Hopp til innhold

Carlsen gjorde kjempetabbe under press: – Umenneskelig å finne de rette trekkene

BÆRUM (NRK): Magnus Carlsen fikk ingen god start på VM-finalen i fischersjakk. Først rotet han bort seieren. I neste parti ble det tap.

VM I Fischersjakk 2019

ROTET: Magnus Carlsen klarte ikke utnytte overtaket han spilte seg frem til.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Magnus Carlsen – Wesley So: 1,5-4,5

Magnus Carlsen rotet først bort det første partiet i finalerunden i VM i fischersjakk. Han stod best, men klarte ikke finne seieren.

– Denne typen remis kan føles som tap for Magnus og som seier for Wesley So. Jeg tror begge visste at Magnus stod til vinst mange ganger, mente sjakkspiller Olga Dolzhikova.

Kanskje var det akkurat sånn Carlsen følte det også. For i parti nummer to, ble Carlsen så hardt presset at han tabbet seg ut.

– Det var to spennende partier, men jeg skulle gjerne fått noe mer ut av det, sier Carlsen til NRK.

– Jeg må regne litt bedre

Etter drøyt 20 trekk i det partiet var det nærmest som om So helt plutselig hadde fire offiserer som pekte mot Carlsens konge.

Carlsens puls gjorde et lite byks oppover da So ofret en løper.

Til slutt ble det nærmest kaos på brettet. So ofret et tårn mot at Carlsens konge ble stående helt åpen. Ekspertene i studio skjønte knapt hva som skjedde eller hvordan dette skulle ende.

Flere ganger fant spillerne det eneste trekket som sørget for at de ikke tapte.

– Det er nesten perfekt spill av begge parter. Det er en fantastisk duell mellom disse to. Det er en verdig finale, det er det ingen tvil om, fortsatte Bae.

VM I Fischersjakk 2019

Magnus Carlsen og Wesley So kjemper om å bli tidenes første offisielle verdensmester i fischersjakk.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Så tabbet altså Carlsen seg ut.

– Jeg må regne litt bedre, sier Carlsen på spørsmål om hva han må endre til i morgen.

– Ekspertene er rystet over nivået på spillet. Hva sier du selv?

– Det får stå for deres regning. Men han har spilt veldig bra, for all del, sier Carlsen kort.

Tabbet seg ut

Så komplisert var stillingen, at Carlsen ristet raskt på hodet mitt i en lang tenkepause, som om han skulle våkne til liv igjen. Omtrent for første gang i VM, krøp pulsen til Carlsen over 100 slag i minuttet.

– Jeg gikk for noe komplisert. Det fungerte på en eller annen måte bra for meg. Jeg er veldig glad for å være i finalen og spille mot Carlsen. I denne typen situasjonen er det bedre å bare holde seg rolig enn å bli nervøs, smilte So til NRK etter parti 2.

For til slutt kom tabben fra nordmannen. I sitt 35. trekk spilte Carlsen sitt tårn fremover, men hadde oversett at So da kunne flytte en bonde frem og vinne en hest som ikke kunne flytte unna.

– Det var en tabbe. Det var nesten umenneskelig å finne de rette trekkene, sa Bae.

Dermed ble det tap for Carlsen i det andre partiet.

Se Torstein Baes analyse av parti 2 (artikkelen fortsetter under bildet):

Rotet bort seier i første parti

Og det skjedde altså etter at Carlsen hadde rotet bort seieren i det første partiet.

Begge spilte for seier i en skarp, uoversiktlig og komplisert stilling. Til tross for at Carlsen flere ganger stod nærmest til seier, endte det med remis. Mot slutten av partiet satte Carlsen seg tilbake, så oppgitt ut i luften og ristet på hodet.

– Han er ikke fornøyd i det hele tatt. Kanskje har han gjort en tabbe. Han er åpenbart ikke fornøyd, kommenterte Torstein Bae mot slutten av partiet.

Etter partiet ønsket ikke Carlsen å snakke med pressen.

– Det er grunn til å være skuffet. Nå er Wesley So litt inne i det, han får troen på at han kan klare det, mener Torstein Bae.

Kanskje var det akkurat det som skjedde. Carlsen ligger nå under, 1,5-4,5 etter den første dagen av finalene i VM i fischersjakk. Det er førstemann til 12,5 poeng.

Se hele torsdagens sending fra VM i fischersjakk i opptak:

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Glimt møter Lillestrøm i cupens 2. runde

    Onsdag kveld ble oppgjørene i 3. runde i cupen trukket. Tittelforsvarer Molde gjester Hødd.

    Molde er regjerende norgesmestere etter at de slo Bodø/Glimt 1-0 i fjorårets finale. Årets utgave avgjøres 7. desember på Ullevaal stadion.

    Allerede 1. mai skal neste runde spilles. Disse lagene møtes (eliteseriekamper uthevet):

    Sogndal – KFUM Oslo, Lysekloster – Kjelsås, Bodø/Glimt – Lillestrøm, Eik Tønsberg/Fredrikstad – Rosenborg, Råde – Hønefoss/Sarpsborg 08, Strømsgodset – Kristiansund, Hødd – Molde, Tromsdalen – Viking, Egersund – HamKam, Sandnes Ulf – Odd, Alta – Stabæk, Arendal – Bryne, Eidsvold Turn – Åsane, Ranheim – Raufoss, Levanger – Brann, Oppsal/Vålerenga – Tromsø.

    Alle oppgjørene i 2. runde er imidlertid ikke spilt enda. Torsdag spilles Fredrikstad – Eik Tønsberg, Sarpsborg – Hønefoss og Oppsal – Vålerenga.

    Det har vært flere cupbomber allerede i årets turnering. I første runde røk eliteserielagene Haugesund og Sandefjord ut for henholdsvis Torvastad og Fløy. Resten av eliteserielagene berget seg imidlertid videre fra 2. runde. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Lillestrøm - Bodø/Glimt (0-5)
    Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal