Carlsen gjorde kjempetabbe under press: – Umenneskelig å finne de rette trekkene

BÆRUM (NRK): Magnus Carlsen fikk ingen god start på VM-finalen i fischersjakk. Først rotet han bort seieren. I neste parti ble det tap.

VM I Fischersjakk 2019

ROTET: Magnus Carlsen klarte ikke utnytte overtaket han spilte seg frem til.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Magnus Carlsen – Wesley So: 1,5-4,5

Magnus Carlsen rotet først bort det første partiet i finalerunden i VM i fischersjakk. Han stod best, men klarte ikke finne seieren.

– Denne typen remis kan føles som tap for Magnus og som seier for Wesley So. Jeg tror begge visste at Magnus stod til vinst mange ganger, mente sjakkspiller Olga Dolzhikova.

Kanskje var det akkurat sånn Carlsen følte det også. For i parti nummer to, ble Carlsen så hardt presset at han tabbet seg ut.

– Det var to spennende partier, men jeg skulle gjerne fått noe mer ut av det, sier Carlsen til NRK.

– Jeg må regne litt bedre

Etter drøyt 20 trekk i det partiet var det nærmest som om So helt plutselig hadde fire offiserer som pekte mot Carlsens konge.

Carlsens puls gjorde et lite byks oppover da So ofret en løper.

Til slutt ble det nærmest kaos på brettet. So ofret et tårn mot at Carlsens konge ble stående helt åpen. Ekspertene i studio skjønte knapt hva som skjedde eller hvordan dette skulle ende.

Flere ganger fant spillerne det eneste trekket som sørget for at de ikke tapte.

– Det er nesten perfekt spill av begge parter. Det er en fantastisk duell mellom disse to. Det er en verdig finale, det er det ingen tvil om, fortsatte Bae.

VM I Fischersjakk 2019

Magnus Carlsen og Wesley So kjemper om å bli tidenes første offisielle verdensmester i fischersjakk.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Så tabbet altså Carlsen seg ut.

– Jeg må regne litt bedre, sier Carlsen på spørsmål om hva han må endre til i morgen.

– Ekspertene er rystet over nivået på spillet. Hva sier du selv?

– Det får stå for deres regning. Men han har spilt veldig bra, for all del, sier Carlsen kort.

Tabbet seg ut

Så komplisert var stillingen, at Carlsen ristet raskt på hodet mitt i en lang tenkepause, som om han skulle våkne til liv igjen. Omtrent for første gang i VM, krøp pulsen til Carlsen over 100 slag i minuttet.

– Jeg gikk for noe komplisert. Det fungerte på en eller annen måte bra for meg. Jeg er veldig glad for å være i finalen og spille mot Carlsen. I denne typen situasjonen er det bedre å bare holde seg rolig enn å bli nervøs, smilte So til NRK etter parti 2.

For til slutt kom tabben fra nordmannen. I sitt 35. trekk spilte Carlsen sitt tårn fremover, men hadde oversett at So da kunne flytte en bonde frem og vinne en hest som ikke kunne flytte unna.

– Det var en tabbe. Det var nesten umenneskelig å finne de rette trekkene, sa Bae.

Dermed ble det tap for Carlsen i det andre partiet.

Se Torstein Baes analyse av parti 2 (artikkelen fortsetter under bildet):

Rotet bort seier i første parti

Og det skjedde altså etter at Carlsen hadde rotet bort seieren i det første partiet.

Begge spilte for seier i en skarp, uoversiktlig og komplisert stilling. Til tross for at Carlsen flere ganger stod nærmest til seier, endte det med remis. Mot slutten av partiet satte Carlsen seg tilbake, så oppgitt ut i luften og ristet på hodet.

– Han er ikke fornøyd i det hele tatt. Kanskje har han gjort en tabbe. Han er åpenbart ikke fornøyd, kommenterte Torstein Bae mot slutten av partiet.

Etter partiet ønsket ikke Carlsen å snakke med pressen.

– Det er grunn til å være skuffet. Nå er Wesley So litt inne i det, han får troen på at han kan klare det, mener Torstein Bae.

Kanskje var det akkurat det som skjedde. Carlsen ligger nå under, 1,5-4,5 etter den første dagen av finalene i VM i fischersjakk. Det er førstemann til 12,5 poeng.

Se hele torsdagens sending fra VM i fischersjakk i opptak:

Siste nytt

 • Ishockeylandslaget fikk bank

  Etter to hederlige tap mot Sverige i sine første landskamper på 15 måneder måtte Norges ishockeykrigere torsdag se seg slått 4–0 av Danmark.

  Oppgjøret i Bitcoin Arena (!) i Rungsted var målløst og situasjonsfattig i drøyt to perioder, men da var det hjemmelaget som koblet grepet. Den siste perioden ble tung for de norske med fire baklengsmål, 3–15 i skudd og matchstraff på keeper Henrik Haukeland. (NTB).

  VM-oppkjøring ishockey, menn: Norge - Sverige
  Foto: Fredrik Hagen / Norges Ishockeyforbund / NTB
 • Kristoffersen med ankelbrot

  Henrik Kristoffersen har pådratt seg eit ankelbrot, det fortel Lars Kristoffersen til VG, som er Henrik sin far.

  Ulykka skal ha skjedd da han køyrde motocross på laurdag. Faren reknar med at sonen må halde seg treningsfri i 4-6 veker.

  – Han kjørte motocross på lørdag og hoppet litt kort, forteller Kristoffersen senior til VG.

  Han forklarer videre at det er en bit av ankelbeinet som har fått et brudd.

  VM i alpint 2021, Cortina
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Første siger mot topp fem

  Casper Ruud spelte blant sine mest minneverdige kampar da han slo Stefanos Tsitsipas i den 3. runden i ATP 1000-turneringa i Madrid. Ruud vann 7–6 og 6–4 i to strake sett.

  – Eg prøver berre å spele så godt eg kan. I dag var det ein ny bra kamp frå mi side. Eg har sett Tsitsipass spele betre, sa Casper Ruud til Eurosport etter kampen.

  Grekaren er ingen lettvektar, han ligg på femteplass på verdsrankinga.

  – Ein av dei beste spelarane i verda dei siste vekene er slått av vår mann Casper Ruud. Eg kjenner klumpen i halsen her no, sa Eurosport sin kommentator Ola Bentzen etter kampen.

  No ventar Alexander Bublik i kvartfinalen. Han er kjend for å spele ganske utradisjonell tennis. Han glimtar blant anna til med underarms-serve til tider.

  – Huff, det blir ein interessant match. Han kan slå dei villaste slag, og dei villaste feil kan ein vel også seie, seier Ruud.

  Sigeren gjer også at Ruud vil gå inn blant dei tjue beste på verdsrankinga. Det er hans beste plassering nokosinne.

  Casper Ruud feirer
  Foto: Oscar Del Pozo / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal