NRK Meny
Normal

Carlsen vant sjakkturnering

Magnus Carlsen vant turneringen Tata Steel etter å ha spilt remis i sin siste kamp.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen vant storturneringen Tata Steel i Nederland etter remis i sitt siste parti.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Carlsen spilte mot Ivan Saric fra Kroatia. Etter å ha spilt i fire timer og 49 minutter kunne de konstatere at partiet endte med remis. Carlsen vant turneringen sammenlagt med 9.0 poeng.

– Det er bra å vinne turneringen, men det føles litt som i 2010 da jeg avsluttet turneringen veldig dårlig. Jeg velger å ta med meg de positive tingene, og det har vært noen av dem også, sa Carlsen til TV2.

Snudde kampen

Magnus Carlsen så en stund ut til å gå tapende ut av oppgjøret mot Saric, selv om han spilte med hvite brikker. Innledningsvis hadde han noen ikke særlig gode trekk som ga motstanderen en lite overtak.

Så snudde det da kroaten ikke klarte å utnytte overtaket til å sette Carlsen under ytterligere press. Da spillerne nærmest seg tidskontrollen etter 40 trekk, hadde verdensmesteren snudd tendensen i partiet.

Etter 49 trekk endte partiet med remis. På det tidspunktet var det klart at remis ville være nok til å gi Carlsen seier i turneringen.

Seks seire på rad

Carlsen innledet turneringen med to remis og et tap. Så fulgte seks seirer på rad. De tre siste partiene endte alle med remis.

– De tre første partiene og de fire siste må jeg bare glemme, men mellom der var det seks seirer. De to partiene mot Levon Aronian og Fabiano Caruana er jeg selvsagt mest fornøyd med. Det var de to partiene som vendte turneringen for meg, sa verdensmesteren.

Førstepremien i turneringen er verdt snaut 90.000 kroner (10.000 euro). Det spillerne får i startpenger er hemmelig, men betydelig høyere.

På annenplassen fulgte fire spillere med 8,5 poeng, så et tap for Carlsen ville kostet ham dyrt. Franske Maxime Vachier-Lagrave vant sin siste kamp og kom opp i 8,5 poeng. Dermed delte han 2.-plassen med nederlandske Anish Giri, amerikanske Wesley So og kinesiske Ding Liren.

Neste turnering for Carlsen blir en storturnering i tyske Baden Baden fra 2. februar.

(NRK/NTB)

Siste nytt

 • Tre nordmenn videre i EM

  De norske svømmerne gjør det bra i EM i kortbanesvømming i København.

  Tomoe Zenimoto Hvas er videre til semifinale på 100m butterfly, Susann Bjørnsen er videre til semifinale på 50m bryst og Henrik Christiansen tok seg til finalen på 400m fri med nest beste tid.

  Henrik Christiansen.
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
 • Hvas debuterte med to rekorder

  Tomoe Zenimoto Hvas (17) satte to rekorder samme løp, i sin internasjonale mesterskapsdeby.

  Bærumssvømmeren svømte inn til norsk rekord på 100m butterfly på tiden 50,87. Han tangerte også sin egen rekord ved passering 50m på tiden 23,49.

 • Svendsen går ikke i Frankrike

  Emil Hegle Svendsen er fortsatt ikke tilbake i full trening etter luftveisinfeksjonen han fikk i Østersund for to uker siden.

  – Han går ikke sprinten til fredag og sannsynligvis kommer han til å stå over hele helgen, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

  Verdenscupen i skiskyting er nå i franske Annecy-Le Grand-Bornand.

  Emil Hegle Svendsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
OL-profiler: Ole Einar Bjørndalen
EM svømming
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland