Sjakkverden sjokkert: – De gjør uforklarlige feiltrekk

Norske og utenlandske sjakkeksperter skjønner ikke hva som skjer: De to største favorittene til å møte Magnus Carlsen til årets VM-kamp spiller urovekkende svakt.

Kramnik og Aronian

SLITER: Vladimir Kramnik (t.v.) og Levon Aronian er rangert som henholdsvis verdens tredje beste og nest beste sjakkspillere. Ingen av dem har fått det til å stemme i den pågående VM-kvalifiseringen i Russland.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

– De to store favorittene virker å være fullstendig ute av form. Det er nesten helt mirakuløst det som skjer nå, sier sjakkekspert Torstein Bae til NRK.no.

Torstein Bae.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae klør seg i hodet over innsatsen til favorittene Vladimir Kramnik og Levon Aronian.

Foto: NRK

Den pågående kandidatturneringen i sjakk er litt over halvspilt, og svært overraskende er det den slagne mesteren fra i fjor, Viswanathan Anand, som leder (se hele stillingen nederst i artikkelen).

De to største favorittene, russiske Vladimir Kramnik og armenske Levon Aronian, har begge gått på nærmest uforklarlige stjernesmeller.

Det får sjakkentusiaster over hele verden til å stusse.

Sjakkverden er forbløffet

– Vi har sett en lang rekke merkelige og uforklarlige feiltrekk, og mye av spillet er langt under stormesternivå. Man får inntrykket av at uansett hvem som skulle vinne denne turneringen, vil ikke Magnus Carlsen miste nattesøvnen, skriver stormester Michal Krasenkow på sin sjakkblogg, som er gjengitt hos det internasjonale sjakknettstedet chess24.com.

Nettstedet chessvibes.com skriver: «Alle spillerne, utenom én, ser ut til å ha mistet kontrollen over nervene allerede».

Lawrence Trent, som kommenterer sendingene fra kandidatturneringen, kaller favorittenes fall en «total blackout»:

– Det som virkelig har overrasket meg er hvordan favorittene har gått på flere nederlag. Kall det en nedsmelting eller en total blackout. Anand har alle muligheter til å vinne nå, skriver Trent i en e-post til NRK.

– Det er virkelig rart. Jeg kan ikke huske sist så mange av verdens beste sjakkspillere har gjort så mange åpenbare feil, skriver Trent videre.

Torstein Bae, som var NRKs sjakkekspert under fjorårets sjakk-VM, er forundret over utviklingen.

– Hvorfor er Kramnik og Aronian så svake? Det er vanskelig å se noen annen grunn enn at de ikke takler presset. Sjakk er en fullstendig psykologisk sport, og det finnes flere eksempler på store mestere som bukker under når det gjelder som mest. At Vishy Anand skulle lede denne turneringen nå er helt utrolig, sier Bae.

Magnus Carlsen er regjerende verdensmester, og vinneren av den pågående kandidatturneringen, på folkemunne kalt VM-kvalifiseringen, vil møte den norske mesteren til tittelkamp i høst.

Foreløpig er det imidlertid ingen andre enn Vishy Anand, mannen som Carlsen nærmest feide av brettet i fjorårets VM-kamp i India, som peker seg ut som noen klar Carlsen-motstander til høsten.

Anands mesterlige spill vekker stor oppsikt ute blant de mange millionene som følger sjakksporten tett.

Laster Twitter-innhold

Flere tap på Kramnik og Aronian

For mens Anand storspiller, spiller Kramnik og Aronian nærmest som skygger av seg selv.

I sjette runde tapte Kramnik for jumboplasserte Veselin Topalov. Deretter ble det nok et tap i runde ni for Sergej Karjakin. Begge to er spillere som den russiske verdenstreeren vanligvis bør kunne hamle opp med.

Magnus Carlsen

REGJERENDE MESTER: Magnus Carlsen deltar ikke i den pågående kandidatturneringen. Som regjerende verdensmester møter han vinneren av turneringen i høst.

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Aronian, som Magnus Carlsen selv har omtalt som den største favoritten til å bli hans neste VM-motstander, har også slitt tungt. Armeneren har tapt to av ni partier, samt rotet bort flere opplagte seiersmuligheter i de øvrige partiene som har endte med remis (uavgjort).

– Kramnik har vi sett gjør store tabber tidligere, så det kan skje. Men Aronian har vært veldig god og stabil tidligere i år. Dette er noe Aronian har sett frem til i lang tid og han har kanskje forberedt seg mentalt på en VM-kamp mot Carlsen allerede. Så at han kan skulle være så svak nå, er mildt sagt overraskende, sier Bae.

Magnus Carlsen følger spent med på VM-kvaliken i russiske Khanty-Mansijsk. Hans manager, Espen Agdestein, forteller at Norges sjakkener også er overrasket over den pussige utviklingen i turneringen.

– Jeg har inntrykk av at Magnus er overrasket over at Anand har stukket fra. Det er litt merkelig. De andre har rett og slett ikke spilt godt nok eller stabilt nok. Det er ingen som har meldt seg på, sier Agdestein til NRK.no.

– Det er nesten litt oppsiktsvekkende at Kramnik har spilt såpass svakt, jeg tror selv Magnus er litt overrasket over det, fortsetter manageren.

Tror Anand vinner

Faktisk er det «bare» Anand som foreløpig er ubeseiret i kandidatturneringen etter at ni av 14 runder er ferdigspilt. Inderen leder ett helt poeng foran Levon Aronian på andreplass, mens Kramnik ligger på tredjeplass, 1,5 poeng bak Anand.

– Anand imponerer enormt. Han har funnet motivasjonen igjen. Han har nok jobbet hardt frem mot dette, og ønsker helt tydelig en revansje mot Magnus Carlsen. Det virker på papiret som en utrolig vanskelig oppgave, men kanskje han har troen på det likevel. Kanskje han har lært av feilene han gjorde i november i fjor, sier Bae.

– Anand kan jo merke presset han også, men han er ekstremt rutinert da. Sånn som det er nå må man holde Anand som favoritt. Det er veldig, veldig overraskende, sier Bae.

– Magnus vet at det blir knalltøft uansett hvem han møter. Han bruker ikke energi på motstanderen nå, det gjør han først etter det er klart hvem det blir. Han tar utfordringen uansett hvilken spiller han møter, sier Espen Agdestein.

Det er ennå ikke avklart hvor VM-kampen for 2014 skal avholdes. Turneringen starter 5. november og varer til 25. november.

Stillingen i kandidatturneringen etter ni av 14 partier:

 1. Viswanathan Anand, India 6 poeng
 2. Levon Aronian, Armenia 5 p.
 3. Vladimir Kramnik, Russland 4,5 p.
 4. Sergej Karjakin, Russland 4,5 p.
 5. Shakhrijar Mamedjarov, Aserbadsjan 4,5 p.
 6. Peter Svidler, Russland 4 p.
 7. Dimitrj Andrejkin, Russland 4 p.
 8. Veselin Topalov, Bulgaria 3,5 p.

Siste nytt

 • Ronaldo slipper siktelse

  Cristiano Ronaldo blir ikke siktet etter å ha blitt anklaget for voldtekt, bekrefter statsadvokaten i Clark County på Twitter. Ronaldo har vært under etterforskning etter at amerikanske Kathryn Mayorga hevder hun ble voldtatt av Ronaldo i 2009, men saken droppes på grunn av manglende bevis.

  VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Drømmedebut for Svendsen

  Sander Svendsen scoret to mål i sin første kamp i dansk fotball da hans Odense vant 4-1 over Lyngby mandag kveld. 21-åringen var lånt ut til Odd første halvdel av 2019, før han altså ble solgt til Odense.

  Eliteserien fotball 2019: Odd - Ranheim (1-0).
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Norge ute av EM

  Norge måtte vinne mot Frankrike for å gå videre i U19-EM, men med 3-3 røk Norge ut. Emilie Bragstad reduserte to ganger for Norge, men 15 før slutt satte Melvine Malard inn 3-2. Sara Iren Lindbak Hørte headet inn 3-3 like før slutt, men det var ikke nok for avansement.

Sendeplan

Kl. Program Kanal