NRK Meny
Normal

– Barna reddet politikernes ære

STORTINGET (NRK): Magnus Carlsen spilte mandag simultansjakk mot norske politikere for å fremme bruken av sjakk i skolen.

Carlsen

Magnus Carlsen i det han var i ferd med å starte spillet i mandagens sjakkpartier.

Foto: Knut Skeie Solberg / NRK

Et stort oppmøte både av politikere og media hadde stilt opp i Stortingets vandrehall der Carlsen spilte totalt åtte partier samtidig. Samtlige endte med seier til verdensmesteren. Men det kunne blitt langt verre om ikke politikerne hadde fått god hjelp av sterke norske skolesjakkspillere.

Magnus Carlsen mener skolesjakken er et godt hjelpemiddel for å lære seg både sosiale og analytiske ferdigheter, og er glad for å kunne bidra til å belyse temaet.

Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen var interessert i å høre på hva sjakken kunne bidra med i norsk skole.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Jeg tror det kunne være positivt å prøve det. Sjakken kan lære deg å konsentrere deg om noe over tid, sa han til NRK, og dro også fram et tema han synes ikke blir tatt opp ofte nok.

– Sjakken lærer deg å ta beslutninger. Du er nødt til å ta beslutninger hele tiden, og ofte uten at du har fullstendig informasjon. Det er nyttig læring uansett hva man skal gjøre resten av livet, sa Carlsen.

Ikke konkrete sjakkplaner

Og arrangmentet ble besøkt også av kunnskapsministeren. Han var positiv til initiativet.

– Jeg får mange gode eksempler på skoler som har brukt sjakk på i undervisningen og skolefritidsordningen, så dette er jeg positiv til, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til NRK før arrangentet.

Et bakteppe for initiativet var at man ønsket at det skulle bli forsket på hvilken effekt sjakk i skolen kan ha. Røe Isaksen sier at det per nå ikke ligger noen forslag inne om å integrere sjakk fast i undervisningen.

Barna hjalp mye

Blant politikerne som spilte mot Magnus Carlsen var blant annet Abid Raja (V), Marianne Marthinsen (AP) og Snorre Valen (SV). De var takknemlige for god hjelp av de gode norske barna.

Carlsen

Slik så det ut da Magnus Carlsen forsvarte verdensmestertittelen i høst.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi kan vel si at barna reddet politikernes ære, oppsummerte initiativtaker til arrangementet, Bård Vegard Solhjell, humoristisk etter at partiene var over.

– Politikerne fikk god hjelp av barna. Jeg vet jo av barna kan spille sjakk, det er mange gode unge spillere i Norge om dagen, sa en imponert Magnus Carlsen.

– Hadde du blitt en enda bedre sjakkspiller om du hadde sjakk i skolen?

– Jeg er veldig fornøyd med hvordan det har blitt, smilte han, og la til at om man skal virkelig god i noe, så må man holde på med det hele tiden.

Siste nytt

 • Kan bli slutt på OL-ishockey

  Ishockey for menn kan bli teke heilt ut av OL-programmet i Beijing i 2022, ifølgje presidenten i det internasjonale ishockeyforbundet René Fasel, melder sportbladet.se.

  Det er eitt av fire alternativ IIHF har lagt fram. Dei tre andre er å få med NHL-spelarane som tidlegare, ei turnering utan NHL-spelarar slik som sist vinter, og å arrangere OL som U23-turnering.

  Ishockey under OL
  Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters
 • Jim «The Anvil» Neidhart er død

  Den tidligere World Wrestling Entertainment-utøveren Jim «The Anvil» Neidhart (63) døde i går av hodeskader etter et fall i hjemmet sitt i Florida. Neidhart varaktiv i ringen fra 1985 til 1997.

 • Horn klar for Sarpsborg

  Jørgen Horn forlater svenske Elfsborg for å hjelpe Sarpsborg 08 til en framskutt plassering i Eliteserien i fotball. Horn har tidligere spilt for Strømsgodset, Fredrikstad, Viking og Vålerenga i Eliteserien.

  Jørgen Horn
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag