester, og kona mi og jeg har mange jern i ilden nå, i tillegg til våre fire barn, som jeg vil prioritere så mye som mulig. Jeg har vurdert å trekke meg til side lenge, sier han til avisa.

  Grethe Fossli, leder i valgkomiteen, forstår valget.

  – Det er ikke lenge siden han kom til Norge. Han har mye å gjøre med Right To Play og fire unger. Nå har han ikke tid til dette vervet lenger, sier Fossli.

  Koss ble innstilt som visepresident i en toårsperiode i mai 2019.

  Mesternes mester 2021 - Johann Olav Koss
  Foto: Sondre Transeth / Rubicon TV/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal