Hopp til innhold

Carlsen møter Anand i Sotsji

VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand skal spilles i Sotsji. Det ble klart under en pressekonferanse med FIDE (det internasjonale sjakkforbundet) onsdag.

Anand

Vishy Anand og Magnus Carlsen møtes til ny kamp om VM-tittelen - i Sotsji denne gangen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det var under en pressekonferanse med sjakkpresident Kirsan Ilyumzhinov at nyheten sprakk onsdag. Nyheten er også publisert på sjakkforbundets hjemmesider.

Dette er første gang OL-byen Sotsji blir vert for verdensmesterskapet i sjakk. VM-matchen skal spilles fra 7. - til 28. november.

Budsjettet for kampen vil ligge på rundt tre millioner dollar (rundt 18 millioner kroner).

Skuffet norsk sjakkpresident

Det har lenge vært knyttet stor usikkerhet til hvor VM-kampen skal spilles.

Flere byer i Norge var i utgangspunktet interessert i å få arrangementet, men Stavanger, Bærum og Oslo valgte å la være å søke på grunn av for høye kostnader og mangel på sponsorer.

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson legger derfor ikke skjul på at han er skuffet over at ikke arrangementet ble lagt til Norge.

– Hadde de søkt, så hadde de fått det (VM, journ. anm). Jeg er litt skuffet, det må jeg innrømme. Det ville vært naturlig å legge VM til et land som var mer relevant for spillerne, sier han.

– Sotsji er ikke det verste stedet i verden, og de er flinke å arrangere, men jeg skulle gjerne hatt VM i Norge, sier han til NRK.no.

– Ukraina kan komplisere

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson frykter i tillegg at den spente situasjonen i Ukraina kan skape problemer for arrangementet.

– Hvis situasjonen der eskalerer, og det blir aktuelt med sanksjoner fra EU eller Norge mot Russland, kan det bli en komplisererende faktor, mener han.

Carlsen er tittelforsvarer etter at han slo Anand i VM i fjor. Da ble kampen spilt i India.

– Er noen utfordringer

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, sier følgende i en kommentar til Dagbladet:

– Nei, vi syntes det er bra at det blir bevegelse rundt VM. Det er noen utfordringer, hvis dette skal være i Russland.

– Vi har vært klar over at det kunne være aktuelt med Sotsji, men først for en liten stund siden fikk vi vite det, sier han til avisen.

– Vi vet ikke så mye om opplegget rundt det foreløpig, så vi ønsker å innhente mest mulig informasjon før vi tar stilling til hva vi synes om Sotsji som vertsby. Først skal Magnus fokusere på å spille Norway Chess, før vi begynner å konsentrere oss om dette, sier Agdestein til NTB.

Siste nytt

 • Ruud falt på verdensrankingen

  Stefanos Tsitsipas henviser Casper Ruud til 6.-plass på ATP-rankingen. Neste gang rankingen oppdateres vil begge ta igjen tidligere verdensener Novak Djokovic.

  Tsitsipas' seier i ATP 250-turneringen i Mallorca i helgen sikret grekeren de nødvendige poengene til å ta igjen Ruud etter at nordmannen tok 5.-plassen fra Tsitsipas tidligere i juni.

  Tsitsipas går opp til 5150 poeng på den oppdaterte rankingen med 100 poeng mer enn Ruud.

  Både Ruud og Tsitsipas stiller i Wimbledon, som varer de neste to ukene, men i årets tredje Grand Slam deles det ikke ut noen rankingpoeng. Det bestemte ATP-touren etter Wimbledons utestengning av spillere fra Russland og Belarus.

  Poengene fra fjorårets Wimbledon forsvinner derimot fra rankingen ved neste oppdatering om to uker. Ruud og Tsitsipas røk ut av første runde i Wimbledon 2021 og vil dermed ikke miste noen poeng på rankingen.

  Det vil derimot fjorårets Wimbledon-vinner Novak Djokovic, som vil miste 2000 poeng ved neste oppdatering og ende bak både Ruud og Tsitsipas med 4770 poeng.

  Ruud spiller i 1. runde av Wimbledon mandag klokken 12.00. Nordmannen møter den 34 år gamle spanjolen Albert Ramos-Viñolas.

  Casper Ruud
  Foto: THOMAS SAMSON / AFP
 • Overlykkelig Chun vant 13,3 millioner kroner

  Koreanske Gee Chun hanket inn 13,3 millioner kroner da hun vant PGA-turneringen på Congressional Country Club. Det er dobbelt så mye som fjorårets vinner, Nelly Korda, fikk.

  Det var hennes første tittel på tre og et halvt år.

  – Jeg vil takke alle som fortsatt tror på meg, sa Chun etter turneringen, mens tårene trillet.

  – Det betyr veldig mye. Jeg vil også rose og gratulere alle som har jobbet med banen, den har vært fantastisk fin hele uken, fortsatte hun.

  LPGA: KPMG Women's PGA Championship - Final Round
  Foto: Scott Taetsch / Reuters
 • «Norsk» 20-åring med enorm prestasjon i PGA: – Surrealistisk

  Michael Thorbjornsen endte på en sterk fjerdeplass på helgens PGA-turnering i Connecticut. Den 20 år gamle amerikaneren har norsk far fra Elverum.

  Han klarte cuten greit, men i siste runde tok han sin fjerde birdie for dagen, samt en eagle, og endte til slutt fire slag bak vinneren Xander Schauffele.

  – Det var surrealistisk, det var helt vilt, sa Thorbjornsen til Golf Digest etter endt turnering.

  Prestasjonen hans er den beste prestasjonen en amatør har gjort siden Le McCoy i 2016.

  – Jeg følte meg hjemme. Det var ganske kult. Det gir meg selvtillit, fortsatte han.

  Travelers Championship - Final Round
  Foto: Tim Nwachukwu / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste