NRK Meny
Normal

Carlsen i toppmøte på Gjøvik

Gjøvik Sjakklubb feirer 100 år og dette markeres med en storslått sjakkfestival som har alt! Magnus Carlsen, NM i hurtigsjakk, samt en mengde turneringer både for store og små.

sjakk
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Selve jubileumsturneringen starter i romjula, 29/12. Turneringen har lokket til seg flere sluggere fra det store utland, og best i feltet er regjerende europamester Sergei Tiviakov fra Nederland.

Blant de norske finner vi bl.a NM-duellantene Jon Ludvig Hammer og Frode Elsness. Går alt som vi vil kan Hammer smykke seg med stormestertittelen etter denne turneringen.

Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer kan bli Stormester på Gjøvik.

Foto: Roaul Abrahamsson

Men det er flere turneringer! I tillegg til jubileumsturneringen, som har både en A og en B-gruppe, spilles to nasjonale Grand Prix-turneringer, Det Åpne NM i hurtigsjakk, barneturneringer, lynsjakkturneringer og ikke minst Mjøsa-mesterskapet, en duell mellom Hamar, Lillehammer og Gjøvik.

Se hjemmesidene til Gjøvik Internasjonale Sjakkfestival (ekstern lenke)

Sterke navn

Rosinen i pølsen er likevel den lille superturneringen med Magnus Carlsen, Peter Svidler, Hikaru Nakamura og Ketil Lie.

Det er ikke godt å si hvem som vinner denne hurtigsjakkturneringen, men vi håper selvsagt at Kjetil Lie trår til! Han er uten tvil den svakeste på papiret, men hans kompliserte spill kan kanskje gå inn med så kort betenkningstid. Men han får altså knallhard kamp!

Carlsen og Lie

Magnus Carlsen og Kjetil Lie under OL i Dresden.

Foto: Øystein Brekke

Carlsen kjenner vi og vi vet hva han er god for. Peter Svidler er også en slugger, han er regjerende russisk mester og har nå vunnet mesterskapet fem ganger. Han er i øyeblikket nummer 23 på den uoffisielle verdensrankingen. Amerikaneren Nakamura er kjent som en av de beste lyn og hurtigsjakkspillerne i verden og vil nok også bli en hard nøtt å knekke.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Leder i Arrangementskomiteen, Øystein Brekke sier at superturneringen er viktig for festivalen som helhet.

- For å lage noe helt stort på sjakkfronten i Norge i dag, må vi ha med Magnus Carlsen. Dermed legger han lista for det sportslige og økonomiske, så det er "bare" å tilby relevante spillere et rimelig proft opplegg og tilstrekkelige betingelser. Og generelt vil de sterke spillerne i verden gjerne til Norge, sier Brekke til NRK.

Superhurtigsjakken går fra 2. til 5. januar.

Tradisjon

Gjøvik har tradisjon for å lokke til seg store navn. Under klubbens 75-årsjubileum i 1983 var Boris Spassky trekkplasteret, sammen med vår egen unge stjerne den gangen, Simen Agdestein.

Simen Agdestein-Curt Hansen 1985

Simen Agdestein mot Curt Hansen under Nordisk mesterskap i 1985.

Foto: Hvaal, Morten / Scanpix

I 1985 gikk Nordisk Mesterskap på Gjøvik og i 1991 gikk en match mellom Simen Agdestein og Anatoly Karpov samtidlig med NM.

NRK sjakk kommer tilbake med mer fra Gjøvik utover i romjulen.

Siste nytt

 • Xavi blir værende i Qatar

  Tidligere Barcelona-spiller Xavi Hernández har skrevet under en ny toårskontrakt med Al-Sadd. Dermed blir den spanske 38-åringen værende i den qatarske ligaen til han fyller 40 år. Xavi har spilt for Al-Sadd siden 2015.

  SOCCER-SPAIN/ Barcelona's Messi celebrates his goal against Sevilla with teammate captain Hernandez during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters
 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Lyon vann meisterligafinalen

  Med Ada Hegerberg på scoringslista vann Lyon meisterligafinalen med 4-1 mot tyske Wolfsburg. Med sitt eine mål blei Hegerberg tidenes toppscorar i turneringa med 15 mål. Wolfsburgs Caroline Graham Hansen måtte gå av i pausen grunna ei skade.

  Ada
  Foto: Efrem Lukatsky / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag