Presset Carlsen klar for tidenes sjakktest: – Han har mye å tape

LAS VEGAS/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen (23) har valgt sin første utfordring siden VM-seieren: Sjakkhistoriens tøffeste turnering.

Verdens beste sja kkspiller, Magnus Carlsen, er i Las Vegas for å styrke sin profil i USA.

SE VIDEO: Det var mange som ønsket en bit av Magnus Carlsen i Las Vegas onsdag.

Aronian

Armeneren Levon Aronian får sin første sjanse til å slå Magnus Carlsen 29. januar.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Nordmannen tok en lang julepause etter å ha slått Viswanathan Anand i VM i India.

Nå er han i full gang med sponsor- og promoteringsoppdrag, og onsdag kveld var 23-åringen i Las Vegas for å møte sjakkfrelste amerikanere.

NRK.no var til stede ved den lange køen i gamblinghovedstaden, og Carlsen smilte og tok seg god tid med autografjegerne.

Gjensyn med Anand

Men om knappe tre uker er det kun sjakk som gjelder. Da står Carlsen på startlisten blant det sterke feltet i Zurich Chess Challenge.

– Jeg har ikke tenkt så veldig mye over det ennå, men jeg har jo en trener i Peter Heine Nielsen som kommer tilbake. Nå er han motivert til å jobbe, sier 23-åringen.

Nielsen valgte å trekke seg fra Team Carlsen under forberedelsene til VM-kampen, fordi han har trent Anand tidligere. Nå er treneren igjen blant de viktige sekundantene.

Nielsen får også et gjensyn med Viswanathan Anand i Zurich. Inderen, som tok tapet for Carlsen svært tungt, skal prøve å revansjere seg i Sveits.

Historisk turnering

Også verdenstoer Levon Aronian, verdenstreer Hikaru Nakamura og ringreven Boris Gelfand sørger for en knivskarp konkurranse i Zurich.

Kun Vladimir Kramnik mangler blant de aller største favorittene.

Turneringen er faktisk den første i sjakkhistorien til å ha en gjennomsnittlig rating på hele 2801, ifølge turneringens nettsider.

Til sammenligning har verdenstier og tidligere VM-finalist Boris Gelfand en rating på 2777 i øyeblikket.

– Turneringen blir sannsynligvis en av de sterkeste i historien. Det er en unik turnering, og jeg håper spillerne viser sin beste sjakk, skriver Gelfand i en e-post til NRK.no.

Han skal først delta i Tata Steel Chess i Weijk-aan-Zee fra 10. - 26. januar før turen går til Sveits.

Det blir med andre ord en svært hektisk januarmåned for israeleren.

– Tretthet blir min største utfordrer, sier Gelfand.

– Mye å tape

Atle Grønn er internasjonal mester i sjakk og følger Carlsen tett. Han mener nordmannen nå har mye å tape for første gang i karrieren.

– Det blir veldig spennende. Jeg tror Magnus og alle andre er litt spente, fordi Magnus har gått litt høyt ut. I motsetning til tidligere verdensmestere, har Magnus sagt at han skal vise at han ikke bare er verdensmester, men også den beste turneringsspilleren. Han har lagt lista ganske høyt, sier Grønn.

– Jeg tror det er viktig å legge lista høyt for å holde motivasjonen oppe, men nå må han jo også bevise at han er fortsatt best. Nå skal han plutslig være i en forsvarsposisijon på alle måter. Ikke bare som den best rankede, men også som verdensmester. Han har jo for så vidt mye å tape her, sier Grønn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlsen

Amerikaneren Hikaru Nakamura er verdens tredje beste sjakkspiller i øyeblikket, men han har aldri slått Carlsen.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Har troen på Nakamura

Det er imidlertid ingen tvil om at Carlsen er den store favoritten i Zurich i slutten av januar.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae, som kommenterte sendingene under VM, trekker frem Aronian som den sterkeste konkurrenten.

– Aronian ser ut som den tøffeste, og Magnus har jo nevnt ham og Kramnik som sannsynlige VM-utfordrere. Aronian ser i utgangspunktet ut som motstanderen Magnus er nødt til å slå i Zuric, sier Bae.

– Jeg er nok mest spent på Nakamura og Caruana. Nakamura har vært veldig god i det siste. Han har tapt sju partier mot Carlsen og aldri vunnet, men i de to siste møtene hadde Nakamura full kontroll og tok remis, sier Grønn.

Nakamura har presentert seg for mange nordmenn ved å være kritisk og ertende mot Carlsen ved flere anledninger.

Italieneren Fabiano Caruana har tatt sjakkverdenen med storm siden han ble stormester som 14-åring.

Brazil Chess

Her spiller Fabiano Caruana mot Magnus Carlsen i Brasil i 2012.

Foto: Andre Penner / Ap

Han er allerede blitt lansert som den sterkeste Carlsen-konkurrenten de kommende årene.

– Caruana er nok den farligste på lang sikt, men han er sterk allerede i dag, sier Grønn om 21-åringen.

– Sterkere når jeg er med

Carlsen var raskt ute med å påpeke at han skal fortsette å delta i turneringer til tross for at han er nybakt verdensmester.

Torstein Bae tror Carlsen kan få en ekstra utfordring i å mobilisere krefter etter VM-utladningen.

– Han har jobbet mot å bli verdensmester de siste årene, og nå har han jo oppnådd det. Jeg vil tro at det byr på utfordringer med tanke på motivasjonen, men han har jo sett energisk ut også etter VM, sier Bae.

Carlsen har i hvert fall mer enn nok overskudd til å tilfredsstille sjakkfansen i Las Vegas.

23-åringen lar seg heller ikke skremme av de sterke konkurrentene som venter i Zurich.

Der håper alle å kunne slå den regjerende verdensmesteren.

– Det blir mye sterkere turneringer når jeg er med, gliser Carlsen.

Siste nytt

 • Villa gir seg etter endt sesong

  Den spanske spissveteranen David Villa (37) legger opp etter sesongen. 37-åringen med fortid i Barcelona, Atlético Madrid og Valencia vil avslutte sin karriere i japansk fotball og Vissel Kobe. – Jeg har bestemt meg for å avslutte min profesjonelle karriere, sa en tydelig rørt Villa.

  NYCFC Villa Soccer David Villa
  Foto: Seth Wenig / Ap
 • Salah dropper landslagssamling

  Liverpools gullkalv Mohamed Salah dropper landslagssamling med Egypt etter at han måtte hinke av banen i 3-1-nedsablingen av Manchester City. – Han trenger en periode med behandling for å komme tilbake, skriver Egypt i en uttalelse gjengitt hos BBC.

  2mXYQk1Erk4
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør

  Mats Zuccarellos Minnesota Wild fortsetter å slite. Tirsdag røk de 1-3 borte for Los Angeles Kings. Det ble ingen målpoeng på nordmannen. Minnesota Wild møtte Los Angeles Kings i et rent bunnoppgjør. Zuccarello har nå seks målpoeng på de sju siste kampene, men de to siste har nå endt uten poeng.

  Mats Zuccarello
  Foto: Chris Carlson / Chris Carlson

Sendeplan

Kl. Program Kanal