NRK Meny
Normal

Norge sliter - men Carlsen ligger an til gull

TROMSØ (NRK.no): Magnus Carlsen mener han er i dårlig form, men leder faktisk i kampen om individuelt gull i sjakk-OL.

Magnus Carlsen

Det kokte rundt Magnus Carlsen før dagens parti. Ikke så rart - den tredoble verdensmesteren leder den individuelle turneringen, og fikk statsminister Erna Solberg til å gjøre det første trekket for seg.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Gullmedalje

Dette er gullmedaljen Magnus Carlsen kan vinne.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Det er nesten utrolig. Han har ikke spilt spesielt imponerende til ham å være, og likevel leder han den individuelle konkurransen på toppbordet. Det sier litt om hvor sterk Magnus er at han er bedre enn de andre selv på sitt nest beste nivå, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

OL i sjakk er først og fremst en lagkonkurranse, og det norske laget i åpen klasse har skuffet så langt. De er helt nede på 26.-plass.

Men det er fortsatt mulighet for norsk medalje i Tromsø. Det deles nemlig også ut individuelle gull på hvert eneste bord.

Leder med to runder igjen

Med to runder igjen ligger Magnus Carlsen helt først av spillerne på det prestisjefulle førstebordet, hvor de beste spillerne sitter. Det betyr at ingen av de andre toppspillerne har spilt bedre enn Carlsen, selv om han selv har vært middels fornøyd med egne prestasjoner.

– OL er først og fremst en lagkonkurranse, men den individuelle konkurransen er noe det er knyttet stor prestisje til. Det vil være en stor prestasjon om han skulle klare det, sier Bae til NRK.no.

Carlsen selv forklarte før OL at han sikler på en individuell medalje - selv om lagsuksess henger enda høyere.

– Det blir jo delt ut gull, sølv og bronse på alle bord, og det er et naturlig mål å prøve å ta dem på førstebord, sa han til NRK.no uken før OL:

Jages av Topalov

Beregningene tar hensyn til hvor sterke motspillere hver enkelt har møtt, såkalt ratingprestasjon. Carlsen fikk for eksempel svært god uttelling da han slo verdenstreer Fabiano Caruana med svart.

Nærmeste utfordrer er tidligere verdensmester Veselin Topalov fra Bulgaria, som bare er fire poeng bak.

Veselin Topalov

Veselin Topalov er nærmest Magnus Carlsen på lista.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Carlsen møter kroaten Ivan Saric med svarte brikker i dagens parti, og bør trolig greie minst remis for å henge med i gullkampen.

– Det spørs litt på konkurrentene klarer, men jeg tror han må klare minst én seier og én remis på de siste to partiene, sier Torstein Bae.

Sjanse for norsk sjokk

Det skal kåres vinnere både blant spillerne på førstebord, andrebord, tredjebord og fjerdebord - altså fire gullmedaljer per klasse.

Norge har faktisk en medaljekandidat i tillegg til Carlsen: Torbjørn Ringdal Hansen på andrelaget. Han spiller på tredjebord - i klasse med noen av verdens sterkeste spillere - men er oppe på en sensasjonell syvendeplass med to partier igjen.

– Det ville vært en virkelig bombe om han tok medalje. Han møter store verdensstjerner på sitt bord. Han står over i dag, men med seier i siste parti kan han faktisk ta medalje. Det ville vært en stor sensasjon, sier Bae.

Laginnsatsen for det norske førstelaget har skuffet eksperten.

– Det er litt under pari. Magnus har kanskje ikke vært helt på topp, og Simen Agdestein har ikke helt fått det til. Da blir det vanskelig å kjempe om medaljene. Men toget har ikke gått for å komme blant de ti beste, noe som var målet før OL, sier Torstein Bae.

Siste nytt

 • Tok sin første seier

  Vålerenga tok sine første poeng i årets Toppserie da de slo Avaldsnes 3-0 borte. Marte Berget, Victoria Ludvigsen og Isabell Herlovsen scoret. – Det er ikke kult å være spiss og ha måltørke, så at det kommer i dag, betyr mye, sier Herlovsen til NRK.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sterk sluttspurt i Arsenal-seier

  I det som var Arsenals første kamp etter at manager Arsène Wenger tidligere denne uken annonserte sin avgang ved sesongslutt ble det seier 4–1 over West Ham.

  Seieren satt imidlertid langt inne, men tre mål i de siste ti minuttene ga Arsenal-jubel.

  SOCCER-ENGLAND-ARS-WHU/
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Målløst for Hegerberg i semifinalen

  Ada Hegerberg hadde flere muligheter, men hverken Lyon eller Manchester City maktet å score i den første mesterligasemifinalen søndag.

  Kampen endte 0-0, og det er helt åpent før returoppgjøret i Frankrike neste helg.

   Ada Hegerberg
  Foto: Josep Lago / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Avaldsnes - Vålerenga
Sportssøndag: Toppserien, Avaldsnes - Vålerenga
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien: Vålerenga - Molde
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias