Det er én grunn til at Carlsen-trenerens umulige oppgave er mulig

SOTSJI (NRK): Denne mannen jobber dag og natt for å redde Magnus Carlsen fra verdens råeste åpningsforberedelser.

sjakk

Peter Heine Nielsen har egentlig en umulig oppgave i Sotsji - på denne pulten skal han sitte og konkurrere med et av verdens kanskje sterkeste og mest hardtarbeidende sekundantteam.

– Det er klart det blir sent. Spesielt for de andre sekundantene, sier Peter Heine Nielsen til NRK.

Dansken kommer tuslende ut av hotellrommet i tolvtida tirsdag formiddag med poser under øynene.

Sammen med et team av hjelpere, som sitter i et annet land, har han brukt natten på å gjennomanalysere sjakktrekk med kraftige datamaskiner. Deretter har han stått tidlig opp for å formidle resultatet til Magnus Carlsen.

Heftig oppgave å parere Anand

Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer koordinerer de hemmelige hjelperne til Carlsen. Her er han sammen med arbeidsgiveren foran sjakk-OL.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

NRK får være med den danske åpningseksperten inn på hotellrommet hvor han jobber. 41-åringen har satt opp laptopen på en provisorisk pult med utsikt over Svartehavet. Derfra har han kontakt med de andre sekundantene via Skype.

Egentlig er oppgaven hans umulig.

Han skal konkurrere mot sekundantene til Viswanathan Anand, som har jobbet knallhardt i månedsvis inn mot kampen. Det vet Nielsen, som var sekundant for Anand i over ti år.

– Jeg har jo jobbet for Anand, og de legger ekstremt mye energi i åpningsforberedelsene. Anand er kanskje den ledende åpningsteoretikeren i verden, og de har brukt mange måneder på disse forberedelsene, sier Nielsen.

– Magnus har vært dominerende

Den danske hovedtreneren innrømmer at de ble overrasket av Anands åpning i det første partiet. Det var derfor teamet måtte jobbe på spreng natt til tirsdag, hvor Anand skulle spille med hvite brikker på nytt.

– Anands første trekk var kanskje en anelse overraskende, så vi har hatt litt å prøve å ta igjen, sier Nielsen.

Men overraskelsen til tross - det var Carlsen som endte med å presse motstanderen i det første partiet. Det er nemlig den vanvittige spillestyrken til en 23-åring fra Lommedalen som gjør den umulige oppgaven overkommelig.

– Magnus har spilt glimrende, han har vært den dominerende spilleren i matchen. Det morsomme med å være treneren til Magnus, er at han kan få små ting til å se helt fantastiske ut. På mange måter er det en takknemlig oppgave, smiler Peter Heine Nielsen.

Carlsen er nemlig så god i midtspillet og sluttspillet at han kan redde nesten enhver stilling. Det viktigste for trenerne er å hjelpe nordmannen til å få en noenlunde jevn åpning.

– Hvis man kun ser på den fasen vi sekundantene er ansvarlige for, har Anand vært litt bedre. Men det er absolutt som forventet, sier han.

Siste nytt

 • Storhamar videre i EHF-cupen

  Storhamar slo ungarske Érd 32-27 søndag kveld og er dermed klar for videre spill i EHF-cupen.

  Storhamar vant oppgjøret 60-56 sammenlagt.

  Storhamar
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Zverev slo Djokovic i finalen

  21 år gamle Alexander Zverev gikk i strupen på Novak Djokovic og vant på imponerende vis finalekampen i ATPs verdenstourfinale i tennis i London med 2-0 i sett.

  Zverev gikk seirende ut med settseirene 6-4, 6-3.

  Britain Tennis ATP Finals
  Foto: Tim Ireland / AP
 • Poklar med nasebrot

  Elverums Tine Poklar braut nasen i 29-28-sigeren over Dinamo Bucuresti søndag. Det bekreftar trenar Michael Apelgren. – Det var en tøff kamp med mange duellar. Så det var synd for vår del, men slik er sporten, seier han til NRK.

  Tine Poklar med nasebrot
  Foto: Hans Andreas Solbakken / nrk

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Line med sjakkekspertene
VM sjakk: Parti 8: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 8 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana