Hopp til innhold

Carlsen sliter med selvtilliten: – Skaper usikkerhet

Verdensener Magnus Carlsen (25) er nødt til å kjempe seg ut av en bølgedal, innrømmer manager Espen Agdestein.

Carlsen

STANGER: Magnus Carlsen har spilt fem strake remiser i London. Her spiller han VM i lynsjakk tidligere i høst.

Foto: Robert Schlesinger / picture alliance, Robert Schlesinger / picture all / NTB scanpix

Torstein Bae

NRK-ekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– Forhåpentlig kommer han seg gjennom denne perioden, bygger seg opp og blir enda sterkere. Men akkurat nå er det litt mindre «punch», sier Agdestein til NRK.

25-åringen har nå spilt fem strake remiser i London Chess, som er årets tredje og siste Grand Chess-turnering. Og selv om nordmannen ikke har gjort noen store feil, trøbler han uvanlig mye med å vippe overtak til seier.

Carlsen har sin styrke i å slite ut konkurrentene i sluttspillet, men den evnen er i øyeblikket fraværende.

– Veldig overraskende

– Det virker som det knyter seg litt når han skal avgjøre partiene, sier stormester Leif Erlend Johannessen.

– Han har mistet litt av den knusende selvtilliten. Samtidig kan konkurrentene ha fått mer selvtillit når de spiller mot ham, sier eksperten.

Han trekker frem partiene mot VM-motstander Vishy Anand og VM-hjelper Michael Adams, hvor han ikke klarte å utnytte et solid overtak med hvite brikker.

«Veldig overraskende», mener Johannessen, som får støtte av NRK-ekspert Torstein Bae.

– Hans unike egenskap er at han kan gjøre de mest nøyaktige trekkene, altså datamaskin-trekk, kanskje 10-15 ganger på rad. Og hadde han gjort det nå, ville han vunnet mot både Anand og Adams. Nå er han litt mer som en vanlig dødelig, sier Bae.

Carlsens forrige turnering, EM for landslag, ble en gedigen skuffelse for verdensmesteren. Carlsen tapte blant annnet mot Yannick Pelletier, som så vidt var innenfor topp 500 i verden.

Agdestein

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

De første, store smellene kom under Norway Chess i juni.

– Føler deg litt på glatt is

– Det skaper usikkerhet. Nå prøver han å være tålmodig, spille god sjakk og kvitte seg med den usikkerheten som er, sier Agdestein.

Manageren sier seg enig med ekspertene som mener at det begynner å bli lenge siden Carlsen spilte så godt som vi er blitt vant til.

Da må vi tlibake til månedene før marerittet i Stavanger.

– Det henger jo sammen med selvtillit. Han har sagt selv at han har oversett en del ting i partier, og da blir det en del usikkerhet i spillet. Det blir vanskeligere å holde det samme, tøffe presset når du føler deg litt på glatt is, sier Agdestein.

Han understreker at Carlsen «spiller solid» i London, og nordmannen har fortsatt gode muligheter til å vinne turneringen.

Da vil han også vinne Grand Chess Tour sammenlagt.

– Mens han venter på at det bikker i hans retning, er det viktig at han er tålmodig og beholder objektiviteten. Jeg tror at han vil få mer trykk i spillet med gode opplevelser og selvtillit, sier Agdestein.

Siste nytt

 • Magnus Carlsen «sesongåpnet» med forrykende spill og seier

  Magnus Carlsen spilte periodevis formidabel angrepssjakk og beseiret enkelt Aleksej Sarana da den nye Champions Chess Tour-sesongen ble innledet mandag.

  Carlsen vant to strake partier og fulgte opp med remis i det tredje. Dermed var det ikke nødvendig å spille det fjerde og siste partiet i duellen.

  Den norske sjakkstjernen brukte kun 32 trekk på å slå Sarana i første parti. Russeren fikk raskt kjempeproblemer i stillingen etter åpningen, mens Carlsen spilte raskt og presist.

  Dermed fikk nordmannen en kanonstart på årets første turnering i Champions Chess Tour.

  Parti nummer to endte også med seier, men der kom Carlsen svært skjevt ut, før han hentet seg inn og vant etter en svært overbevisende avslutning.

  – Veldig, veldig bra. I parti én valset han over sin motstander. I parti to var åpningen en liten skandale, spør du meg. Han havnet virkelig på tynn is, men kom tilbake og skapte problemer for sin motstander, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer på kanalens sending. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Mushaga Bakenga klar for Stabæk

  Det bekrefter klubben på sin hjemmeside.

  Bakenga kommer fra den japanske klubben Tokushima Vortis.

  Spissen har tidligere spilt for både Rosenborg, Odd, Tromsø og Molde i Eliteserien, og har vært i flere utenlandske klubber.

  Bakenga har signert en avtale som varer ut året, og slutter seg til laget som befinner seg på treningsleir på Marbella i morgen.

  Mushaga Bakenga i Odd
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Queiroz ansatt som ny landslagssjef i Qatar

  Trenernomaden Carlos Queiroz blir trener for fotballandslaget i Qatar.

  Portugiseren, som blir 70 år i mars, har ledet lag i VM-sluttspill fire ganger. Tre ganger har han stått i spissen fro Iran, som han har trent tilsammen i nesten et tiår.

  Queiroz tar over Qatar-jobben etter spanjolen Felix Sanchez, som ikke fikk fornyet kontrakten etter at det qatarske laget tapte alle tre gruppekampene under VM på hjemmebane i fjor.

  Queiroz sluttet som Iran-sjef etter at hans lag heller ikke klarte å spille seg fram til utslagsrundene.

  Portugiseren ledet Iran under verdensmesterskapene i 2014, 2018 og 2022. Han hadde ansvaret for Portugal i 2010, mens han ledet Sør-Afrika til VM i 2002. Da trakk han seg imidlertid før sluttspillet startet.

  Queiroz har vært landslagssjef i Colombia, Egypt og for De forente arabiske emirater. Han var også Sir Alex Fergusons assistent i Manchester United.

  Carlos Quieroz
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste