NRK Meny
Normal

– Noe av det dårligste jeg har sett av Magnus Carlsen

Etter fredagens stygge tap mener Torstein Bae det er tydelig at VM-bråket har preget Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana under partiet som ble en katastrofe for nordmannen.

Foto: Bjørn G. Nesse / NTB scanpix

Carlsen startet med hvite brikker i den tredje runden i superturneringen i St. Louis, men kom håpløst ut mot Fabiano Caruana, mannen som akkurat nå er verdens nest beste sjakkspiller.

Midt i partiet gjorde nordmannen et mislykket offer, og på slutten gjorde han en tabbe som i praksis avgjorde partiet.

Carlsens uryddige spill overrasker NRK-kommentator Torstein Bae.

– Det der er oppriktig talt noe av det dårligste jeg har sett fra Magnus Carlsen, sier Bae, som fulgte partiet utover kvelden på fredag.

– Åpningen var fullstendig mislykket, og deretter gjorde han et helt mislykket løperoffer. Stillingen var tapt før det var spilt 20 trekk, sier Bae til NRK.no.

Mener VM-bråket har påvirket

Torstein Bae

NRKs sjakk-kommentator Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

De siste dagene har Carlsen vært presset fra alle kanter. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har truet med å frata ham retten til å spille VM-kamp, og nektet lenge å utsette fristen for å signere den omstridte VM-kontrakten. Dermed måtte Carlsen ta stilling til en komplisert politisk og praktisk situasjon midt under turneringen.

Bae mener Carlsen er preget av konflikten.

– Det er vanskelig å se noen annen grunn til dette enn VM-bråket, sier den internasjonale sjakkmesteren.

Carlsen er på delt sisteplass i turneringen med totalt ett poeng på tre partier. Motstander Caruana leder med tre av tre mulige poeng.

Overrasket motstander

En tydelig oppgitt Magnus Carlsen tok selvkritikk etter partiet - mellom et og annet sukk. Men han vil ikke gå med på at han opplever en formsvikt.

– Jeg spilte ikke så bra i dag, men det har gått fint de to første partiene, så la oss ikke trekke noen konklusjoner, sier Carlsen til den offisielle sendingen på sjakknettstedet chess24.

Motstander Caruana, som mange tror blir Carlsens største rival i årene fremover, er overrasket over Carlsens svake spill.

– Trekket på slutten var et sjokk for meg. Jeg greier rett og slett ikke forklare hvordan han greide å gjøre det. Det var vel bare en tabbe, sier Fabiano Caruana til chess24.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal