Hopp til innhold

– Noe av det dårligste jeg har sett av Magnus Carlsen

Etter fredagens stygge tap mener Torstein Bae det er tydelig at VM-bråket har preget Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana under partiet som ble en katastrofe for nordmannen.

Foto: Bjørn G. Nesse / NTB scanpix

Carlsen startet med hvite brikker i den tredje runden i superturneringen i St. Louis, men kom håpløst ut mot Fabiano Caruana, mannen som akkurat nå er verdens nest beste sjakkspiller.

Midt i partiet gjorde nordmannen et mislykket offer, og på slutten gjorde han en tabbe som i praksis avgjorde partiet.

Carlsens uryddige spill overrasker NRK-kommentator Torstein Bae.

– Det der er oppriktig talt noe av det dårligste jeg har sett fra Magnus Carlsen, sier Bae, som fulgte partiet utover kvelden på fredag.

– Åpningen var fullstendig mislykket, og deretter gjorde han et helt mislykket løperoffer. Stillingen var tapt før det var spilt 20 trekk, sier Bae til NRK.no.

Mener VM-bråket har påvirket

Torstein Bae

NRKs sjakk-kommentator Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

De siste dagene har Carlsen vært presset fra alle kanter. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har truet med å frata ham retten til å spille VM-kamp, og nektet lenge å utsette fristen for å signere den omstridte VM-kontrakten. Dermed måtte Carlsen ta stilling til en komplisert politisk og praktisk situasjon midt under turneringen.

Bae mener Carlsen er preget av konflikten.

– Det er vanskelig å se noen annen grunn til dette enn VM-bråket, sier den internasjonale sjakkmesteren.

Carlsen er på delt sisteplass i turneringen med totalt ett poeng på tre partier. Motstander Caruana leder med tre av tre mulige poeng.

Overrasket motstander

En tydelig oppgitt Magnus Carlsen tok selvkritikk etter partiet - mellom et og annet sukk. Men han vil ikke gå med på at han opplever en formsvikt.

– Jeg spilte ikke så bra i dag, men det har gått fint de to første partiene, så la oss ikke trekke noen konklusjoner, sier Carlsen til den offisielle sendingen på sjakknettstedet chess24.

Motstander Caruana, som mange tror blir Carlsens største rival i årene fremover, er overrasket over Carlsens svake spill.

– Trekket på slutten var et sjokk for meg. Jeg greier rett og slett ikke forklare hvordan han greide å gjøre det. Det var vel bare en tabbe, sier Fabiano Caruana til chess24.

Siste nytt

 • Ruud falt på verdensrankingen

  Stefanos Tsitsipas henviser Casper Ruud til 6.-plass på ATP-rankingen. Neste gang rankingen oppdateres vil begge ta igjen tidligere verdensener Novak Djokovic.

  Tsitsipas' seier i ATP 250-turneringen i Mallorca i helgen sikret grekeren de nødvendige poengene til å ta igjen Ruud etter at nordmannen tok 5.-plassen fra Tsitsipas tidligere i juni.

  Tsitsipas går opp til 5150 poeng på den oppdaterte rankingen med 100 poeng mer enn Ruud.

  Både Ruud og Tsitsipas stiller i Wimbledon, som varer de neste to ukene, men i årets tredje Grand Slam deles det ikke ut noen rankingpoeng. Det bestemte ATP-touren etter Wimbledons utestengning av spillere fra Russland og Belarus.

  Poengene fra fjorårets Wimbledon forsvinner derimot fra rankingen ved neste oppdatering om to uker. Ruud og Tsitsipas røk ut av første runde i Wimbledon 2021 og vil dermed ikke miste noen poeng på rankingen.

  Det vil derimot fjorårets Wimbledon-vinner Novak Djokovic, som vil miste 2000 poeng ved neste oppdatering og ende bak både Ruud og Tsitsipas med 4770 poeng.

  Ruud spiller i 1. runde av Wimbledon mandag klokken 12.00. Nordmannen møter den 34 år gamle spanjolen Albert Ramos-Viñolas.

  Casper Ruud
  Foto: THOMAS SAMSON / AFP
 • Overlykkelig Chun vant 13,3 millioner kroner

  Koreanske Gee Chun hanket inn 13,3 millioner kroner da hun vant PGA-turneringen på Congressional Country Club. Det er dobbelt så mye som fjorårets vinner, Nelly Korda, fikk.

  Det var hennes første tittel på tre og et halvt år.

  – Jeg vil takke alle som fortsatt tror på meg, sa Chun etter turneringen, mens tårene trillet.

  – Det betyr veldig mye. Jeg vil også rose og gratulere alle som har jobbet med banen, den har vært fantastisk fin hele uken, fortsatte hun.

  LPGA: KPMG Women's PGA Championship - Final Round
  Foto: Scott Taetsch / Reuters
 • «Norsk» 20-åring med enorm prestasjon i PGA: – Surrealistisk

  Michael Thorbjornsen endte på en sterk fjerdeplass på helgens PGA-turnering i Connecticut. Den 20 år gamle amerikaneren har norsk far fra Elverum.

  Han klarte cuten greit, men i siste runde tok han sin fjerde birdie for dagen, samt en eagle, og endte til slutt fire slag bak vinneren Xander Schauffele.

  – Det var surrealistisk, det var helt vilt, sa Thorbjornsen til Golf Digest etter endt turnering.

  Prestasjonen hans er den beste prestasjonen en amatør har gjort siden Le McCoy i 2016.

  – Jeg følte meg hjemme. Det var ganske kult. Det gir meg selvtillit, fortsatte han.

  Travelers Championship - Final Round
  Foto: Tim Nwachukwu / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste