Hopp til innhold

Carlsen kuttet ut alkohol i 2019: – Det har vært en suksess

Magnus Carlsen har fortsatt ikke tapt et parti i 2019. Selv tror han det har en sammenheng med at han har kuttet ut alkohol.

Carlsen drikker vann

DRIKKER VANN: Magnus Carlsen har helt kuttet ut alkohol i 2019.

Foto: Koen Suyk / AFP

– Det er en sammensatt greie. Jeg har vært på et bra sted i livet. Hatt det rolig. Ikke tatt turneringene så tungt og hatt mentalt overskudd på den måten, sier Magnus Carlsen i radioprogrammet «Sjakksnakk» før VM i fischersjakk.

Nylig slo Carlsen verdensrekord på toppnivå i antall partier på rad uten å tape. Han har vunnet syv store turneringer og kommet på annenplass i to.

Nordmannen har også nærmet seg sin egen rekord 2882 ratingpoeng, som er den høyeste poengsummen noen sjakkspiller har oppnådd.

Det er neppe tilfeldig.

Kuttet alkohol i et år

Etter at Carlsen slo Fabiano Caruana i VM i fjor høst, fant virkelig tilbake til motivasjonen.

– Jeg tok en avgjørelse etter VM i fjor om at jeg ville spille mer. Jeg ville reise og komme meg tilbake til nivået jeg trodde jeg kunne være på. Det har fungert veldig bra for meg, sier Carlsen før han forteller:

– Tidligere har det til tider vært litt... Man går litt lei hele turneringsopplegget, men nå gleder jeg meg hver gang jeg skal spille. Jeg har mitt liv hjemme også. Det har vært et veldig bra år på mange måter, sier Carlsen.

Magnus Carlsen i Riyadh

PÅ VINNERSPORET: Magnus Carlsen kan den kommende uken bli historisk nok en gang, som den første offisielle verdensmesteren i fischersjakk.

Foto: Faris Ghaith /afp / NTB scanpix

Carlsen har rett og slett kuttet ut alkohol i hele 2019.

– Jeg vil ikke si jeg har vært noe alkoholiker akkurat. Jeg har hatt lite forbruk. Litt i helgene, drikke med venner og sånn, men jeg fant ut at i år, hvis jeg skal reise så mye og spille så mye, hvis jeg skal ha energi til det må jeg prioritere annerledes, sier Carlsen.

En av endringene har også gitt en endring i Carlsens kallenavn på sjakknettstedet lichess. Tidligere het han DrDrunkenstein. Nå heter han DrNykterstein.

– Jeg må si det har vært en suksess. Selv om jeg er blitt kjedeligere på fester. Jeg har ingen sterke følelser knyttet til dette ennå, men jeg liker å nå mål jeg har satt meg. Det er moderasjon som er målet. Å kunne ha det gøy uten å våkne i grøfta, uten at det har skjedd, sier Carlsen.

– Det beste året han har hatt

Mot slutten av 2018 var situasjonen i verdenstoppen i sjakk en helt annen. På et tidspunkt rett før VM, var Caruana én seier unna å overta ledelsen på verdensrankingen.

– På et tidspunkt klikket det. Jeg begynte å vinne, og fikk troen på at jeg kunne vinne igjen, sa Carlsen i sommer.

– Han er rett og slett bedre enn de andre, derfor unngår han tap, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Under VM i fjor, sa Carlsen at hans største forbilde ved sjakkbrettet var han selv for tre-fire år siden. Siden har han altså vært få poeng unna sin egen ratingrekord fra 2015.

Sjakk-VM 2016.

MANAGER: Espen Agdestein har vært Carlsens manager i flere år. Han har aldri opplevd nordmannen på et høyere nivå. Her fra VM i 2016.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Også Carlsens manager er imponert over Carlsens «forvandling».

– Det året i år er det beste året han har hatt. Han har spilt sjakk på et nivå som har vært skyhøyt. Han har tatt litt sjanser, spilt dynamisk, og vist seg frem på en helt ny måte i år. Det er spesielt hyggelig fordi han hadde stampet litt i 2017 og 2018, så kommer han som en kule nå i 2019, det er veldig hyggelig, sier Espen Agdestein.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Iuel og Lillefosse fikk kongepokalen

  Amalie Iuels mesterskapsrekord på 400 meter hekk sørget for at Tjalve-løperen kan ta med seg kongepokalen hjem fra Stjørdal.

  Hun vant på tiden 55,03. Hun senket dermed rekorden sin fra 2019 (56,08) med over ett sekund.

  – Den er fin altså, det er ordentlig stas. Det er det gjeveste du kan vinne under et NM. Det føles veldig godt, sier Iuel til NRK.

  Pål Haugen Lillefosse fikk herrenes kongepokal. Han vant lørdagens stavkonkurranse med norsk rekord, 5,86 meter.

  – Det er stort altså. Det er noe av det gjeveste jeg kan oppnå. Jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt, sier Lillefosse til NRK på telefon.

  – Jeg bestilte fly i dag tidlig fordi jeg ikke trodde det skulle være mulig å få den. Ekstra gøy å kunne overraske seg selv, sier bergenser.

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Stupte over målstreken til NM-gull: – Verdt noen sår

  Herrenes 200 meter i NM i friidrett ble av det dramatiske slaget. Etter at løperne hadde stått og ventet lenge i regnet, ble det en intens duell mellom favoritt Mathias Hove Johansen og Kenny Emi Tijani-Ajayi.

  Johansen ledet nesten hele veien, men Tijani-Ajayi kom seg forbi på de siste meterne og vant med et hundredels sekund.

  Han regelrett stupte over målstreken.

  – Jeg så at Mathias lå foran, så kjente jeg at jeg nærmet meg for hver meter. «Hæ, hva er det skjer? Det skal ikke være mulig.» Så ble jeg så ivrig, og bare kastet meg fram, samtidig som beina sa helt stopp.

  – Jeg så sjansen og tok den.

  Tijani-Ajayi lå en stund igjen på tartandekket, men han slapp unna med noen kraftige skrubbsår.

  – Jeg er veldig takknemlig for at det var regn. Jeg bare skled bortover, så det var ikke så vondt, sier 19-åringen, som var glad for en opptur etter en sesongstart der det ikke helt har klaffet.

  – Det er ekstremt deilig å få en liten opptur i dag. Det var veldig gøy egentlig. Det er verdt noen sår, jeg må ofre noe for å bli norgesmester.

 • Strekkskadet Lisa Naalsund mister EM:– Veldig skuffet

  MR-undersøkelsen av skaden Lisa Naalsund pådro seg i lørdagens kamp mot New Zealand, viser en strekkskade i leggen. Hun vil være ute i 6–8 uker, sier landslagslege Said Tutunchian på Fotballforbundets nettsider.

  Dermed mister Brann-spilleren EM i England i sommer. Vålerengas Thea Bjelde kommer inn i den norske troppen.

  – Akkurat nå er jeg selvfølgelig veldig skuffet. Jeg føler at jeg er i god form og hadde naturligvis gledet meg stort til EM i England. Skader er en kjip del av fotballen, og dessverre var jeg uheldig denne gangen, sier Naalsund.

  Landslagssjef Martin Sjögren er lei seg for at Naalsund mister EM.

  – Hun har hatt en god sesong i Brann og er en viktig spiller i troppen. Vi ønsker henne lykke til med rehabiliteringen og ser fram til å få henne tilbake på banen, sier Sjögren.

  Football, International friendly, Norway - New Zealand
  Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste