Carlsen i toppmøte på Gjøvik

Gjøvik Sjakklubb feirer 100 år og dette markeres med en storslått sjakkfestival som har alt! Magnus Carlsen, NM i hurtigsjakk, samt en mengde turneringer både for store og små.

sjakk
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Selve jubileumsturneringen starter i romjula, 29/12. Turneringen har lokket til seg flere sluggere fra det store utland, og best i feltet er regjerende europamester Sergei Tiviakov fra Nederland.

Blant de norske finner vi bl.a NM-duellantene Jon Ludvig Hammer og Frode Elsness. Går alt som vi vil kan Hammer smykke seg med stormestertittelen etter denne turneringen.

Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer kan bli Stormester på Gjøvik.

Foto: Roaul Abrahamsson

Men det er flere turneringer! I tillegg til jubileumsturneringen, som har både en A og en B-gruppe, spilles to nasjonale Grand Prix-turneringer, Det Åpne NM i hurtigsjakk, barneturneringer, lynsjakkturneringer og ikke minst Mjøsa-mesterskapet, en duell mellom Hamar, Lillehammer og Gjøvik.

Se hjemmesidene til Gjøvik Internasjonale Sjakkfestival (ekstern lenke)

Sterke navn

Rosinen i pølsen er likevel den lille superturneringen med Magnus Carlsen, Peter Svidler, Hikaru Nakamura og Ketil Lie.

Det er ikke godt å si hvem som vinner denne hurtigsjakkturneringen, men vi håper selvsagt at Kjetil Lie trår til! Han er uten tvil den svakeste på papiret, men hans kompliserte spill kan kanskje gå inn med så kort betenkningstid. Men han får altså knallhard kamp!

Carlsen og Lie

Magnus Carlsen og Kjetil Lie under OL i Dresden.

Foto: Øystein Brekke

Carlsen kjenner vi og vi vet hva han er god for. Peter Svidler er også en slugger, han er regjerende russisk mester og har nå vunnet mesterskapet fem ganger. Han er i øyeblikket nummer 23 på den uoffisielle verdensrankingen. Amerikaneren Nakamura er kjent som en av de beste lyn og hurtigsjakkspillerne i verden og vil nok også bli en hard nøtt å knekke.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Leder i Arrangementskomiteen, Øystein Brekke sier at superturneringen er viktig for festivalen som helhet.

- For å lage noe helt stort på sjakkfronten i Norge i dag, må vi ha med Magnus Carlsen. Dermed legger han lista for det sportslige og økonomiske, så det er "bare" å tilby relevante spillere et rimelig proft opplegg og tilstrekkelige betingelser. Og generelt vil de sterke spillerne i verden gjerne til Norge, sier Brekke til NRK.

Superhurtigsjakken går fra 2. til 5. januar.

Tradisjon

Gjøvik har tradisjon for å lokke til seg store navn. Under klubbens 75-årsjubileum i 1983 var Boris Spassky trekkplasteret, sammen med vår egen unge stjerne den gangen, Simen Agdestein.

Simen Agdestein-Curt Hansen 1985

Simen Agdestein mot Curt Hansen under Nordisk mesterskap i 1985.

Foto: Hvaal, Morten / Scanpix

I 1985 gikk Nordisk Mesterskap på Gjøvik og i 1991 gikk en match mellom Simen Agdestein og Anatoly Karpov samtidlig med NM.

NRK sjakk kommer tilbake med mer fra Gjøvik utover i romjulen.

Siste nytt

 • Engelsk kvinnefotball får millioner

  Den engelske banken Barclays spytter inn 110 millioner kroner over tre år og blir navnesponsor for den engelske toppserien i fotball for kvinner. Dermed får ligaen, der Maren Mjelde og Maria Thorisdottir spiller for Chelsea, et solid økonomisk løft.

  Mjelde Thorisdottir
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Vindproblemer for telemarkskjørere

  Kraftig vind på Rjukan gjør at den klassiske konkurransen i VM foreløpig er utsatt til klokken 15. Det er også varslet at det kan bli aktuelt med ytterligere utsettelser. Det skal etter planen kjøres klassisk telemarkkjøring for både kvinner og menn.

  VM i Telemark
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Inter-supportere dømt til fengsel

  Seks Inter Milan-supportere er dømt til fengselsstraff etter voldelige sammenstøt med Napoli-tilhengere i desember 2018. Flere Napoli-supportere ble skadet og en 35 år gammel mann mistet livet. Inter-supporterne fikk dommer på 22 til 44 måneder.

  Napoli-supporter drept etter sammenstøt
  Foto: Daniele Mascolo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal