NRK Meny
Normal

Dramaet før seieren: Carlsen og Karjakin med kvadruppel-tabbe

NEW YORK/OSLO (NRK): Magnus Carlsens forløsende VM-seier skulle aldri vært noe av. Men seierssjansene ble reddet av mesterskapets villeste trekksekvens.

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin med kvadruppeltabbe. Se klippet fra NRKs sjakksending.

VIDEO: Magnus Carlsen og Sergej Karjakin med kvadruppeltabbe. Se klippet fra NRKs sjakksending.

Klokka 03.00 norsk tid tok Magnus Carlsen endelig sin første seier i VM. 25-åringen var så lettet at han knapt greide å slutte å glise.

Men det holdt hardt. For Sergej Karjakin var svært nær å gå fornøyd hjem til hotellet allerede etter to timers spill, rundt klokken 22.00.

– Jeg trodde partiet var over der og da, innrømmer Carlsen.

Fire tabber på tre trekk

Den regjerende mesteren leverte nemlig to sjokkerende gavepakker i begynnelsen av partiet. To ganger ga han Karjakin sjansen til å enkelt tvinge fram remis.

Men utrolig nok oppdaget russeren ingen av dem.

To tabber fra Carlsen og to tabber fra Karjakin, det hele i løpet av tre trekk. Den kaotiske sekvensen kan ha reddet Carlsens VM-tittel.

– Dette var VMs mest dramatiske øyeblikk, sa Jan Nepomnjasjtsjij, en av verdens beste sjakkspillere, i det offisielle VM-studioet.

– Jeg ble veldig lettet, sa Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Endelig seier for Magnus Carlsen!

Stormestere trodde ikke sine egne øyne

Det største øyeblikket i sjakk-VM i Sotsji i 2014 var en dobbelttabbe fra Carlsen og Vishy Anand. I natt fikk altså VM i New York en kvadruppeltabbe.

Utenfor spillernes glassboks i New York kokte det. Den amerikanske stormesteren Maxim Dlugy kunne knapt tro det han så på skjermene i spillelokalet. Han viftet med armene og tok seg til ansiktet. «Tabber, tabber, tabber», utbrøt han.

– Det er så mange utrolige tabber av begge spillere. Vi ble alle sjokkert da Sergej ikke spilte trekket, sa Dlugy til NRK.

– Hele VM kunne blitt avgjort

NRKs Torstein Bae oppdaget feilene på direkten med én gang de ble spilt, uten sjakkcomputer. Han er 400 ratingpoeng svakere enn Magnus Carlsen.

– Hele VM kunne blitt avgjort der. Det er merkelig at Karjakin ikke så det. Den første av de mulighetene var ikke spesielt vanskelig engang, sa Bae.

Etter de fire tabbene hadde Carlsen plutselig forspranget. Derfra og inn økte og økte initiativet, og til slutt falt Sergej Karjakins forsvar sammen.

– Jeg er fryktelig lettet og fryktelig glad, sa Carlsen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • VG: Brækhus avlyser kamp

  Cecilia Brækhus dropper å bokse under stevnet i Las Vegas 15. september, skriver VG.

  – Jeg satte en grense nå. Det har vært et krevende år med to kamper på hver sin side av kloden i løpet av tre måneder, sier Brækhus til avisen.

  Cecilia Brækhus
  Foto: Kristine Hirsti / NRK
 • Deumeland utskrevet

  Starts Jonas Deumeland ble fraktet bort på båre under klubbens oppgjør mot Strømsgodset i går. Klubben melder på sin nettside at tyskeren ble skrevet ut fra sykehus litt etter 23.30 i går kveld. – Jeg har litt smerter, men det går bra, sier keeperen.

  Jonas Deumeland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Ruud faller på verdensrankingen

  Tennisspiller Casper Ruud går fem plasser ned på den siste ATP-rankingen og er nå på 143. plass. Rafael Nadal beholder posisjonen som verdensener. Nordmannen er for tiden i USA og forbereder seg til kvalifiseringen til US Open.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Bodø/Glimt - Odd