NRK Meny
Normal

Dramaet før seieren: Carlsen og Karjakin med kvadruppel-tabbe

NEW YORK/OSLO (NRK): Magnus Carlsens forløsende VM-seier skulle aldri vært noe av. Men seierssjansene ble reddet av mesterskapets villeste trekksekvens.

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin med kvadruppeltabbe. Se klippet fra NRKs sjakksending.

VIDEO: Magnus Carlsen og Sergej Karjakin med kvadruppeltabbe. Se klippet fra NRKs sjakksending.

Klokka 03.00 norsk tid tok Magnus Carlsen endelig sin første seier i VM. 25-åringen var så lettet at han knapt greide å slutte å glise.

Men det holdt hardt. For Sergej Karjakin var svært nær å gå fornøyd hjem til hotellet allerede etter to timers spill, rundt klokken 22.00.

– Jeg trodde partiet var over der og da, innrømmer Carlsen.

Fire tabber på tre trekk

Den regjerende mesteren leverte nemlig to sjokkerende gavepakker i begynnelsen av partiet. To ganger ga han Karjakin sjansen til å enkelt tvinge fram remis.

Men utrolig nok oppdaget russeren ingen av dem.

To tabber fra Carlsen og to tabber fra Karjakin, det hele i løpet av tre trekk. Den kaotiske sekvensen kan ha reddet Carlsens VM-tittel.

– Dette var VMs mest dramatiske øyeblikk, sa Jan Nepomnjasjtsjij, en av verdens beste sjakkspillere, i det offisielle VM-studioet.

– Jeg ble veldig lettet, sa Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Endelig seier for Magnus Carlsen!

Stormestere trodde ikke sine egne øyne

Det største øyeblikket i sjakk-VM i Sotsji i 2014 var en dobbelttabbe fra Carlsen og Vishy Anand. I natt fikk altså VM i New York en kvadruppeltabbe.

Utenfor spillernes glassboks i New York kokte det. Den amerikanske stormesteren Maxim Dlugy kunne knapt tro det han så på skjermene i spillelokalet. Han viftet med armene og tok seg til ansiktet. «Tabber, tabber, tabber», utbrøt han.

– Det er så mange utrolige tabber av begge spillere. Vi ble alle sjokkert da Sergej ikke spilte trekket, sa Dlugy til NRK.

– Hele VM kunne blitt avgjort

NRKs Torstein Bae oppdaget feilene på direkten med én gang de ble spilt, uten sjakkcomputer. Han er 400 ratingpoeng svakere enn Magnus Carlsen.

– Hele VM kunne blitt avgjort der. Det er merkelig at Karjakin ikke så det. Den første av de mulighetene var ikke spesielt vanskelig engang, sa Bae.

Etter de fire tabbene hadde Carlsen plutselig forspranget. Derfra og inn økte og økte initiativet, og til slutt falt Sergej Karjakins forsvar sammen.

– Jeg er fryktelig lettet og fryktelig glad, sa Carlsen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Krusjelnitskij dropper CAS-høring

  Alexander Krusjelnitskij møter ikke til CAS-høring i sin dopingsak torsdag. Curlingutøveren mener utfallet er gitt ettersom det foreligger positive prøver. Han spilte på OAR-laget som slo Norge i bronsekampen i mixed double.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Høyring curling-dopingsaka torsdag

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS melder i dag at høyringa i dopingsaka mot den rusiske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitsjki tek til i morgon kl 06, norsk tid.

  Han har avgitt positiv dopingprøve. Om han blir dømd, kan OUR miste bronsen i miks-double, som Norge i så fall vi få i staden.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Kristoff spurtet til seier

  Ingen kunne gjøre noe med Alexander Kristoff spurtet til seier foran italienske Andrea Guardini på den første etappen av Abu Dhabi Tour

  – En herlig seier for meg og laget. Jeg vil takke lagkameratene mine for hjelpen. Det er en god følelse å åpne rittet med å vinne, sa Kristoff etter etappen.

  Alexander Kristoff
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal