Carlsen sliter med selvtilliten: – Skaper usikkerhet

Verdensener Magnus Carlsen (25) er nødt til å kjempe seg ut av en bølgedal, innrømmer manager Espen Agdestein.

Carlsen

STANGER: Magnus Carlsen har spilt fem strake remiser i London. Her spiller han VM i lynsjakk tidligere i høst.

Foto: Robert Schlesinger / picture alliance, Robert Schlesinger / picture all / NTB scanpix

Torstein Bae

NRK-ekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– Forhåpentlig kommer han seg gjennom denne perioden, bygger seg opp og blir enda sterkere. Men akkurat nå er det litt mindre «punch», sier Agdestein til NRK.

25-åringen har nå spilt fem strake remiser i London Chess, som er årets tredje og siste Grand Chess-turnering. Og selv om nordmannen ikke har gjort noen store feil, trøbler han uvanlig mye med å vippe overtak til seier.

Carlsen har sin styrke i å slite ut konkurrentene i sluttspillet, men den evnen er i øyeblikket fraværende.

– Veldig overraskende

– Det virker som det knyter seg litt når han skal avgjøre partiene, sier stormester Leif Erlend Johannessen.

– Han har mistet litt av den knusende selvtilliten. Samtidig kan konkurrentene ha fått mer selvtillit når de spiller mot ham, sier eksperten.

Han trekker frem partiene mot VM-motstander Vishy Anand og VM-hjelper Michael Adams, hvor han ikke klarte å utnytte et solid overtak med hvite brikker.

«Veldig overraskende», mener Johannessen, som får støtte av NRK-ekspert Torstein Bae.

– Hans unike egenskap er at han kan gjøre de mest nøyaktige trekkene, altså datamaskin-trekk, kanskje 10-15 ganger på rad. Og hadde han gjort det nå, ville han vunnet mot både Anand og Adams. Nå er han litt mer som en vanlig dødelig, sier Bae.

Carlsens forrige turnering, EM for landslag, ble en gedigen skuffelse for verdensmesteren. Carlsen tapte blant annnet mot Yannick Pelletier, som så vidt var innenfor topp 500 i verden.

Agdestein

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

De første, store smellene kom under Norway Chess i juni.

– Føler deg litt på glatt is

– Det skaper usikkerhet. Nå prøver han å være tålmodig, spille god sjakk og kvitte seg med den usikkerheten som er, sier Agdestein.

Manageren sier seg enig med ekspertene som mener at det begynner å bli lenge siden Carlsen spilte så godt som vi er blitt vant til.

Da må vi tlibake til månedene før marerittet i Stavanger.

– Det henger jo sammen med selvtillit. Han har sagt selv at han har oversett en del ting i partier, og da blir det en del usikkerhet i spillet. Det blir vanskeligere å holde det samme, tøffe presset når du føler deg litt på glatt is, sier Agdestein.

Han understreker at Carlsen «spiller solid» i London, og nordmannen har fortsatt gode muligheter til å vinne turneringen.

Da vil han også vinne Grand Chess Tour sammenlagt.

– Mens han venter på at det bikker i hans retning, er det viktig at han er tålmodig og beholder objektiviteten. Jeg tror at han vil få mer trykk i spillet med gode opplevelser og selvtillit, sier Agdestein.

Siste nytt

 • Snudde til etterlengtet seier

  Southampton har vært Premier Leagues svakeste lag i 2021, men fikk en liten opptur ved å vende til 3-1-seier over Crystal Palace i tirsdagens hengekamp.

  Christian Benteke sendte gjestene i ledelsen etter bare to minutter, men to mål fra Danny Ings og ett fra Che Adams sendte Southampton opp på 14.-plass på tabellen. Laget hadde bare tatt 11 poeng i 2021.

  Ings og Minamino
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Foss mistet den hvite trøya

  Tobias Foss falt i sammendraget på den fjerde etappen av Giro d`Italia. Nordmannen lå som nummer to i sammendraget, kun 16 sekunder bak italienske Filippo Ganna før etappen, men fikk det tungt inn i den siste bakken for dagen.

  23-åringen seilet akterut etter å ha beskyttet lagets kaptein George Bennett hele dagen. I mål var nordmannen rett over tre minutter bak etappevinner Joe Dombrowski.

  Dermed ligger Foss på en 31. plass i sammendraget etter fire etapper. Samtidig seilet italienske Alessandro De Marchi inn i den rosa ledertrøyen etter at han ble nummer to på etappen.

  Italy Giro Cycling
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Helomvending rundt Bråtveit

  Tirsdag meldte VG at målvakten Per Kristian Bråtveit (25) kan bli Brann-keeper før overgangsvinduet stenger onsdag kveld. Djurgåden bekrefter interessen fra Bergen overfor avisen.

  Det er derimot ikke opp til Stockholms-klubben å bestemme det, men nederlandske Groningen. Bråtveit ble lånt ut til klubben og avtalen varer fram til 30. juni.

  Og tirsdag ettermiddag kom beskjeden om Groningen ikke vil slippe keeperen, melder VG.

  Landslaget trener før kampen mot Sverige.
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal