Hopp til innhold

Carlsen med remis i toppturnering: – Jeg var redd

Magnus Carlsen innledet med remis mot franskmannen Maxime Vachier-Lagrave natt til torsdag. En aggressiv åpning fra franskmannen skremte nordmannen i starten.

Magnus Carlsen ankommer spiller-arenaen

Magnus Carlsen spilte remis mot Maxime Vachier-Lagrave natt til torsdag. Den pågående VM-konflikten kommenterte han ikke i intervjuet etter partiet.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Carlsen

Magnus Carlsen har mye å tenke på om dagen – ikke abre på sjakkbrettet.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Magnus Carlsen er under mye press om dagen i forbindelse med avholdelsen av VM i sjakk.

Carlsen må signere kontrakt om å spille VM i Sotsji innen fredag. Ellers mister han muligheten til å forsvare VM-tittelen sin. Det bekreftet det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) til NRK onsdag.

Men selv om det er mye politikk og mange forstyrrelser rundt team Carlsen startet 23-åringen i en toppturnering i USA natt til torsdag. Han spilte remis mot Maxime Vachier-Lagrave og uttalte seg ikke om sjakk-striden i intervjuene i etterkant.

– Det er bare tre spillere som kjenner til denne åpningen

– Det er godt å være tilbake og det er godt å spille en så sterk turnering, sa Magnus Carlsen i et intervju med arrangøren etter partiet.

Sinquefield Cup samler seks av verdens ti høyest rangerte sjakkspillere, og deltakernes snittrating er den høyeste for en turnering gjennom tidene.

Carlsen spilte med svarte brikker i et parti som endte med remis etter 38 trekk.

Det ble veldig raskt en skarp stilling i partiet etter en offensiv og rask åpning fra franske Vachier-Lagrave. Carlsens rival og motspiller torsdag, Hikaru Nakamura, mente åpningen var kjent stoff for nordmannen.

– Det er bare tre spillere som kjenner til denne åpningen, det er meg selv, Magnus og Kasparov, for han (Kasparov) har vist den til oss begge. Vachier-Lagrave ser allikevel ut til å være godt forberedt og det er hans fordel, sa Nakamura til arrangøren etter 18 trekk i Carlsens parti.

Carlsen: – Jeg var redd

Selv om Nakamura mente at Carlsen kjente åpningen, var svaret fra den norske verdensmesteren på hvordan han følte å bli satt under så hardt press fra start ikke preget av trygghet.

– Jeg var redd, svarte Carlsen med et smil og fortsatte:

– Jeg trodde denne åpningen skulle være bra for meg. Jeg hadde ikke studert den før partiet så på et tidspunkt måtte jeg bare bruke hjernen min for å se hvilke muligheter jeg hadde. Jeg fant en måte å overleve på, sa en selvsikker Carlsen.

– Motstanderen din så ut til å ha et trumfkort i åpnings-forberedelsene. Han satt deg under press?

– Ja, han spilte raskt og selvsikkert i starten, men da jeg spilte springer til B4 (trekk 13) viste det seg at han ikke hadde studert åpningen dypt nok. Jeg ble ganske lettet da han begynte å tenke lenge på et trekk, men la til:

– Når en motstander først spiller så mange veldig kjappe trekk og plutselig begynner å tenke lenge så begynner man jo å lure. Har jeg spilt et trekk sjakkcomputeren ikke foreslo og gått på en blemme eller var det noe motstanderen ikke hadde forberedt godt nok? I dag var det heldigvis det siste, fortalte Carlsen til arrangøren etter partiet.

Etter åpningen gikk Carlsen for å vinne partiet, men etter litt over tre timer endte partiet i remis og spillerne delte poenget i den første av ti runder.

Fabiano Caruana tok ledelsen i turneringen etter å ha slått Veselin Topalov, mens Levon Aronian spilte remis mot Hikaru Nakamura.

Hikaru Nakamura, Magnus Carlsen, Levon Aronian, Fabiano Caruana, Veselin Topalov og Vachier-Lagrave

Hikaru Nakamura, Magnus Carlsen, Levon Aronian, Fabiano Caruana, Veselin Topalov og Vachier-Lagrave før toppturneringen i St.Louis.

Foto: Tom Gannam / Ap

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal