Hopp til innhold

Carlsen verdensmester i lynsjakk etter omspill: – En enorm lettelse

MOSKVA/OSLO (NRK): Magnus Carlsen måtte ut i omspill om VM-tittelen i lynsjakk, og jublet vilt på scenen da han sikret seieren.

Carlsen

TRIPPELMESTER: Magnus Carlsen vant VM i lynsjakk. Dermed er han nå regjerende verdensmester i lynsjakk, hurtigsjakk og langsjakk.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Det første omspill-partiet endte med remis. Men i det andre partiet var Carlsen overlegen. På 30 trekk var det over.

Sjakkspillere er vanligvis sindige, og nøyer seg med et lite smil, men Carlsen strakk begge armene i været og jublet over seieren. Akkurat nå er nordmannen verdensmester både i lynsjakk, hurtigsjakk og langsjakk.

– Den er en enorm lettelse. Det har vært en veldig tøff dag. Nakamura har gjort det ekstremt bra for å komme seg dit han klarte, gliser Carlsen.

Gjorde feiltrekk i omspillet

Omspill er naturligvis dramatisk i seg selv, men det ble ekstra heftig i parti nummer to. Carlsen spilte med hvite brikker, men etter det sjette trekket stoppet Carlsen opp, ristet på hodet og så oppgitt ned på brekket.

Etter partiet forklarte han at han gjorde et trekk han ikke hadde planlagt.

– Det andre partiet begynner med at jeg gjør en fingerfeil tidlig. Jeg slår ut løperen hans da jeg hadde tenkt til å slå ut bonden. Jeg satt helt paralysert i noen sekunder og tenkte «hva skjer nå?», forteller Carlsen.

Carlsen seier

SEIEREN: Her strekker Hikaru Nakamura ut armen og gir seg i det avgjørende partiet, til det som kan se ut som Magnus Carlsens store lettelse.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Trekket var ingen tabbe, og Nakamura klarte ikke finne de rette trekkene.

Plutselig spilte han litt risikabelt. Jeg så min mulighet til å ofre et par bønder. Jeg tenkte at jeg ikke visste om det funket, men det var nå eller aldri. Heldigvis gikk han feil og jeg vant i stor stil, sier Carlsen.

Med seieren i det siste partiet gikk Carlsen også forbi Hikaru Nakamura på ratinglisten i lynsjakk. Nå er han rangert som nummer en i alle sjakk-grener.

Veteranen Vladimir Kramnik sikret bronsemedaljen i VM.

Motstander la inn klage på Carlsen

Veien til omspill ble svært dramatisk. I det 19. partiet stod motstander Alireza Firouzja klart bedre enn Carlsen, men han veltet kongen da han skulle flytte den mot slutten av partiet. Han måtte rette den opp, men da han da skulle trykke på klokken, var tiden ute.

Firouzja hamret nevene i bordet, helt knust over å ha tapt mot Carlsen. Iraneren hadde tre bønder mer enn Carlsen da tiden gikk ut.

– Reglene er sånn at hvis man kan konstruere en mulig matt, så er det tidstap, sier Torstein Bae.

Firouzja var rasende, og diskuterte med dommeren i flere minutter. Hoveddommer svarte med å dra fram regelboken, mens iraneren sto og gestikulerte voldsomt. Situasjonen varte i flere minutter, og Firouzja var sint som et lemen mens han gampet rundt på dommerkontoret.

– Det er helt meningsløst å stå og krangle på denne måten, sier Bae om Firouzjas frustrasjon.

Magnus Carlsen og ALireza Firouzja

SEIER: Magnus Carlsen ble til slutt dømt til seier på tid i partiet mot Alireza Firouzja.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Etter partiet sa dommeren til NRK at Firouzja protesterer på at Carlsen pratet under partiet, at han sa noe på norsk da det var ett sekund igjen.

NRKs bilder fra turneringen viser at Carlsen sa f***, men da var det mer tid igjen enn ett sekund.

– Han snakket om at konkurrenten snakket høyt. Det var forstyrrende for ham. Han har lagt inn klage. Han har ingenting å si på partiet, men han har lagt inn klage, sier dommeren til NRK.

Ankekomiteen avslo protesten og Carlsen vant dermed partiet.

– Det viste seg at jeg trengte det halvpoenget mot Firouzja til slutt, sier Carlsen etter omspillet.

Se dramaet som utspilte seg her.

Siste nytt

 • Norge tapte nøkkelkamp

  Norge kjempet, men det ble et 2-3-tap mot Latvia i ishockey-VM.

  Det norske laget kom under, men kjempet seg tilbake og var gode i starten på midtperioden. Så fikk Ludvig Hoff en matchstraff og laget en fem minutters utvisning å stri med. Det ødela. Latvierne scoret to ganger som følge av undertallsspillet.

  Det var Mats Rosseli Olsen og Max Krogdahl scoret de norske målene.

  Til tross for en spennende avslutning, klarte ikke Norge å score den viktige utligningen.

  Det norske laget har tapt 0-5 for Finland og slått Storbritannia 4-3 etter straffer tidligere i VM. Laget har igjen Østerrike (18/5), Tsjekkia (21/5), Sverige (22/5) og USA (24/5) i gruppespillet.

  (NRK/NTB)

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Vesa Moilanen / AP
 • Svahn bryter med landslaget: – En trist beskjed

  Linn Svahn (22) går ut av det svenske langrennslandslaget. Det opplyser det svenske skiforbundet i en pressemelding mandag.

  – Beslutningen skyldes at jeg vil jobbe tettere med mitt eget team på hjemmebane og legge opp en plan som er optimal for min opptrening etter skaden, og samtidig utviklende og motiverende for mine framtidige mesterskapsmål, sier Svahn i pressemeldingen.

  – Det er en trist beskjed, sier landslagssjef Anders Bystrøm. Han skulle gjerne hatt henne på landslaget, men uttrykker samtidig forståelse for beslutningen.

  Svahn var verdens klart beste sprinter før hun ble skadet i forkant av VM i Oberstdorf i 2021. Hun vant ni verdenscuprenn på to sesonger. Svahn gikk glipp av hele OL-sesongen som akkurat er avsluttet på grunn av skulderskaden.

  QHOkepNoUs4
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Mbappé varsler snarlig avklaring rundt egen fotballfremtid

  Kylian Mbappé er nær ved å offentliggjøre hvor han vil spille neste sesong. Klubbvalget skal stå mellom hans nåværende klubb Paris Saint-Germain og Real Madrid.

  Mbappés kontrakt med PSG utløper til sommeren, og det har lenge versert rykter om at franskmannen ønsker å forlate den franske storklubben til fordel for Real Madrid. Nå nærmer det seg en avklaring.

  – Jeg vil komme med min avgjørelse ganske raskt. Valget mitt er nesten tatt. Det vil komme før samlingen med det franske landslaget, i god tid før, sier Mbappé til L'Equipe.

  Frankrike spiller mot Danmark i nasjonsligaen 3. juni, og den franske troppen vil samles et par dager før det. (NTB)

  Champions League - Round of 16 First Leg - Paris St Germain v Real Madrid
  Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste