Hopp til innhold

Carlsen spøkte om presidentens romvesen-historier

TROMSØ (NRK.no): Magnus Carlsen stiller seg på Garri Kasparovs side i den elleville presidentkampen i sjakkforbundet - som kan ende med at VM-kampen i november blir flyttet til Paris eller New York.

Magnus og Kirsan

Magnus Carlsen ler etter en kommentar om Kirsan Iljumsjinov (innfelt) under dagens presseseanse.

Foto: Mads Nyborg Støstad/Helge Tvedten / NRK

– Jeg mener at de som er her nå har sittet for lenge. De gjør ikke en god nok jobb for sjakken, spesielt ikke i vesten, sier Magnus Carlsen.

Verdensmesteren er på plass i Tromsø dagen før sjakk-OL starter, og brukte formiddagen på å få sitt eget frimerke.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen foran sitt eget frimerke, lansert i forbindelse med sjakkforbundets 100-årsdag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Pressen var imidlertid mest interessert i å spørre 23-åringen om den pågående valgkampen i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Kidnappet av romvesener

Tromsø er nemlig dekket av plakater med bilde av presidentkandidat og tidligere verdensmester Garri Kasparov. Han utfordrer den eksentriske presidenten Kirsan Iljumsjinov, som fortalte om sitt møte med romvesener i et intervju med NRK i november.

Du kan lese hele den utrolige historien om Iljumsjinov her, men i korte trekk har han blitt kritisert for å støte vekk vestlige sponsorer på grunn av rykter om storstilt korrupsjon, historier om romvesener og vennskap med Muammar al-Gaddafi og Saddam Hussein.

Likevel har han vunnet presidentvalg etter presidentvalg de siste 20 årene.

NRK møter Kirsan Iljumsjinov, presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), i lobbyen på VM-hotellet i Chennai.

VIDEO: Se NRKs intervju med den eksentriske FIDE-presidenten fra november i fjor.

Spøkte med presidenten

– Synes du det er greit for sjakken at presidenten sier han har blitt bortført av romvesener?

– Hvis historiene stemmer - ja. Hvis de ikke stemmer - nei, sier Carlsen på spørsmål fra NRK.no - til latter fra pressekorpset.

– Hva mener du er svakhetene ved den sittende presidenten?

– Det er jo først og fremst litt dårlig image. Og de har ikke gjort nok for toppsjakken. Den har ikke blitt spredt utover verden, det kunne den gjort med en mer systematisk jobbing mot sponsorer og så videre, sier Carlsen.

Spekulasjoner om flytting av VM

Valget avholdes under sjakk-OL i Tromsø, og får store konsekvenser for Carlsen.

De siste spekulasjonene i OL-byen går ut på at VM-kampen mot Vishwanathan Anand kan bli flyttet fra Sotsji til en vestlig by - som New York eller Paris - om Kasparov vinner valget.

– Det eneste jeg vet er at ingen kontrakter er signert. Og ingenting vil bli avgjort før etter valget, sier Magnus Carlsen, som dermed åpner for at VM-kampen kan bli spilt et annet sted, til tross for at FIDE har annonsert at den skal spilles i Sotsji.

Espen Agdestein hinter om det samme.

– Det blir mest spekulasjoner fra min side, men det er klart valget har noe å si. Hvis Garri vinner, kan du tenke deg hva som kommer til å skje. Da blir det fullt sirkus med de greiene der, sier Carlsens manager Espen Agdestein, som bekrefter at de ikke har signert noen avtale med Sotsji om den planlagte VM-kampen i november.

Skitten valgkamp

Libya Russia Chess With Gadhafi Moammar Gadhafi, Kirsan Ilyumzhinov

Kirsan Iljumsjinov sammen med diktator Muammar al-Gaddafi.

Foto: Ap

Det er uansett stor sjanse for at eksentrikeren fra den lille russiske republikken Kalmykia kan vinne igjen. Iljumsjinov er ekspert på å få delegater fra små sjakkforbund til å stemme på seg - noe som selvfølgelig har ført til spekulasjoner om korrupsjon.

I det hele tatt har valgkampen mellom Iljumsjinov og Kasparov vært så skitten at den får vanlige valgkamper til å virke sykehus-sterile. Beskyldningene har haglet i begge retninger.

Carlsen mener at fyrverkeriet Kasparov også har sine svake sider.

– Kasparov har både sine negative og positive sider, men det er fortsatt en mann som har mye idéer og en status som kan være en døråpner i Vesten, sier 23-åringen.

Iljumsjinov selv mener han han gjort en god nok jobb til at han bør få fortsette. Da han snakket med NRK.no i fjor, fortalte han at hans største bragd var å forene sjakken. Han har også sprøytet inn betydelige midler av egen lomme i forbundet.

– Oppdraget mitt i 1995 var å forene sjakken. Da hadde vi to mestere. Nå har vi én, sa han fornøyd.

Siste nytt

 • Erik Botheim har brutt med Krasnodar

  Fotballspiller Erik Botheim (22) har avsluttet avtalen med den russiske klubben Krasnodar, opplyser hans agent Jim Solbakken.

  – Erik anså det som at han ikke hadde noen annen mulighet, skriver agenten på Instagram.

  Botheim har de siste månedene trent med gamleklubbene Bodø/Glimt og Stabæk i Norge. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: FK Haugesund - Bodø/Glimt (2-2)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Russisk turner utestengt etter krigsstøtte

  Den russiske turneren Ivan Kuliak er utestengt i et år av Det internasjonale turnforbundet (FIG) for å vise støtte til invasjonen av Ukraina.

  Det opplyser FIG på sitt eget nettsted. Turneren bar bokstaven Z på podiet under et stevne i Doha i mars.

  Bokstaven har blitt brukt som et symbol på støtte til Russlands invasjon og krigføring i Ukraina.

  FIGs etiske komité forklarer avgjørelsen med at Kuliak har brutt det internasjonale forbundets regelverk. FIG opplyser også at Kuliak må levere tilbake sin bronsemedalje fra verdenscupstevnet i Doha.

  Kuliak kan anke avgjørelsen i løpet av de tre neste ukene. (NTB)

 • Berges lagkamerat overfalt etter Forest-tapet – mann pågrepet

  Sheffield United-kaptein Billy Sharp ble overfalt da Nottingham Forest-fansen stormet banen etter kvalifiseringskampen tirsdag.

  Nottingham Forest vant på straffesparkkonkurranse, og supporterne feiret vilt. Sharp sto ved sidelinjen da han ble «løpt ned» og skallet til av en supporter.

  Sheffield United-manager Paul Heckingbottom sa at Sharp trengte noen sting etter hendelsen.

  – En av våre spillere har blitt angrepet. Han er sjokkert, blør og er sint, sa Heckingbottom.

  Politiet i Nottinghamshire opplyste onsdag morgen at en mann er mistenkt.

  – En 31 år gammel mann er pågrepet og mistenkt for overgrep i forbindelse med denne hendelsen. Han forblir i varetekt og blir avhørt, sa Paul Hennessy i Nottingham-politiet til Sky Sports.

  Sheffield United rykket i fjor ned etter to sesonger i Premier League. Drømmen om en umiddelbar retur ble knust på City Ground for Sander Berge og resten av klubben. Nottingham Forest på sin side møter Huddersfield 29. mai til kamp om en Premier League-plass. (NTB)

  Britain Soccer
  Foto: Zac Goodwin / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste