NRK Meny
Normal

Norge sliter - men Carlsen ligger an til gull

TROMSØ (NRK.no): Magnus Carlsen mener han er i dårlig form, men leder faktisk i kampen om individuelt gull i sjakk-OL.

Magnus Carlsen

Det kokte rundt Magnus Carlsen før dagens parti. Ikke så rart - den tredoble verdensmesteren leder den individuelle turneringen, og fikk statsminister Erna Solberg til å gjøre det første trekket for seg.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Gullmedalje

Dette er gullmedaljen Magnus Carlsen kan vinne.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Det er nesten utrolig. Han har ikke spilt spesielt imponerende til ham å være, og likevel leder han den individuelle konkurransen på toppbordet. Det sier litt om hvor sterk Magnus er at han er bedre enn de andre selv på sitt nest beste nivå, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

OL i sjakk er først og fremst en lagkonkurranse, og det norske laget i åpen klasse har skuffet så langt. De er helt nede på 26.-plass.

Men det er fortsatt mulighet for norsk medalje i Tromsø. Det deles nemlig også ut individuelle gull på hvert eneste bord.

Leder med to runder igjen

Med to runder igjen ligger Magnus Carlsen helt først av spillerne på det prestisjefulle førstebordet, hvor de beste spillerne sitter. Det betyr at ingen av de andre toppspillerne har spilt bedre enn Carlsen, selv om han selv har vært middels fornøyd med egne prestasjoner.

– OL er først og fremst en lagkonkurranse, men den individuelle konkurransen er noe det er knyttet stor prestisje til. Det vil være en stor prestasjon om han skulle klare det, sier Bae til NRK.no.

Carlsen selv forklarte før OL at han sikler på en individuell medalje - selv om lagsuksess henger enda høyere.

– Det blir jo delt ut gull, sølv og bronse på alle bord, og det er et naturlig mål å prøve å ta dem på førstebord, sa han til NRK.no uken før OL:

Jages av Topalov

Beregningene tar hensyn til hvor sterke motspillere hver enkelt har møtt, såkalt ratingprestasjon. Carlsen fikk for eksempel svært god uttelling da han slo verdenstreer Fabiano Caruana med svart.

Nærmeste utfordrer er tidligere verdensmester Veselin Topalov fra Bulgaria, som bare er fire poeng bak.

Veselin Topalov

Veselin Topalov er nærmest Magnus Carlsen på lista.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Carlsen møter kroaten Ivan Saric med svarte brikker i dagens parti, og bør trolig greie minst remis for å henge med i gullkampen.

– Det spørs litt på konkurrentene klarer, men jeg tror han må klare minst én seier og én remis på de siste to partiene, sier Torstein Bae.

Sjanse for norsk sjokk

Det skal kåres vinnere både blant spillerne på førstebord, andrebord, tredjebord og fjerdebord - altså fire gullmedaljer per klasse.

Norge har faktisk en medaljekandidat i tillegg til Carlsen: Torbjørn Ringdal Hansen på andrelaget. Han spiller på tredjebord - i klasse med noen av verdens sterkeste spillere - men er oppe på en sensasjonell syvendeplass med to partier igjen.

– Det ville vært en virkelig bombe om han tok medalje. Han møter store verdensstjerner på sitt bord. Han står over i dag, men med seier i siste parti kan han faktisk ta medalje. Det ville vært en stor sensasjon, sier Bae.

Laginnsatsen for det norske førstelaget har skuffet eksperten.

– Det er litt under pari. Magnus har kanskje ikke vært helt på topp, og Simen Agdestein har ikke helt fått det til. Da blir det vanskelig å kjempe om medaljene. Men toget har ikke gått for å komme blant de ti beste, noe som var målet før OL, sier Torstein Bae.

Siste nytt

 • FIFA-ranking: Tyskland frå 1 til 15

  Verdsmeister Frankrike er ny topp på den første FIFA-rankingen etter fotball-VM. Belgia og Brasil er nr 2 og 3.

  Tyskland har toppa rankingen lenge, men fall heilt til 15.-plass etter sin elendige VM-innsats.

  Norge ligg uendra på 53.-plass.

 • Rumlemage intet hinder for Djokovic

  Novak Djokovic gikk videre til tredje runde i Cincinnati Masters tross rumlete mage etter 2-1-seier mot Adrian Mannarino.

  Djokovic tapte første sett 4-6, men måtte ha legehjelp under andre sett. Han valgte likevel å fortsette, og vant de neste settene 6-2, 6-1.

 • Atlético vant supercupen

  I den helspanske finalen i den europeiske supercupen var det Atlético Madrid som trakk det lengste strået mot byrival Real Madrid, og vant 4–2 etter ekstraomganger. Det stod 2–2 etter full tid, men mål fra Saúl Ñíguez og Koke ga Atlético seieren.

  Atletico Madrid
  Foto: Javier Soriano / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Rullestolsrugby, finale
NM-veka
NM-veka: Rullestolrugby
NM-veka: Sandvollyeball, finale for kvinner
NM-veka: Sandvolleyball, kvinner
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Sandvolleyball, finale for menn
NM-veka: Sandvolleyball, menn
NM-veka: Sandvolleyball og judo