Hopp til innhold

Carlsen reddet av sjakk-mirakel: – Utrolig at det gikk bra

Magnus Carlsen tapte et høydramatisk parti på siste dag av VM-kvaliken. Mot alle odds ble han likevel reddet av at rivalen Vladimir Kramnik også tapte, og dermed er Carlsen kvalifisert for VM-kamp.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen slapp med skrekken etter nok et overraskende tap. Dermed vant han turneringen og får spille VM-kamp mot Vishy Anand.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Det var utrolig dramatisk. Det er veldig spesielt at han tapte, men han var nok preget av situasjonen, sier stormester Simen Agdestein til NRK.no.

Ingen hadde trodd det var mulig, men det skjedde: På turneringens aller siste dag tapte både Magnus Carlsen og Vladimir Kramnik.

Dermed endte Carlsen og Kramnik på like mange poeng, og Carlsen vant turneringen på grunn av flere seire.

– Jeg er bare totalt utladet. Jeg har ingenting igjen. Det er egentlig sånn det skal være på slutten av en sånn turnering, man skal ha gitt alt. Ellers fortjener man ikke å vinne, sier Magnus Carlsen.

På pressekonferansen etter oppgjøret fortalte han at de tre siste partiene har vært den tøffeste opplevelse i hans karriere.

Magnus Carlsen mente seieren var fortjent, men at spillet ble litt merkelig på slutten.

Se intervju med Magnus Carlsen etter partiet.

Dramatisk dobbelttap

Carlsen taper nesten aldri, og Kramnik har vært glimrende i andre halvdel av turneringen. Derfor var det regnet som svært usannsynlig at begge skulle tape.

– Det er egentlig helt utrolig at det gikk bra, sier Agdestein, som jobbet tett med Carlsen i mange år.

Det internasjonale sjakkmiljøet reagerte med vantro på at begge favorittene tapte.

– Det er vilt. Helt vilt, utbrøt stormester Simon Williams på direktesendingen til World Chess.

Møter Anand i millionkamp

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen fikk mye å tenke på under mandagens kamp, men ble reddet til slutt.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Turneringsseieren betyr at Carlsen får spille tittelkamp mot regjerende verdensmester Vishy Anand, trolig i løpet av året.

Vinneren vil bli den nye verdensmesteren i sjakk, den siste tittelen Magnus Carlsen trenger på sin imponerende CV.

Nordmannen vil trolig tjene rundt 10 millioner kroner bare på å stille, og soper inn betydelig mer med seier. Mange sjakkeksperter har tidligere uttalt at Carlsen vil være favoritt mot Anand.

– Der tror jeg Magnus har veldig gode muligheter. Styrken til Vishy Anand er at han er en stødig og balansert person. Men jeg tror han begynner å bli sliten og merke alderen, sier Simen Agdestein om 43-åringen Anand.

Endte i umulig sekundstrid

Det så bekmørkt ut for Magnus Carlsen da han rotet seg bort i et umulig sekunddrama mot slutten av partiet.

Tiden var i ferd med å renne ut, og nordmannen måtte gjøre seks trekk på ti sekunder for å legge til mer tid på klokka. Sjakkverdenen holdt pusten mens Carlsen forsøkte å lure seg unna den umulige situasjonen.

– Dette var ekstremt dramatisk. Det er ikke vanlig at folk kjemper mot hverandre slik som det ble gjort her, sier Simen Agdestein.

Nordmannen overlevde med noen imponerende raske trekk og fikk tildelt mer tid, men etterpå var han i så dårlig posisjon på brettet at han i realiteten ikke kunne unngå tap.

– Magnus hadde kontroll, men så overvurderte han nok posisjonen sin i ett trekk, sa motspilleren Peter Svidler om trekket som gjorde at Carlsen havnet i problemer.

Se pressekonferansen til Magnus Carlsen her.

Se hele pressekonferansen med Magnus Carlsen og Peter Svidler etter partiet. På dette tidspunktet var det fortsatt ikke klart at Carlsen hadde vunnet, for Kramnik hadde ikke spilt ferdig.

Klar for VM-kamp

Dermed måtte Carlsen sette sin lit til at uberegnelige Vassili Ivantsjuk skulle slå Vladimir Kramnik. Ivantsjuk er glitrende på sitt beste, men hadde tapt fem partier i turneringen på at tiden rant ut.

Nok en gang fikk han trøbbel med tiden, men likevel hadde han hele veien et klart overtak mot Vladimir Kramnik, og til slutt ble det tap på Carlsens største konkurrent. Det spørs om ikke Kramnik ble litt preget av presset.

– Det var et fryktelig komplisert. Jeg likte posisjonen min, men så mistet jeg litt konsentrasjon fordi jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre, sier Kramnik på pressekonferansen etter partiet.

Klokka 15 norsk tid åpnet Magnus Carlsen sitt aller siste parti i kandidatturneringen i sjakk i London. Vinner han over russeren Peter Svidler, er han klar for tittelkamp seinere i år mot regjerende verdensmester Vishy Anand. Se videoen fra kampen. Foto: Dan Shiells, redigering: Hilda Klaveness

Video: Slik så det ut i åpningsminuttene da Magnus Carlsen møtte Peter Svidler.

Siste nytt

 • Kombinertlandslagets hopptrener har fått kreft

  Hopptrener Stian Kvarstad (50) har fått kreft. Han har vært en del av kombinertlandslaget siden 2018.

  Kombinertlandslaget opplyser om det i en Twitter-melding.

  «Vi ønsker god bedring og lykke til med behandlingen. Denne kampen vinner du», står det videre.

  Kvarstad ga seg først som trener for kombinertlandslaget etter OL i fjor, men ble likevel med videre i en redusert stilling. Han var blant annet med til VM i Slovenia i februar i år (NTB).

  Stian Kvarstad
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Premier League tar ramadan-grep – Salah får «spisepause» under kamp

  Dommerne i Premier League skal ha fått beskjed om å legge inn pauser i kommende kveldskamper for at muslimske spillere skal få ta til seg næring under ramadan.

  Torsdag denne uken innledes muslimenes fastemåned ramadan. Nå tar engelsk fotball grep for å tilrettelegge og imøtekomme behov dette medfører for aktuelle spillere, melder Sky Sports.

  Flere av Premier League største stjerner, blant dem Liverpools Mohamed Salah og Manchester Citys Riyad Mahrez, forventes å faste den kommende måneden. De må da spise og drikke etter at solen har gått ned (NTB).

  Mohamed Salah
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Svenske ski-ess tilbake til Lahti-helgen

  Ebba Andersson og Frida Karlsson melder seg begge klare til innsats igjen til kommende verdenscuphelg i langrenn i finske Lahti.

  Sykdom har gjort at verken Andersson eller Karlsson stilte i Holmenkollen, Drammen og Falun.

  Blant mennene er også William Poromaa klar for innsats igjen etter en kortere sykdomsperiode, og som gjorde at heller ikke han kunne stille under verdenscuphelgen på hjemmebane i Falun sist helg (NTB).

  Ebba Andersson og Frida Karlsson
  Foto: Darko Bandic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste