Normal

Carlsen sliter med selvtilliten: – Skaper usikkerhet

Verdensener Magnus Carlsen (25) er nødt til å kjempe seg ut av en bølgedal, innrømmer manager Espen Agdestein.

Carlsen

STANGER: Magnus Carlsen har spilt fem strake remiser i London. Her spiller han VM i lynsjakk tidligere i høst.

Foto: Robert Schlesinger / picture alliance, Robert Schlesinger / picture all / NTB scanpix

Torstein Bae

NRK-ekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– Forhåpentlig kommer han seg gjennom denne perioden, bygger seg opp og blir enda sterkere. Men akkurat nå er det litt mindre «punch», sier Agdestein til NRK.

25-åringen har nå spilt fem strake remiser i London Chess, som er årets tredje og siste Grand Chess-turnering. Og selv om nordmannen ikke har gjort noen store feil, trøbler han uvanlig mye med å vippe overtak til seier.

Carlsen har sin styrke i å slite ut konkurrentene i sluttspillet, men den evnen er i øyeblikket fraværende.

– Veldig overraskende

– Det virker som det knyter seg litt når han skal avgjøre partiene, sier stormester Leif Erlend Johannessen.

– Han har mistet litt av den knusende selvtilliten. Samtidig kan konkurrentene ha fått mer selvtillit når de spiller mot ham, sier eksperten.

Han trekker frem partiene mot VM-motstander Vishy Anand og VM-hjelper Michael Adams, hvor han ikke klarte å utnytte et solid overtak med hvite brikker.

«Veldig overraskende», mener Johannessen, som får støtte av NRK-ekspert Torstein Bae.

– Hans unike egenskap er at han kan gjøre de mest nøyaktige trekkene, altså datamaskin-trekk, kanskje 10-15 ganger på rad. Og hadde han gjort det nå, ville han vunnet mot både Anand og Adams. Nå er han litt mer som en vanlig dødelig, sier Bae.

Carlsens forrige turnering, EM for landslag, ble en gedigen skuffelse for verdensmesteren. Carlsen tapte blant annnet mot Yannick Pelletier, som så vidt var innenfor topp 500 i verden.

Agdestein

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

De første, store smellene kom under Norway Chess i juni.

– Føler deg litt på glatt is

– Det skaper usikkerhet. Nå prøver han å være tålmodig, spille god sjakk og kvitte seg med den usikkerheten som er, sier Agdestein.

Manageren sier seg enig med ekspertene som mener at det begynner å bli lenge siden Carlsen spilte så godt som vi er blitt vant til.

Da må vi tlibake til månedene før marerittet i Stavanger.

– Det henger jo sammen med selvtillit. Han har sagt selv at han har oversett en del ting i partier, og da blir det en del usikkerhet i spillet. Det blir vanskeligere å holde det samme, tøffe presset når du føler deg litt på glatt is, sier Agdestein.

Han understreker at Carlsen «spiller solid» i London, og nordmannen har fortsatt gode muligheter til å vinne turneringen.

Da vil han også vinne Grand Chess Tour sammenlagt.

– Mens han venter på at det bikker i hans retning, er det viktig at han er tålmodig og beholder objektiviteten. Jeg tror at han vil få mer trykk i spillet med gode opplevelser og selvtillit, sier Agdestein.

Siste nytt

 • Vålerenga fortsatt uten poengtap

  Storhamar topper tabellen etter å ha vendt til 3-2-seier i mjøsderbyet mot Lillehammer, mens Vålerenga er eneste lag uten poengtap i eliteserien. Oslolaget slo nemlig kort Sparta 3-0 i Furuset Forum.

  Lindström
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Helleland vil røyste mot Russland

  Wadas visepresident Linda Hofstad Helleland skriv i ei fråsegn at ho kjem til å røyste mot at Russland blir tekne inn igjen som Wada-medlem, slik kontrollkomiteen CRC tilrår, melder insidetgegames.biz.

  Wada skal avgjere saka på sitt styremøte torsdag.

  Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland
  Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK
 • Viking sleit seg til siger

  Viking er framleis på kurs mot opprykk, men det var berre så vidt det heldt mot Notodden. Tommy Høiland gav Viking leiinga midt i første omgang, men Gaston Salasiwa utlikna.

  Axel Andersson gav Viking sigeren i kampens nest siste speleminutt. Viking er dermed på tredjeplass, berre målskilnaden bak Mjøndalen og tre poeng bak Aalesund.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Mesterligaen: 1. runde