Hopp til innhold

Det er én grunn til at Carlsen-trenerens umulige oppgave er mulig

SOTSJI (NRK): Denne mannen jobber dag og natt for å redde Magnus Carlsen fra verdens råeste åpningsforberedelser.

sjakk

Peter Heine Nielsen har egentlig en umulig oppgave i Sotsji - på denne pulten skal han sitte og konkurrere med et av verdens kanskje sterkeste og mest hardtarbeidende sekundantteam.

– Det er klart det blir sent. Spesielt for de andre sekundantene, sier Peter Heine Nielsen til NRK.

Dansken kommer tuslende ut av hotellrommet i tolvtida tirsdag formiddag med poser under øynene.

Sammen med et team av hjelpere, som sitter i et annet land, har han brukt natten på å gjennomanalysere sjakktrekk med kraftige datamaskiner. Deretter har han stått tidlig opp for å formidle resultatet til Magnus Carlsen.

Heftig oppgave å parere Anand

Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer koordinerer de hemmelige hjelperne til Carlsen. Her er han sammen med arbeidsgiveren foran sjakk-OL.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

NRK får være med den danske åpningseksperten inn på hotellrommet hvor han jobber. 41-åringen har satt opp laptopen på en provisorisk pult med utsikt over Svartehavet. Derfra har han kontakt med de andre sekundantene via Skype.

Egentlig er oppgaven hans umulig.

Han skal konkurrere mot sekundantene til Viswanathan Anand, som har jobbet knallhardt i månedsvis inn mot kampen. Det vet Nielsen, som var sekundant for Anand i over ti år.

– Jeg har jo jobbet for Anand, og de legger ekstremt mye energi i åpningsforberedelsene. Anand er kanskje den ledende åpningsteoretikeren i verden, og de har brukt mange måneder på disse forberedelsene, sier Nielsen.

– Magnus har vært dominerende

Den danske hovedtreneren innrømmer at de ble overrasket av Anands åpning i det første partiet. Det var derfor teamet måtte jobbe på spreng natt til tirsdag, hvor Anand skulle spille med hvite brikker på nytt.

– Anands første trekk var kanskje en anelse overraskende, så vi har hatt litt å prøve å ta igjen, sier Nielsen.

Men overraskelsen til tross - det var Carlsen som endte med å presse motstanderen i det første partiet. Det er nemlig den vanvittige spillestyrken til en 23-åring fra Lommedalen som gjør den umulige oppgaven overkommelig.

– Magnus har spilt glimrende, han har vært den dominerende spilleren i matchen. Det morsomme med å være treneren til Magnus, er at han kan få små ting til å se helt fantastiske ut. På mange måter er det en takknemlig oppgave, smiler Peter Heine Nielsen.

Carlsen er nemlig så god i midtspillet og sluttspillet at han kan redde nesten enhver stilling. Det viktigste for trenerne er å hjelpe nordmannen til å få en noenlunde jevn åpning.

– Hvis man kun ser på den fasen vi sekundantene er ansvarlige for, har Anand vært litt bedre. Men det er absolutt som forventet, sier han.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal