Magnus Carlsen leder VM før siste dag: – Det løste seg som en drøm

MOSKVA/OSLO (NRK): Magnus Carlsen har alt i egne hender før siste dag av VM, men mener selv at han har mye å gå på.

Magnus Carlsen

LEDER: Magnus Carlsen leverte tre seirer på rad i VM i hurtigsjakk.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Han startet dagen med to remiser, og lå da ett poeng bak teten. I det tredje partiet, som på en måte var litt «vinn eller forsvinn», knuste han sin tsjekkiske motstander. Etter ytterligere to seirer leder han VM etter ti av 15 partier.

– Det hjelper veldig med de siste par partiene her. Det er fortsatt noe å gå på, men en dag som så litt tung ut løste seg som en drøm. Dette er det jeg håpet på, å kunne møte de beste. At jeg til og med har en liten ledelse, det er veldig bra, sier Carlsen til NRK.

Magnus Carlsen

TRÅ START: Magnus Carlsen fikk ingen pangåpning. Det ble to remiser på to forsøk.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– I så fall har de ikke sjans

De to første dagene har han hele tiden nevnt at han ikke spiller på sitt beste. Gjentatte ganger har han ment at «spillet ikke er der», men han har plukket jevnt med poeng.

– Nå håper jeg å spille bedre i fortsettelsen, og det trenger jeg for å vinne, sier Carlsen.

Han er et halvt poeng foran tre spillere, som har 7,5.

– Denne turneringen vinnes ikke etter dag to, men man kan ha tapt den Nå er jeg et hestehode foran, men det er en lang vei å gå. De andre er avhengig av at ikke jeg har en god dag. I så fall har de ikke sjans, sier Carlsen.

– Et fenomenalt utgangspunkt, mener Torstein Bae.

Carlsens «forvandling»

Det var i det tredje partiet «forvandlingen» startet. Carlsen valgte ikke den mest aggressive varianten i åpningen, men da motstander Viktor Laznicka gjorde en liten feil, grep Carlsen muligheten.

– Han spilte litt for risikabelt på et tidspunkt. Han tillot meg å få et angrep. I tillegg misset han et viktig trekk som gjorde at jeg fikk muligheten til å angripe med bøndene. Det var litt gøy, smilte Carlsen etter det partiet.

Det var starten på en meget god avslutning på andre dag av VM i hurtigsjakk.

Etter det partiet feide Carlsen både Aleksandr Zubov og Quang Liem Le av brettet.

– Jeg føler han våknet i det partiet mot Laznicka. Jeg syns energinivået og tenningen ble noe helt annet etter det partiet. At Zubov spilte et skikkelig parti mot han, det var en gavepakke, sier NRKs sjakkekspert, Atle Grønn.

Atle Grønn

NRKS EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Skjønte ikke hva som foregikk

For i fjerde parti, mot Zubov, spilte ukraineren svært aggressivt. Carlsen red av den verste stormen, og fikk deretter et stort overtak.

– Det var et veldig skarpt parti. Han hadde det bondeofferet som han gikk for, som jeg virkelig håpet han ikke skulle gå for. Så ble det veldig farlig for meg, men jeg klarer å redde meg unna. Jeg var veldig sur på meg selv for å ha tillat det der, men jeg forsvarte meg så godt jeg kunne, smilte Carlsen.

I det siste partiet var det heller ingen tvil. Carlsen stod soleklart til seier allerede etter 20 spilte trekk mot Quang Liem Le.

– Jeg skjønte ikke hva som foregikk, jeg. Jeg tenkte bare at nå tar jeg sentrum, så flyter ting av seg selv. Det var ganske åpenbart at han hadde oversett noe kraftig. Etter det utnytter jeg bare terrengfordelen jeg hadde. Det var bare å kjøre på de siste trekkene, sier Carlsen om den siste seieren.

– Jeg er kjempefornøyd. Det startet litt rotete, men jeg prøver å være tålmodig, så har det løst seg veldig fint de siste rundene.

Lørdag starter Carlsen mot Maxime Vachier-Lagrave, som ligger et halvt poeng bak. Franskmannen var sekundant for Carlsen under VM-kampen i New York i 2016. Første parti starter 13.00.

Siste nytt

 • Mari Eide legger opp

  Mari Eide, som vant VM-bronse på sprinten i Seefeld, har bestemt seg for å legge opp. Det avslørte hun på direkten fra NRKs VM-studio i dag. 31-åringen venter en datter sammen med samboer Anders Gløersen, og har bestemt seg for at toppidrettslivet er historie.

  – Nå har jeg bestemt meg. Nå er jeg helt ferdig, sier Eide.

  – Jeg har begynt å jobbe. Jeg og Anders skal ha en liten jente til sommeren, og livet er veldig annereldes nå, forklarer hun.

  Eide rørte hele nasjonen da hun vant bronse kort tid etter at søsteren Ida Eide fikk hjertestans under et mosjonsløp høsten 2018.

  Mari Eide
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Her flokker journalistene seg

  Den norske skiledelsen har før VM vært opptatt av forholdene i pressesonen.

  Mediesjef i Skiforbundet Gro Eide har oppfordret mediene til å holde nødvendig avstand, selv om passasjen der utøverne går fra målområdet ikke er optimalt. Men allerede på sprinten var avstandene små.

  På dette bildet flokket journalister for sonen for skrivende presse seg rundt det polske talentet Izabela Marcisz.

  Avstanden mellom utøveren og reportere var liten.

  – At arrangøren velger å la media stå så tett er en løsning jeg ikke kjenner igjen fra verken WC eller norske renn. Som arrangør i Norge har vi vært opptatt av å ivareta smittevern med både maske og avstand, og dermed plassert alle redaksjoner i egne «bokser», sier skiforbundets mediesjef Gro Eide til NRK.

  Journalister
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Falla valgte heat 1

  Det er problemer med grafikken på TV-skjermen, men bildene viser at Maiken Caspersen Falla har valgt heat 1 til kvartfinalene.

  – Der er hun tøff. Nå er selvtilliten tilbake, sier Bjørn.

Sendeplan

Kl. Program Kanal