– Dette var originalt, sier Viswanathan Anand til NRK og smiler så bredt at han holder på å sprekke i latter.
Sjakkspillere av den gamle skolen, som Anand, har vært vant til åpningsseremonier med stotrende taler i slitte gymsaler.
På fredag møtte de Magnus Carlsens sjakkverden anno 2015.
Nordmannen var den store stjerna under en storslått åpning, med både galla og filmfremvisning i en av Berlins ærverdige kinosaler.
VIDEO: Se det elleville oppstyret rundt Magnus Carlsen i Berlin.
– Magnus har endevendt alt sammen
Flere titalls pågående fotografer, rød løper og vaskekte filmstjerner - slik er Carlsen-effekten i sjakken.
Simen Agdestein var en av få som møtte opp i vanlig genser i stedet for «coctail-antrekk», som det stod i innbydelsen.
– Det er jo liksom nesten som en filmgalla dette her, masse folk som tar bilder og dere som tar bilder av meg og greier. Jeg føler meg som jeg er i Cannes, sier han med et klassisk Simen Agdestein-glis.
– Det er Magnus som har endevent alt sammen, sier den norske stormesteren før han forsvinner videre inn i lokalet for å nyte matserveringen han hadde hørt mye godt om.
POPULÆR: Magnus Carlsen på den røde løperen.
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRKCarlsen: – Foretrekker hvite og svarte løpere
Carlsen selv ble stående i nesten femten minutter på den røde løperen. Han svarer kontant «nei» når NRK spør om han liker oppstyret.
– Hvordan er det å være her på den røde løperen?
– Jeg foretrekker egentlig hvite og svarte løpere, smiler han før han beklager sin egen tørre vits.
– Den var dårlig. Nei, jeg gleder meg veldig. Dette er årets morsomste turnering, med enormt mange gode spillere, sier verdensmesteren.
Pappa Henrik var imponert over det proffe opplegget på fredag.
– Som sjakkentusiast er det veldig hyggelig å se den utviklingen vi har hatt gjennom mange år. Her har de greid å samle veldig mange stormestere og prominente personer, og lokalet er flott både her og på spillestedet, sier Henrik Carlsen.
Planlegger moderne sjakkrevolusjon
Etter Carlsen omsider hadde kommet seg forbi den røde løperen, fikk han og de flere hundre stivpyntede gjestene se en informasjonsvideo fra Det internasjonale sjakkforbundet om hvordan sjakken skal strømlinjeformes og profesjonaliseres. VM-tittelens prestisje ble sammenlignet med Nobelprisen.
Arrangør Agon skriver blant annet på sin hjemmeside at de skal «ta sjakken til spektakulære arenaer i verdensbyer» og «forandre sjakken til en publikumssport ved å bruke toppmoderne datavisualiseringsteknologi». Det hele bygget på Magnus Carlsens skuldre.
Voldsomme mål, men sjakken har i hvert fall allerede truffet Hollywood. Til slutt fikk sjakkstjernene se den nye filmen «Pawn Sacrifice» med Tobey Maguire, som handler om Bobby Fischer og Boris Spasskij.
Spasskij selv satt i salen og så filmen - i en glamorøs setting han aldri ville opplevd i sin tid som verdensmester.