Dramaet før seieren: Carlsen og Karjakin med kvadruppel-tabbe

NEW YORK/OSLO (NRK): Magnus Carlsens forløsende VM-seier skulle aldri vært noe av. Men seierssjansene ble reddet av mesterskapets villeste trekksekvens.

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin med kvadruppeltabbe. Se klippet fra NRKs sjakksending.

VIDEO: Magnus Carlsen og Sergej Karjakin med kvadruppeltabbe. Se klippet fra NRKs sjakksending.

Klokka 03.00 norsk tid tok Magnus Carlsen endelig sin første seier i VM. 25-åringen var så lettet at han knapt greide å slutte å glise.

Men det holdt hardt. For Sergej Karjakin var svært nær å gå fornøyd hjem til hotellet allerede etter to timers spill, rundt klokken 22.00.

– Jeg trodde partiet var over der og da, innrømmer Carlsen.

Fire tabber på tre trekk

Den regjerende mesteren leverte nemlig to sjokkerende gavepakker i begynnelsen av partiet. To ganger ga han Karjakin sjansen til å enkelt tvinge fram remis.

Men utrolig nok oppdaget russeren ingen av dem.

To tabber fra Carlsen og to tabber fra Karjakin, det hele i løpet av tre trekk. Den kaotiske sekvensen kan ha reddet Carlsens VM-tittel.

– Dette var VMs mest dramatiske øyeblikk, sa Jan Nepomnjasjtsjij, en av verdens beste sjakkspillere, i det offisielle VM-studioet.

– Jeg ble veldig lettet, sa Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Endelig seier for Magnus Carlsen!

Stormestere trodde ikke sine egne øyne

Det største øyeblikket i sjakk-VM i Sotsji i 2014 var en dobbelttabbe fra Carlsen og Vishy Anand. I natt fikk altså VM i New York en kvadruppeltabbe.

Utenfor spillernes glassboks i New York kokte det. Den amerikanske stormesteren Maxim Dlugy kunne knapt tro det han så på skjermene i spillelokalet. Han viftet med armene og tok seg til ansiktet. «Tabber, tabber, tabber», utbrøt han.

– Det er så mange utrolige tabber av begge spillere. Vi ble alle sjokkert da Sergej ikke spilte trekket, sa Dlugy til NRK.

– Hele VM kunne blitt avgjort

NRKs Torstein Bae oppdaget feilene på direkten med én gang de ble spilt, uten sjakkcomputer. Han er 400 ratingpoeng svakere enn Magnus Carlsen.

– Hele VM kunne blitt avgjort der. Det er merkelig at Karjakin ikke så det. Den første av de mulighetene var ikke spesielt vanskelig engang, sa Bae.

Etter de fire tabbene hadde Carlsen plutselig forspranget. Derfra og inn økte og økte initiativet, og til slutt falt Sergej Karjakins forsvar sammen.

– Jeg er fryktelig lettet og fryktelig glad, sa Carlsen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Molde tok seg enkelt videre

  Molde hadde et svært godt utgangspunkt etter at de vant 7-1 hjemme mot islandske KR Reykjavík forrige torsdag. Bortekampen mot hovedstadslaget torsdag ble kun en transportetappe og europaliga-avansementet var aldri truet da Molde spilte 0-0.

  Europa League kvalifisering KR - Molde
  Foto: Árni Sæberg / Morgunblaðið / NTB scanpix
 • Europadrømmen knust for Brann

  Daouda Bamba tente et håp for Brann-avansement i europaliga-kvalifiseringen da han sendte de rødkledde i ledelsen ti minutter etter sidebytte. Men med to sene scoringer fra Shamrock Rovers tapte Lars Arne Nilsens menn 2-1 og 4-3 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Shamrock Rovers - Brann
  Foto: Ryan Byrne / Inpho / NTB scanpix
 • Mikel gir seg på landslaget

  John Obi Mikel avsluttet landslagskarrieren med bronsemedalje med Nigeria i afrikamesterskapet. Den tidligere Lyn-spilleren står oppført med 89 landskamper. Mikel ledet Nigeria til gull i afrikamesterskapet i 2013 og OL-bronse i 2016.

  FILE PHOTO: Africa Cup of Nations 2019 - Group B - Nigeria v Burundi
  Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal