Carlsen tangerte verdensrekord: – Ett skritt nærmere å bli historiens beste

Magnus Carlsen har nå spilt 100 langsjakkpartier uten å tape. Det er tangering av rekorden på toppnivå.

Carlsen

Magnus Carlsen har herjet i 2019. Nå er han ubeseiret de siste 15 månedene.

Foto: Claus Bech / AFP

– Det det handler om for Carlsen nå er å bli den beste i historien, foran Kasparov, Fischer. Da er det dette han må gjøre. Han må vinne mesterskap og ta rekorder én etter én. Og i dag tok han en av de store rekordene, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Søndag slo nemlig Carlsen russiske Maxim Matlakov i Grand Swiss-turneringen som spilles på Isle of Man. Det i seg selv er kanskje ikke så oppsiktsvekkende.

Men nå har ikke verdenseneren tapt siden 31.juli i fjor. Den gang var det Shakhriyar Mamedyarov som ble for sterk. Med dagens seier har han nå 100 partier på rad uten å tape. Det er en tangering av Ding Lirens internasjonalt anerkjente rekord på toppnivå.

– Jeg tror nok han har hatt det litt i bakhodet, for dette er en fantastisk prestasjon. Hadde han gått på ett tap hadde det vært tilbake til null, sier Torstein Bae.

– Utrolig imponert

Lirens rekord ble satt over 15 måneder frem til november i fjor. Nå har altså Carlsen tangert den, til tross for at verdenseneren hadde en kort periode i sommer hvor han slet med å holde formen oppe. I hurtig- og lynsjakkturneringen i St. Louis i august mente han selv at «alt gikk galt».

– Selvtilliten er helt borte, og jeg bryr meg ikke lenger, sa Carlsen til arrangøren den gangen.

Men nordmannen klarte altså å snu trenden i tide. Den påfølgende langsjakk-turneringen endte med 6,5 poeng av 11 mulige. Carlsen endte turneringen likt med Ding Liren, men tapte i omspill.

– Jeg er utrolig imponert over det han har levert etter VM mot Caruana. Han har gått fra triumf til triumf. Så gjenstår de to store turneringene i år, med VM i fischer-sjakk og VM i lyn- og hurtigsjakk, sier Bae om formen til Carlsen.

Kan bli historisk igjen om to uker

Fra før har nordmannen rekorden som tidenes høyest ratede sjakkspiller. Han har vunnet fire VM-titler i langsjakk, like mange i lynsjakk, samt to VM-gull i hurtigsjakk.

Det har gjort at Carlsen allerede er regnet som en av historiens beste. Målet er trolig å trone alene på toppen av en slik rangeringsliste.

– Han tar ett skritt nærmere å bli historiens beste med den rekorden i dag, slår Bae fast.

Og om to uker kan Carlsen bli historisk igjen, som første offisielle verdensmester i såkalt fischer-sjakk, en type sjakk hvor offiserene blir stilt opp vilkårlig i startposisjonen.

– Det er klart at langsjakk-VM og de andre VM-ene er nok det viktigste for å bli tidenes beste. VM i fischersjakk står nå for døren, der kan han bli den historiske første mesteren. Men han supplerer med slike rekorder, i tillegg til at han klarer å være overlegen over så lang tid, sier Bae.

Mandag avslutter Carlsen turneringen på Isle of Man. I øyeblikket ligger han et halvt poeng bak Fabiano Caruana som leder turneringen.

Deretter skal han til Norge for å spille VM i fischersjakk. Den turneringen ser du på NRK fra søndag klokken 16.30

Siste nytt

 • Karlsson vant i åpningen

  Stortalentet Frida Karlsson fortsetter å imponere. I dag vant hun ti-kilometeren etter å ha ledet fra start til mål i den svenske langrennsåpningen. Hun slo den svenske langrennsdronningen Charlotte Kalla med 6,2 sekunder, mens treer Moa Lundgren endte 36,8 sekunder bak Karlsson.

  VM ski 2019. Langrenn kvinner
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Emil Iversen er slått ut

  – Det ryker noen store kanoner her nå. Emil Iversen er ute, Sindre Bjørnestad Skar er også ute., sier Torgeir Bjørn. Fredrik Riseth vant det siste kvartfinaleheatet, like bak fulgte Richard Jouve. Thomas Helland Larsen gikk videre på tid. Det samme gjelder Finn-Hågen Krogh.

  Langrennsåpning Beitostølen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Dårlig start for Halfvarsson

  Calle Halfvarsson viste svake takter under den svenske langrennsåpningen. Han åpnet sesongen med 13.-plass på 15 kilometer fri i Gällivare. Jens Burman vant løpet, og ned til Halfvarsson skilte det nesten halvannet minutt.

  – Han ser sliten ut, sa SVTs ekspertkommentator Anders Blomqvist.

  VM ski 2019. Langrenn menn, 50 km fellesstart fristil
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal