Hopp til innhold

Her får Carlsen latterkrampe av Nakamuras nye sprell

ZÜRICH (NRK.no): Han kalte Magnus Carlsen (23) «Sauron» under VM. Nå stjeler Hikaru Nakamura (26) overskriftene igjen.

Magnus Carlsen og Peter Heine Nilsen

Magnus Carlsen og trener Peter Heine Nilsen (delvis skjult) bryter ut i latter når de ser Hikaru Nakamura på forsiden av sjakkbladet New in Chess.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

New in Chess

Hikaru Nakamura pryder forsiden av et av verdens største sjakkblad - med et oppsiktsvekkende sitat.

Foto: Mads Nyborg Støstad/Faksimile New in Chess / NRK

– Har han begynt med boksing, eller? utbryter Magnus Carlsen idet han får se den nyeste utgaven av sjakkbladet New in Chess.

Et sitat fra konkurrenten Hikaru Nakamura er klistret over hele forsiden:

«Jeg føler at jeg for øyeblikket er den største trusselen mot Carlsen».

Milevis bak Carlsen på rankingen

En oppsiktsvekkende uttalelse fra sjakkens løse kanon, i og med at han bare er nummer syv på verdensrankingen, hele 30 poeng bak verdenstoer Levon Aronian. Han har dessuten aldri greid å slå Magnus Carlsen.

Carlsen får overrakt magasinet i forbindelse med en presseseanse i Zürich, og begynner straks å le sammen med trener Peter Heine Nilsen.

– Det er i hvert fall et bra sitat, smiler Heine Nilsen.

– Hvem er det på forsiden?

– Nakamura. Jeg skal ikke kommentere det, sier Carlsen til NRK.no og ler.

Kalte Carlsen «Sauron»

26-åringen har en eplekjekk holdning man sjelden finner i sjakk.

Nakamura skaper overskrifter nesten hver gang han setter seg foran tastaturet, for eksempel da han under VM sammenlignet Magnus Carlsen med Sauron, den ondeste karakteren i Ringenes Herre.

Laster Twitter-innhold

Amerikaneren skapte også overskrifter i Norge da han kalte VM-kampene mellom Carlsen og Anand kjedelige.

Tidligere i karrieren, etter et parti mot Aleksandr Grisjtsjuk, gikk han rett opp på hotellrommet og skrev at han skulle «ødelegge Grisjtsjuk som en baby».

Dirk Jan ten Geuzendam

Nederlenderen Dirk Jan ten Geuzendam er en av de mest rutinerte sjakkjournalistene i verden. Her tar han et bilde under turneringen i Zürich.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Han burde kanskje hatt en knapp på Twitter-kontoen sin som ba ham tenke seg om en ekstra gang før han publiserer noe, humrer Dirk Jan ten Geuzendam, redaktøren i sjakkbladet som trykket det nyeste intervjuet.

Greier aldri slå verdensmesteren

Den nederlandske sjakkjournalisten skjønte allerede da bladet gikk i trykken at Carlsen kom til å få seg en god latter av uttalelsene.

Årsaken er enkel: Nakamura har møtt Magnus Carlsen 22 ganger, men aldri greid å ta en seier.

En svært skuffende statistikk for en topp 10-spiller.

Nakamura tar store sjanser i spillet sitt, og Carlsen er nådeløs når noe går galt for motstanderen. Derfor skjelver ikke akkurat Carlsen i dressbuksene når Nakamura sier han er en trussel mot Sjakk-Kongens trone.

– Jeg vil ikke nødvendigvis si at jeg er helt enig, nei. Jeg regner Aronian som en ganske mye bedre spiller, sier nordmannen tørt.

Carlsen-kompleks?

Sjakkredaktør Dirk Jan ten Geuzendam mener «knockoutkongen» Nakamura har et Carlsen-kompleks.

– Det er ikke spesielt gøy når noen banker deg i hodet om og om igjen. Han har kalt Magnus Carlsen en rival, men jeg vet ikke om det kan være noe rivaleri når det er 7-0 i partier, humrer den nederlandske journalisten.

I lynsjakken tidligere denne uka var Carlsen overlegen mot «rivalen» igjen – med svarte brikker.

Nakamura

Stormester Hikaru Nakamura foran et av partiene i Zürich. Lørdag er det Magnus Carlsen som sitter på motsatt side av bordet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Selv vil ikke Nakamura gå med på at han har noe kompleks. Han mener også at han ikke var så klar i uttalelsene i New in Chess som det virket i magasinet. Men alt i alt er han klart på at han vil fortsette å vise selvtillit.

– Aronian er nok en større trussel enn meg akkurat nå, men utenom han er jeg rett bak. Jeg har en sjanse. Hvis jeg ikke har selvtillit på at jeg kan slå ham, hva er poenget med å spille da? Spør Nakamura retorisk.

– Skal du bevise noe i partiet mot Magnus på lørdag etter dette?

– Ja, selvfølgelig skal jeg det. Jeg er hvit, og alle her er sterke spillere, så hvorfor ikke, sier Nakamura til NRK.no.

Mener kontroversene er bra for sjakken

Amerikaneren uttalte på fredag at han er overrasket over at det er blitt nyhetssaker i Norge av twittermeldingene hans, men hintet til at han er kontroversiell for å skape blest om sjakken.

Av de sjakkpersonlighetene NRK.no har snakket med, mener flertallet at Nakamuras er en fargeklatt som skaper blest om sjakken.

– Jeg synes det er befriende, jeg! Han snakker rett fra levra, og det er ikke forferdelige ting han har sagt. Det meste er egentlig ganske morsomt, sier stormester Simen Agdestein.

– Mange av uttalelsene viser bare at han har konkurranseinstinkt. Og det synes jeg er veldig bra, istemmer Dirk Jan ten Geuzendam.

Fortsatt et stykke unna Carlsen

Nå er spørsmålet om den offensive sjakkstjernen kan ta steget opp på det aller høyeste nivået.

– Han er veldig ambisiøs. Men det er vanskelig å si, for man vet aldri hvordan sjakkspillere utvikler seg. For øyeblikket har han ikke en slik utvikling som skal til, sier sjakkredaktør ten Geuzendam.

Siste nytt

 • Fortsatt ingen Messi-retur for Inter Miami

  Lionel Messi glimret fortsatt med sitt fravær på banen da Inter Miami lørdag spilte 1-1 mot gjestene New York City FC på hjemmebane i Fort Lauderdale.

  Messi pådro seg en bein-skade i kampen mot Toronto FC forrige onsdag. Han måtte gå av banen etter bare 37 minutter.

  Lørdag ble det først 45 minutter før kampstart annonsert at argentineren ikke var i Miami-troppen.

  I hans skadefravær klarte Miami uavgjort lørdag etter at argentineren Tomas Aviles scoret sitt første mål for klubben da han fem minutter på overtid utlignet til 1-1.

  (NTB)

  US Open Cup Soccer
  Foto: Rebecca Blackwell / AP
 • Fotballkamp i Nederland stoppet – keeper fikk akutt behandling

  Lørdagens oppgjør mellom RKC Waalwijk og Ajax ble ikke ferdigspilt.

  I sluttminuttene lå hjemmelagets målvakt bevisstløs på bakken etter en duell.

  Situasjonen skjedde da Etiënne Vaessen kolliderte med Ajax-spissen Brian Brobbey i det 83. minutt. Det ble umiddelbart ropt på medisinsk hjelp.

  Ifølge den nederlandske avisen De Telegraaf ble det satt i gang gjenoppliving, og noen minutter senere ble Vaessen båret av banen og fraktet til sykehus.

  28-åringen skal være ved bevissthet, melder lokalavisen Brabants Dagblad.

  – Vi er ekstremt sjokkert over hendelsen på banen med vår keeper Etienne Vaessen. Vi kan meddele at han etter omfattende legeundersøkelse er ved bevissthet og er fraktet til sykehus for videre undersøkelse. Vi ønsker Etienne masse styrke og håper å ha han med oss ​​igjen snart, skriver RKC Waalwijk på sin X-konto ved midnatt.

  Ajax ledet bortekampen 3-2 da hendelsen oppsto. TV-bildene viste flere spillere som var fortvilet og tok til tårene.

  Over høyttaleranlegget ble det først meldt at kampen var midlertidig avbrutt, men senere kom beskjeden om at den ikke kom til å bli gjenopptatt. (NTB)

  Waalwijk Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Dommerforeningen innrømmer stor VAR-feil: Liverpool snytt for scoring

  Like før Tottenham scoret kampens første (tellende) mål, sendte Liverpools Luis Díaz ballen i mål.

  Målet ble annullert for offside, men det skulle det ifølge dommerforeningen aldri blitt.

  Det skriver de i en uttalelse lørdag kveld, ifølge BBC.

  De skriver at en betydelig menneskelig feil oppsto da VAR ikke grep inn for å se nærmere på situasjonen, og at det skulle ha blitt dømt mål for Liverpool.

  På TV-sendingen ble aldri de «velkjente» VAR-strekene tegnet opp og Liverpool-manager Jürgen Klopp var i intervju med Sky Sports etter kampen klar på at TV-bildene viste at Díaz ikke var i offsideposisjon - i en kamp som Tottenham til slutt vant 2-1.

  For Liverpool fikk kampen en marerittstart da Curtis Jones ble sendt i dusjen etter 25 minutter. Midtbanespilleren fikk først gult kort av dommer Simon Hooper, men det ble omgjort til rødt kort etter at VAR grep inn.

  Son Heung-min sendte Tottenham i ledelsen ti minutter senere, men på overtid i første omgang utlignet Cody Gakpo for gjestene.

  I samme situasjon fikk han seg en smell og ut til andre omgang kom Diogo Jota inn for Liverpool.

  Halvveis i den andre omgangen ble vondt til verre for Liverpool da Jota fikk to gule kort på under to minutter. Selv om Liverpool måtte spille over 20 minutter og de seks tilleggsminuttene med ni mann, så det ut til å bli 1-1.

  Men så, fem og et halvt minutt på overtid kom den avgjørende scoringen da Jöel Matip satte et innlegg inn i eget nett.

  Dermed ble det sesongens første ligatap for Liverpool, mens Tottenham nå er ett poeng bak ligaleder Manchester City og ett poeng foran Liverpool.

  Premier League - Tottenham Hotspur v Liverpool
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste