NRK Meny
Normal

Carlsen vant tross treg start: – Jeg var helt i koma i en halvtime

ZÜRICH/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen trengte lang tid på å komme i gang med partiet mot Boris Gelfand. Men da verdensmesteren først fant flyten, var Gelfand sjanseløs.

Carlsen

Da Magnus Carlsen først tok initiativet mot Boris Gelfand, hadde israeleren mer enn nok med å unngå et tidlig nederlag. Etter 36 trekk kastet Gelfand omsider inn håndkledet.

Foto: Walter Bieri / Keystone / EPA / NTB scanpix

Carlsen

Magnus Carlsen kan se seg godt fornøyd med egen innsats i innledningen av Zürich Chess Challenge.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Israeleren Boris Gelfand åpnet solid og tvang Carlsen til å ta seg god tid i begynnelsen av det første partiet i hovedrunden i Zürich Chess Challenge.

På det åttende trekket tenkte Carlsen i hele 30 minutter før han flyttet brikken.

– Jeg var helt i koma i en halvtime der, sier Carlsen til NRK.no rett etter partiet.

Ofret for å vinne

Spillerne har to timer på seg til å nå det 40. trekket. At Carlsen brukte en halvtime på bare ett trekk, forteller mye om hvor utfordrende situasjonen var for sjakkgeniet.

– Gelfand gjorde noe litt uventet i åpningen, og jeg var ikke sikker på hva jeg skulle gjøre. Jeg fant ikke noe godt svar, men til slutt måtte jeg ta en avgjørelse, forklarer Carlsen.

Han endte med å ofre en bonde for å få et mer aktivt offiserspill.

– Jeg var usikker på valget, for det ville gjøre bondestillingen min til et vrak resten av partiet. Men jeg sørget for at han ikke fikk noe pusterom etter det trekket, sier Carlsen.

– Husket hvordan det var å spille

Verdensmesteren benyttet muligheten til å opparbeide seg en klar fordel mot stormesterkollegaen.

– Etter et par trekk husket jeg hvordan det var å spille sjakk igjen, forklarer Carlsen.

Nordmannen ga aldri fra seg det opparbeidede overtaket og fortsatte å presse motstanderen sin i senk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Boris Gelfand

Boris Gelfand fikk kanskje en god start mot Magnus Carlsen. Men da den norske verdensmesteren fant flyten, hadde ikke Gelfand mye å stille opp med.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Slag i slag

23-åringen var ikke helt fornøyd med åpningen på partiet, men resten av Gelfand-duellen gikk akkurat slik han ønsket seg.

– Det var en litt sånn halvveis åpning, men etter det var det både taktiske og posisjonelle finesser, og det gikk egentlig bare slag i slag resten av partiet.

– Trusler og mottrusler, det var sånn sjakk som jeg ønsker å spille! sier Carlsen.

– Fantastisk!

Han var aldri i nærheten av å gi fra seg initiativet. I stedet havnet Gelfand i tidstrøbbel, og Carlsens fordel vokste seg stadig større.

Gelfand håpet på å kjøpe seg mer tid ved å komme seg til trekk 40 uten å gjøre de store feilene.

Da Carlsen flyttet sitt 37. trekk, innså imidlertid Gelfand at partiet var tapt. Israeleren strakk frem hånden og vedgikk nederlaget.

Dermed fikk Magnus Carlsen et strålende resultat, som vil gi ekstra selvtillit før fredagens møte med nummer to i verden, Levon Aronian.

– Dette var en fantastisk morsom kamp å spille! smilte Carlsen etter seieren.

Verdensmester Magnus Carlsen vant over israeleren Boris Gelfand i sjakkturneringen i Zürich i dag. Etter en jevn åpning fikk Carlsen gradvis overtaket i partiet, som var det første i hovedrunden. I morgen møter Carlsen Levon Aronian fra Armenia, som er ranket som nr. 2 i verden.

Siste nytt

 • Odd-venstreback klar for Brann

  Odds venstreback, Thomas Grøgaard, har skrevet under for serieleder Brann. 24-åringen slutter seg til bergenserne fra januar 2019.

  Det bekrefter Brann på sine nettsider.

  Grøgaard gjennomførte den medisinske testen mandag, og har signert en toårskontrakt med Brann.

  Thomas Grøgaard
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • G19 tapte åpningskamp

  Norge startet G19-EM i Finland med 1–3 tap mot Portugal. Norge reduserte til 1–2 ved Eman Markovic i andre omgang, men G19-gutta fikk aldri utligningen. I stedet scoret Portugal sitt tredje mål på overtid.

  norge-portugal-g19
  Foto: Mikko Stig / Lehtikuva / NTB Scanpix
 • Frigitt RBK-spiller til Ranheim

  Magnus Stamnestrø, som nylig ble frigitt av Rosenborg skal forsette karrieren i Ranheim. 26-åringen har vært i RBK siden 2015, men har ikke spilt en seriekamp for klubben siden 2016.

  Magnus Stamnestrø
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag