Hopp til innhold

Dette er tabbetrekket som fikk sjakkverdenen til å måpe

Magnus Carlsen lekte seg med Jan Nepomnjasjtsjij i søndagens parti og tok et stort skritt mot sin femte VM-tittel. Etter partiet snakket «alle» om Nepomnjasjtsjijs vanvittige tabbetrekk.

8nv3qVjf25U

STOR TABBE: Jan Nepomnjasjtsjij beklaget egen prestasjon etter det åttende VM-partiet, som blant annet inneholdt en gedigen tabbe.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Det er en grov bukk, og det dårligste trekket «Nepo» har gjort i VM, sier sjakkekspert Atle Grønn til NRK.

Magnus Carlsen har fått et stort overtak i kampen om VM-tittelen etter å ha vunnet sine to siste partier med hvite brikker. Han leder med to poeng og har allerede en finger på VM-pokalen når seks partier gjenstår.

Men det er liten tvil om at nordmannen fikk litt ekstra hjelp fra den russiske motstanderen søndag: Nepomnjasjtsjij gjorde nemlig en brøler de færreste hadde forventet å se i et sjakk-VM.

Det hele skjedde i trekk nummer 21, med 54 minutter igjen på klokka.

Han spiller altså bonden til b5, og det blir et kolossalt utslag på pila. Pila viser 1,4 i fordel Carlsen, utbrøt NRKs sjakkekspert Torstein Bae da han så det som skjedde.

Jan Nepomnjasjtsjij smilte selvsikkert før partiet 5. desember 2021 mot Magnus Carlsen. Dessverre for russeren ble partiet en fiasko.

SMIL: Jan Nepomnjasjtsjij smilte selvsikkert før partiet. Dessverre for russeren ble partiet en fiasko.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Slik forklarer Grønn tabben

Russeren så umiddelbart hva han hadde gjort og hastet inn på pauserommet. Der ble han i nærmere åtte minutter før han tuslet ut igjen til brettet. Etter partiet fikk «Nepo» en rekke spørsmål om tabben og det gikk så langt at han beklaget egen prestasjon.

Men hva var det han egentlig gjorde galt?

Ved å flytte bonden fra b7 til b5 truet «Nepo» umiddelbart Carlsens hvite løper. Det han imidlertid overså var at han selv kom til å miste sin egen løper – og en bonde – i løpet av få trekk.

Han overså altså en variant som bare varte i fire trekk. De regner på tusenvis av varianter i et sånt parti, så normalt skal ikke en stormester bomme på noe sånt, sier Grønn.

SE VIDEO Jan Nepomnjasjtsjij hadde ingen god dag på jobb. Her gjør han sin andre store feil.

Russeren beklaget seg

Nepomnjasjtsjij så tidlig hvor det kom til å ende. Han satt flere ganger med ansiktet i hendene og smilte nesten av hvor dårlig partiet gikk.

Dette er noe av det dårligste vi har sett av en VM-motstander, konkluderte Bae.

Akkurat dét virket det som om Nepomnjasjtsjij var enig i. På pressekonferansen etter partiet fikk han spørsmål fra NRK om hvordan han vurderte sin egen prestasjon. Da svarte han:

– Jeg ønsker å beklage min prestasjon i dag.

– Hvorfor det?

– Det er så langt unna mitt nivå. Jeg tror det også var langt under stormesternivå, svarer han og fortsetter:

– Det er ikke det første partiet jeg har tapt, men dette er et av de verste, sier russeren.

Magnus Carlsen

SEIER: Magnus Carlsen har nå fem poeng i VM-sammendraget – to poeng mer enn motstanderen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Carlsen forsto ingen ting

Carlsen forteller til NRK at han ble overrasket over motstanderens kollaps og tabbetrekk.

Min første tanke var at jeg hadde oversett noe. Men jeg så ikke hva det skulle være og da måtte jeg bare gå for det. Det var en positiv overraskelse, sier Carlsen om tabbetrekket og legger til:

– Han var overhodet ikke på topp i dag. Det at nivået hans faller etter første tap har skjedd før. Nå får begge en fridag og så må jeg bare fortsette med det samme etter det.

Nå står verdenseneren fra Norge med fem poeng i VM-sammendraget og har hele to poeng mer enn sin russiske motstander. Førstemann til 7.5 poeng vinner VM.

Heldigvis for russeren får de to sjakkessene en hviledag igjen mandag. Klarer han å slå tilbake med hvite brikker? Svaret får vi på tirsdag fra klokken 13.15 på NRK.

Klikk deg rundt i det åttende partiet under.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

18-åring rystet Barcelona: – Jeg husker ingenting

Barcelona ble for sterke i Mesterligaens kvartfinale, men nok en gang klarte Brann å skape magi mot verdens beste fotballag.

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal