Carlsen-kamp trolig i India: – Burde vært holdt på nøytral grunn

Magnus Carlsen er ikke fornøyd med at VM-tittelkampen i sjakk legges til motstander Vishy Anands hjemland India.

Vishy Anand mot Magnus Carlsen

Vishy Anand og Magnus Carlsen møtes mest sannsynlig til VM-tittelkamp i India. Norges sjakkforbund er «ikke overbegeistret» over hvordan Verdens sjakkforbund har gått frem i prosessen.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Carlsen og Agdestein

Magnus Carlsen sammen med en glad manager Espen Agdestein under VM-kvalifiseringsturneringen i London.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix
Carlsen, Kasparov og Aulin-Jansson

Norges sjakkpresident, Jøran Aulin-Jansson, mener en så stor begivenhet som VM-kampen i sjakk bør legges ut på anbud.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– I prinisippet synes jeg at den burde holdes på nøytral grunn. Det har vært tradisjonen i det siste, og det er det som virker mest fair for meg, sier Carlsen til NRK.

Magnus Carlsen vant kandidatturneringen i London og skal i november møte regjerende verdensmester Vishy Anand til VM-kamp.

Verdens sjakkforbund (Fide) går for å arrangere VM-kampen i Chennai i India, samme delstat som Anands hjemby Mayiladuthurai.

Det er vanligvis en åpen budrunde på hvor VM-kampen skal være. I år har det ikke vært en slik runde.

Det er Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, ikke fornøyd med.

– Det er rart at de denne gangen hopper over budrunden. Det er stor interesse for denne kampen og nå har de virkelig muligheten til å få veldig spennende arrangørbyer og gode bud, sier Agdestein til NRK.

– De har lagd en avtale under bordet. Jeg synes det er merkelig og veldig dumt, sier han.

Ønsker nøytral grunn

Det har foreløpig ikke kommet noen endelig bekreftelse på hvor VM-kampen skal spilles, men Verdens sjakkforbund opplyser at kampen mest sannsynlig blir arrangert i Chennai.

At sted for VM-kampen blir i India, skaper også flere utfordringer enn at konkurrenten får hjemmebanefordelen.

– Dette er ikke en nøytral grunn, og i tillegg vil det være unormalt og spesielt for Magnus å spille i India, med blant annet annerledes klima og mat, sier Agdestein.

Carlsen er foreløpig usikker på hvor mye valget av sted vil ha å si for utfallet av kampen.

– Jeg kan ikke si noe før jeg har fått sett på spilleforholdene, sier han.

– Plaster på såret

Jøran Aulin-Jansson, sjakkpresident i Norges sjakkforbund er heller ikke overbegeistret over nyheten.

– Inderne tapte forrige budkamp i 2012, og da endte VM-kampen i Moskva. Dette er vel avtalt fra Fides side for å gi India et lite plaster på såret. Men vi står bak Magnus sine ønsker om å arrangere dette på nøytral mark, sier sjakkpresidenten til NRK.

Hvis verdens sjakkforbund godkjenner Chennai, er det ikke så mye Aulin-Jansson og Det norske sjakkforbundet kan gjøre.

– Vi undersøker mulighetene våre, men samtidig så er det ikke veldig mye formelt vi kan gjøre med det så lenge det er inngått en avtale i lang tid før vi var klar over dette her. Vi kan klage, men sjansen til å få det endret er ikke spesielt stor, sier Aulin-Jansson.

– Ingen grunn til å klage

Nigel Freeman i Fide mener den norske sjakkpresidenten ikke har noen grunn til å klage dersom Chennai blir godkjent som arrangørby.

– Det er ikke opp til kandidatene, men Fide å bestemme hvor det skal holdes, sier han til NRK.

Han bekrefter at noe av bakgrunnen for valget er at India ikke fikk VM-kampen i fjor.

– Derfor fikk de mulighet til å komme med et tibud om å arrangere i år. Det har de gjort, vi skal se på det og vi forventer at VM-kampen vil være i Chennai, forteller Freeman til NRK.

Lover like forhold

Neste uke reiser en representant fra Fide til Chennai for å vurdere arenaen, samt hva myndighetene og Det indiske sjakkforbundet kan tilby. Freeman regner det som sannsynlig at VM-kampen vil finne sted i den indiske byen.

Han synes heller ikke at det er noe problem at tittelkampen avgjøres i en av finalistenes hjemland.

– Det har vært kamper som har vært arrangert på ikke-nøytrale steder tidligere. Da Anand spilte mot Veselin Topalov var det i Bulgaria, som er hans hjemland. Anand har vært verdensmester lenge og det har aldri vært en VM-kamp i India før. Vi skal sørge for at forholdene er like for begge spillerne, sier Freeman.

Sportsnyheter

Are Weierholt Strandli

Trakk seg fra B-finalen: – Mange år som føles forgjeves nå

TOKYO/OSLO (NRK): Kristoffer Brun og Are Strandli har hatt det tøft både mentalt og fysisk etter den dramatiske avslutningen på deres OL-drøm.

Siste nytt

 • Kina best i vill rekordstafett

  Den kinesiske kvinnekvartetten svømte inn til OLs andre verdensrekord på 4 x 200 meter fri natt til torsdag.

  Yang Junxuan, Zhang Yufei, Li Bingjie og Tang Muhan svømte inn til 7.40,33 og sikret gullet fire tideler foran USA, mens Australia fikk bronse med 7.41,29. Alle de tre tidene er under den forrige verdensrekorden på 7.41,50, satt av Australia under VM i Gwangju i 2019.

  Verdensrekorden er kun den andre i svømming i årets OL. Den første satte de australske kvinnene på 4 x 100 meter fri.

  Den amerikanske stjernen Katie Ledecky truet kineserne på den siste etappen, men Tang Muhan holdt unna til Kinas første gull på øvelsen. Siden øvelsen ble innført på OL-programmet i 1996 hadde kun Australia og USA vunnet gull på øvelsen før Tokyo-OL. (NTB)

  Tokyo Olympics Swimming
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Hovland i tetkampen før utsettelse

  Viktor Hovland har fått en meget god start på OL. Nordmannen fikk jevnt med birdier på de første hullene, men på hull nummer 14, kom det en uventet bogey.

  Hovland ligger akkurat nå på delt sjetteplass, fire slag under par. Nordmannen rakk å spille 14 hull før videre spill ble utsatt på grunn av dårlig vær. Arrangøren melder på sine sider at det er lyn på vei inn mot banen. De oppfordrer alle til å søke ly.

  Sepp Straka leder med en runde seks under par. Den andre nordmannen, Kristian Krogh Johannesen, ligger på delt 54. plass etter en runde ett slag over par.

  – Til slutt var det deilig å putte ferdig før det begynte å lyne, det betyr at jeg er ferdig med dagen. På hull ni gjør jeg et dårlig valg og får en dobbel bogey. Etter det klarer jeg ikke komme meg tilbake i en god rytme. Jeg kjemper videre, treffer ikke fairway, da blir det vanskelig og en kamp, sier Johannesen til NRK etter at han er ferdig med sin runde.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Isene vurderer operasjon

  Kl. 04.20 natt til fredag, norsk tid, skal Ola Stunes Isene ut i diskoskvalifisering i OL. Målet er en finaleplass, og 26-åringen føler seg klar.

  Samtidig innrømmer han at problemer med begge knærne har skapt problemer i oppkjøringen.

  – Det er ikke et veldig stort problem, men når det blir irritert og kroppen kjenner på smerte, så holder du litt igjen. Og hvis jeg holder litt igjen på beina, så ødelegger det timingen videre i kastingen. Derfor var det veldig dårlig kasting i midtsesongen i år, erkjenner Isene overfor NRK.

  Selv om knærne er klarert for bruk i Tokyo, er ikke problemet permanent løst. Derfor blir det etter alt å dømme operasjon etter sesongen, for å være forberedt til mesterskapene som kommer i hopetall de neste sesongene.

  – Slik det er nå, ser det ut til at det er verdt å gjøre noe med det for at jeg skal fortsette. Det er høyst sannsynlig at jeg gjør noe med det, bekrefter det norske diskoshåpet.

  Selv om Isenes mål er å komme seg til finalen, innrømmer han at han har større drømmer i Tokyo.

  – Jeg vet hva jeg gjorde i vår, vindstille inne på stadion. Vind har mye å si i diskos. Jeg vet hva en medalje har gått på tidligere. Klaffer den vindstillekastene jeg vet jeg har hatt, og noen andre kanskje ikke er på sitt beste, så kan alt skje, sier han.

  – Hva er det lengste vindstille treningskastet ditt?

  – Jeg kan si det sånn at det beste vindstille treningskastet har alltid holdt til medalje i alle OL, avslører Ola Stunes Isene.

  Ola Stunes Isene
  Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV

Sendeplan

Kl. Program Kanal