Hopp til innhold

Carlsens VM-tabber fikk NRK-Bae til å måpe: – Er det mulig?

Magnus Carlsen gjorde to gedigne tabber under den første dagen av VM i fischersjakk. NRKs sjakkeksperter trodde knapt det de så fra verdenseneren.

– Hodet mitt er helt borte i dag, sier Magnus Carlsen til NRK etter blunderen mot Hikaru Nakamura tirsdag kveld.

Feilen ble skjebnesvanger for Carlsen som tapte duellen mot Nakamura sammenlagt. Carlsen endte dermed med én seier og ett tap etter første dag av VM i fischersjakk.

Han står nå med to av fire poeng i sammendraget og har samme poengsum som tre andre spillere. Overraskelsesmannen Nodirbek Abdusattorov leder turneringen sammen med nettopp Nakamura.

Tabbebonanza

Dessverre for verdenseneren vil han denne gangen bli husket best for to gedigne brølere.

Magnus Carlsen

TABBER: Verdensener Magnus Carlsen.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

Sjakkspiller og trener Sheila Barth Stanford er overrasket over verdensenerens svake spill.

Han er tydeligvis distrahert. Han sier at han regner varianter, men så tenker han variantene i feil rekkefølge. Det er veldig utypisk Magnus, sier Stanford.

Hva tenker du om de to tabbene han hadde?

Jeg har aldri sett han bukke et tårn før. Det å bukke et tårn er barnesjakk. Det her er mageplask, svarer sjakkprofilen.

La oss ta den første tabben først: I det 26. trekket i det andre partiet mot Vladimir Fedosejev havnet Carlsen nemlig i en gaffel og mistet tårnet. Samtidig suste sjakkpila over på Fedosejevs side.

I NRKs studio satt Torstein Bae og måpte.

– Det er en av de største tabbene av Magnus Carlsen gjennom ti år, sa Bae.

– Det er en sensasjonell tabbe som vi bli lagt merke til i sjakkverdenen, fortsatte han.

Carlsen ristet frustrert på hodet, men klarte på mesterlig vis å redde seg inn og partiet endte med remis.

Stygt Carlsen-tap

I det fjerde partiet – mot verdensstjernen Hikaru Nakamura – gjorde Carlsen altså nok en overraskende feil.

Carlsen presset på og så ut til å styre mot seier, men så gjorde han et dårlig bondetrekk som snudde opp ned på partiet. Dermed ødela han det som kunne blitt en perfekt start på mesterskapet.

– Er det mulig? Han gjør denne tabben vi snakker om. Denne er større enn den vi så i parti to. Det er helt utrolig, utbrøt Bae.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae avbildet i sjakkstudio på Marienlyst

SJOKKERT: NRK-ekspert Torstein Bae.

Foto: Lars Bryne / NRK

Carlsen ristet på hodet der han satt i spillokalet. Etter partiet var han alt annet enn fornøyd.

– Det var unødvendig, sier Carlsen.

Mens den norske stjernen deppet, var Nakamura langt mer fornøyd.

– Så langt er det bra. Den første kampen var veldig «shaky» – denne kampen også. Men jeg syntes resultatet er fantastisk, sier Nakamura til NRK.

Saksøkt for over en milliard

Verdenseneren fra Norge har hatt en spesiell oppladning til VM i fischersjakk. Bare fem dager før mesterskapet på Reykjavík offentliggjorde Hans Niemann at han saksøker Carlsen, Hikaru Nakamura, Play Magnus Group og nettstedet Chess.com for over én milliard kroner.

Bakgrunnen er jukseanklagene mot amerikansk Niemann. Da Carlsen møtte NRK mandag kveld, uttalte han seg for første gang om søksmålet.

– Jeg fokuserer på sjakken uansett, og dette blir ikke brukt som unnskyldning uansett hvordan det måtte gå, sa Carlsen til NRK.

Onsdag er det duket for en helaften med Carlsen og Matthias Blübaum i Reykjavík. Nordmannen og tyskeren skal spille to kamper mot hverandre og totalt fire partier.

Sportsnyheter

gomez

Marerittstart for norsk 17-åring i EM-finalen i kunstløp: – Å, herregud, nei!

Det norske kunstløptalentet Mia Caroline Risa Gomez (17) fikk en verst tenkelig start på friløpet av EM-konkurransen lørdag.

Siste nytt

 • Guttormsen med norsk rekord innendørs

  Sondre Guttormsen fikk full klaff under et college-stevne i Boston lørdag kveld norsk tid. Guttormsen leverte et stavsprang på 5,84 meter, noe som er norsk rekord innendørs. Det er også årsbeste i verden, ifølge Norges Friidrettsforbund. Pål Haugen Lillefosse stod til nå med norsk bestenotering innendørs med 5,83 meter.

 • Carlsen rotet bort seier mot 17-åring: – Patetisk

  Magnus Carlsen hadde en enorm mulighet til å avgjøre mot indiske Rameshbabu Praggnanandhaa i Wijk aan Zee-turneringen, men Carlsen fant ikke det riktige trekket – og måtte akseptere remis. Da TV 2 gjorde Carlsen oppmerksom på muligheten i det 22. trekket, ble nordmannen frustrert over eget spill. – Kødder du? Jeg tenkte jo på det, men jeg bare glemte det. Det er helt sinnssykt. Det er helt patetisk, sa Carlsen. Før lørdagens parti lå Carlsen på 3.-plass i turneringen, ett poeng bak ledende Nodirbek Abdusattorov, som også spilte remis lørdag. Carlsen avslutter turneringen mot Arjun Erigaisi søndag.

  Carlsen
  Foto: PAVEL MIKHEYEV / Reuters
 • Dahl sikret X-Games-bronse

  Ferdinand Dahl trikset seg ned til sin første X-Games-medalje da han endte på 3.-plass under slopestylekonkurransen i Aspen. Dahl fikk en tung start på slopestylefinalen med fall i sitt første forsøk. Han slo imidlertid hardt tilbake i det neste, hvor han overtok ledelsen, skriver NTB. Senere kom både Colby Stevenson og Mac Forehand og dyttet Ingierkollen-gutten ned på 3.-plass, som Dahl ikke klarte å forbedre i siste forsøk. Birk Ruud endte på 5.-plass.

  Ferdinand Dahl
  Foto: Kelsey Brunner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste