Hopp til innhold

Carlsen reddet av sjakk-mirakel: – Utrolig at det gikk bra

Magnus Carlsen tapte et høydramatisk parti på siste dag av VM-kvaliken. Mot alle odds ble han likevel reddet av at rivalen Vladimir Kramnik også tapte, og dermed er Carlsen kvalifisert for VM-kamp.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen slapp med skrekken etter nok et overraskende tap. Dermed vant han turneringen og får spille VM-kamp mot Vishy Anand.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Det var utrolig dramatisk. Det er veldig spesielt at han tapte, men han var nok preget av situasjonen, sier stormester Simen Agdestein til NRK.no.

Ingen hadde trodd det var mulig, men det skjedde: På turneringens aller siste dag tapte både Magnus Carlsen og Vladimir Kramnik.

Dermed endte Carlsen og Kramnik på like mange poeng, og Carlsen vant turneringen på grunn av flere seire.

– Jeg er bare totalt utladet. Jeg har ingenting igjen. Det er egentlig sånn det skal være på slutten av en sånn turnering, man skal ha gitt alt. Ellers fortjener man ikke å vinne, sier Magnus Carlsen.

På pressekonferansen etter oppgjøret fortalte han at de tre siste partiene har vært den tøffeste opplevelse i hans karriere.

Magnus Carlsen mente seieren var fortjent, men at spillet ble litt merkelig på slutten.

Se intervju med Magnus Carlsen etter partiet.

Dramatisk dobbelttap

Carlsen taper nesten aldri, og Kramnik har vært glimrende i andre halvdel av turneringen. Derfor var det regnet som svært usannsynlig at begge skulle tape.

– Det er egentlig helt utrolig at det gikk bra, sier Agdestein, som jobbet tett med Carlsen i mange år.

Det internasjonale sjakkmiljøet reagerte med vantro på at begge favorittene tapte.

– Det er vilt. Helt vilt, utbrøt stormester Simon Williams på direktesendingen til World Chess.

Møter Anand i millionkamp

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen fikk mye å tenke på under mandagens kamp, men ble reddet til slutt.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Turneringsseieren betyr at Carlsen får spille tittelkamp mot regjerende verdensmester Vishy Anand, trolig i løpet av året.

Vinneren vil bli den nye verdensmesteren i sjakk, den siste tittelen Magnus Carlsen trenger på sin imponerende CV.

Nordmannen vil trolig tjene rundt 10 millioner kroner bare på å stille, og soper inn betydelig mer med seier. Mange sjakkeksperter har tidligere uttalt at Carlsen vil være favoritt mot Anand.

– Der tror jeg Magnus har veldig gode muligheter. Styrken til Vishy Anand er at han er en stødig og balansert person. Men jeg tror han begynner å bli sliten og merke alderen, sier Simen Agdestein om 43-åringen Anand.

Endte i umulig sekundstrid

Det så bekmørkt ut for Magnus Carlsen da han rotet seg bort i et umulig sekunddrama mot slutten av partiet.

Tiden var i ferd med å renne ut, og nordmannen måtte gjøre seks trekk på ti sekunder for å legge til mer tid på klokka. Sjakkverdenen holdt pusten mens Carlsen forsøkte å lure seg unna den umulige situasjonen.

– Dette var ekstremt dramatisk. Det er ikke vanlig at folk kjemper mot hverandre slik som det ble gjort her, sier Simen Agdestein.

Nordmannen overlevde med noen imponerende raske trekk og fikk tildelt mer tid, men etterpå var han i så dårlig posisjon på brettet at han i realiteten ikke kunne unngå tap.

– Magnus hadde kontroll, men så overvurderte han nok posisjonen sin i ett trekk, sa motspilleren Peter Svidler om trekket som gjorde at Carlsen havnet i problemer.

Se pressekonferansen til Magnus Carlsen her.

Se hele pressekonferansen med Magnus Carlsen og Peter Svidler etter partiet. På dette tidspunktet var det fortsatt ikke klart at Carlsen hadde vunnet, for Kramnik hadde ikke spilt ferdig.

Klar for VM-kamp

Dermed måtte Carlsen sette sin lit til at uberegnelige Vassili Ivantsjuk skulle slå Vladimir Kramnik. Ivantsjuk er glitrende på sitt beste, men hadde tapt fem partier i turneringen på at tiden rant ut.

Nok en gang fikk han trøbbel med tiden, men likevel hadde han hele veien et klart overtak mot Vladimir Kramnik, og til slutt ble det tap på Carlsens største konkurrent. Det spørs om ikke Kramnik ble litt preget av presset.

– Det var et fryktelig komplisert. Jeg likte posisjonen min, men så mistet jeg litt konsentrasjon fordi jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre, sier Kramnik på pressekonferansen etter partiet.

Klokka 15 norsk tid åpnet Magnus Carlsen sitt aller siste parti i kandidatturneringen i sjakk i London. Vinner han over russeren Peter Svidler, er han klar for tittelkamp seinere i år mot regjerende verdensmester Vishy Anand. Se videoen fra kampen. Foto: Dan Shiells, redigering: Hilda Klaveness

Video: Slik så det ut i åpningsminuttene da Magnus Carlsen møtte Peter Svidler.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal