NRK Meny
Normal

Carlsen spøkte om presidentens romvesen-historier

TROMSØ (NRK.no): Magnus Carlsen stiller seg på Garri Kasparovs side i den elleville presidentkampen i sjakkforbundet - som kan ende med at VM-kampen i november blir flyttet til Paris eller New York.

Magnus og Kirsan

Magnus Carlsen ler etter en kommentar om Kirsan Iljumsjinov (innfelt) under dagens presseseanse.

Foto: Mads Nyborg Støstad/Helge Tvedten / NRK

– Jeg mener at de som er her nå har sittet for lenge. De gjør ikke en god nok jobb for sjakken, spesielt ikke i vesten, sier Magnus Carlsen.

Verdensmesteren er på plass i Tromsø dagen før sjakk-OL starter, og brukte formiddagen på å få sitt eget frimerke.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen foran sitt eget frimerke, lansert i forbindelse med sjakkforbundets 100-årsdag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Pressen var imidlertid mest interessert i å spørre 23-åringen om den pågående valgkampen i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Kidnappet av romvesener

Tromsø er nemlig dekket av plakater med bilde av presidentkandidat og tidligere verdensmester Garri Kasparov. Han utfordrer den eksentriske presidenten Kirsan Iljumsjinov, som fortalte om sitt møte med romvesener i et intervju med NRK i november.

Du kan lese hele den utrolige historien om Iljumsjinov her, men i korte trekk har han blitt kritisert for å støte vekk vestlige sponsorer på grunn av rykter om storstilt korrupsjon, historier om romvesener og vennskap med Muammar al-Gaddafi og Saddam Hussein.

Likevel har han vunnet presidentvalg etter presidentvalg de siste 20 årene.

NRK møter Kirsan Iljumsjinov, presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), i lobbyen på VM-hotellet i Chennai.

VIDEO: Se NRKs intervju med den eksentriske FIDE-presidenten fra november i fjor.

Spøkte med presidenten

– Synes du det er greit for sjakken at presidenten sier han har blitt bortført av romvesener?

– Hvis historiene stemmer - ja. Hvis de ikke stemmer - nei, sier Carlsen på spørsmål fra NRK.no - til latter fra pressekorpset.

– Hva mener du er svakhetene ved den sittende presidenten?

– Det er jo først og fremst litt dårlig image. Og de har ikke gjort nok for toppsjakken. Den har ikke blitt spredt utover verden, det kunne den gjort med en mer systematisk jobbing mot sponsorer og så videre, sier Carlsen.

Spekulasjoner om flytting av VM

Valget avholdes under sjakk-OL i Tromsø, og får store konsekvenser for Carlsen.

De siste spekulasjonene i OL-byen går ut på at VM-kampen mot Vishwanathan Anand kan bli flyttet fra Sotsji til en vestlig by - som New York eller Paris - om Kasparov vinner valget.

– Det eneste jeg vet er at ingen kontrakter er signert. Og ingenting vil bli avgjort før etter valget, sier Magnus Carlsen, som dermed åpner for at VM-kampen kan bli spilt et annet sted, til tross for at FIDE har annonsert at den skal spilles i Sotsji.

Espen Agdestein hinter om det samme.

– Det blir mest spekulasjoner fra min side, men det er klart valget har noe å si. Hvis Garri vinner, kan du tenke deg hva som kommer til å skje. Da blir det fullt sirkus med de greiene der, sier Carlsens manager Espen Agdestein, som bekrefter at de ikke har signert noen avtale med Sotsji om den planlagte VM-kampen i november.

Skitten valgkamp

Libya Russia Chess With Gadhafi Moammar Gadhafi, Kirsan Ilyumzhinov

Kirsan Iljumsjinov sammen med diktator Muammar al-Gaddafi.

Foto: Ap

Det er uansett stor sjanse for at eksentrikeren fra den lille russiske republikken Kalmykia kan vinne igjen. Iljumsjinov er ekspert på å få delegater fra små sjakkforbund til å stemme på seg - noe som selvfølgelig har ført til spekulasjoner om korrupsjon.

I det hele tatt har valgkampen mellom Iljumsjinov og Kasparov vært så skitten at den får vanlige valgkamper til å virke sykehus-sterile. Beskyldningene har haglet i begge retninger.

Carlsen mener at fyrverkeriet Kasparov også har sine svake sider.

– Kasparov har både sine negative og positive sider, men det er fortsatt en mann som har mye idéer og en status som kan være en døråpner i Vesten, sier 23-åringen.

Iljumsjinov selv mener han han gjort en god nok jobb til at han bør få fortsette. Da han snakket med NRK.no i fjor, fortalte han at hans største bragd var å forene sjakken. Han har også sprøytet inn betydelige midler av egen lomme i forbundet.

– Oppdraget mitt i 1995 var å forene sjakken. Da hadde vi to mestere. Nå har vi én, sa han fornøyd.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang