NRK Meny
Normal

Carlsen møter Anand i Sotsji

VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand skal spilles i Sotsji. Det ble klart under en pressekonferanse med FIDE (det internasjonale sjakkforbundet) onsdag.

Anand

Vishy Anand og Magnus Carlsen møtes til ny kamp om VM-tittelen - i Sotsji denne gangen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det var under en pressekonferanse med sjakkpresident Kirsan Ilyumzhinov at nyheten sprakk onsdag. Nyheten er også publisert på sjakkforbundets hjemmesider.

Dette er første gang OL-byen Sotsji blir vert for verdensmesterskapet i sjakk. VM-matchen skal spilles fra 7. - til 28. november.

Budsjettet for kampen vil ligge på rundt tre millioner dollar (rundt 18 millioner kroner).

Skuffet norsk sjakkpresident

Det har lenge vært knyttet stor usikkerhet til hvor VM-kampen skal spilles.

Flere byer i Norge var i utgangspunktet interessert i å få arrangementet, men Stavanger, Bærum og Oslo valgte å la være å søke på grunn av for høye kostnader og mangel på sponsorer.

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson legger derfor ikke skjul på at han er skuffet over at ikke arrangementet ble lagt til Norge.

– Hadde de søkt, så hadde de fått det (VM, journ. anm). Jeg er litt skuffet, det må jeg innrømme. Det ville vært naturlig å legge VM til et land som var mer relevant for spillerne, sier han.

– Sotsji er ikke det verste stedet i verden, og de er flinke å arrangere, men jeg skulle gjerne hatt VM i Norge, sier han til NRK.no.

– Ukraina kan komplisere

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson frykter i tillegg at den spente situasjonen i Ukraina kan skape problemer for arrangementet.

– Hvis situasjonen der eskalerer, og det blir aktuelt med sanksjoner fra EU eller Norge mot Russland, kan det bli en komplisererende faktor, mener han.

Carlsen er tittelforsvarer etter at han slo Anand i VM i fjor. Da ble kampen spilt i India.

– Er noen utfordringer

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, sier følgende i en kommentar til Dagbladet:

– Nei, vi syntes det er bra at det blir bevegelse rundt VM. Det er noen utfordringer, hvis dette skal være i Russland.

– Vi har vært klar over at det kunne være aktuelt med Sotsji, men først for en liten stund siden fikk vi vite det, sier han til avisen.

– Vi vet ikke så mye om opplegget rundt det foreløpig, så vi ønsker å innhente mest mulig informasjon før vi tar stilling til hva vi synes om Sotsji som vertsby. Først skal Magnus fokusere på å spille Norway Chess, før vi begynner å konsentrere oss om dette, sier Agdestein til NTB.

Siste nytt

 • NM-sølvvinner funnet død

  Ronny Fredrik Ansnes ble mandag funnet død. Han ble 29 år gammel. I 2012 tok Ansnes NM-sølv på 15 kilometer i langrenn på Voss. Han gikk for Klæbu IL.

  Ronny Fredrik Ansnes
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Chamberlain kan miste neste sesong

  Liverpools Alex Oxlade-Chamberlain måtte operere kneet etter en skade han pådro seg mot Roma i vår. Dermed gikk han glipp av VM for England. Nå sier manager Jürgen Klopp at midtbanespilleren også står i fare for å miste store deler av neste sesong.

  Alex Oxlade-Chamberlain
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Thomas ny mann i gul trøye

  Geraint Thomas vant den ellevte etappen av årets Tour de France og tar også over den gule ledertrøyen fra Greg Van Avermaet. På siste stigning stakk briten ifra. Lagkamerat Chris Froome kom i mål 20 sekunder bak Thomas, sammen med Tom Dumoulin.

  Geraint Thomas
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical kvalifisering