Hopp til innhold

Dramaet før seieren: Carlsen og Karjakin med kvadruppel-tabbe

NEW YORK/OSLO (NRK): Magnus Carlsens forløsende VM-seier skulle aldri vært noe av. Men seierssjansene ble reddet av mesterskapets villeste trekksekvens.

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin med kvadruppeltabbe. Se klippet fra NRKs sjakksending.

VIDEO: Magnus Carlsen og Sergej Karjakin med kvadruppeltabbe. Se klippet fra NRKs sjakksending.

Klokka 03.00 norsk tid tok Magnus Carlsen endelig sin første seier i VM. 25-åringen var så lettet at han knapt greide å slutte å glise.

Men det holdt hardt. For Sergej Karjakin var svært nær å gå fornøyd hjem til hotellet allerede etter to timers spill, rundt klokken 22.00.

– Jeg trodde partiet var over der og da, innrømmer Carlsen.

Fire tabber på tre trekk

Den regjerende mesteren leverte nemlig to sjokkerende gavepakker i begynnelsen av partiet. To ganger ga han Karjakin sjansen til å enkelt tvinge fram remis.

Men utrolig nok oppdaget russeren ingen av dem.

To tabber fra Carlsen og to tabber fra Karjakin, det hele i løpet av tre trekk. Den kaotiske sekvensen kan ha reddet Carlsens VM-tittel.

– Dette var VMs mest dramatiske øyeblikk, sa Jan Nepomnjasjtsjij, en av verdens beste sjakkspillere, i det offisielle VM-studioet.

– Jeg ble veldig lettet, sa Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Endelig seier for Magnus Carlsen!

Stormestere trodde ikke sine egne øyne

Det største øyeblikket i sjakk-VM i Sotsji i 2014 var en dobbelttabbe fra Carlsen og Vishy Anand. I natt fikk altså VM i New York en kvadruppeltabbe.

Utenfor spillernes glassboks i New York kokte det. Den amerikanske stormesteren Maxim Dlugy kunne knapt tro det han så på skjermene i spillelokalet. Han viftet med armene og tok seg til ansiktet. «Tabber, tabber, tabber», utbrøt han.

– Det er så mange utrolige tabber av begge spillere. Vi ble alle sjokkert da Sergej ikke spilte trekket, sa Dlugy til NRK.

– Hele VM kunne blitt avgjort

NRKs Torstein Bae oppdaget feilene på direkten med én gang de ble spilt, uten sjakkcomputer. Han er 400 ratingpoeng svakere enn Magnus Carlsen.

– Hele VM kunne blitt avgjort der. Det er merkelig at Karjakin ikke så det. Den første av de mulighetene var ikke spesielt vanskelig engang, sa Bae.

Etter de fire tabbene hadde Carlsen plutselig forspranget. Derfra og inn økte og økte initiativet, og til slutt falt Sergej Karjakins forsvar sammen.

– Jeg er fryktelig lettet og fryktelig glad, sa Carlsen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB
  • Norges håndballmenn møter Danmark og Frankrike i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og tittelforsvarer Frankrike da trekningen for OL-turneringen i håndball for menn ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe B med Danmark, Ungarn, Frankrike, Egypt og Argentina.

    De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

    OL-turneringen i håndball spilles fra 27. juli til 11. august. Innledningskampene er lagt til Paris Expo Porte de Versailles, og finalerundene skal spilles i Stade Pierre-Mauroy i Lille.

    Frankrike er tittelforsvarer i OL både for kvinner og menn. (NTB)

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters
  • Norges håndballkvinner møter Danmark og Sverige i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og Sverige da trekningen for OL-turneringen i håndball for kvinner ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe A med Tyskland, Slovenia, Sverige, Danmark og Sør-Korea.

    Norges herrer møter Danmark, Frankrike, Ungarn, Egypt og Argentina i deres OL-gruppe.

    De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

    Norge var i samme seedingspulje som Kroatia, og kroatene var dermed de eneste Norge ikke kunne trekke. Frankrike fikk som tittelforsvarer velge gruppe etter at fem lag var trukket i hver. (NTB)

    gaGQ0Njsuwg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal