Carlsen kuttet ut alkohol i 2019: – Det har vært en suksess

Magnus Carlsen har fortsatt ikke tapt et parti i 2019. Selv tror han det har en sammenheng med at han har kuttet ut alkohol.

Carlsen drikker vann

DRIKKER VANN: Magnus Carlsen har helt kuttet ut alkohol i 2019.

Foto: Koen Suyk / AFP

– Det er en sammensatt greie. Jeg har vært på et bra sted i livet. Hatt det rolig. Ikke tatt turneringene så tungt og hatt mentalt overskudd på den måten, sier Magnus Carlsen i radioprogrammet «Sjakksnakk» før VM i fischersjakk.

Nylig slo Carlsen verdensrekord på toppnivå i antall partier på rad uten å tape. Han har vunnet syv store turneringer og kommet på annenplass i to.

Nordmannen har også nærmet seg sin egen rekord 2882 ratingpoeng, som er den høyeste poengsummen noen sjakkspiller har oppnådd.

Det er neppe tilfeldig.

Kuttet alkohol i et år

Etter at Carlsen slo Fabiano Caruana i VM i fjor høst, fant virkelig tilbake til motivasjonen.

– Jeg tok en avgjørelse etter VM i fjor om at jeg ville spille mer. Jeg ville reise og komme meg tilbake til nivået jeg trodde jeg kunne være på. Det har fungert veldig bra for meg, sier Carlsen før han forteller:

– Tidligere har det til tider vært litt... Man går litt lei hele turneringsopplegget, men nå gleder jeg meg hver gang jeg skal spille. Jeg har mitt liv hjemme også. Det har vært et veldig bra år på mange måter, sier Carlsen.

Magnus Carlsen i Riyadh

PÅ VINNERSPORET: Magnus Carlsen kan den kommende uken bli historisk nok en gang, som den første offisielle verdensmesteren i fischersjakk.

Foto: Faris Ghaith /afp / NTB scanpix

Carlsen har rett og slett kuttet ut alkohol i hele 2019.

– Jeg vil ikke si jeg har vært noe alkoholiker akkurat. Jeg har hatt lite forbruk. Litt i helgene, drikke med venner og sånn, men jeg fant ut at i år, hvis jeg skal reise så mye og spille så mye, hvis jeg skal ha energi til det må jeg prioritere annerledes, sier Carlsen.

En av endringene har også gitt en endring i Carlsens kallenavn på sjakknettstedet lichess. Tidligere het han DrDrunkenstein. Nå heter han DrNykterstein.

– Jeg må si det har vært en suksess. Selv om jeg er blitt kjedeligere på fester. Jeg har ingen sterke følelser knyttet til dette ennå, men jeg liker å nå mål jeg har satt meg. Det er moderasjon som er målet. Å kunne ha det gøy uten å våkne i grøfta, uten at det har skjedd, sier Carlsen.

– Det beste året han har hatt

Mot slutten av 2018 var situasjonen i verdenstoppen i sjakk en helt annen. På et tidspunkt rett før VM, var Caruana én seier unna å overta ledelsen på verdensrankingen.

– På et tidspunkt klikket det. Jeg begynte å vinne, og fikk troen på at jeg kunne vinne igjen, sa Carlsen i sommer.

– Han er rett og slett bedre enn de andre, derfor unngår han tap, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Under VM i fjor, sa Carlsen at hans største forbilde ved sjakkbrettet var han selv for tre-fire år siden. Siden har han altså vært få poeng unna sin egen ratingrekord fra 2015.

Sjakk-VM 2016.

MANAGER: Espen Agdestein har vært Carlsens manager i flere år. Han har aldri opplevd nordmannen på et høyere nivå. Her fra VM i 2016.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Også Carlsens manager er imponert over Carlsens «forvandling».

– Det året i år er det beste året han har hatt. Han har spilt sjakk på et nivå som har vært skyhøyt. Han har tatt litt sjanser, spilt dynamisk, og vist seg frem på en helt ny måte i år. Det er spesielt hyggelig fordi han hadde stampet litt i 2017 og 2018, så kommer han som en kule nå i 2019, det er veldig hyggelig, sier Espen Agdestein.

Siste nytt

 • Sky: Sterling utsatt for rasisme

  Manchester Citys Raheem Sterling skal ha blitt utsatt for rasisme etter at Manchester City overraskende tapte 1-2 for Leeds lørdag. Det melder britiske Sky Sports.

  Den siste tiden er flere spillere blitt utsatt for rasisme i sosiale medier, og flere har tatt til orde for at noe må gjøres for å få slutt på problemet.

  Premier League - Manchester City v Leeds United
  Foto: Rui Vieira / Reuters
 • To norske sikret X Games-plass

  Sebastian Schjerve (friski) og Marcus Kleveland (snøbrett) vant X Games-kvalifiseringen i Dombås søndag.

  Ettersom Kleveland allerede har X Games-plass fikk toer Markus Olimstad plass i neste års leker.

  Kvalifiseringen skulle egentlig gått lørdag, men ble utsatt grunnet uvær.

  Snowboard: Aspen 2021 FIS Snowboard and Freeski World Championships
  Foto: Michael Madrid / Reuters
 • Mer skadetrøbbel for Karlsson

  Frida Karlsson lå an til sølv på tremila i det svenske mesterskapet søndag, men måtte bryte med smerter i foten. Etter 10 kilometer var det stopp.

  – Jeg har et problem med føttene som gjør at det kramper seg i beinhinnene, sa langrennsstjernen til Expressen.

  Ebba Andersson vant SM-gull foran Jonna Sundling og Charlotte Kalla.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal