NRK Meny
Normal

Carlsen med remis i toppturnering: – Jeg var redd

Magnus Carlsen innledet med remis mot franskmannen Maxime Vachier-Lagrave natt til torsdag. En aggressiv åpning fra franskmannen skremte nordmannen i starten.

Magnus Carlsen ankommer spiller-arenaen

Magnus Carlsen spilte remis mot Maxime Vachier-Lagrave natt til torsdag. Den pågående VM-konflikten kommenterte han ikke i intervjuet etter partiet.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Carlsen

Magnus Carlsen har mye å tenke på om dagen – ikke abre på sjakkbrettet.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Magnus Carlsen er under mye press om dagen i forbindelse med avholdelsen av VM i sjakk.

Carlsen må signere kontrakt om å spille VM i Sotsji innen fredag. Ellers mister han muligheten til å forsvare VM-tittelen sin. Det bekreftet det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) til NRK onsdag.

Men selv om det er mye politikk og mange forstyrrelser rundt team Carlsen startet 23-åringen i en toppturnering i USA natt til torsdag. Han spilte remis mot Maxime Vachier-Lagrave og uttalte seg ikke om sjakk-striden i intervjuene i etterkant.

– Det er bare tre spillere som kjenner til denne åpningen

– Det er godt å være tilbake og det er godt å spille en så sterk turnering, sa Magnus Carlsen i et intervju med arrangøren etter partiet.

Sinquefield Cup samler seks av verdens ti høyest rangerte sjakkspillere, og deltakernes snittrating er den høyeste for en turnering gjennom tidene.

Carlsen spilte med svarte brikker i et parti som endte med remis etter 38 trekk.

Det ble veldig raskt en skarp stilling i partiet etter en offensiv og rask åpning fra franske Vachier-Lagrave. Carlsens rival og motspiller torsdag, Hikaru Nakamura, mente åpningen var kjent stoff for nordmannen.

– Det er bare tre spillere som kjenner til denne åpningen, det er meg selv, Magnus og Kasparov, for han (Kasparov) har vist den til oss begge. Vachier-Lagrave ser allikevel ut til å være godt forberedt og det er hans fordel, sa Nakamura til arrangøren etter 18 trekk i Carlsens parti.

Carlsen: – Jeg var redd

Selv om Nakamura mente at Carlsen kjente åpningen, var svaret fra den norske verdensmesteren på hvordan han følte å bli satt under så hardt press fra start ikke preget av trygghet.

– Jeg var redd, svarte Carlsen med et smil og fortsatte:

– Jeg trodde denne åpningen skulle være bra for meg. Jeg hadde ikke studert den før partiet så på et tidspunkt måtte jeg bare bruke hjernen min for å se hvilke muligheter jeg hadde. Jeg fant en måte å overleve på, sa en selvsikker Carlsen.

– Motstanderen din så ut til å ha et trumfkort i åpnings-forberedelsene. Han satt deg under press?

– Ja, han spilte raskt og selvsikkert i starten, men da jeg spilte springer til B4 (trekk 13) viste det seg at han ikke hadde studert åpningen dypt nok. Jeg ble ganske lettet da han begynte å tenke lenge på et trekk, men la til:

– Når en motstander først spiller så mange veldig kjappe trekk og plutselig begynner å tenke lenge så begynner man jo å lure. Har jeg spilt et trekk sjakkcomputeren ikke foreslo og gått på en blemme eller var det noe motstanderen ikke hadde forberedt godt nok? I dag var det heldigvis det siste, fortalte Carlsen til arrangøren etter partiet.

Etter åpningen gikk Carlsen for å vinne partiet, men etter litt over tre timer endte partiet i remis og spillerne delte poenget i den første av ti runder.

Fabiano Caruana tok ledelsen i turneringen etter å ha slått Veselin Topalov, mens Levon Aronian spilte remis mot Hikaru Nakamura.

Hikaru Nakamura, Magnus Carlsen, Levon Aronian, Fabiano Caruana, Veselin Topalov og Vachier-Lagrave

Hikaru Nakamura, Magnus Carlsen, Levon Aronian, Fabiano Caruana, Veselin Topalov og Vachier-Lagrave før toppturneringen i St.Louis.

Foto: Tom Gannam / Ap

Siste nytt

 • Svindal verdenscupåpner

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade. Hele troppen og oversikten.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold
 • Wilbek blir borgermeister

  Den mangeårige og velkjende handballtrenar Ulrik Wilbek blir etter lokalvalet i går ny borgarmeister i Viborg, melder BT.

  Wilbek trena Danmarks kvinnelandslag med suksess i sju år og herrelandslag i ni.

  Ulrik Wilbek
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal