NRK Meny
Normal

Carlsen vant første runde!

Magnus Carlsen slo til med en knusende seier over Levon Aronian i første runde av Grand Slam finalen i Bilbao.

Aronian mot Carlsen, Bilbao 2008

Levon Aronian mot Magnus Carlsen i glassburet i Bilbao

Foto: RAFA RIVAS / AFP

At seieren i tillegg kom med de svarte brikkene er en ekstra bonus i dette selskapet. Etter nær fire timers spill og 51 trekk ga Aronian opp partiet, og Carlsen kunne notere seg en strålende åpning på turneringen.

De øvrige partiene endte remis (uavgjort) og selv om det bare er spilt en runde, så kan vi fastslå at nordmannen dermed leder!

Seieren førte også Carlsen noen poeng opp på den uoffisielle verdensrankingen . Han gikk forbi Ivanchuk og er nå nummer to, bare 6,2 poeng bak ledende Anand!

Carlsen i Bilbao 2008

Magnus Carlsen i dyp konsentrasjon. I bakgrunnen følger Anand og Ivanchuk med sin unge konkurent.

Foto: RAFA RIVAS / AFP

Aronian er en gammel kjenning av Carlsen, de to har møttes flere ganger og armeneren har vist seg å være en tøff motstander. Det var han som slo ut Carlsen av VM i 2004 og i VM-kvartfinalen i 2006. Siden den gangen har de to krysset klinge flere ganger. De har til sammen 23 møter i seriøse partier hvor Carlsen har vunnet 4, Aronian 7 og resten remis.

Magnus Carlsen mot Levon Aronian VM 2004

Magnus Carlsen mot Levon Aronian under VM i Libya 2004

Foto: YOUSEF AL-AGELI / AP

Den 25 år gamle Aronian har en imponerende merittliste. Han ble i 1994 verdensmester i U12 klassen, i 2002 ble han juniorverdensmester og han har også vunnet storturneringer som Linares og Corus i Wijk aan Zee. Carlsen og Aronian delte førsteplassen i Corus i januar. I øyeblikket er armeneren nummer 8 på den uoffisielle verdensrankingen med sine 2747,1 poeng. Carlsen har 2791,6 og er nummer 2.

Duket for friskt spill!

Arrangøren har gjort sitt for å få turneringen publikumsvennlig. Ikke bare spilles det i et glassbur på torget, men de har også lagt inn visse

føringer for å sikre kamp ved brettet. For det første har spillerne ikke lov til å tilby remis (forslag om poengdeling). Dette betyr at man i så fall må spille seg til remis på brettet f.eks ved trekkgjentakelse.

Besøk sjakkforumet!

I tillegg til dette har man innført et nytt poengsystem. Vinneren får 3 poeng, mens man bare får 1 poeng for remis. Det vil si at poengmessig er det bedre å vinne ett og tape ett, enn å spille to remiser. Vi kan med andre ord håpe på friske publikumsvennlige partier de kommende dagene!

Magnus Carlsen i Grand Slam finalen

Siste nytt

 • Atlético herjet med Sevilla

  Atlético Madrid nekter å gi opp La Liga-drømmen. Antoine Griezmann gjorde hattrick da serietoeren vant hele 5-2 borte mot Sevilla. Vanligvis er Sevilla blant de tøffeste lagene å møte på bortebane.

  Griezmann
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Stabæks måltyv takket nei til Kina

  Stabæk fikk nylig et tilbud på over 20 millioner kroner for Ohi Omoijuanfo, men bæringene takket nei til budet fra kinesiske Henan Jianye, skriver Nettavisen. Spissen scoret 17 mål på 27 seriekamper forrige sesong.

  Eliteserien i fotball 2017. Lillestrøm - Stabæk. (2-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Vipers var overlegne mot Tertnes

  Serieleder Vipers legger press på rivalene etter en klar 33-22-seier hjemme mot Tertnes i eliteserien i håndball. Vipers ledet 18–8 til pause, og endte til slutt med ellevemålsseier for vertene. Kristine Lunde-Borgersen ble Vipers toppscorer.

  Vipers-Tertnes
  Foto: Geir Ingar Egeland

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin spesial