NRK Meny
Normal

Se Carlsen spille sjakk så brikkene spruter

Som en del av oppladningen til en sjakkturnering i Aserbajdsjan spiller Magnus Carlsen (23) sjakkpartier det lukter svidd av.

Magnus Carlsen
Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

– Peter Heine og Magnus koser seg og tuller og tøyser litt i Oman nå. De holder jo på med litt mer seriøse ting også, men den siste uka i Oman er det ferie for å være uthvilt og i god form til Aserbajdsjan, sier manager Espen Agdestein om de hektiske hurtigsjakkpartiene.

I videoen over, som er hentet fra Carlsens egen youtube-kanal, kan vi se hvordan han lader opp på ferien i Oman. Blant annet ved å spille moro-partier med trener Peter Heine Nielsen.

I partiene tillater ikke Carlsen seg mer enn 30 sekunder spilletid, og i løpet av et halvminutt skal han utmanøvrere habile sjakkspillere og ikke velte sjakkbrettet i forsøket. For et utrent øye kan det se ut som det går over stokk og stein, men Carlsen og Nielsen har kontroll.

– Det er en treningssak å unngå å velte brikkene, det blir jo en vane for Magnus når man har spilt så mange tusen partier siden han var liten gutt, forklarer manageren.

Lenger ned i saken ser du hvordan det gikk da manager Agdestein fikk utdelt tre minutter i et parti for å slå verdensmesteren, men blir stående ribbet igjen.

Store navn i Aserbajdsjan

Til helgen begynner Vugar Gashimovs minneturnering. Gashimov var en stormester fra Aserbajdsjan som døde i en alder av 27 år i januar. Turneringen har en premie på over 800 000 kroner.

I feltet møter Carlsen italienske Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura fra USA, det russiske talentet Sergej Karjakin og de lokale stjernene Shakhriyar Mamedyarov og Teimour Radjabov.

– Nakamura anser seg selv som å være den store trusselen, og det er ekstra spennende når han og Magnus spiller. Nakamura er nok revansjesugen, da han burde vunnet forrige gang de møttes, kommenterer Espen Agdestein om startfeltet.

-Karjakin spilte veldig godt i kandidatturneringen og så har vi de to fra Azerbadjan som er gode, offensive spillere, avslutter Agdestein som selv forsøkte seg i hurtigsjakk mot Carlsen nylig.

Saken fortsetter under videoen!

– Jeg ergret meg etter partiet, for jeg synes jeg burde vunnet partiet, sier Agdestein.

I videoen ser man at Agdestein havner på defensiven, men holder seg unna sjakk matt mens klokken til Carlsen ubønnhørlig tikker mot null.

– Jeg trenger jo bare å spille et «decent» parti så skal jeg slå ham med den tiden vi får. I dette partiet går tiden hans ut, mens jeg ikke har brikker til å sette ham matt, dermed ender det i remis, forklarer Agdestein.

Han forteller at slike partier er en del av oppladningen til turneringer for Carlsen, men at det er mest for underholdningens skyld.

– Det er for moro skyld, det er viktig for Magnus at han har det gøy. Det er en viktig del av oppladningen, sier Agdestein.

Lørdag begynner turneringen i Shamkir, Aserbajdsjan.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal