Carlsen viftet med armene – sekunder senere stod han til tap

Det står likt mellom Magnus Carlsen og Daniil Dubov etter første kvartfinaledag i mestermøtet. Dagen var likevel svært dramatisk underveis.

Carlsen

VIFTET: Her vifter Carlsen med armene.

Midt i det andre partiet var det tydelig at noe skjedde inne på rommet hvor Magnus Carlsen sitter og spiller nett-turneringen som pågår.

Nordmannen viftet plutselig voldsomt med armene. Sekunder sendere stod han til tap på brettet.

– Jeg tror ikke det hadde noe med det å gjøre. Jeg gjorde en feil, det var det som skjedde, sier Carlsen på streamen til arrangøren.

– Kan du fortelle hva som skjedde?

– Det var bare.. Jeg vet ikke helt hva som skjedde, sier Carlsen.

 • Se video av hendelsen øverst i saken.

Ristet på hodet

Alt gikk stille og rolig for seg, frem til hendelsen på rommet. Det kunne se ut som om noen kom inn på rommet til Carlsen.

Kanskje satte det Carlsen ut. For noen trekk senere gjorde Carlsen en feil. Oppgitt ristet han på hodet, samtidig som pila viste at Dubov hadde en fordel på brettet.

Pila svingte frem og tilbake. Fra at Dubov hadde en helt klart vunnet stilling, kom Carlsen seg mer og mer med i partiet. Til slutt reddet han også remis.

– Sånn kan påvirke en spiller. Han er en proff. Han beviste det nå, selv om han stod i en vanskelig situasjon. Han spilte med selvtillit og raskt. Det hjalp han med å redde partiet, sier stormester Susan Polgar til NRK.

 • Se sendingen her (artikkelen fortsetter under videovinduet):

Langt og jevnt sluttspill

Før dramaet i parti to, hadde Carlsen fått en drømmestart på kvartfinalen.

Carlsen kom tidlig et stykke bak på tiden. Etter nordmannens 12. trekk hadde Carlsen under åtte minutter igjen på klokka, mens motstander Dubov hadde 14 minutter.

Magnus Carlsen

SEIER: Magnus Carlsen startet dagen med seier mot Daniil Dubov.

Foto: SKYPE / NRK

Etter det måtte Dubov begynne å tenke. Tiden jevnet seg ut, og i sitt 15. trekk gjorde pila for første gang et lite utslag og viste fordel Carlsen.

Verdensmesteren fra Lommedalen vant en bonde noen få trekk senere. Plutselig var det også Dubov som var i tidsnød.

– Dette ser ikke bra ut for russeren nå. Spørsmålet er om Dubov kan klare det med den ekstreme knappe tiden, kommenterte NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Dubov prøvde å bytte brikker for å redde remis. Han fikk dronningene av brekket, men det var ikke nok. Carlsen vant til slutt etter 72 trekk.

Dubov slo tilbake

I parti nummer tre ble det nok en gang dramatisk. Dubov måtte vinne, og spilte en aggressivt parti mot Carlsen.

Det endte med at Carlsen ble fristet til å ta en bonde. Det viste seg å være en stor tabbe. Carlsen overså et potensielt bondetrekk fra Dubov og russeren utlignet dermed til 1,5-1,5 før den siste av dagens kvartfinalepartier.

– Dubov har levert et voldsomt comeback. Er Carlsen fortsatt litt preget av det som skjedde i forrige parti, spurte Bae retorisk i studio.

Til slutt var det ikke noen mulighet for Carlsen til å redde seg. Dubov kunne få en ny dronning, og dermed ga nordmannen opp.

– Jeg skjønte at han kanskje hadde noen triks, men jeg så ikke på det som farlige. Av en eller annen grunn sluttet jeg å regne. Jeg bare bukket. Jeg kan ikke engang forklare hvorfor. Det var veldig unødvendig. Han gjorde det bra med å holde trykket oppe, sier Carlsen selv til Chess24.

Det siste partiet endte også med remis. Onsdag møtes spillerne igjen, og da avgjøres det hvem som går til semifinale. De to spiller fire partier også i morgen. Hvis også morgendagen ender 2-2, blir det omspill med lynsjakk om semifinalebilletten.

Siste nytt

 • Tottenham vidare – til slutt

  Tottenham sleit lenge mot Championship-laget Wycombe, men vann til slutt 4-1 i fjerderundekampen i FA-cupen.

  Fred Onyedinma gav Wycombe leiinga midt i første omgang, men Gareth Bale utlikna sekund før pause.

  Wycombe heldt unna for Tottenham til klokka viste 86 minutt. Så rakna det. Harry Winks og Tanguy Ndombele (2) sytte for at Spurs slapp ekstraongangar.

  Tottenham skal møte Everton borte i 5. runde.

  Wycombe - Tottenham
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Kvartfinalene er klare

  Etter at Danmark slo Kroatia og Qatar slo Argentina i kveld, blir dette kvartfinalene i handball-VM.

  1: Norge – Spania

  2: Danmark – Egypt

  3: Frankrike – Ungarn

  4: Sverige – Qatar

  Semifinaler fredag: 1-2 og 3-4.

  Sverige-Russland
  Foto: Mohamed Abd El Ghany / AFP
 • Layouni til Vålerenga

  Den tunisiske landslagsspilleren Amor Layouni (28) er klar for Vålerenga. Han vender dermed tilbake til norsk fotball etter et opphold i Egypt.

  Layouni spilte for Bodø/Glimt i 2019.

  Han kommer til Oslo-klubben fra klubben Pyramids og har signert en avtale som strekker seg ut 2023.

  Ifølge VGs opplysninger betaler VIF rundt tre millioner kroner (NTB).

  Amor Layouni
  Foto: Mats Torbergsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal