Carlsen spiller VM: – En god dag for sjakken

Magnus Carlsen har skrevet under på VM-kontrakten, og spiller VM-kampen mot Vishy Anand i Sotsji.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har bestemt seg for å signere VM-kontrakten.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Han er sjakkspiller, han er verdensmester og hadde veldig gode erfaringer med å spille i Chennai i fjor og vinne der, så å forsvare tittelen er noe han har veldig, veldig lyst til, selvfølgelig, forteller Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein til NRK.

De to har nølt i det lengste med å signere kontrakten med FIDE som gjør at han kan spille VM-kamp mot Vishy Anand i Sotsji i november.

– Det har vært en vanskelig avgjørelse for han, vi har prøvd å flytte det fra Sotsji og utsette det på grunn av den vanskelig og utsatte politiske situasjonen. Og så har det vært veldig kort tid fra det har vært klart at det ble Sotsji, og Magnus har vært opptatt med sjakkturneringer, forteller Agdestein.

Ikke påvirket FIDE

FIDE, det internasjonale sjakkforbundet, har ikke møtt Carlsen og Agdestein med stor forståelse for at de ønsket å flytte og utsette matchen. I det hele tatt har Carlsen og hans team ikke kunne påvirke FIDEs beslutninger i stor grad.

– Vi fikk litt lenger tid til å bestemme oss, men ellers har de ikke kommet oss i møte på de tingene vi synes har vært viktige, det har de ikke, forteller Agdestein.

– Det har vært annerledes enn det vi hadde håpet på, men nå er det noe som Magnus vil prøvde å legge bak seg, og nå gjelder det å bygge opp positiv energi og positive følelser fram mot matchen. Han må føle seg i kanonform når han kommer til Sotsji, det er det som blir viktig framover nå.

– En god dag for sjakken

FIDE er naturlig nok godt fornøyde med at regjerende verdensmesteren har signert.

– Jeg er veldig fornøyd med at han signerte. Han hadde flere spørsmål som ble besvart av FIDE, meg selv og presidenten. Vi er veldig fornøyde med at han forsto at det ikke var noe logikk i å utsette kampen, sier visepresident i FIDE, Israel Gelfer
til NRK, og forteller at han snakket med manager Agdestein i går kveld.

Også NRKs sjakkekspert Torstein Bae er fornøyd.

– Det er en positivt for sjakken. Både for norsk sjakk fordi vi kan få en norsk verdensmester i sjakk i mange år fremover. Og ikke minst for internasjonal sjakk at man slipper en ny splittelse slik det var på 90-tallet som var uheldig for sjakken. Det er en god dag for sjakken, mener han.

Slik så det ut da Magnus Carlsen signerte VM-kontrakten.

Laster Twitter-innhold

Etter at FIDE først krevde svar av Carlsen midt under turneringen i Sinquefield grep sjakk-presidenten selv inn, og ga nordmannen en forlenget frist.

Den velviljen satte nordmannen tydeligvis pris på, og søndag signerte han VM-kontrakten, og kan nå gjøre seg klar for VM-kampen mot Vishy Anand i Sotsji.

At det drøyet så lenge før det kom en avklaring mente NRKs sjakkeksperter at er en klar ulempe for Anand.

Grunnen til det er at han ikke fikk vite sikkert hvem han skulle spille mot før søndag. Hadde Carlsen trukket seg, ville Sergej Karjakin kommet inn i hans sted, og dermed har Anand måttet forberede seg på to ulike motstandere.

– Det er helt avgjørende å vite hvem man spiller mot, ellers er forberedelsene nesten ubrukelige, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

I dag signerte Magnus Carlsen VM-kontrakten som gjør at han kan spille VM-kamp mot Vishy Anand i Sotsji, og forsvare VM-tittelen. Reporter: Kristine Nordvik Skeide, Foto: Nils Tore Hjørnevik, redigerer: Tore Lindvollen

Siste nytt

 • Birkeland satt ut av forkjølelse

  Skiskytteren Lars Helge Birkeland fra Birkenes kan gå glipp av helgens sesongstart i skiskyting på Sjusjøen i Hedmark. 31-åringen har slitt med forkjølelse og har ikke trent de siste dagene, får NRK opplyst.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen 2019
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • EM ryker for Island

  Tyrkias fotballandslag fikk det ene poenget de trengte mot Island, og sendte både seg selv og Frankrike til EM sommeren 2020. 0-0 holdt ikke til videre avansement for Island, som var nødt til å vinne for å ta seg direkte videre til Europamesterskapet.

  Euro 2020 Qualifier - Group H - Turkey v Iceland
  Foto: Murad Sezer / Reuters
 • Christiansen med ny nordisk rekord

  I dag startet NM i kortbanesvømming i Stavanger. Henrik Christiansen ble norgesmester og satte ny nordisk rekord på 800 meter fri på tida 7.33.28. Tomoe Zenimoto Hvas vant 50 meter butterfly og ble første nordmann under 23 sekunder på tida 22.90. Malene Rypestøl satte ny norsk rekord på tida 4.09.97 da hun ble norgesmester på kvinnenes 400 meter fri.

  SIM-VM 2019
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal