Carlsen-trener: – Hvis jeg gjør noe galt, ødelegger jeg for verdens beste

LONDON (NRK): Peter Heine Nilsen har i et halvt år jobbet natt og dag for at Magnus Carlsen skal lykkes i årets VM, og innrømmer at han er nervøs før siste parti.

Peter Heine Nielsen og Magnus Carlsen

TRENER: Peter Heine Nielsen er Magnus Carlsens trener og hovedsekundant.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

NRK fikk bli med inn i det aller helligste kvelden før siste parti i VM-kampen. Da satt Peter Heine Nilsen, Carlsens hovedtrener, på hotellrommet for å gjøre de siste forberedelsene.

– Jeg er alltid nervøs, dette er jo mitt ansvar. Jeg lærer ikke bort strategi til ham, men gir noen ideer. Du kan si at jeg er som en skismører. Hvis jeg gjør noe galt, ødelegger jeg for verdens beste. Men for meg er dette både spennende og morsomt å gjøre, sier Carlsens trener til NRK.

Han har en vanskelig jobb. Én liten feil kan sette VM-tittelen på spill.

Peter Heine Nielsen

TRENER: NRK møtte Nielsen mens han gjorde de siste forberedelsene før tolvte parti.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Som en EM-finale i fotball

Nielsen er sjef for sekundantene jobber dag og natt for at verdensmester Carlsen skal være best mulig forberedt til alle partier. De må virkelig stå på; på motsatt side av brettet sitter Fabiano Caruana, regnemaskinen som har et voldsomt apparat rundt seg, og er kjent for sine ekstreme forberedelser.

Mandag kan det hele avgjøres. Caruana har hvit, Carlsen har sort. Den som vinner, blir verdensmester.

– Det er et fantastisk parti i en VM-kamp. Begge er nervøse, men det er et karrieredefinerende øyeblikk, et fantastisk øyeblikk. Det blir som om Norge var i EM-finalen i fotball, det er noen av disse situasjonene i norsk idrettshistorie, sier Nielsen.

Etter ellevte parti var Magnus Carlsen litt kritiske til egne sekundanter.

– Gang på gang greier vi å misse ting i åpningen. Det er litt uheldig. Så endte jeg opp med å spille veldig sikkert, sa Carlsen til lørdag.

– Er du fornøyd med åpningene i VM, Nielsen?

– Det må andre vurdere. Noen ganger har det vært bra, andre ganger dårlig. Magnus er den beste spilleren i verden, så jeg regner med at det går bra. Andre fokuserer mye på åpningen, vår strategi er ikke det. Åpningen skal gå rimelig godt, så skal han ta det derfra, svarer Nielsen.

Magnus Carlsen

MED SORT: Magnus Carlsens siste VM-parti er med sorte brikker.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Caruana bestemmer

Parti 12 i New York for to år siden ble et voldsomt antiklimaks. Carlsen og Sergej Karjakin spilte remis på drøyt 30 minutter.

– Jeg tipper at han vil gå for det i neste parti. Det er ikke noe hemmelighet at jeg er fornøyd med omspill, sier Magnus Carlsen om VMs siste parti.

– Det er litt opp til Caruana. Hvis han spiller safe, blir det safe. Går han hardt til, gjør Magnus også det. Det kan bli kjedelig, og det kan bli spennende, sier Nielsen til NRK.

 • Følg VMs tolvte parti direkte her fra klokken 15.45.

Siste nytt

 • Inter framleis utan poengtap

  Inter tok sin fjerde siger av fire mogelege med 2-0 mot byrival Milan. Marcelo Brozovic og Romelu Lukaku scora i andre omgang. Det er Lukakus tredje mål i Serie A etter overgangen frå Manchester United.

  Inter leier framfor Juventus, som slo Hellas Verona 2-1. Milan er nummer 9.

  Romelu Lukaku
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • Fortvilar etter nytt Barcelona-tap

  Barcelona gjekk på sitt andre tap på dei første fem rundane då Granada vann 2-0 laurdag kveld. Ramon Azez scora etter to minutt, og Alvaro Vadillo dobla på straffe etter 66 minutt.

  Barcelona starta utan Lionel Messi, som kom inn frå start i andre omgang.

  Lionel Messi
  Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters
 • Mållaust i Bergen

  Brann hadde ballen klart mest i Bergen mot Haugesund, men det enda med 0-0 framfor 10.000 nokså misnøgde bergensarar.

  Brann hadde klart overtak før pause, men Haugesund var betre med i andre omgang.

  – Siger til oss i dag hadde vore eit ran, sa Haugesunds trenar Jostein Grindhaug til Eurosport.

  – Vi var overraskande bra før pause, og burde hatt mål. Etter pause får vi ikkje i stand same trykketMen vi har eit nykomponert lag og blei slitne mot slutten, seier Brann-trenar Lars Arne Nilsen til NRK.

  Nilsen snakka med supporterane etter kampen.

  – Eg trur dei forstår at vi har det vanskeleg. Vi må tenkje nytt og mobilisere det vi har. Vi skulle hatt fleire tilgjengelege, men med 5-6 ute er det vanskeleg.

  – Høyrde du ikkje pipinga då de gjekk av bana?

  – Eg er tunghøyrd. Men eg trur publikum forstår at spelarane blødde for drakta og gjorde det dei kunne i dag. Det er frustrerande å ikkje vinne, seier Nilsen, som skal ta laget sitt til Rosenborg på Lerkendal neste helg.

  Lars Arne Nilsen
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal