NRK Meny
Normal

Nekter å gi opp kampen mot sjakkforbundet

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein fortsetter å legge press på Verdens sjakkforbund for å få VM-tittelkampen mot Vishy Anand et annet sted enn i sjakkrivalens hjemland.

magnus

Vishy Anand og Magnus Carlsen skal møtes til tolv VM-partier i tidsrommet 6. til 26. november. Fide virker å ha bestemt seg for at tittelkampen skal skje i India, men Carlsens manager mener det ikke er endelig bestemt.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Det er ikke 100 prosent bestemt at det blir India ennå. Det er ikke skrevet en endelig avtale. De har skrevet under et «memorandum of understanding», sier Espen Agdestein, Magnus Carlsens manager, til NRK.no.

Fredag publiserte Verdens sjakkforbund (Fide) et bilde på sine hjemmesider, der representanter fra Det indiske sjakkforbundet og Fide hadde underskrevet et såkalt «memorandum of understanding», der det var enighet om at India skulle få arrangere VM-tittelkampen i sjakk for 2013.

Slik avtaler sees normalt sett på som bindende mellom partene, men de er ikke bindende i henhold til loven.

Selv om en slik avtale er signert, er Carlsens manager klar på at ingenting ennå er endelig avgjort.

– Nei, det er ikke helt bestemt. Vi jobber fortsatt for at det skal være en ordentlig prosess med en åpen budrunde, og at andre byer og interessenter skal få komme på banen med bud. På den måten kan man få flere aktører på banen og velge mellom det beste, sier Agdestein.

Legger press på Fide

Carlsen og Agdestein

Magnus Carlsen sammen med manager Espen Agdestein under kandidatturneringen i London. Carlsen gikk seirende ut av VM-kvalifiseringen, og møter regjerende verdensmester Vishy Anand i november.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Allerede tidlig i april virket det meget sannsynlig at VM-tittelkampen mellom Carlsen og indiske Vishy Anand skulle gå i Chennai, og at tildelingen skjedde uten budrunde.

Manager Agdestein og teamet rundt Carlsen legger derfor fortsatt press på Fide for at det skal bli en åpen budrunde.

– Vi er i dialog med Fide, med andre byer og med andre som kan legge press. Det er ikke sånn at kampen for all del ikke skal gå i India, men vi ønsker at det for all del at det skal være en rettferdig prosess der flere byer kan legge inn bud, sier Agdestein.

Tidligere sjakk-verdensmester Garry Kasparov har kalt det en skandale om tittelkampen går i India. Carlsen har hele tiden vært klart på at han helst ville ha kampen på nøytral grunn.

Boikotter ikke

Agdestein mener også det ville vært til sjakkens beste om flere mulige arrangørbyer fikk vise sin interesse.

– Vi vet at mange har interesse for denne kampen. Ideelt sett bør spillerne konsulteres slik at det blir en god løsning for spillerne, Fide og sjakk generelt sett, sier han.

Nigel Freeman i Fide har tidligere sagt til NRK at det ikke er opp til Fide, men kandidatene å bestemme hvor kampene skal holdes.

Om det likevel skulle bli slik at VM-tittelkampen blir i India, tviler Agdestein på at de ikke kommer til å stille.

– Det har vi ikke tatt stilling til, men det skal mye til. Magnus gleder seg til denne VM-kampen, og vi tror han vil ønske den uansett hvor den skulle være. Det er å trekke det for langt, sier Agdestein.

Siste nytt

 • Tre strake for Kokslien

  Mikko Kokslien vant tre renn på rad i Colorado i USA i helgens kontinentalcup i kombinert.

  Tre seirer på rad gjør at han også leder kontinentalcupen suverent sammenlagt, melder NTB.

  Holmenkollen skifestival. 10 km. kombinert
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Barcelona har luke

  Barcelona cruiset inn til 4-0-seier hjemme mot Deportivo La Coruña søndag. Luis Suárez og Paulinho ble begge tomålsscorere for den spanske La Liga-lederen. De leder med seks poeng på Atletico Madrid.

  Luis Suárez
  Foto: Stanley Chou / Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Uttak landslagstroppen til håndball-EM for menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm, menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn