Det er én grunn til at Carlsen-trenerens umulige oppgave er mulig

SOTSJI (NRK): Denne mannen jobber dag og natt for å redde Magnus Carlsen fra verdens råeste åpningsforberedelser.

sjakk

Peter Heine Nielsen har egentlig en umulig oppgave i Sotsji - på denne pulten skal han sitte og konkurrere med et av verdens kanskje sterkeste og mest hardtarbeidende sekundantteam.

– Det er klart det blir sent. Spesielt for de andre sekundantene, sier Peter Heine Nielsen til NRK.

Dansken kommer tuslende ut av hotellrommet i tolvtida tirsdag formiddag med poser under øynene.

Sammen med et team av hjelpere, som sitter i et annet land, har han brukt natten på å gjennomanalysere sjakktrekk med kraftige datamaskiner. Deretter har han stått tidlig opp for å formidle resultatet til Magnus Carlsen.

Heftig oppgave å parere Anand

Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer koordinerer de hemmelige hjelperne til Carlsen. Her er han sammen med arbeidsgiveren foran sjakk-OL.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

NRK får være med den danske åpningseksperten inn på hotellrommet hvor han jobber. 41-åringen har satt opp laptopen på en provisorisk pult med utsikt over Svartehavet. Derfra har han kontakt med de andre sekundantene via Skype.

Egentlig er oppgaven hans umulig.

Han skal konkurrere mot sekundantene til Viswanathan Anand, som har jobbet knallhardt i månedsvis inn mot kampen. Det vet Nielsen, som var sekundant for Anand i over ti år.

– Jeg har jo jobbet for Anand, og de legger ekstremt mye energi i åpningsforberedelsene. Anand er kanskje den ledende åpningsteoretikeren i verden, og de har brukt mange måneder på disse forberedelsene, sier Nielsen.

– Magnus har vært dominerende

Den danske hovedtreneren innrømmer at de ble overrasket av Anands åpning i det første partiet. Det var derfor teamet måtte jobbe på spreng natt til tirsdag, hvor Anand skulle spille med hvite brikker på nytt.

– Anands første trekk var kanskje en anelse overraskende, så vi har hatt litt å prøve å ta igjen, sier Nielsen.

Men overraskelsen til tross - det var Carlsen som endte med å presse motstanderen i det første partiet. Det er nemlig den vanvittige spillestyrken til en 23-åring fra Lommedalen som gjør den umulige oppgaven overkommelig.

– Magnus har spilt glimrende, han har vært den dominerende spilleren i matchen. Det morsomme med å være treneren til Magnus, er at han kan få små ting til å se helt fantastiske ut. På mange måter er det en takknemlig oppgave, smiler Peter Heine Nielsen.

Carlsen er nemlig så god i midtspillet og sluttspillet at han kan redde nesten enhver stilling. Det viktigste for trenerne er å hjelpe nordmannen til å få en noenlunde jevn åpning.

– Hvis man kun ser på den fasen vi sekundantene er ansvarlige for, har Anand vært litt bedre. Men det er absolutt som forventet, sier han.

Siste nytt

 • Ny NM-tittel for Christiansen

  Vetle Sjåstad Christiansen skjøt feilfritt på søndagens fellesstart og tok en NM-dobbel i rulleskiskyting på Lillehammer. Han vant foran Johan-Olav Botn og Johannes Dale. Lørdag ble Christiansen norsk mester i sprintøvelsen.

  Christiansen var i mål 9,2 sekunder foran Botn, mens det var 11,9 ned til landslagskollega Dale. Regjerende verdenscupvinner Johannes Thingnes Bø la seg inn på fjerdeplass etter tre bom.

  Det ble også tre bom på storebror Tarjei Bø, som var i mål som nummer ti. Sturla Holm Lægreid åpnet med fullt hus, men endte til slutt opp med fire bom og en 14.-plass.

  Vetle Sjåstad Christiansen
  Foto: Carina Johansen
 • Etterlengtet opptur for Deila

  Ronny Deila ledet sitt New York City til 2-1 mot Cincinnati i Major League Soccer. Det stoppet lagets rekke på sju bortekamper uten å vinne. Keaton Parks og Valentin Castellanos scoret målene for Deilas lag, som nå ligger på tredjeplass på tabellen.

  Deila
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen
 • Tidligere syklist døde i ulykke

  Tidligere proffsyklist fra Danmark, Chris Anker Sørensen, er død etter å ha vært involvert i en ulykke, melder dansk TV2.

  Den tidligere syklisten var på jobb som ekspertkommentator for TV2 i Belgia da han ble påkjørt av en bil under en sykkeltur.

  – Chris Anker var i Belgia for VM i sykling. I dag, lørdag, var han ute og syklet og ble påkjørt av en bil, og han døde senere av skadene. Våre tanker og dype medfølelse går til Chris Ankers familie, sier sportssjef i kanalen, Frederik Lauesen.

  Anker Sørensen la opp som proffsyklist i 2018. Han har jobbet som ekspert for TV2 de siste årene, og var på plass i Belgia i forbindelse med sykkel-VM.

  Han var aktiv mellom 2005 og 2018. Han debuterte som proffsyklist for danske CSC i 2007, der han var lagkamerat med norske Kurt Asle Arvesen fram til 2009.

  Han største seier kom på den 8. etappen av Giro d'Italia i 2008. Han ble dessuten dansk mester i 2015, og han deltok i Tour de France fem ganger.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal