Hopp til innhold

Presset Carlsen klar for tidenes sjakktest: – Han har mye å tape

LAS VEGAS/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen (23) har valgt sin første utfordring siden VM-seieren: Sjakkhistoriens tøffeste turnering.

Verdens beste sja kkspiller, Magnus Carlsen, er i Las Vegas for å styrke sin profil i USA.

SE VIDEO: Det var mange som ønsket en bit av Magnus Carlsen i Las Vegas onsdag.

Aronian

Armeneren Levon Aronian får sin første sjanse til å slå Magnus Carlsen 29. januar.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Nordmannen tok en lang julepause etter å ha slått Viswanathan Anand i VM i India.

Nå er han i full gang med sponsor- og promoteringsoppdrag, og onsdag kveld var 23-åringen i Las Vegas for å møte sjakkfrelste amerikanere.

NRK.no var til stede ved den lange køen i gamblinghovedstaden, og Carlsen smilte og tok seg god tid med autografjegerne.

Gjensyn med Anand

Men om knappe tre uker er det kun sjakk som gjelder. Da står Carlsen på startlisten blant det sterke feltet i Zurich Chess Challenge.

– Jeg har ikke tenkt så veldig mye over det ennå, men jeg har jo en trener i Peter Heine Nielsen som kommer tilbake. Nå er han motivert til å jobbe, sier 23-åringen.

Nielsen valgte å trekke seg fra Team Carlsen under forberedelsene til VM-kampen, fordi han har trent Anand tidligere. Nå er treneren igjen blant de viktige sekundantene.

Nielsen får også et gjensyn med Viswanathan Anand i Zurich. Inderen, som tok tapet for Carlsen svært tungt, skal prøve å revansjere seg i Sveits.

Historisk turnering

Også verdenstoer Levon Aronian, verdenstreer Hikaru Nakamura og ringreven Boris Gelfand sørger for en knivskarp konkurranse i Zurich.

Kun Vladimir Kramnik mangler blant de aller største favorittene.

Turneringen er faktisk den første i sjakkhistorien til å ha en gjennomsnittlig rating på hele 2801, ifølge turneringens nettsider.

Til sammenligning har verdenstier og tidligere VM-finalist Boris Gelfand en rating på 2777 i øyeblikket.

– Turneringen blir sannsynligvis en av de sterkeste i historien. Det er en unik turnering, og jeg håper spillerne viser sin beste sjakk, skriver Gelfand i en e-post til NRK.no.

Han skal først delta i Tata Steel Chess i Weijk-aan-Zee fra 10. - 26. januar før turen går til Sveits.

Det blir med andre ord en svært hektisk januarmåned for israeleren.

– Tretthet blir min største utfordrer, sier Gelfand.

– Mye å tape

Atle Grønn er internasjonal mester i sjakk og følger Carlsen tett. Han mener nordmannen nå har mye å tape for første gang i karrieren.

– Det blir veldig spennende. Jeg tror Magnus og alle andre er litt spente, fordi Magnus har gått litt høyt ut. I motsetning til tidligere verdensmestere, har Magnus sagt at han skal vise at han ikke bare er verdensmester, men også den beste turneringsspilleren. Han har lagt lista ganske høyt, sier Grønn.

– Jeg tror det er viktig å legge lista høyt for å holde motivasjonen oppe, men nå må han jo også bevise at han er fortsatt best. Nå skal han plutslig være i en forsvarsposisijon på alle måter. Ikke bare som den best rankede, men også som verdensmester. Han har jo for så vidt mye å tape her, sier Grønn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlsen

Amerikaneren Hikaru Nakamura er verdens tredje beste sjakkspiller i øyeblikket, men han har aldri slått Carlsen.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Har troen på Nakamura

Det er imidlertid ingen tvil om at Carlsen er den store favoritten i Zurich i slutten av januar.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae, som kommenterte sendingene under VM, trekker frem Aronian som den sterkeste konkurrenten.

– Aronian ser ut som den tøffeste, og Magnus har jo nevnt ham og Kramnik som sannsynlige VM-utfordrere. Aronian ser i utgangspunktet ut som motstanderen Magnus er nødt til å slå i Zuric, sier Bae.

– Jeg er nok mest spent på Nakamura og Caruana. Nakamura har vært veldig god i det siste. Han har tapt sju partier mot Carlsen og aldri vunnet, men i de to siste møtene hadde Nakamura full kontroll og tok remis, sier Grønn.

Nakamura har presentert seg for mange nordmenn ved å være kritisk og ertende mot Carlsen ved flere anledninger.

Italieneren Fabiano Caruana har tatt sjakkverdenen med storm siden han ble stormester som 14-åring.

Brazil Chess

Her spiller Fabiano Caruana mot Magnus Carlsen i Brasil i 2012.

Foto: Andre Penner / Ap

Han er allerede blitt lansert som den sterkeste Carlsen-konkurrenten de kommende årene.

– Caruana er nok den farligste på lang sikt, men han er sterk allerede i dag, sier Grønn om 21-åringen.

– Sterkere når jeg er med

Carlsen var raskt ute med å påpeke at han skal fortsette å delta i turneringer til tross for at han er nybakt verdensmester.

Torstein Bae tror Carlsen kan få en ekstra utfordring i å mobilisere krefter etter VM-utladningen.

– Han har jobbet mot å bli verdensmester de siste årene, og nå har han jo oppnådd det. Jeg vil tro at det byr på utfordringer med tanke på motivasjonen, men han har jo sett energisk ut også etter VM, sier Bae.

Carlsen har i hvert fall mer enn nok overskudd til å tilfredsstille sjakkfansen i Las Vegas.

23-åringen lar seg heller ikke skremme av de sterke konkurrentene som venter i Zurich.

Der håper alle å kunne slå den regjerende verdensmesteren.

– Det blir mye sterkere turneringer når jeg er med, gliser Carlsen.

Siste nytt

 • Macron rekker trolig ikke å svømme i Seinen før OL

  Den franske presidenten Emmanuel Macron vil bevise at Seinen er trygg å svømme i, men får det sannsynligvis ikke til før OL.

  Det kom fram i en uttalelse fra det franske presidentkontoret.

  Seinen skal brukes til åpningsseremonien, svømmekonkurransene i åpent vann og svømmedelen av triatlon-konkurransene.

  Men fram mot OL har det vært fokus på vannkvaliteten i elven som renner gjennom den franske hovedstaden. Ifølge lokale myndigheter er elven trygg, men flere målinger har vist at det har vært problemer med innholdet av E. coli-bakterier.

  Derfor har flere franske politikere hoppet i vannet for å motbevise skeptikerne. Tidligere i uken testet den franske idrettsministeren Amelie Oudea-Castera og Paris-ordfører Anne Hidalgo forholdene.

  Macron hadde ikke mulighet til å delta på svømmeturen, men vil gjøre det på et senere tidspunkt.

  – Han har ikke nødvendigvis mulighet til det før de olympiske lekene, sa talspersonen på en pressekonferanse fredag.

  Fredag uttalte også ordføreren i Paris' kontor at Seinen hadde bestått vannkvalitetstester seks dager på rad, og at elven dermed er klar for de olympiske øvelsene.

  Skulle vannkvaliteten gå ned, vil arrangørens «plan B» være å utsette øvelsene i noen dager eller flytte de lengre øvelsene til Vaires-sur-Marne, som er en elv øst for Paris.

  Lekene i Paris går av stabelen 26. juli og varer fram til 11. august.

  eMyvvn90JdE
  Foto: AP
 • KFUM sjokkerte Molde – utrolig rekke fortsatte

  KFUM Oslo tok en svært overraskende 3-2-seier borte mot Molde lørdag kveld.

  Matchvinner Johannes Nuñez er i fyr og flamme om dagen, og scoret enda en gang på bortebane. Det var den syvende bortekampen på rad med scoring for spissen.

  – Syv på rad ja. Folk sier det er historie. Første sesongen min i Eliteserien, så å skape historie er veldig stort for meg, sier Nuñez til NRK.

  Men det var Molde som tok ledelsen ved Mathias Fjørtoft Løvik etter 20 minutter.

  Kun to minutter senere svarte KFUM. Håkon Hoseth avsluttet fra skrått hold, via rumpa til Petter Nosa Dahl og i mål.

  Og KFUM ga seg ikke med det. Ayoub Aleesami steg til værs på en corner fra Robin Rasch og headet bortelaget i ledelsen.

  Oslo-laget var nære på å øke ledelsen flere ganger tidlig i andreomgang, blant annet da Simen Hestnes skjøt via en Molde-spiller og i stolpen etter 63 minutter. Men i stedet for at Oslo-laget skulle doble ledelsen, utlignet Magnus Wolff Eikrem for Molde bare sekunder senere. Dermed stod det 2-2.

  Hjemmelaget hadde flere sjanser til å ta tilbake ledelsen sent i omgangen, men igjen var det i andre enden det smalt.

  KFUM kontret på nydelig vis. Teodor Berg Haltvik hadde et nydelig forarbeid, før han spilte frem Johannes Nuñez. Spissen gjorde ingen feil alene med keeper.

  Dermed kan KFUM gå inn i lørdagskvelden som nummer seks på tabellen. Molde er nummer tre, åtte poeng bak serieleder Bodø/Glimt.

  Molde - KFUM
  Foto: Marius Simensen / NTB
 • Absurd rødt kort og overtidsdrama i Sarpsborg

  Det endte 1-1 mellom Sarpsborg 08 og Brann, men Henrik Meister lå an til å bli den store helten på overtid for Sarpsborg 08. Ett minutt på overtid steg spissen opp på et frispark og sendte vertene i ledelsen.

  Det var Meisters femte mål på to kamper, etter at han scoret fire mål mot Rosenborg forrige runde.

  Men Brann svarte umiddelbart. Aune Heggebø ble spilt fri i boksen og kunne enkelt sette inn utligningen for bortelaget, fire minutter på overtid.

  Bare minutter før overtidsdramaet hadde Sarpsborg 08s fysioterapeut, Joao Ferreira, fått rødt kort. Det første gulet får han for drøying av spillet, før han kjeftet på dommer Marius Lien og fikk sitt andre gule.

  – Det er en ordbruk og gestikulering jeg ikke kan tillate, sier Lien til NRK om Ferreiras andre gule kort.

  – Jeg sa til dommeren at det bør være oss og ikke han som bestemmer om vi skal ut på banen og gi behandling eller ikke. Det er vi som er kvalifisert til å ta den avgjørelsen, sier Ferreira til NRK.

  Rett etter Branns redusering fikk også Sarpsborg-trener Christian Michelsen sitt andre gule for kvelden. Begge for klaging på dommer.

  Sarpsborg 08 skapte de største sjansene i førsteomgang, men Branns keeper Mathias Dyngeland holdt gjestene inne i kampen med flere gode redninger.

  Bortelaget bedret seg i andreomgang. Brann-back Joachim Soltvedt hadde muligheten i femmeteren fra skrått hold, men avslutningen gikk i nettveggen.

  Hjemmelagets Daniel Job var svært nære å ta tilbake ledelsen dypt inne i overtiden, men Brann holdt unna.

  Uavgjortresultatet gjør at Brann befinner seg på en 2. plass, seks poeng bak Bodø/Glimt. Sarpsborg 08 ligger på 8. plass.

  Sarpsborg 08
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal