NRK Meny
Normal

Carlsen etter remis: – Synd å rote det bort

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen (22) la et voldsomt press på Viswanathan Anand (43) med svarte brikker, men inderen forsvarte seg til remis.

Carlsen

Magnus Carlsen (t.v.) skaffet seg et overtak med et risikabelt trekk etter en times spill, men nordmannen klarte ikke å utnytte fordelen han hadde i store deler av partiet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert Torstein Bae ble svært overrasket da Magnus Carlsen risikerte å ta bonden på A2.

Foto: NRK

– Han (Anand) klarte å finne ressurser og jeg glapp enkelte steder. Han kjempet hardt, og jeg klarte ikke å gjøre nok. Det er synd å rote bort en så god posisjon, sier Carlsen til pressen i Chennai.

Både Carlsen og Anand har spilt best med svarte brikker så langt i VM, og onsdag fikk nordmannen et tidlig overtak i svart.

– Noe gikk forferdelig galt i åpningen. Jeg tapte i praksis kampen der, sier Anand.

Men da nordmannen så ut til å sette inn nådestøtet, kom Anand tilbake i spillet da 22-åringen var for defensiv, ifølge ekspertene. Nordmannen valgte å flytte tårnet helt hjem til F8.

– Det ga Anand muligheten til å flytte springeren høyt i brettet og true Carlsen i midten, sa Bae, og analysekalkulatoren utliknet umiddelbart forspranget til Carlsen.

– Nektet å gi opp

Et nytt trekk - denne gangen fra Anand - gjorde imidlertid at Carlsen gjenvant noe av initiativet. Inderen valgte å være defensiv med kongen, og dermed avsluttet Carlsen partiet med et solid overtak.

Etter hvert ble det en stillingskrig der Carlsen truet en tidspresset Anand, og selv om det sto om Carlsen-seier eller remis, fant ikke 22-åringen mulighetene til å avgjøre partiet.

– Mot mange andre spillere ville det blitt remis for lenge siden, men Magnus nekter å gi opp en seier, kommenterte Bae.

Carlsen selv sier at det aldri var uaktuelt å gi opp seieren.

– Det er en fridag i morgen (torsdag), og vi kjemper om VM-tittelen, så jeg mener absolutt vi bør kjempe helt inn. Det var ingen grunn til å be om remis tidligere, sier en smilende Carlsen.

Kopierte en av «historiens største tabbetrekk»

Carlsen og Anand åpnet det fjerde partiet i lyntempo. Dronningen ble byttet, og både inderen og nordmannen mistet flere offiserer.

Det var imidlertid det 18. trekket som fikk størst oppmerksomhet i første del av spillet: Carlsen hadde mulighet til å ta en ubeskyttet bonde på A2, men da risikerte han samtidig å få løperen sperret.

– Her har han mulighet til å kopiere trekket til Bobby Fischer fra VM i 1972. Da ble løperen sperret inne, og alle sjakkinteresserte husker dette trekket som en av sjakkhistoriens største tabber, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae i studio.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Her tar Magnus Carlsen en stor sjanse og kopierte et av sjakkhistoriens største tabbetrekk.

SE VIDEO: Magnus Carlsen var nok fullt klar over at han tok det samme trekket som straffet Bobby Fischer i ett av VM-partiene i 1972, men der Fischer feilet, klarte nordmannen å få et overtak.

Og etter noen minutters betenkningstid hadde Magnus Carlsen tatt risikoen, men der Fischer fikk løperen innesperret, klarte nordmannen å frigjøre løperen ved å spille aggressivt med en bonde.

– Stigende stemning i Norway lounge i Chennai etter slaget på A2! Har Anand undervurdert dette? skrev sjakkjournalist Tarjei J. Svensen på Twitter noen minutter etter det vågale trekket.

Måtte være tålmodig

Carlsen kom seg meget godt ut av A2-trekket, og nordmannen skaffet seg umiddelbart en fordel med én bonde mer i spill.

Men siden 22-åringen var presset tilbake på brettet, måtte han bruke tid på å få frem offiserene i truende posisjoner.

– Utrolig interessant utvikling. Han er nok så iskald at han har tar den tiden han trenger, for så å vinne spillet når det er få brikker igjen, sa ekspedisjonsfarer og sjakkentusiast Lars Monsen i NRK-studioet.

Anand ble likevel for sterk i forsvarsspillet, og dermed står det fortsatt 2-2 og uavgjort i VM-kampen.

Torsdag er det hviledag for duellantene, men VM fortsetter med det femte partiet fredag klokken 10.30.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal