Carlsen viftet med armene – sekunder senere stod han til tap

Det står likt mellom Magnus Carlsen og Daniil Dubov etter første kvartfinaledag i mestermøtet. Dagen var likevel svært dramatisk underveis.

Carlsen

VIFTET: Her vifter Carlsen med armene.

Midt i det andre partiet var det tydelig at noe skjedde inne på rommet hvor Magnus Carlsen sitter og spiller nett-turneringen som pågår.

Nordmannen viftet plutselig voldsomt med armene. Sekunder sendere stod han til tap på brettet.

– Jeg tror ikke det hadde noe med det å gjøre. Jeg gjorde en feil, det var det som skjedde, sier Carlsen på streamen til arrangøren.

– Kan du fortelle hva som skjedde?

– Det var bare.. Jeg vet ikke helt hva som skjedde, sier Carlsen.

 • Se video av hendelsen øverst i saken.

Ristet på hodet

Alt gikk stille og rolig for seg, frem til hendelsen på rommet. Det kunne se ut som om noen kom inn på rommet til Carlsen.

Kanskje satte det Carlsen ut. For noen trekk senere gjorde Carlsen en feil. Oppgitt ristet han på hodet, samtidig som pila viste at Dubov hadde en fordel på brettet.

Pila svingte frem og tilbake. Fra at Dubov hadde en helt klart vunnet stilling, kom Carlsen seg mer og mer med i partiet. Til slutt reddet han også remis.

– Sånn kan påvirke en spiller. Han er en proff. Han beviste det nå, selv om han stod i en vanskelig situasjon. Han spilte med selvtillit og raskt. Det hjalp han med å redde partiet, sier stormester Susan Polgar til NRK.

 • Se sendingen her (artikkelen fortsetter under videovinduet):

Langt og jevnt sluttspill

Før dramaet i parti to, hadde Carlsen fått en drømmestart på kvartfinalen.

Carlsen kom tidlig et stykke bak på tiden. Etter nordmannens 12. trekk hadde Carlsen under åtte minutter igjen på klokka, mens motstander Dubov hadde 14 minutter.

Magnus Carlsen

SEIER: Magnus Carlsen startet dagen med seier mot Daniil Dubov.

Foto: SKYPE / NRK

Etter det måtte Dubov begynne å tenke. Tiden jevnet seg ut, og i sitt 15. trekk gjorde pila for første gang et lite utslag og viste fordel Carlsen.

Verdensmesteren fra Lommedalen vant en bonde noen få trekk senere. Plutselig var det også Dubov som var i tidsnød.

– Dette ser ikke bra ut for russeren nå. Spørsmålet er om Dubov kan klare det med den ekstreme knappe tiden, kommenterte NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Dubov prøvde å bytte brikker for å redde remis. Han fikk dronningene av brekket, men det var ikke nok. Carlsen vant til slutt etter 72 trekk.

Dubov slo tilbake

I parti nummer tre ble det nok en gang dramatisk. Dubov måtte vinne, og spilte en aggressivt parti mot Carlsen.

Det endte med at Carlsen ble fristet til å ta en bonde. Det viste seg å være en stor tabbe. Carlsen overså et potensielt bondetrekk fra Dubov og russeren utlignet dermed til 1,5-1,5 før den siste av dagens kvartfinalepartier.

– Dubov har levert et voldsomt comeback. Er Carlsen fortsatt litt preget av det som skjedde i forrige parti, spurte Bae retorisk i studio.

Til slutt var det ikke noen mulighet for Carlsen til å redde seg. Dubov kunne få en ny dronning, og dermed ga nordmannen opp.

– Jeg skjønte at han kanskje hadde noen triks, men jeg så ikke på det som farlige. Av en eller annen grunn sluttet jeg å regne. Jeg bare bukket. Jeg kan ikke engang forklare hvorfor. Det var veldig unødvendig. Han gjorde det bra med å holde trykket oppe, sier Carlsen selv til Chess24.

Det siste partiet endte også med remis. Onsdag møtes spillerne igjen, og da avgjøres det hvem som går til semifinale. De to spiller fire partier også i morgen. Hvis også morgendagen ender 2-2, blir det omspill med lynsjakk om semifinalebilletten.

Siste nytt

 • Eikeri ute av Australian Open

  Ulrikke Eikeri og double-partner Aliona Bolsova røk ut av Grand Slam-turneringen i Australia etter tap i 3. runde.

  De vant første sett mot Beatriz Haddad Maia og Anna Danilina, men tapte andre sett og tiebreaket i avgjørende med 5–10.

  Stillingen endte 6–3, 4–6, 6–7.

  Eikeri er rangert som nummer 61 i verden i double, men vil etter turneringen rykke opp blant topp 50. Hun tjener rundt 200.000 kroner på resultatet etter å ha fordelt premiepengene med makkeren.

  Cleveland Championships - Day 5
  Foto: Lauren Bacho / AFP
 • Zverev rasende i Grand Slam-exit

  Andreseedede Alexander Zverev er ute av Australian open etter tap i strake sett mot Denis Shapovalov i 4. runde.

  Stillingen ble 6–3, 7–6, 6–3.

  – Det finnes ingen unnskyldninger, klager Zverev etter exiten.

  Tyskeren gikk inn i turneringene som en av de største favorittene etter at Novak Djokovic ble sendt ut av Australia. Han vant OL i fjor og avsluttet sesongen med seier i ATP-sluttspillet.

  Zverev regner seg en av verdens tre fremste spillere, sammen med Djokovic og verdenstoer Daniil Medvedev, og har satt seg som mål å vinne en Grand Slam-turnering og ta over tronen som verdensener i 2022. Nå blir det vanskelig.

  – Hvis jeg spiller som det, så fortjener jeg det ikke. Så enkelt er det, sier Zverev etter tapet.

  – Det er veldig tåpelig å snakke om det etter en kamp som dette.

  22 år gamle Denis Shapovalov vant nylig ATP-cup med Canada. Han er rangert som nummer 14 i verden og møter nå Rafael Nadal i kvartfinalen av Australian Open.

  Australian Open Tennis
  Foto: Tertius Pickard / AP
 • Nytt gull til Kleveland i X Games

  Snowboarder Marcus Kleveland (22) viser lovende OL-form og sikret seg nok en gullmedalje i X Games i Aspen i Colorado.

  Denne gang vant han big air-konkurransen. Tidligere lørdag ble det sølv i slopestyle, og fredag vant han øvelsen knuckle huck.

  Kleveland står med tre medaljer i årets X Games og har vunnet til sammen seks gull siden han deltok for første gang i 2016.

  (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal