NRK Meny
Normal

Carlsen med overraskende tap: – Humøret har vært dårlig i hele dag

Magnus Carlsen røk på sitt første tap i langsjakk på 10 måneder onsdag. Fabiano Caruana (21) var den siste som klarte å slå verdensmesteren, og i Vugvar Gasjimovs minneturnering ble stortalentet for sterk igjen.

Switzerland Chess Challenge

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana har møttes mange ganger. Nordmannen har klart flest seiere, men 21-åringen er likevel en av få som har brukbar statistikk mot Carlsen.

– Det har ikke vært bra nok de to siste dagene, sa Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Nordmannen virket irritert og la ikke skjul på at han var svært misfornøyd med egen innsats onsdag. I møtet med den to år yngre Caruana gjorde Carlsen flere feil som ga motstanderen et klart overtak.

– Dårlig humør

Etter 53 trekk ga Carlsen opp og tok Caruana i hånden.

– Det er alltid kjedelig å tape. For å være ærlig så har humøret mitt vært dårlig i hele dag.. Jeg må prøve å finne energi en eller annen plass, spille bra i morgen og hvile på fredag, sier Carlsen.

Italieneren virker å være en av få i sjakktoppen som har et lite overtak på Carlsen akkurat nå.

21-åringen var også før møtet den siste som har slått den regjerende verdensmesteren. Det skjedde i Moskva i juni fjor.

– Dette kommer til å gjøre Magnus veldig revansjelysten. Han blir nok knust av et slikt tap, men han er også ekspert på å reise seg, sier NRKs sjakkekspert og Carlsen-kompis Askild Bryn.

Kan være sliten

Switzerland Chess Challenge

NRKs sjakkekspert mener det er ekstra tøft for Carlsen å tape mot Caruana, ettersom han er yngre og lovende.

Foto: Walter Bieri / Ap

Carlsen spilte med sorte brikker, men at det ble tap er likevel ganske overraskende. Carlsen hadde dessuten uvanlig mange store taktiske overseelser i dagens parti.

– Vi var pessimistiske lenge, men vondt ble bare verre og han kom seg aldri inn i partiet, sa sjakkspiller Jon Ludvig Hammer i TV 2-studioet.

Caruana og Carlsen deler nå på ledelsen i Vugvar Gasjimovs minneturnering, hvor fem av verdens beste møtes for å hylle den aserbajdsjanske sjakkspilleren som døde i januar.

– Magnus spilte en åpning han stort sett har hatt suksess med tidligere. Som sort ville han vært fornøyd med remis på dette nivået, men det kan virke som Caruana er flink til å utnytte feilene Magnus gjør, sier Bryn.

Han tror feilene kan skyldes at Carlsen er sliten.

– Magnus har spilt to lange partier på rad. De andre har spilte mye kortere partier og ikke brukt like mye krefter. Selv om Magnus er i toppform så tar det på selv for ham å spille så lange partier, sier han.

Også tirsdag rotet Carlsen bort seierssjansene sine da det ble remis mot russiske Sergej Karjakin. Nordmannen hadde da hatt overtaket i partiet omtrent helt frem til slutt.

Bryn er likevel ikke bekymret for Carlsens form.

– Jeg synes Magnus har spilt veldig bra i de første partiene, så jeg tror nok han vinner turneringen til slutt likevel, sier han.

– Kjedelig å slite mot akkurat ham

Bryn kjenner Carlsen godt og sier at et slikt tap trolig vil få sinnet frem i den ellers så sindige 23-åringen.

Det kan gå hardt utover torsdagens motstander Teimour Radjabov, men ikke minst Caruana når de to møtes igjen senere i turneringen. De fem deltagerne skal nemlig møte hverandre to ganger.

– Han kommer til å slå hardt tilbake for å vise hva han er god for. Det er aldri gøy å tape, men spesielt ikke for en som er yngre og veldig lovende. Nå skal det sies at Caruana har vært i verdenstoppen lenge, så at han holder et høyt nivå er ikke noe nytt, sier Bryn.

Italieneren blir ofte sammenlignet med nettopp Carlsen, ettersom de begge nådde verdenstoppen i ung alder og er ganske jevngamle.

Caruana har imidlertid vært betydelig mer ujevn enn Carlsen, men de fleste regner med at han snart kan etablere seg som en av de aller beste. Før møtet var han rangert som nummer seks i verden.

– Det er ikke veldig mange kandidater for fremtidige VM-matcher, men Caruana er definitivt en av dem. Derfor er det kjedelig for Magnus å slite mot akkurat ham, forklarer Bryn.

Siste nytt

 • Manchester United slo tilbake

  José Mourinho fikk pusterom etter mesterliga-smellen da Manchester United tok seg til semifinale i FA-cupen med 2-0 over Brighton lørdag. Lukaku og Matic scoret målene. Tottenham skaffet seg semifinalebillett tidligere lørdag etter 3-0 over Swansea.

  Manchester United's Nemanja Matic
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale