Carlsen spiller VM: – En god dag for sjakken

Magnus Carlsen har skrevet under på VM-kontrakten, og spiller VM-kampen mot Vishy Anand i Sotsji.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har bestemt seg for å signere VM-kontrakten.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Han er sjakkspiller, han er verdensmester og hadde veldig gode erfaringer med å spille i Chennai i fjor og vinne der, så å forsvare tittelen er noe han har veldig, veldig lyst til, selvfølgelig, forteller Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein til NRK.

De to har nølt i det lengste med å signere kontrakten med FIDE som gjør at han kan spille VM-kamp mot Vishy Anand i Sotsji i november.

– Det har vært en vanskelig avgjørelse for han, vi har prøvd å flytte det fra Sotsji og utsette det på grunn av den vanskelig og utsatte politiske situasjonen. Og så har det vært veldig kort tid fra det har vært klart at det ble Sotsji, og Magnus har vært opptatt med sjakkturneringer, forteller Agdestein.

Ikke påvirket FIDE

FIDE, det internasjonale sjakkforbundet, har ikke møtt Carlsen og Agdestein med stor forståelse for at de ønsket å flytte og utsette matchen. I det hele tatt har Carlsen og hans team ikke kunne påvirke FIDEs beslutninger i stor grad.

– Vi fikk litt lenger tid til å bestemme oss, men ellers har de ikke kommet oss i møte på de tingene vi synes har vært viktige, det har de ikke, forteller Agdestein.

– Det har vært annerledes enn det vi hadde håpet på, men nå er det noe som Magnus vil prøvde å legge bak seg, og nå gjelder det å bygge opp positiv energi og positive følelser fram mot matchen. Han må føle seg i kanonform når han kommer til Sotsji, det er det som blir viktig framover nå.

– En god dag for sjakken

FIDE er naturlig nok godt fornøyde med at regjerende verdensmesteren har signert.

– Jeg er veldig fornøyd med at han signerte. Han hadde flere spørsmål som ble besvart av FIDE, meg selv og presidenten. Vi er veldig fornøyde med at han forsto at det ikke var noe logikk i å utsette kampen, sier visepresident i FIDE, Israel Gelfer
til NRK, og forteller at han snakket med manager Agdestein i går kveld.

Også NRKs sjakkekspert Torstein Bae er fornøyd.

– Det er en positivt for sjakken. Både for norsk sjakk fordi vi kan få en norsk verdensmester i sjakk i mange år fremover. Og ikke minst for internasjonal sjakk at man slipper en ny splittelse slik det var på 90-tallet som var uheldig for sjakken. Det er en god dag for sjakken, mener han.

Slik så det ut da Magnus Carlsen signerte VM-kontrakten.

Laster Twitter-innhold

Etter at FIDE først krevde svar av Carlsen midt under turneringen i Sinquefield grep sjakk-presidenten selv inn, og ga nordmannen en forlenget frist.

Den velviljen satte nordmannen tydeligvis pris på, og søndag signerte han VM-kontrakten, og kan nå gjøre seg klar for VM-kampen mot Vishy Anand i Sotsji.

At det drøyet så lenge før det kom en avklaring mente NRKs sjakkeksperter at er en klar ulempe for Anand.

Grunnen til det er at han ikke fikk vite sikkert hvem han skulle spille mot før søndag. Hadde Carlsen trukket seg, ville Sergej Karjakin kommet inn i hans sted, og dermed har Anand måttet forberede seg på to ulike motstandere.

– Det er helt avgjørende å vite hvem man spiller mot, ellers er forberedelsene nesten ubrukelige, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

I dag signerte Magnus Carlsen VM-kontrakten som gjør at han kan spille VM-kamp mot Vishy Anand i Sotsji, og forsvare VM-tittelen. Reporter: Kristine Nordvik Skeide, Foto: Nils Tore Hjørnevik, redigerer: Tore Lindvollen

Siste nytt

 • Sophie Román Haug blir Roma-spiller

  LSK Kvinner har solgt Sophie Román Haug til Roma, opplyser klubben.

  – Dette var ikke en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Haug.

  Hun har spilt for LSK siden 2015. I Roma gjenforenes hun med Emilie Haavi, som ble klar for Roma like før jul.

  – Det gleder jeg meg veldig til. Emilie er jo en av de beste spillerne jeg har spilt med, og har blitt en god venn i løpet av årene i Lillestrøm, så det å få dele dette med henne er noe jeg ser veldig frem til, sier Haug.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB
 • Ingen nye positive tester i dag

  Landslagstrener Eirik Myhr Nossum bekrefter til NRK at det ikke har kommet noen nye positive tester i dag.

  Etter planen skal de norske langrennsløperne bli testet hver dag etter at flere utøvere har testet positivt de siste dagene.

  Fredag kveld ble det kjent at Johannes Høsflot Klæbo har fløyet hjem til Norge før resten av laget. I morgen skal de andre løperne følge etter, en dag tidligere enn først planlagt. Men Nossum informerer om at verken Simen Hegstad Krüger eller Harald Østberg Amundsen er med på det flyet.

  Krüger testet positivt torsdag, mens Østberg Amundsen har delt rom med Krüger frem til onsdag. Foreløpig har ikke han testet positivt.

  Italy Norway Olympians Virus
  Foto: Felice Calabro' / AP
 • Superhopp av Lindvik sikret norsk 2.-plass i blandet lagkonkurranse

  Den norske kvartetten endte på 2.-plass i den blandede lagkonkurransen i Willingen, slått bare av Slovenia. Marius Lindvik leverte konkurransens beste hopp.

  Lindvik hadde et av de beste hoppene i første omgang med 138 meter, men han slo til med 147,5 meter i finalen og fikk konkurransens klart beste poengsum.

  – Det var helt fantastisk. Det var høydepunktet i dagens konkurranse, sa landslagssjef Alexander Stöckl til Viaplay om Lindviks sistehopp.

  Halvor Egner Granerud og Silje Opseth fikk det også bra til, mens Thea Minyan Bjørseth ikke fikk taket på den store bakken. Hun var femte og sjette best i sin gruppe og tapte kraftig til slovenske Ema Klinec.

  De øvrige norske var enten best eller nest best i sin gruppe i begge omganger. Granerud var i likhet med Lindvik «gruppevinner» i finaleomgangen.

  Slovenia seiret klart med 862,6 poeng, 62,9 foran Norge og 83,1 foran Østerrike.(NTB)

  Marius Lindvik
  Foto: INA FASSBENDER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal