NRK Meny
Normal

Carlsen med sjokktrekk: – Hadde aldri turt det selv

Magnus Carlsens trekk fikk både konkurrenter og sjakkentusiaster til å måpe. Dagens parti i Grenke Chess Classic endte likevel med et surt tap for verdensmesteren.

NETHERLANDS-TATA-STEELCHESS

Magnus Carlsen klarte ikke overliste Arkadij Naiditsch - selv ikke med et svært uventet trekk.

Foto: Koen van Weel / Afp

– Han håpet nok at trekket skulle bli vellykket og gi en knusende seier. Da ville han vel omtrent havnet i historiebøkene, og man ville ha skrevet om hvordan han vant etter dette trekket, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Det endte i stedet med tap, men det tiende trekket Magnus Carlsen gjorde i partiet mot tyske Arkadij Naiditsch forbløffet en stund «hele» sjakkverdenen.

Laget egen «hashtag» til trekket

Carlsen valgte det svært uventede trekket Bxg4, noe som fikk datamaskinen til å beregne en stor fordel til motstanderen. Carlsen ofret nemlig en løper for å få to bønder.

Etterpå kokte det blant sjakkfolket på sosiale medier. Den topp ti-rangerte Maxime Vachier-Lagrave laget enkelt og greit «hashtagen» #Bxg4WTF, som flere fulgte opp, og la til følgende kommentar:

– Aldri i verden om jeg hadde turt å prøve det trekket selv.

Også sjakkekspertene stusset.

– Det er det mest overraskende trekket vi har sett av Magnus de siste to årene, utbrøt Jon Ludvig Hammer i TV 2-studioet.

Bae tror Carlsen hadde det forrige møtet med Naiditsch i tankene da han gjorde trekket. Carlsen tapte nemlig også forrige gang de to møttes.

– Jeg kan tenke meg at Magnus ville ha en liten revansje og demonstrere for hele verden at han er bedre. Men sett i ettertid må man spørre hvorfor han måtte ty til slike virkemidler og ikke bare til normalt spill, sier Bae, og legger til:

– Det var ingen tabbe, men det var en veldig overraskende avgjørelse.

Laster Twitter-innhold

Møter Anand

Mange var spente på å se om trekket skulle vise seg å være et genitrekk, men partiet endte til slutt med tap for Carlsen. Naiditsch er rangert som nummer 43 i verden.

– Magnus hadde en del trekk som var litt under standarden vi er vant til. Jeg lurer på om han kanskje var litt for het på grøten. Men han har også sagt tidligere at han ikke klarer å prestere helt hvis motstanderen ikke er på hans nivå, sier Bae.

Carlsen har nå 1,5 poeng etter tre partier i turneringen i Baden-Baden. Nå er det Fabiano Caruana og Naiditsch som leder med 2,0 poeng.

Carlsens neste motstander er Vishy Anand fredag.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Rælingen mot eliteseriespill

  Rælingen, som ble nummer tre i 1. divisjon, slo eliteserielaget Sola hele 30–20 i første kvalifiseringskamp og tok et langt steg mot opprykk. Returkampen i Sola spilles søndag.

  Tonje Nøstvold, Sola
  Foto: Sander Heggheim/NRK
 • Uavgjort i bunnoppgjøret

  Stabæk og Start spilte 1-1 i onsdagens bunnoppgjør i eliteserien. Dermed står begge lagene med fire poeng etter seks serierunder. Ohi Omoijuanfo ga Stabæk ledelsen etter 70 minutter, mens Aron Sigurdarson utlignet for Start.

  Eliteserien 2018. Stabæk-Start. Nadderud Stadion.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Powell ferdig i Sandefjord

  Sandefjord Fotball bekrefter i en pressemelding onsdag kveld at Magnus Powell er ferdig som trener i klubben. Powell begynte i jobben så sent som 16. januar.

  Powell
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal