Hopp til innhold

Carlsen med nytt mål etter VM-nei – ekspert er skeptisk

Magnus Carlsen er i vinden om dagen etter å ha takka nei til VM. Men han er på ingen måte mett på sjakken.

Norway Chess

NYTT MÅL: Magnus Carlsen og lagkameratane hans skal snart spele sjakk-OL.

Foto: Carina Johansen / NTB

Magnus Carlsen valde nyleg å takke nei til ein ny VM-kamp mot Jan Nepomnjasjtsjij, som i utgangspunktet skulle møtt kvarandre i sjakk-VM tidleg i 2023.

No får han i staden sett nye mål, og eitt av dei er sjakk-OL. Det har nettopp starta i Chennai i India.

Carlsen fortel han har tru på det norske laget.

– Eg synest det er superspennande, det her. Vi har det beste laget på papiret nokosinne, og det er sjølvsagt synd at eit par av dei beste laga av ulike grunnar ikkje kan delta. Det er klart for oss at det eigentleg er berre eitt lag som er på papiret sterkare enn oss, og det er USA, seier Carlsen til NRK.

Han meiner det er viktig for dei å ha god lagånd, halde hovudet oppe og vere positive dersom dei skal vinne.

– Det er ei lang turnering, så det kjem sikkert til å vere oppturar og nedturar, både for laget og individuelt for folk. Du er eit lag og du treng at alle er med og føler at dei er ein del av det og bidreg. Det blir kjempespennande, seier verdseinaren.

Dubai World Chess Championship

SISTE VM: Møtet med Jan Nepomnjasjtsjij i sjakk-VM 2021 er førebels hans siste meisterskapar.

Foto: Kamran Jebreili / AP

– Ekstremt vanskeleg

Men i tillegg til å delta i sjakk-OL, har han også eit anna mål. Men akkurat det innser Carlsen blir vanskeleg, sjølv for han. Den norske sjakkstjerna ønskjer nemleg å nå 2900 ratingpoeng.

– 2900 veit eg er ekstremt vanskeleg. Det er klart meir sannsynleg at eg ikkje greier det enn at eg faktisk greier det. Det er meir ei målsetjing eg har til å motivere meg for å gjere dei rette tinga når eg speler turnering, rett og slett, fortel 31-åringen.

Han innrømmer at dersom han skal klare det, så må han vere på topp kvar gong han speler eit sjakkparti.

– Eg vil ikkje på ein måte rekne med at eg kjem til å ha to–tre turneringar på kort tid, der eg presterte i nærleiken av 3000 som eg gjorde i 2019. Det meir realistiske er å over tid vere heilt på topp. Då trur eg at eg kan spele på eit nivå som i alle fall er i nærleiken. Anten eg når det målet eller ikkje, for min del er det ikkje så farleg. Det handlar mest om å motivere meg sjølv til å spele langsjakk, innrømmer Carlsen.

Carlsens rating er førebels på 2864.

Ekspert skeptisk til målet

NRKs sjakkekspert Atle Grønn meiner det er eit bra mål, men han er usikker på om sjølv Carlsen klarer å oppnå det.

– Etter han annonserte det målet har han kanskje teke tre poeng. Så det er milevis fram. Rangeringa hans er snitta av prestasjonane han har gjort. For å nå 2900, så har han ikkje råd til 2850-prestasjonar, meiner Grønn.

Atle Grønn

SKEPTISK: NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Han fortel at i ei nyleg turnering i Zagreb, der Carlsen vann, gjekk ikkje han opp i rating, men han gjekk ned.

– Det held ikkje å vinne desse turneringane, men du må vinne overlegent, seier Grønn.

– Det er fint at han har eit mål, altså. Men det verkar ikkje veldig realistisk, seier han.

Kollegaen hans i NRKs sjakkstudio, Torstein Bae, meiner også at det skal bli tøft for Carlsen å nå målet.

– Eg synest ny fase er bra uttrykk. No gir han frå seg langsjakk-trona, og i staden siktar han seg inn på å bli det desiderte nummeret éin på rankinga. Så får vi sjå om han klarer det. I OL kjem han til å spele mot lågare rangerte motstandarar, seier Bae og held fram:

– I nokre samanhengar kan han spele med svart mot folk som er klart lågare rangert, men som likevel er rutinerte stormeistrar og er fornøgd med å spele remis mot Magnus. Då må han spele veldig smart for å klare å vinne utan å ta for stor risiko, seier Bae.

Torstein Bae i NRKs studio under sjakk-VM.

SPENT: Torstein Bae gler seg til å følgje den nye fasen i Carlsens sjakkarriere.

Foto: Erik Johansen / NTB

Sjakk-OL er den store meisterskapen for lagsjakk. Det kjem til å vere rundt 180 land som deltek, men land som Russland og Kina blir ikkje å sjå i meisterskapen av diverse grunnar. Mykje har naturleg nok med Russlands invasjon av Ukraina.

Sjakk-OL går føre seg frå 28. juli til 10. august. I kategorien open klasse stiller følgjande sjakkprofilar: Magnus Carlsen, Aryan Tari, Jon Ludvig Hammer, Johan-Sebastian Christiansen og Frode Urkedal.

Desse stiller i kvinneklassen: Monika Machlik, Sheila Barth Stanford, Edit Machlik, Alena Ayzenberg og Maud Rødsmoen.

Noregs sterkaste prestasjon i meisterskapen har vore 5. plass i 2016.

Det norske laget er rangert som nummer tre av alle landa.

Siste nytt

 • Fotballkamp i Nederland stoppet – keeper fikk akutt behandling

  Lørdagens oppgjør mellom RKC Waalwijk og Ajax ble ikke ferdigspilt. I sluttminuttene lå hjemmelagets målvakt bevisstløs på bakken etter en duell.

  Situasjonen skjedde da Etiënne Vaessen kolliderte med Ajax-spissen Brian Brobbey i det 83. minutt. Det ble umiddelbart ropt på medisinsk hjelp.

  Ifølge den nederlandske avisen De Telegraaf ble det satt i gang gjenoppliving, og noen minutter senere ble Vaessen båret av banen. Tilstanden til 28-åringen er ikke kjent.

  Ajax ledet bortekampen 3-2 da hendelsen oppsto. TV-bildene viste flere spillere som var fortvilet og tok til tårene. (NTB)

  Waalwijk Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Dommerforeningen innrømmer stor VAR-feil: Liverpool snytt for scoring

  Like før Tottenham scoret kampens første (tellende) mål, sendte Liverpools Luis Díaz ballen i mål.

  Målet ble annullert for offside, men det skulle det ifølge dommerforeningen aldri blitt.

  Det skriver de i en uttalelse lørdag kveld, ifølge BBC.

  De skriver at en betydelig menneskelig feil oppsto da VAR ikke grep inn for å se nærmere på situasjonen, og at det skulle ha blitt dømt mål for Liverpool.

  På TV-sendingen ble aldri de «velkjente» VAR-strekene tegnet opp og Liverpool-manager Jürgen Klopp var i intervju med Sky Sports etter kampen klar på at TV-bildene viste at Díaz ikke var i offsideposisjon - i en kamp som Tottenham til slutt vant 2-1.

  For Liverpool fikk kampen en marerittstart da Curtis Jones ble sendt i dusjen etter 25 minutter. Midtbanespilleren fikk først gult kort av dommer Simon Hooper, men det ble omgjort til rødt kort etter at VAR grep inn.

  Son Heung-min sendte Tottenham i ledelsen ti minutter senere, men på overtid i første omgang utlignet Cody Gakpo for gjestene.

  I samme situasjon fikk han seg en smell og ut til andre omgang kom Diogo Jota inn for Liverpool.

  Halvveis i den andre omgangen ble vondt til verre for Liverpool da Jota fikk to gule kort på under to minutter. Selv om Liverpool måtte spille over 20 minutter og de seks tilleggsminuttene med ni mann, så det ut til å bli 1-1.

  Men så, fem og et halvt minutt på overtid kom den avgjørende scoringen da Jöel Matip satte et innlegg inn i eget nett.

  Dermed ble det sesongens første ligatap for Liverpool, mens Tottenham nå er ett poeng bak ligaleder Manchester City og ett poeng foran Liverpool.

  Premier League - Tottenham Hotspur v Liverpool
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • Breistøl og Mørk bombarderte Vipers – «norske» Esbjerg tok knepen borteseier

  Norske landslagsspillere var helt sentrale i Esbjergs 38-37-seier borte mot tittelholder Vipers Kristiansand i mesterligaen i håndball.

  Med seieren klatret Esbjerg opp på 3.-plass i gruppe B. Danskene står med seks poeng på fire kamper, mens Vipers følger to poeng bak.

  Til tross for å ha scoret kampens første mål, fikk Vipers en svært tung start. Esbjerg jobbet seg raskt opp i en 6-1-ledelse.

  Luken på fem mål holdt de også hele veien til pause da lagene gikk i garderoben på 20-15 i favør gjestene.

  Etter hvilen kom Vipers ut i et helt annet tempo og kjempet seg tilbake på 29-29. Det holdt likevel ikke da Esbjerg satte inn en sluttspurt.

  Vipers' Anna Vjakhireva ble kampens toppscorer med sine elleve nettkjenninger, mens Nora Mørk og Kristine Breistøl scoret henholdsvis ni og åtte mål for Esbjerg.

  I tillegg til den norske landslagsduoen noterte også Henny Reistad seg med åtte nettkjenninger, mens Sanna Solberg-Isaksen scoret fire mål.

  Vipers skal opp mot tabelltopp Krim i neste CL-runde 21. oktober, mens Esbjerg tar imot Ferencvarosi dagen etter. (NTB)

  Håndball, Champions League: Vipers - Team Esbjerg
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste