NRK Meny
Normal

Carlsen med remis i toppturnering: – Jeg var redd

Magnus Carlsen innledet med remis mot franskmannen Maxime Vachier-Lagrave natt til torsdag. En aggressiv åpning fra franskmannen skremte nordmannen i starten.

Magnus Carlsen ankommer spiller-arenaen

Magnus Carlsen spilte remis mot Maxime Vachier-Lagrave natt til torsdag. Den pågående VM-konflikten kommenterte han ikke i intervjuet etter partiet.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Carlsen

Magnus Carlsen har mye å tenke på om dagen – ikke abre på sjakkbrettet.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Magnus Carlsen er under mye press om dagen i forbindelse med avholdelsen av VM i sjakk.

Carlsen må signere kontrakt om å spille VM i Sotsji innen fredag. Ellers mister han muligheten til å forsvare VM-tittelen sin. Det bekreftet det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) til NRK onsdag.

Men selv om det er mye politikk og mange forstyrrelser rundt team Carlsen startet 23-åringen i en toppturnering i USA natt til torsdag. Han spilte remis mot Maxime Vachier-Lagrave og uttalte seg ikke om sjakk-striden i intervjuene i etterkant.

– Det er bare tre spillere som kjenner til denne åpningen

– Det er godt å være tilbake og det er godt å spille en så sterk turnering, sa Magnus Carlsen i et intervju med arrangøren etter partiet.

Sinquefield Cup samler seks av verdens ti høyest rangerte sjakkspillere, og deltakernes snittrating er den høyeste for en turnering gjennom tidene.

Carlsen spilte med svarte brikker i et parti som endte med remis etter 38 trekk.

Det ble veldig raskt en skarp stilling i partiet etter en offensiv og rask åpning fra franske Vachier-Lagrave. Carlsens rival og motspiller torsdag, Hikaru Nakamura, mente åpningen var kjent stoff for nordmannen.

– Det er bare tre spillere som kjenner til denne åpningen, det er meg selv, Magnus og Kasparov, for han (Kasparov) har vist den til oss begge. Vachier-Lagrave ser allikevel ut til å være godt forberedt og det er hans fordel, sa Nakamura til arrangøren etter 18 trekk i Carlsens parti.

Carlsen: – Jeg var redd

Selv om Nakamura mente at Carlsen kjente åpningen, var svaret fra den norske verdensmesteren på hvordan han følte å bli satt under så hardt press fra start ikke preget av trygghet.

– Jeg var redd, svarte Carlsen med et smil og fortsatte:

– Jeg trodde denne åpningen skulle være bra for meg. Jeg hadde ikke studert den før partiet så på et tidspunkt måtte jeg bare bruke hjernen min for å se hvilke muligheter jeg hadde. Jeg fant en måte å overleve på, sa en selvsikker Carlsen.

– Motstanderen din så ut til å ha et trumfkort i åpnings-forberedelsene. Han satt deg under press?

– Ja, han spilte raskt og selvsikkert i starten, men da jeg spilte springer til B4 (trekk 13) viste det seg at han ikke hadde studert åpningen dypt nok. Jeg ble ganske lettet da han begynte å tenke lenge på et trekk, men la til:

– Når en motstander først spiller så mange veldig kjappe trekk og plutselig begynner å tenke lenge så begynner man jo å lure. Har jeg spilt et trekk sjakkcomputeren ikke foreslo og gått på en blemme eller var det noe motstanderen ikke hadde forberedt godt nok? I dag var det heldigvis det siste, fortalte Carlsen til arrangøren etter partiet.

Etter åpningen gikk Carlsen for å vinne partiet, men etter litt over tre timer endte partiet i remis og spillerne delte poenget i den første av ti runder.

Fabiano Caruana tok ledelsen i turneringen etter å ha slått Veselin Topalov, mens Levon Aronian spilte remis mot Hikaru Nakamura.

Hikaru Nakamura, Magnus Carlsen, Levon Aronian, Fabiano Caruana, Veselin Topalov og Vachier-Lagrave

Hikaru Nakamura, Magnus Carlsen, Levon Aronian, Fabiano Caruana, Veselin Topalov og Vachier-Lagrave før toppturneringen i St.Louis.

Foto: Tom Gannam / Ap

Siste nytt

 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier. Rosenborg slo Trygg/Lade 4-2.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag