Her får Carlsen latterkrampe av Nakamuras nye sprell

ZÜRICH (NRK.no): Han kalte Magnus Carlsen (23) «Sauron» under VM. Nå stjeler Hikaru Nakamura (26) overskriftene igjen.

Magnus Carlsen og Peter Heine Nilsen

Magnus Carlsen og trener Peter Heine Nilsen (delvis skjult) bryter ut i latter når de ser Hikaru Nakamura på forsiden av sjakkbladet New in Chess.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

New in Chess

Hikaru Nakamura pryder forsiden av et av verdens største sjakkblad - med et oppsiktsvekkende sitat.

Foto: Mads Nyborg Støstad/Faksimile New in Chess / NRK

– Har han begynt med boksing, eller? utbryter Magnus Carlsen idet han får se den nyeste utgaven av sjakkbladet New in Chess.

Et sitat fra konkurrenten Hikaru Nakamura er klistret over hele forsiden:

«Jeg føler at jeg for øyeblikket er den største trusselen mot Carlsen».

Milevis bak Carlsen på rankingen

En oppsiktsvekkende uttalelse fra sjakkens løse kanon, i og med at han bare er nummer syv på verdensrankingen, hele 30 poeng bak verdenstoer Levon Aronian. Han har dessuten aldri greid å slå Magnus Carlsen.

Carlsen får overrakt magasinet i forbindelse med en presseseanse i Zürich, og begynner straks å le sammen med trener Peter Heine Nilsen.

– Det er i hvert fall et bra sitat, smiler Heine Nilsen.

– Hvem er det på forsiden?

– Nakamura. Jeg skal ikke kommentere det, sier Carlsen til NRK.no og ler.

Kalte Carlsen «Sauron»

26-åringen har en eplekjekk holdning man sjelden finner i sjakk.

Nakamura skaper overskrifter nesten hver gang han setter seg foran tastaturet, for eksempel da han under VM sammenlignet Magnus Carlsen med Sauron, den ondeste karakteren i Ringenes Herre.

Laster Twitter-innhold

Amerikaneren skapte også overskrifter i Norge da han kalte VM-kampene mellom Carlsen og Anand kjedelige.

Tidligere i karrieren, etter et parti mot Aleksandr Grisjtsjuk, gikk han rett opp på hotellrommet og skrev at han skulle «ødelegge Grisjtsjuk som en baby».

Dirk Jan ten Geuzendam

Nederlenderen Dirk Jan ten Geuzendam er en av de mest rutinerte sjakkjournalistene i verden. Her tar han et bilde under turneringen i Zürich.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Han burde kanskje hatt en knapp på Twitter-kontoen sin som ba ham tenke seg om en ekstra gang før han publiserer noe, humrer Dirk Jan ten Geuzendam, redaktøren i sjakkbladet som trykket det nyeste intervjuet.

Greier aldri slå verdensmesteren

Den nederlandske sjakkjournalisten skjønte allerede da bladet gikk i trykken at Carlsen kom til å få seg en god latter av uttalelsene.

Årsaken er enkel: Nakamura har møtt Magnus Carlsen 22 ganger, men aldri greid å ta en seier.

En svært skuffende statistikk for en topp 10-spiller.

Nakamura tar store sjanser i spillet sitt, og Carlsen er nådeløs når noe går galt for motstanderen. Derfor skjelver ikke akkurat Carlsen i dressbuksene når Nakamura sier han er en trussel mot Sjakk-Kongens trone.

– Jeg vil ikke nødvendigvis si at jeg er helt enig, nei. Jeg regner Aronian som en ganske mye bedre spiller, sier nordmannen tørt.

Carlsen-kompleks?

Sjakkredaktør Dirk Jan ten Geuzendam mener «knockoutkongen» Nakamura har et Carlsen-kompleks.

– Det er ikke spesielt gøy når noen banker deg i hodet om og om igjen. Han har kalt Magnus Carlsen en rival, men jeg vet ikke om det kan være noe rivaleri når det er 7-0 i partier, humrer den nederlandske journalisten.

I lynsjakken tidligere denne uka var Carlsen overlegen mot «rivalen» igjen – med svarte brikker.

Nakamura

Stormester Hikaru Nakamura foran et av partiene i Zürich. Lørdag er det Magnus Carlsen som sitter på motsatt side av bordet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Selv vil ikke Nakamura gå med på at han har noe kompleks. Han mener også at han ikke var så klar i uttalelsene i New in Chess som det virket i magasinet. Men alt i alt er han klart på at han vil fortsette å vise selvtillit.

– Aronian er nok en større trussel enn meg akkurat nå, men utenom han er jeg rett bak. Jeg har en sjanse. Hvis jeg ikke har selvtillit på at jeg kan slå ham, hva er poenget med å spille da? Spør Nakamura retorisk.

– Skal du bevise noe i partiet mot Magnus på lørdag etter dette?

– Ja, selvfølgelig skal jeg det. Jeg er hvit, og alle her er sterke spillere, så hvorfor ikke, sier Nakamura til NRK.no.

Mener kontroversene er bra for sjakken

Amerikaneren uttalte på fredag at han er overrasket over at det er blitt nyhetssaker i Norge av twittermeldingene hans, men hintet til at han er kontroversiell for å skape blest om sjakken.

Av de sjakkpersonlighetene NRK.no har snakket med, mener flertallet at Nakamuras er en fargeklatt som skaper blest om sjakken.

– Jeg synes det er befriende, jeg! Han snakker rett fra levra, og det er ikke forferdelige ting han har sagt. Det meste er egentlig ganske morsomt, sier stormester Simen Agdestein.

– Mange av uttalelsene viser bare at han har konkurranseinstinkt. Og det synes jeg er veldig bra, istemmer Dirk Jan ten Geuzendam.

Fortsatt et stykke unna Carlsen

Nå er spørsmålet om den offensive sjakkstjernen kan ta steget opp på det aller høyeste nivået.

– Han er veldig ambisiøs. Men det er vanskelig å si, for man vet aldri hvordan sjakkspillere utvikler seg. For øyeblikket har han ikke en slik utvikling som skal til, sier sjakkredaktør ten Geuzendam.

Siste nytt

 • Ruud med maktdemonstrasjon

  Casper Ruud hadde få problem med å ta seg til 3. runde i Madrid Masters. Han vann 6–1 og 6–2.

  – Det var ein veldig bra match nok ein gong, fortalde Ruud fornøgd til Eurosport etter kampen.

  Langt tøffare blir det nok i neste kamp. Der ventar Stefanos Tsitsipas, som ligg på 4.-plass på verdsrankinga.

  Spain Tennis
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Reiten med to assist

  Guro Reiten fekk to assist da Chelsea vann 2-0 mot Tottenham. Blåtrøyene festa med det grepet på toppen av tabellen. Med siger mot Reading på sundag er ligagullet i boks.

  FA Women's League Cup Final - Bristol City v Chelsea
  Foto: Peter Cziborra / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal