Carlsen verdensmester i lynsjakk etter omspill: – En enorm lettelse

MOSKVA/OSLO (NRK): Magnus Carlsen måtte ut i omspill om VM-tittelen i lynsjakk, og jublet vilt på scenen da han sikret seieren.

Carlsen

TRIPPELMESTER: Magnus Carlsen vant VM i lynsjakk. Dermed er han nå regjerende verdensmester i lynsjakk, hurtigsjakk og langsjakk.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Det første omspill-partiet endte med remis. Men i det andre partiet var Carlsen overlegen. På 30 trekk var det over.

Sjakkspillere er vanligvis sindige, og nøyer seg med et lite smil, men Carlsen strakk begge armene i været og jublet over seieren. Akkurat nå er nordmannen verdensmester både i lynsjakk, hurtigsjakk og langsjakk.

– Den er en enorm lettelse. Det har vært en veldig tøff dag. Nakamura har gjort det ekstremt bra for å komme seg dit han klarte, gliser Carlsen.

Gjorde feiltrekk i omspillet

Omspill er naturligvis dramatisk i seg selv, men det ble ekstra heftig i parti nummer to. Carlsen spilte med hvite brikker, men etter det sjette trekket stoppet Carlsen opp, ristet på hodet og så oppgitt ned på brekket.

Etter partiet forklarte han at han gjorde et trekk han ikke hadde planlagt.

– Det andre partiet begynner med at jeg gjør en fingerfeil tidlig. Jeg slår ut løperen hans da jeg hadde tenkt til å slå ut bonden. Jeg satt helt paralysert i noen sekunder og tenkte «hva skjer nå?», forteller Carlsen.

Carlsen seier

SEIEREN: Her strekker Hikaru Nakamura ut armen og gir seg i det avgjørende partiet, til det som kan se ut som Magnus Carlsens store lettelse.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Trekket var ingen tabbe, og Nakamura klarte ikke finne de rette trekkene.

Plutselig spilte han litt risikabelt. Jeg så min mulighet til å ofre et par bønder. Jeg tenkte at jeg ikke visste om det funket, men det var nå eller aldri. Heldigvis gikk han feil og jeg vant i stor stil, sier Carlsen.

Med seieren i det siste partiet gikk Carlsen også forbi Hikaru Nakamura på ratinglisten i lynsjakk. Nå er han rangert som nummer en i alle sjakk-grener.

Veteranen Vladimir Kramnik sikret bronsemedaljen i VM.

Motstander la inn klage på Carlsen

Veien til omspill ble svært dramatisk. I det 19. partiet stod motstander Alireza Firouzja klart bedre enn Carlsen, men han veltet kongen da han skulle flytte den mot slutten av partiet. Han måtte rette den opp, men da han da skulle trykke på klokken, var tiden ute.

Firouzja hamret nevene i bordet, helt knust over å ha tapt mot Carlsen. Iraneren hadde tre bønder mer enn Carlsen da tiden gikk ut.

– Reglene er sånn at hvis man kan konstruere en mulig matt, så er det tidstap, sier Torstein Bae.

Firouzja var rasende, og diskuterte med dommeren i flere minutter. Hoveddommer svarte med å dra fram regelboken, mens iraneren sto og gestikulerte voldsomt. Situasjonen varte i flere minutter, og Firouzja var sint som et lemen mens han gampet rundt på dommerkontoret.

– Det er helt meningsløst å stå og krangle på denne måten, sier Bae om Firouzjas frustrasjon.

Magnus Carlsen og ALireza Firouzja

SEIER: Magnus Carlsen ble til slutt dømt til seier på tid i partiet mot Alireza Firouzja.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Etter partiet sa dommeren til NRK at Firouzja protesterer på at Carlsen pratet under partiet, at han sa noe på norsk da det var ett sekund igjen.

NRKs bilder fra turneringen viser at Carlsen sa f***, men da var det mer tid igjen enn ett sekund.

– Han snakket om at konkurrenten snakket høyt. Det var forstyrrende for ham. Han har lagt inn klage. Han har ingenting å si på partiet, men han har lagt inn klage, sier dommeren til NRK.

Ankekomiteen avslo protesten og Carlsen vant dermed partiet.

– Det viste seg at jeg trengte det halvpoenget mot Firouzja til slutt, sier Carlsen etter omspillet.

Se dramaet som utspilte seg her.

Siste nytt

 • Svak opning av Hovland i California

  Viktor Hovland ligg på ein delt 51.-plass etter første runde av PGA-turningen i California. Hovland brukte 71 slag for å fullføre runden og ligg dermed 1 under par i turneringa. Nordmannen har sju slag opp til førstemann Sebastián Muñoz (64 slag).

  Xander Schauffele og Viktor Hovland
  Foto: Chase Stevens / AP
 • Sterk engelsk kveld

  Dei engelske laga i europaligaen i kveld vann sine kampar. Torrtenham banka austerrikske LASK 3-0, Leicester slo Zoya frå Ukraina med same siffer.

  Arsenal, i Molde si gruppe, sleit mot Rapid Wien, men vann 2-1 til slutt.

  Også skotske Rangers opna bra, med 2-0 borte over Standard Liege.

  Gareth Bale
  Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal