NRK Meny
Normal

Det er én grunn til at Carlsen-trenerens umulige oppgave er mulig

SOTSJI (NRK): Denne mannen jobber dag og natt for å redde Magnus Carlsen fra verdens råeste åpningsforberedelser.

sjakk

Peter Heine Nielsen har egentlig en umulig oppgave i Sotsji - på denne pulten skal han sitte og konkurrere med et av verdens kanskje sterkeste og mest hardtarbeidende sekundantteam.

– Det er klart det blir sent. Spesielt for de andre sekundantene, sier Peter Heine Nielsen til NRK.

Dansken kommer tuslende ut av hotellrommet i tolvtida tirsdag formiddag med poser under øynene.

Sammen med et team av hjelpere, som sitter i et annet land, har han brukt natten på å gjennomanalysere sjakktrekk med kraftige datamaskiner. Deretter har han stått tidlig opp for å formidle resultatet til Magnus Carlsen.

Heftig oppgave å parere Anand

Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer koordinerer de hemmelige hjelperne til Carlsen. Her er han sammen med arbeidsgiveren foran sjakk-OL.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

NRK får være med den danske åpningseksperten inn på hotellrommet hvor han jobber. 41-åringen har satt opp laptopen på en provisorisk pult med utsikt over Svartehavet. Derfra har han kontakt med de andre sekundantene via Skype.

Egentlig er oppgaven hans umulig.

Han skal konkurrere mot sekundantene til Viswanathan Anand, som har jobbet knallhardt i månedsvis inn mot kampen. Det vet Nielsen, som var sekundant for Anand i over ti år.

– Jeg har jo jobbet for Anand, og de legger ekstremt mye energi i åpningsforberedelsene. Anand er kanskje den ledende åpningsteoretikeren i verden, og de har brukt mange måneder på disse forberedelsene, sier Nielsen.

– Magnus har vært dominerende

Den danske hovedtreneren innrømmer at de ble overrasket av Anands åpning i det første partiet. Det var derfor teamet måtte jobbe på spreng natt til tirsdag, hvor Anand skulle spille med hvite brikker på nytt.

– Anands første trekk var kanskje en anelse overraskende, så vi har hatt litt å prøve å ta igjen, sier Nielsen.

Men overraskelsen til tross - det var Carlsen som endte med å presse motstanderen i det første partiet. Det er nemlig den vanvittige spillestyrken til en 23-åring fra Lommedalen som gjør den umulige oppgaven overkommelig.

– Magnus har spilt glimrende, han har vært den dominerende spilleren i matchen. Det morsomme med å være treneren til Magnus, er at han kan få små ting til å se helt fantastiske ut. På mange måter er det en takknemlig oppgave, smiler Peter Heine Nielsen.

Carlsen er nemlig så god i midtspillet og sluttspillet at han kan redde nesten enhver stilling. Det viktigste for trenerne er å hjelpe nordmannen til å få en noenlunde jevn åpning.

– Hvis man kun ser på den fasen vi sekundantene er ansvarlige for, har Anand vært litt bedre. Men det er absolutt som forventet, sier han.

Siste nytt

 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Duell mellom Klæbo og Northug

  Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug fronter en sterkt startfelt under bysprinten i Mosjøen neste lørdag. Også langrennsløpere som Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave, Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl og Katrine Harsem er påmeldt.

  NM ski del 2 Alta
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Allsvenskan-spiller dopingtatt

  En Sirius-spiller har avlagt positiv dopingprøve i serieåpningen i Allsvenskan mot Hammarby, skriver Aftonbladet. Klubben fikk beskjed om den positive prøven onsdag formiddag, og torsdag ble spilleren utestengt med umiddelbar virkning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal