Hopp til innhold

Rivalen lo av Carlsens trekk: – Trekket er komisk

Magnus Carlsen ble torsdag klar for semifinale i fischersjakk-VM. Etterpå spilte han et trekk som fikk Hikaru Nakamura og eksperter til å glise.

– Det er litt sjakkhumor egentlig, og klassisk Magnus å gjøre et slikt trekk i en såpass viktig turnering som VM.

Det sier sjakkekspert Tarjei Svensen om Carlsens spesielle trekk. Nordmannen åpnet nemlig med å flytte bonden til h4 i torsdagens tredje parti.

Magnus Carlsen med hvite brikker i vm i fischersjakk

IMPONERER: Magnus Carlsen er i storslag.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Da Hikaru Nakamura så hva Carlsen hadde gjort, kikket han bort fra brettet og flirte.

– I sjakk dreier det seg i utgangspunktet om å ta sentrum. Det å åpne med en randbonde slik Magnus gjør der, er regnet for å være veldig dårlig for man gjør ingenting for å ta de viktige sentrumsfeltene, sier Chess24-journalisten og legger til:

– I fischersjakk er det ikke like avgjørende siden brikkene står på helt andre felter, men det er jo likevel et veldig rart trekk å gjøre.

Hikaru Nakamura og Vladimir Fedosejev diskuterer

AMERIKANSK STJERNE: Hikaru Nakamura og Vladimir Fedosejev avbildet mens de diskuterer på bakrommet i Reykjavik.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Nakamura om latteren

Hikaru Nakamura røper overfor NRK at han og landsmannen Wesley So hadde sett for seg at Carlsen kom til å prøve denne varianten.

Greia er at Wesley trodde han kom til å spille det. Det var derfor det var morsomt. Wesley nevnte det og ettersom både Magnus og jeg var videre ... jeg var ikke veldig sjokkert, smiler Nakamura.

– Hvorfor var du ikke sjokkert?

Når vi begge var kvalifisert, hvorfor ikke ta noen sjanser? Det har ikke så mye å si hvor man ender – på første eller andreplass i gruppa. Vi hadde det gøy, svarer amerikaneren.

Trolig ble ikke h4-trekket til Carlsen spesielt avgjørende i partiet. Verdenseneren fra Norge sikret remis i et parti der pila svingte fra side til side og begge spillerne havnet i tidsnød.

Norway Chess

HADDE ANALYSERT: Wesley So spådde at Carlsen kom til å gjøre dette trekket.

Foto: Carina Johansen / NTB

Wesley So har levert under pari i turneringen på Island, men kostet likevel på seg et stort smil når NRKs reporter spør ham om h4-trekket til Carlsen.

Det er ikke et dårlig trekk i det hele tatt. Jeg analyserte det med Hikaru før partiet. Magnus er kjent for å gjøre sånne dristige trekk. Det er ikke dårlig – det er et bra trekk, sier So og smiler lurt før han går inn i en lengre analyse av trekket.

Ikke første gang fra Carlsen

Dette er langt ifra første gang at Carlsen skaper reaksjoner med side åpningstrekk. Da verdenseneren møtte Rauf Mamedov tidligere i oktober, gjorde han et trekk som fikk Mamedov til å trekke seg i protest.

Den gangen flyttet han bonden til g5-feltet – noe som anses å være det dårligste åpningstrekket med svarte brikker.

Tarjei Svensen forteller at det har blitt et varemerke for Carlsen å ta litt spesielle trekk – spesielt mot Hikaru Nakamura på nett.

Møter «Nepo»

Carlsen og Nakamura delte også poengene i det andre og siste partiet for dagen. Dermed knep nordmannen gruppeseieren.

Det betyr at Carlsen slipper å møte Nordinbek Abdusattorov (18) allerede i semifinalen.

Usbekeren har imponert stort i Reykjavík og feid all motstand av brettet så langt, med ni seirer og en remis på sine ti første partier.

– Det er mye ære i gruppeseier, men sånn som det har sett ut kan det være en fordel å møte den ene framfor den andre fra den andre gruppa, sa Carlsen til NRK.

Jan Nepomnjasjtsjij, også kalt «Nepo», var «den ene» i den sammenheng. Russeren blir altså neste hinder for Carlsen.

Les også Reagerte kraftig på Carlsen-trekk – sekunder senere forlot han kampen

Carlsen

Siste nytt

 • Alle de norske videre til finalen i orienterings-VM

  Nordmennene tok seg trygt gjennom kvalifiseringen til den individuelle sprinten i orienterings-VM i Skottland.

  Håvard Sandstad Eidsmo hadde den beste kvalifiseringen med 5. plass i sitt heat, i det samme heatet ble Eirik Langedal Brevik nummer sju.

  Elias Jonsson ble sjuendemann i sitt heat, mens tittelforsvarer Kasper Fosser ble nummer seks i det siste kvalifiseringsheatet.

  De 15 beste i hvert heat går til ettermiddagens finale.

  Kvinnene hadde heller ingen problemer med å ta seg videre fra sine heat. Andrine Benjaminsen (7. plass), Pia Young Vik (8. plass) og Ane Dyrkorn (13. plass) er alle klare for finalen, som sendes på NRK 1 og NRK TV fra klokka 1630

  Orientering
  Foto: NTB
 • Roglic bryter Tour de France

  Primoz Roglic står av årets Tour de France etter velten på den 12. etappen. Sloveneren lå på 6.-plass i sammendraget og var en av de fire store forhåndsfavorittene i etapperittet.

  Bora-hansgrohe opplyser at skadene Roglic pådro seg under torsdagens etappe gjør det krevende å fortsette rittet.

  Med bare noen få kilometer igjen av torsdagens etappe deiset sloveneren i bakken. Da han tråkket i mål med lagkompisene, var sykkeldrakten revet opp ved den ene skulderen.

  Etter etappen var Boras sportsdirektør Rolf Aldag bekymret på Roglics vegne.

  – Han har veldig vondt, og vi er nødt til å lytte til det medisinske apparatet. Vi må høre hva de tenker om hva Primoz kan gjøre. Akkurat nå er fokuset vårt på helt andre ting enn sammenlagtkampen, sa Aldag.

  Landsmann Tadej Pogacar, som i 2020 knep sammenlagtseieren i Tour de France foran nettopp Roglic, fikk vondt av 34-åringen etter krasjen.

  – Jeg fikk beskjed om at Primoz hadde krasjet etter vi hadde kommet i mål. Jeg ble ganske sjokkert, og det er virkelig dårlige nyheter. Jeg er veldig lei meg på hans vegne. Han har sett bedre og bedre ut for hver dag som går, slo Pogacar fast.

  Tour de France-sirkuset ruller fredag videre med en 165,3 kilometer lang etappe fra Agen til Pau.

  (NTB)

  Primoz Roglic
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Fiskerstrand klar for italiensk fotball

  Landslagskeeper Cecilie Fiskerstrand er klar for Serie A-klubben Fiorentina.

  Det viser Norges Fotballforbunds egne overgangssider.

  Serie A blir ikke 28-åringens første utenlandsopphold. I januar 2020 signerte hun for Brighton i den engelske toppdivisjonen. Men etter lite spilletid, vendt hun tilbake til Norge og signerte for LSK i juni 2021.

  Fiorentina endte på en 3. plass i den italienske ligaen forrige sesong.

  Cecilie Fiskerstrand
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal