NRK Meny
Normal

Carlsen-hjelper redd for å tabbe seg ut

Magnus Carlsens sekundanter kjenner presset foran sjakk-VM i Sotsji. Jon Ludvig Hammers (24) største frykt er å servere Carlsen et tabbetrekk.

Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer (24) hjalp Magnus Carlsen til VM-triumf i 2013. I år skal han gjenta bedriften, men innrømmer at han er veldig nervøs.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Magnus Carlsen

Lørdag braker det løs: Magnus Carlsen skal kjempe om sin andre VM-tittel.

Foto: NRK

– Ja, jeg er veldig – veldig – redd for det.

Jon Ludvig Hammer gliser bredt, men han mener likevel alvor.

Han er en av de såkalte sekundantene for Magnus Carlsen før og under VM-matchen mot Vishy Anand. 24-åringens arbeidsoppgave er å være en ekstra hjerne, en hjelper og en slags bakspiller for Carlsen.

Målet er å hjelpe sjakkgeniet fra Lommedalen til sin andre strake VM-tittel.

– Sørger for at Magnus overlever

Presset på Carlsen på VM-arenaen i Sotsji er enormt. Men presset på Hammer hjemme på gutterommet i Oslo er også betydelig.

– Som sekundant er hovedoppgaven min å sørge for at Magnus overlever åpningen i hvert parti. Han er nok den beste sjakkspilleren av de to, men Anand har noen veldig gode åpningsforberedelser og sitter med sjakkcomputeren sin og analyserer stillinger, sier Hammer.

Oslo-gutten er én av to kjente Carlsen-hjelpere. Den andre er danske Peter Heine Nielsen. De resterende holdes hemmelig av Team Carlsen.

Hjemme på Ullern

VM-oppkjøringen har vart i lang tid allerede. Nielsen og Hammer har samarbeidet intensivt med Carlsen i flere uker og har blant annet hatt et høydeopphold (!) i Alpene. Alt for å være form til superkampen.

Mens Nielsen drar til Sotsji i disse dager, holder Hammer seg hjemme på Ullern. I hvert fall inntil videre. Der venter mange lange netter med forberedelser og analyser foran PC-skjermen.

Noen av løsningene Hammer serverer Carlsen brukes, men mange vil aldri se dagens lys under VM-kampen.

– Det kan hende vi sitter time etter time for å finne løsninger, og så bruker ikke Magnus det. Det kan også hende vi sitter time etter time og så finner vi ut at det er nær ved å fungere, men at det kan være problemer som gjør spillet litt «shaky». Da må du beholde objektiviteten og si: «Du har brukt mange timer på dette, men du kan ikke si at det funker nesten, bare fordi det er brukt mye tid på det», sier Hammer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer

Sjakk-kompisene Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen gliste bredt etter at VM-seieren var et faktum.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Stort press på oss

Høydeopphold og intensiv trening til tross, det er ikke til å legge skjul på at Carlsens sekundanter har hatt dårlig tid i forhold til Anands maskinteam.

Peter Heine Nielsen har nemlig vært Vishy Anands hjelper i tidligere VM-matcher. Han kan Vishy Anand - og sitter nå på andre siden av brettet. Et meget godt trekk av Team Carlsen.

– Det er klart at i VM-matcher er det er markert større press enn vanlig i åpningsfasen, ettersom vi spiller mot den samme motstanderen igjen og igjen. Vi vet at Anand alltid er godt forberedt og har et dyktig team som har jobbet i flere måneder. Det legger et stort press på oss, men jeg håper vi klarer det, sier Peter Heine Nielsen.

– Hjelper det at du kjenner Anand fra før?

Peter Heine Nielsen

Danske Peter Heine Nielsen (t.h.) har hovedansvaret for sekundant-teamet til Magnus Carlsen. Her er han og Carlsen avbildet i London.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Både og. Selvfølgelig har jeg mye innsikt i Anand. Men det er litt forskjell: Jeg arbeidet med ham da han var på absolutt topp og best i verden. Og så gikk det litt ned, noe jeg kanskje var en av grunnene til. Jeg kjenner han fra hans absolutte storhetstid. Det jeg vet om ham fra tidligere tider, er kanskje ikke så relevant nå, svarer dansken, som fungerer som sjefssekundant i Team Carlsen.

Tøft «Anand-regime»

Forskjellene er store mellom nordmannen og inderen. Carlsen forbereder seg fire-fem ganger mindre enn konkurrentene til partier, ifølge Nielsen.

Anand har trolig forberedt seg i et halvt år til VM-matchen og terper sjakk vesentlig mer, noe som også gjenspeiler forberedelsene til hjelperne til den indiske superstjernen.

– Det er ingen tvil om at det er forskjell på å være sekundant for Magnus og å være sekundant for Anand. Jeg tror Anands regime er tøffere enn vårt. Det er en forskjell, men vi gjør jo litt av det samme. Men vi har ulike strategier. Vi har nok en litt mindre slitsom strategi siden vi vet at Magnus kan få til veldig mye på egenhånd, sier Jon Ludvig Hammer.

Både han og Nielsen satser alt på å være helt «usynlige» under matchen.

– Da har vi gjort jobben vår. Hvis vi kommer for mye i fokus, er det negativt. Vår oppgave er en mer nøytraliserende rolle: å sørge for at Magnus ikke kommer i problemer. Og historien viser at om Magnus ikke kommer i problemer, men får lov å spille sin sjakk, så gjør han det utrolig godt, sier Nielsen.

Carlsens VM-kamp sendes i sin helhet på NRK og NRK.no.

Magnus Carlsen - The year of the World Champion

Siste nytt

 • Tre NM-gull på tre dager

  Marte Berg Edseth vant fredag gullet i super-G, og tok med det sin tredje NM-tittel på tred dager i alpint på Hafjell. Onsdag vant hun utforen og i går superkombien.

  Rasmus Windingstad (24) tok NM-tittelen for herrer fredag. Aksel Lund Svindal (35) og Kjetil Jansrud (32) endte på henholdsvis 4. og 5. plass.

  Rasmus Windingstad og Marte Berg Edseth.
  Foto: Norges Skiforbund/alpin-nm / NTB scanpix
 • Zlatan klar for Los Angeles Galaxy

  I en helsides annonse i Los Angeles Times blir overgangen for Zlatan Ibrahimovic til Los Angeles Galaxy bekreftet.

  – Kjære Los Angeles, vær så god! skriver Zlatan og blir avbildet i annonsen i sin nye drakt.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • Nytt nederlag for Zuccarello

  Drømmen om NHL-sluttspill henger i en enda tynnere tråd for New Yorks Rangers og Mats Zuccarello etter nok et tap. Det endte 3-4 mot Philadelphia Flyers. Det er ti poeng opp til New Jersey Devils, som har den siste «wild card»-plassen.

  Video Zucca spent foran ny sesong
  Foto: Nyhetsspiller

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
V-cupfinale skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sport i dag med V-cupfinaler, skiskyting og hopp
Sport i dag
Privatlandskamp fotball menn: Norge - Australia
VM kunstløp: Friløp kvinner