NRK Meny
Normal

Carlsen trekker seg fra VM-kvaliken

Etter at verdenssjakkforbundet FIDE uten forvarsel har forandret vilkårene for hvem som kan kvalifisere seg til VM, har Magnus Carlsen trukket seg fra Grand Prix turneringene som kunne ført han til finalen.

Magnus Carlsen
Foto: Daniel Sannum Lauten / AFP

Henrik Carlsen, far til Magnus, har tidligere skrevet om saken på sin blogg , men utdyper sine synspunkter i et intervju med NRK.

Dette er en noe forvirrende sak for oss som står på utsiden.
Fra før av har det vært bortimot umulig å begripe noe av VM systemet i sjakk, hva som regnes for et VM og hvem som er verdensmester til en hver tid. Etter matchen mellom Kramnik og Anand så pustet vi alle lettet ut- Anand var verdensmester, og det var ikke mer å snakke om. Nå begynner de jammen å rote igjen!

Før årets VM match forsøkte vi også å forklare sjakk-VMs historie.

FIDE ville bygge opp et turneringsformat som skulle passe både toppspillere og gi en mulighet til spillerne lengre nede på rangeringslisten. Det de innførte to kvalifiseringssykluser, en Grand Prix serie for toppspillerne og en cup for 128 spillere.

Vinnerne av Grand Prix sesongen 08/09 og vinnerne av cupen, som skal spilles høsten 2009, skulle møtes, og vinnerne av de igjen skulle få møte regjerende verdensmester i 2011.

Mens dette pågår foregår også en annen VM syklus parallelt, hvor Topalov og Kamsky skal spille om retten til å møte Anand.

Magnus carlsen

Far og sønn Carlsen under VM i 2005

Foto: World Chess Cup 2005 / SCANPIX

Henrik Carlsen skjønner at dette kan virke forvirrende:

- Det som er forvirrende med det er at det foregår flere VM-sykluser parallelt, fordi de strekker seg over så lang tid. Det er vel dette med de parallelle VM-syklusene som gjør at det går litt galt.

Hør utdrag av intervjuet med Henrik Carlsen!

- Magnus var i sin tid skeptisk til å delta i Grand Prix. Selv om opplegget hørtes fornuftig ut, så hadde han den bekymring at dette her tar veldig lang tid. Det var også grunnen til at Morozevich ikke ville være med. Det andre problemet var at han tvilte på om toppspillere som Anand, Kramnik og Topalov ville være med, siden de alt var involvert i en eksisterende VM-syklus.
Han meldte seg til slutt på, og Grand prix begynte bra med en tredelt seier. Mange så fram til den tredje turneringen som skulle avholdes i Qatar.

Etter hvert har altså FIDE også blitt bekymret for sitt eget system. Finanskrisen og den manglende deltakelse fra toppspillerne har ført til frykt for at sponsorene ville flykte fra fremtidige Grand Prix og VM-turneringer. Under OL i Dresden kunngjorde FIDE at romjulens Grand Prix-turnering i Qatar var flyttet til Russland og at turneringen i april også sto i fare for å bli avlyst.
Derfor bestemte de seg for å forandre på opplegget, midt i syklusen.

Ikke akseptabelt for Magnus

Henrik Carlsen forklarer hva endringene innebærer:
- Endingen består i at i stedet for at GP vinneren skulle møte cup vinneren, så utvider de fra en tomanns match til en åttemanns turnering i stedet. De gjør dette ved å gi to plasser til GP, to plasser til cup-turneringen, og de inkluderer fire spesialinviterte spillere. Det de har gjort da er jo å si at siden vi ikke fikk med oss toppspillerne i Grand prix, så nå får de få en gratisbillett.
Dette her er på en måte forståelig, men det er uakseptabelt at det skjer midt i syklusen. Derfor har vi også sagt til FIDE at ide’en er kanskje ikke så dum, men dere kan ikke gjøre dette nå.

Resultatet er dermed at Magnus Carlsen trekker seg fra videre deltakelse i Grand Prix-turneringene.

Hva synes du om FIDEs håndtering av denne saken? Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Henrik Carlsen er så smått oppgitt over FIDE.

- Vi får vel si at vi kan vel ikke bli overrasket over FIDE lenger. De har klart å overraske oss gjentatte ganger. Det hadde ikke falt oss inn at de skulle gå inn og forandre betingelsene så radikalt midtveis, og det betyr vel at de kan gjøre det igjen. Og det er en av usikkerhetene som gjør at Magnus veldig lite motivert for og delta i GP videre og dermed valgte å trekke seg.

Har han da trukket seg i protest mot FIDE og regelendringene?

-Det er vel delvis sant, men også fordi motivasjonen for å delta er borte for hans del. Det at denne toårssyklusen med mange turneringer kun skal munne ut i to plasser til en kvalifisering senere, der fire spillere har fått gratisbillett, det er ikke attraktivt for Magnus.

Hva om han får tilbud om en av gratisbillettene?

Jeg tror ikke han har tatt stilling til hva han skal gjøre hverken med hensyn til deltakelse i cupen til høsten eller eventuelt om han skulle kvalifisere seg på rating eller på annen måte, det får komme på et senere tidspunkt.

Det er på en måte ingen demokratisk organisasjon med et profesjonelt lederskap, som vi er vant til i vesten.

Henrik Carlsen om FIDE

Spill bak lukkede dører

Henrik Carlsen mener at prosessene som foregår i FIDE nå er svært uheldige og at det fører til stor usikkerhet bland spillerne. Han etterlyser mer gjennomsiktlige prosesser i organisasjonen.

-I FIDE foregår veldig mye bak lukkede dører. I og med at de også stadig endrer reglene og endrer formater, så oppstår det en usikkerhet blant spillerne på hva slags rettigheter og muligheter de har. Dette er svært uheldig. Vi ønsker at prosessene skal være mer demokratisk og åpne.

- Et eksempel er turneringen i Qatar. Denne ble avlyst på tre ukers varsel, etter å ha vært på trappene i 10 måneder. Så viser det seg da at FIDE ikke har krevd noen ordentlig garanti eller skrevet noen kontrakt med Qatar fordi visepresidenten i FIDE er fra landet. Dette er en blanding av kort og en uheldig prosess som ikke bør foregå. Ting skal være hederlig og ordentlig og gjort på en slik måte at det kan være innsyn og åpenhet overfor toppspillerne, forbundene og media.
Det er litt spekulasjon fra min side om hva som ligger til grunn for at turneringen kunne avlyses på så kort varsel, men det at det kunne avlyses på så kort varsel uten konsekvenser for arrangøren viser jo at her er det noen som ikke har gjort jobben sin.

- En annen ting er endringen av VM-syklusen. De har for eksempel ikke spurt toppspillerne til råds i denne saken, dette kom som en komplett overraskelse på de fleste av dem. Det foregår hele tiden ting i FIDE, folk snakker sammen og gjør vurderinger, og vi vet lite om hva som ligger til grunn for vurderingene og hva konsekvensene er. Det er på en måte ingen demokratisk organisasjon med et profesjonelt lederskap som vi er vant til i vesten i alle fall.

Slik som situasjonen er i dag, så stoler ikke du på FIDE?

-Nei, det kan jeg vel ikke si at jeg gjør.

Hør utdrag av intervjuet med Henrik Carlsen!

Siste nytt

 • Lillehammer nærmer seg finale

  Lillehammer kan bli klare for NM-finale i ishockey til torsdag, etter at de vant sin tredje strake kamp i semifinalen mot Sparta Sarpsborg. Tirsdag endte det 5-3. Vinneren av semifinalen møter enten Storhamar eller Frisk Asker i finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal