NRK Meny

Carlsen med sjokktrekk: – Hadde aldri turt det selv

Magnus Carlsens trekk fikk både konkurrenter og sjakkentusiaster til å måpe. Dagens parti i Grenke Chess Classic endte likevel med et surt tap for verdensmesteren.

NETHERLANDS-TATA-STEELCHESS

Magnus Carlsen klarte ikke overliste Arkadij Naiditsch - selv ikke med et svært uventet trekk.

Foto: Koen van Weel / Afp

Kilde: NRK/NTB

Artikkelen er mer enn to år gammel.

– Han håpet nok at trekket skulle bli vellykket og gi en knusende seier. Da ville han vel omtrent havnet i historiebøkene, og man ville ha skrevet om hvordan han vant etter dette trekket, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Det endte i stedet med tap, men det tiende trekket Magnus Carlsen gjorde i partiet mot tyske Arkadij Naiditsch forbløffet en stund «hele» sjakkverdenen.

Laget egen «hashtag» til trekket

Carlsen valgte det svært uventede trekket Bxg4, noe som fikk datamaskinen til å beregne en stor fordel til motstanderen. Carlsen ofret nemlig en løper for å få to bønder.

Etterpå kokte det blant sjakkfolket på sosiale medier. Den topp ti-rangerte Maxime Vachier-Lagrave laget enkelt og greit «hashtagen» #Bxg4WTF, som flere fulgte opp, og la til følgende kommentar:

– Aldri i verden om jeg hadde turt å prøve det trekket selv.

Også sjakkekspertene stusset.

– Det er det mest overraskende trekket vi har sett av Magnus de siste to årene, utbrøt Jon Ludvig Hammer i TV 2-studioet.

Bae tror Carlsen hadde det forrige møtet med Naiditsch i tankene da han gjorde trekket. Carlsen tapte nemlig også forrige gang de to møttes.

– Jeg kan tenke meg at Magnus ville ha en liten revansje og demonstrere for hele verden at han er bedre. Men sett i ettertid må man spørre hvorfor han måtte ty til slike virkemidler og ikke bare til normalt spill, sier Bae, og legger til:

– Det var ingen tabbe, men det var en veldig overraskende avgjørelse.

Laster Twitter-innhold

Møter Anand

Mange var spente på å se om trekket skulle vise seg å være et genitrekk, men partiet endte til slutt med tap for Carlsen. Naiditsch er rangert som nummer 43 i verden.

– Magnus hadde en del trekk som var litt under standarden vi er vant til. Jeg lurer på om han kanskje var litt for het på grøten. Men han har også sagt tidligere at han ikke klarer å prestere helt hvis motstanderen ikke er på hans nivå, sier Bae.

Carlsen har nå 1,5 poeng etter tre partier i turneringen i Baden-Baden. Nå er det Fabiano Caruana og Naiditsch som leder med 2,0 poeng.

Carlsens neste motstander er Vishy Anand fredag.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Salah signerte for Liverpool

    Mohamed Salah signerte torsdag en langtidskontrakt med Liverpool, som henter ham fra Roma for 370 millioner kroner.

    Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal