NRK Meny
Normal

– Carlsen må vise mer med hvite brikker

Magnus Carlsen starter sjakk-VM med sorte brikker. Men det er spillet med de hvite brikkene han må forbedre fra i fjor.

Magnus Carlsen

Å spille med hvite brikker regnes som en fordel i sjakk. Men det var med svarte brikker Magnus Carlsen avgjorde VM i fjor.

Foto: Jeff Roberson / Ap

I dag starter det. Magnus Carlsen har tolv kamper på seg til å vise at han i år som i fjor er bedre enn indiske Vishy Anand – og følgelig verdens beste sjakkspiller.

Norske eksperter tror at Carlsen kan klare brasene i OL-byen Sotsji. Men samtidig venter de en annen, og kanskje jevnere, kamp.

– Jeg tror det kommer til å bli mye mer spennende enn det norske folket kanskje er klar over. Den forrige VM-matchen var egentlig enveiskjøring, og det var faktisk spennende i seg selv. Denne gangen tror jeg det kan bli virkelig nervepirrende, og en langt jevnere match, sier Atle Grønn før åpningsmatchen.

– Tror du Carlsen har noe helt nytt på lager?

– Han har sagt det selv, at det er vanlig å komme med noe nytt i VM-matcher. Han har imidlertid ikke lagt skjul på at han ikke har brukt så mye tid på den type forberedelser. Hvis han har noe nytt, så er det nok noe som er pønsket ut av trenerne og da i første rekke Peter Heine Nielsen. Men man kan spørre seg: Hvor lett er det å finne på noe nytt på dette, sier Grønn.

– Avgjorde med svart

Leif Erlend Johansen peker på nettopp Peter Heine Nielsen som en nøkkelfaktor.

– I motsetning til i fjor har han fått en veldig kompetent sekundant, Peter Heine Nielsen, som er helt «up to date» og følger med på alt som skjer av åpningsteori og nyheter. Nå har han en sekundant som kan matche Anand sitt team. Derfor vil jeg være overrasket om han velger så uortodokse åpninger som han gjorde i fjor, sier Johansen til NRK.no.

Torstein Bae

Torstein Bae er ekspert i NRKs sendinger fra sjakk-VM.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Han forventer særlig mer av Carlsen med hvite brikker denne gangen, altså i kamper der nordmannen har åpningstrekket.

– Jeg forventer at Magnus spiller mer sånne hovedvarianter denne gangen, og tør å gå inn i hotte og debatterte åpningsvarianter. I fjor hadde Magnus egentlig ingen våpen med hvit. Det var jo også med svart han avgjorde matchen. Jeg forventer at Magnus er mer giftig med hvit denne gangen.

– Psykologisk spill

NRKs studioekspert Torstein Bae tror Carlsen har noen ess i ermet.

– Det tror jeg nok, absolutt! De har nok noen nye åpninger som de vil overraske med, og det er nok viktigere for dem å overraske litt. Magnus er ikke ute etter å få noen fordeler av åpningene, han vil ha en omtrent jevn stilling hvor han kan vise at han er den beste sjakkspilleren, sier Bae, som varsler en mental krig.

– De vil nok prøve å finne noen åpninger Anand ikke har klart å forutse at Magnus skal bruke. Jeg tror de har kikket på forskjellige ting og det blir ofte litt psykologisk spill på forhånd hvor de tipper hvilken åpning motstanderen benytter.

13.00 er det slutt på spekulasjonene.

Se partiet på NRK.no/sjakk!

Henrik Carlsen mener Magnus Carlsen kan få fordel av at sjakksettet er det samme som i Chennai. Reporter: Nils Fredrik Røren. Foto/redigering: Nils Fredrik Røren.

Siste nytt

 • Ajer og Celtic utslått

  Det blir ikke mesterligafotball på Kristoffer Ajer og Celtic i høst. AEK Aten tok seg videre til siste kvalrunde med 3–2 sammenlagt. Grekerne vant 2–1 hjemme tirsdag og klarte 1–1 i Glasgow. Ajer var ikke med til Aten på grunn av karantene.

  Kristoffer Ajer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Dahle gir seg i Ørn

  Thomas Dahle fratrer som hovedtrener for fotballjentene i Trondheims-Ørn etter en tung sesong så langt. Det gjenstår åtte kamper av serien, og Ørn ligger tredje sist. Klubben jobber med å få på plass en midlertidig trenerløsning.

 • Strømmen senka Sogndal

  Strømmen har hatt ein tung sesong i 1.-divisjon så langt, men fekk seg ein opptur då dei vann 1–0 heime mot Sogndal i dag. Sindre Mauritz-Hansen scora kampens einaste mål etter om lag éin time. Strømmen klatra dermed opp på kvalikplass.

Sendeplan

Kl. Program Kanal