Carlsen tangerte verdensrekord: – Ett skritt nærmere å bli historiens beste

Magnus Carlsen har nå spilt 100 langsjakkpartier uten å tape. Det er tangering av rekorden på toppnivå.

Carlsen

Magnus Carlsen har herjet i 2019. Nå er han ubeseiret de siste 15 månedene.

Foto: Claus Bech / AFP

– Det det handler om for Carlsen nå er å bli den beste i historien, foran Kasparov, Fischer. Da er det dette han må gjøre. Han må vinne mesterskap og ta rekorder én etter én. Og i dag tok han en av de store rekordene, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Søndag slo nemlig Carlsen russiske Maxim Matlakov i Grand Swiss-turneringen som spilles på Isle of Man. Det i seg selv er kanskje ikke så oppsiktsvekkende.

Men nå har ikke verdenseneren tapt siden 31.juli i fjor. Den gang var det Shakhriyar Mamedyarov som ble for sterk. Med dagens seier har han nå 100 partier på rad uten å tape. Det er en tangering av Ding Lirens internasjonalt anerkjente rekord på toppnivå.

– Jeg tror nok han har hatt det litt i bakhodet, for dette er en fantastisk prestasjon. Hadde han gått på ett tap hadde det vært tilbake til null, sier Torstein Bae.

– Utrolig imponert

Lirens rekord ble satt over 15 måneder frem til november i fjor. Nå har altså Carlsen tangert den, til tross for at verdenseneren hadde en kort periode i sommer hvor han slet med å holde formen oppe. I hurtig- og lynsjakkturneringen i St. Louis i august mente han selv at «alt gikk galt».

– Selvtilliten er helt borte, og jeg bryr meg ikke lenger, sa Carlsen til arrangøren den gangen.

Men nordmannen klarte altså å snu trenden i tide. Den påfølgende langsjakk-turneringen endte med 6,5 poeng av 11 mulige. Carlsen endte turneringen likt med Ding Liren, men tapte i omspill.

– Jeg er utrolig imponert over det han har levert etter VM mot Caruana. Han har gått fra triumf til triumf. Så gjenstår de to store turneringene i år, med VM i fischer-sjakk og VM i lyn- og hurtigsjakk, sier Bae om formen til Carlsen.

Kan bli historisk igjen om to uker

Fra før har nordmannen rekorden som tidenes høyest ratede sjakkspiller. Han har vunnet fire VM-titler i langsjakk, like mange i lynsjakk, samt to VM-gull i hurtigsjakk.

Det har gjort at Carlsen allerede er regnet som en av historiens beste. Målet er trolig å trone alene på toppen av en slik rangeringsliste.

– Han tar ett skritt nærmere å bli historiens beste med den rekorden i dag, slår Bae fast.

Og om to uker kan Carlsen bli historisk igjen, som første offisielle verdensmester i såkalt fischer-sjakk, en type sjakk hvor offiserene blir stilt opp vilkårlig i startposisjonen.

– Det er klart at langsjakk-VM og de andre VM-ene er nok det viktigste for å bli tidenes beste. VM i fischersjakk står nå for døren, der kan han bli den historiske første mesteren. Men han supplerer med slike rekorder, i tillegg til at han klarer å være overlegen over så lang tid, sier Bae.

Mandag avslutter Carlsen turneringen på Isle of Man. I øyeblikket ligger han et halvt poeng bak Fabiano Caruana som leder turneringen.

Deretter skal han til Norge for å spille VM i fischersjakk. Den turneringen ser du på NRK fra søndag klokken 16.30

Siste nytt

 • Eliteserieavslutningen flyttet

  Siste serierunde i Eliteserien flyttes fra 19. til 22. desember, som følge av de utsatte kampene til Odd mot Sandefjord og Strømsgodset.

  Lørdag ble det kjent at en Odd-spiller hadde testet positivt på covid-19. Dermed ble søndagens kamp mot Sandefjord og onsdag mot Godset flyttet.

 • Superinnbytter Cavani fikset seier

  Southampton ledet 2-0 til pause etter en sterk første omgang og blant annet en flott frisparkscoring av James Ward-Prowse.

  Ole Gunnar Solskjær svarte med å sette inn Edinson Cavani i pausen. Det var et sjakktrekk av nordmannen. 33-åringen endret kampen nærmest på egenhånd med en strålende andre omgang på Englands sørkyst.

  Cavani hadde først målgivende da Bruno Fernandes scoret i sin femte bortekamp på rad. Kvarteret før slutt var rollene snudde da Cavani styrte et skudd fra Fernandes i mål med hodet.

  På overtid var uruguyaneren igjen på plass og headet inn det avgjørende målet til en sterk borteseier.

  Cavani-jubel
  Foto: Mike Hewitt / Reuters
 • Messi hyllet Maradona

  Det ble helt stille på Camp Nou da Barcelonas Lionel Messi tok av seg drakta og viste fram en klassisk Maradona-trøye etter å ha scoret et praktmål i 4-0-seieren over Osasuna.

  Drakten var en gammel Newell Old Boys-trøye med nummer ti på, en klubb både Messi og Maradona har et forhold til. De to er Argentinas store helter på fotballbanen, med Messi som den naturlige arvtakeren etter legenden Maradona som døde onsdag.

  Messi ble stående i flere sekunder med hendene hevet til himmelen mens han så opp i en sterk gest til sin avdøde landsmann.

  Lionel Messi
  Foto: ALBERT GEA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal