NRK Meny
Normal

Carlsen spiller VM: – En god dag for sjakken

Magnus Carlsen har skrevet under på VM-kontrakten, og spiller VM-kampen mot Vishy Anand i Sotsji.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har bestemt seg for å signere VM-kontrakten.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Han er sjakkspiller, han er verdensmester og hadde veldig gode erfaringer med å spille i Chennai i fjor og vinne der, så å forsvare tittelen er noe han har veldig, veldig lyst til, selvfølgelig, forteller Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein til NRK.

De to har nølt i det lengste med å signere kontrakten med FIDE som gjør at han kan spille VM-kamp mot Vishy Anand i Sotsji i november.

– Det har vært en vanskelig avgjørelse for han, vi har prøvd å flytte det fra Sotsji og utsette det på grunn av den vanskelig og utsatte politiske situasjonen. Og så har det vært veldig kort tid fra det har vært klart at det ble Sotsji, og Magnus har vært opptatt med sjakkturneringer, forteller Agdestein.

Ikke påvirket FIDE

FIDE, det internasjonale sjakkforbundet, har ikke møtt Carlsen og Agdestein med stor forståelse for at de ønsket å flytte og utsette matchen. I det hele tatt har Carlsen og hans team ikke kunne påvirke FIDEs beslutninger i stor grad.

– Vi fikk litt lenger tid til å bestemme oss, men ellers har de ikke kommet oss i møte på de tingene vi synes har vært viktige, det har de ikke, forteller Agdestein.

– Det har vært annerledes enn det vi hadde håpet på, men nå er det noe som Magnus vil prøvde å legge bak seg, og nå gjelder det å bygge opp positiv energi og positive følelser fram mot matchen. Han må føle seg i kanonform når han kommer til Sotsji, det er det som blir viktig framover nå.

– En god dag for sjakken

FIDE er naturlig nok godt fornøyde med at regjerende verdensmesteren har signert.

– Jeg er veldig fornøyd med at han signerte. Han hadde flere spørsmål som ble besvart av FIDE, meg selv og presidenten. Vi er veldig fornøyde med at han forsto at det ikke var noe logikk i å utsette kampen, sier visepresident i FIDE, Israel Gelfer
til NRK, og forteller at han snakket med manager Agdestein i går kveld.

Også NRKs sjakkekspert Torstein Bae er fornøyd.

– Det er en positivt for sjakken. Både for norsk sjakk fordi vi kan få en norsk verdensmester i sjakk i mange år fremover. Og ikke minst for internasjonal sjakk at man slipper en ny splittelse slik det var på 90-tallet som var uheldig for sjakken. Det er en god dag for sjakken, mener han.

Slik så det ut da Magnus Carlsen signerte VM-kontrakten.

Laster Twitter-innhold

Etter at FIDE først krevde svar av Carlsen midt under turneringen i Sinquefield grep sjakk-presidenten selv inn, og ga nordmannen en forlenget frist.

Den velviljen satte nordmannen tydeligvis pris på, og søndag signerte han VM-kontrakten, og kan nå gjøre seg klar for VM-kampen mot Vishy Anand i Sotsji.

At det drøyet så lenge før det kom en avklaring mente NRKs sjakkeksperter at er en klar ulempe for Anand.

Grunnen til det er at han ikke fikk vite sikkert hvem han skulle spille mot før søndag. Hadde Carlsen trukket seg, ville Sergej Karjakin kommet inn i hans sted, og dermed har Anand måttet forberede seg på to ulike motstandere.

– Det er helt avgjørende å vite hvem man spiller mot, ellers er forberedelsene nesten ubrukelige, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

I dag signerte Magnus Carlsen VM-kontrakten som gjør at han kan spille VM-kamp mot Vishy Anand i Sotsji, og forsvare VM-tittelen. Reporter: Kristine Nordvik Skeide, Foto: Nils Tore Hjørnevik, redigerer: Tore Lindvollen

Siste nytt

 • Startrekord for kamper uten 0-0

  Hittil er det spilt 27 kamper på rad fra start i fotball-VM uten eneste 0-0-kamp. Det er rekord.

  Den gamle rekorden stammer fra VM i 1954. Da ble det spilt totalt 26 kamper i hele mesterskapet, og ingen av dem endte målløs.

  SOCCER-WORLDCUP-BEL-TUN/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Federer til finale nummer 12

  Roger Federer har dominert ATP-turneringen i tyske Halle i flere år. Det gjelder for 2018 også.

  Sveitseren er klar for finalen i den tyske byen for 12. gang. Det skjedde etter 7-6, 7-5 over amerikaneren Denis Kudla i semifinalen.

  Germany Tennis
  Foto: Friso Gentsch / AP
 • Brun og Strandli til finale

  Kristoffer Brun og Are Strandli var best i sitt semifinaleheat og tok seg til søndagens finale i lettvekt dobbeltsculler i verdenscupen i roing lørdag.

  Nordmennene klokket inn til 6.18,80.

  roing
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Belgia - Tunisia
VM-studio Fotball-VM 1998, menn, Frankrike: Brasil-Norge
Veien til VM: Mexico og Kroatia
VM fotball: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018 Sør-Korea - Mexico og eliteserien Molde - Stabæk
FIFA Fotball-VM 2018: Tyskland - Sverige