NRK Meny
Normal

– Barna reddet politikernes ære

STORTINGET (NRK): Magnus Carlsen spilte mandag simultansjakk mot norske politikere for å fremme bruken av sjakk i skolen.

Carlsen

Magnus Carlsen i det han var i ferd med å starte spillet i mandagens sjakkpartier.

Foto: Knut Skeie Solberg / NRK

Et stort oppmøte både av politikere og media hadde stilt opp i Stortingets vandrehall der Carlsen spilte totalt åtte partier samtidig. Samtlige endte med seier til verdensmesteren. Men det kunne blitt langt verre om ikke politikerne hadde fått god hjelp av sterke norske skolesjakkspillere.

Magnus Carlsen mener skolesjakken er et godt hjelpemiddel for å lære seg både sosiale og analytiske ferdigheter, og er glad for å kunne bidra til å belyse temaet.

Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen var interessert i å høre på hva sjakken kunne bidra med i norsk skole.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Jeg tror det kunne være positivt å prøve det. Sjakken kan lære deg å konsentrere deg om noe over tid, sa han til NRK, og dro også fram et tema han synes ikke blir tatt opp ofte nok.

– Sjakken lærer deg å ta beslutninger. Du er nødt til å ta beslutninger hele tiden, og ofte uten at du har fullstendig informasjon. Det er nyttig læring uansett hva man skal gjøre resten av livet, sa Carlsen.

Ikke konkrete sjakkplaner

Og arrangmentet ble besøkt også av kunnskapsministeren. Han var positiv til initiativet.

– Jeg får mange gode eksempler på skoler som har brukt sjakk på i undervisningen og skolefritidsordningen, så dette er jeg positiv til, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til NRK før arrangentet.

Et bakteppe for initiativet var at man ønsket at det skulle bli forsket på hvilken effekt sjakk i skolen kan ha. Røe Isaksen sier at det per nå ikke ligger noen forslag inne om å integrere sjakk fast i undervisningen.

Barna hjalp mye

Blant politikerne som spilte mot Magnus Carlsen var blant annet Abid Raja (V), Marianne Marthinsen (AP) og Snorre Valen (SV). De var takknemlige for god hjelp av de gode norske barna.

Carlsen

Slik så det ut da Magnus Carlsen forsvarte verdensmestertittelen i høst.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi kan vel si at barna reddet politikernes ære, oppsummerte initiativtaker til arrangementet, Bård Vegard Solhjell, humoristisk etter at partiene var over.

– Politikerne fikk god hjelp av barna. Jeg vet jo av barna kan spille sjakk, det er mange gode unge spillere i Norge om dagen, sa en imponert Magnus Carlsen.

– Hadde du blitt en enda bedre sjakkspiller om du hadde sjakk i skolen?

– Jeg er veldig fornøyd med hvordan det har blitt, smilte han, og la til at om man skal virkelig god i noe, så må man holde på med det hele tiden.

Siste nytt

 • Skarpnord falt av i Australia

  Marianne Skarpnord trengte 78 slag på lørdagens runde på europatouren golf i Bonville i Australia og falt til 40.-plass.

  Skarpnord var på 12.-plass etter runder på 73 og 70 slag de to første dagene, men fikk problemer og er beste norske etter at Tonje Daffinrud spilte seg opp med en 72-runde.

  skarp
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Sverige tapte curlingfinalen

  USA slo Sverige 10-7 i curlingfinalen for menn. I sju omganger var det helt jevnt, og det stod 5-5 før omgang 8. Der vant USA hele 5-0, og da Sverige bare maktet to poeng i niende omgang, gav de opp.

  USA åpnet turneringen med fire tap på de seks første kampene, inkludert 4-10 mot finalemotstander Sverige.

  Niklas Edin
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Bergrem falt fra OL-medalje

  Torgeir Bergrem (26) var best av alle i finalen i snøbrett Big Air i sitt første run, men etter fall i både sitt andre- og tredje run, ble det ingen topplassering for mannen fra Harstad. Sebastian Toutant fra Canada vant OL-gullet.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang
OL-magasin
4-4-2 med Schau og Aune
Høydepunkter fra dagen
4-4-2 med Schau og Aune
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin