NRK Meny
Normal

Carlsen vant sjakkturnering

Magnus Carlsen vant turneringen Tata Steel etter å ha spilt remis i sin siste kamp.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen vant storturneringen Tata Steel i Nederland etter remis i sitt siste parti.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Carlsen spilte mot Ivan Saric fra Kroatia. Etter å ha spilt i fire timer og 49 minutter kunne de konstatere at partiet endte med remis. Carlsen vant turneringen sammenlagt med 9.0 poeng.

– Det er bra å vinne turneringen, men det føles litt som i 2010 da jeg avsluttet turneringen veldig dårlig. Jeg velger å ta med meg de positive tingene, og det har vært noen av dem også, sa Carlsen til TV2.

Snudde kampen

Magnus Carlsen så en stund ut til å gå tapende ut av oppgjøret mot Saric, selv om han spilte med hvite brikker. Innledningsvis hadde han noen ikke særlig gode trekk som ga motstanderen en lite overtak.

Så snudde det da kroaten ikke klarte å utnytte overtaket til å sette Carlsen under ytterligere press. Da spillerne nærmest seg tidskontrollen etter 40 trekk, hadde verdensmesteren snudd tendensen i partiet.

Etter 49 trekk endte partiet med remis. På det tidspunktet var det klart at remis ville være nok til å gi Carlsen seier i turneringen.

Seks seire på rad

Carlsen innledet turneringen med to remis og et tap. Så fulgte seks seirer på rad. De tre siste partiene endte alle med remis.

– De tre første partiene og de fire siste må jeg bare glemme, men mellom der var det seks seirer. De to partiene mot Levon Aronian og Fabiano Caruana er jeg selvsagt mest fornøyd med. Det var de to partiene som vendte turneringen for meg, sa verdensmesteren.

Førstepremien i turneringen er verdt snaut 90.000 kroner (10.000 euro). Det spillerne får i startpenger er hemmelig, men betydelig høyere.

På annenplassen fulgte fire spillere med 8,5 poeng, så et tap for Carlsen ville kostet ham dyrt. Franske Maxime Vachier-Lagrave vant sin siste kamp og kom opp i 8,5 poeng. Dermed delte han 2.-plassen med nederlandske Anish Giri, amerikanske Wesley So og kinesiske Ding Liren.

Neste turnering for Carlsen blir en storturnering i tyske Baden Baden fra 2. februar.

(NRK/NTB)

Siste nytt

 • Han kan smile for siste plassen

  FC København slo AGF 4-1 og tok Danmarks siste plass i kvalifiseringa til europaligaen neste sesong.

  Ståle Solbakkens klubb redda dermed årets sesong frå nærmast katastrofe, og kan framleis skryte av å ha vore i europa-kvalifisering kvart år sidan 2001.

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Superhelg
Toppserien fotball kvinner: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Kolbotn - Klepp
Toppserien fotball kvinner: Kolbotn - Klepp
4-4-2 med Schau og Aune
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Stabæk - Sandviken
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune