Carlsen overrasket over egen maktdemonstrasjon: – Ikke sånn jeg normalt spiller

Magnus Carlsen har vunnet Shamkir Chess – allerede en runde før turneringen er slutt.

FIDE SJAKK-VM

Magnus Carlsen vant Shamkir Chess en runde før slutt.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Helt ærlig - de siste par dagene har vært virkelig moro, strålte Magnus Carlsen på dagens pressekonferanse.

På kun 39 trekk beseiret Magnus Carlsen Sergey Karjakin i den åttende runden i Shamkir Chess. Med det sikret han også turneringsseieren - med en runde igjen å spille.

– Jeg forventet ikke dette i det hele tatt. Det er svært sjelden man vinner en turnering én runde før slutt, sier Carlsen på pressekonferansen.

Nærmer seg egen verdensrekord

Søndag vant Carlsen mot erkerival Anish Giri på kun 38 trekk, noe som er svært sjeldent på dette nivået. Mandag brukte han altså 39 trekk.

– Jeg følte at dagens parti var veldig interessant. Gårsdagens parti var også veldig bra. De siste to partiene har vært morsomme. Jeg har spilt interessante og dynamiske angrepspartier. Det er ikke sånn jeg normalt spiller. Det har vært gøy, sier Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Statistikken hans viser også den utrolige formen nordmannen er i. Etter seieren mot Karjakin mandag, har han nå spilt 49 langsjakkpartier på rad uten å tape. Det er ny rekord med klar margin.

Hittil i år har Carlsen en ratingscore på over 2900 poeng - noe som er sjeldent høyt etter to turneringer. Dermed øker verdenseneren forspranget på verdensrankingen. I skrivende stund har Carlsen over 40 poeng ned til verdenstoer Fabiano Caruana.

Akkurat nå har Carlsen 2856,7 poeng på liveratingen. Det er to og et halvt år siden sist han hadde så mange poeng. Hans egen verdensrekord er 2882 poeng.

Mentalt overtak

Med Carlsens enorme form, kom også spørsmålene om hva det var som gjorde at han nå spilte så bra. På pressekonferansen ble han spurt om det var en mental greie eller hva det var.

– Du må selvsagt spille gode trekk på dette nivået, men når du ser på et parti med en computer er det vanskelig å forstå hva som foregår i hodene til de som spiller. Når jeg ser på sjakk, så prøver jeg å se minst mulig med computer. Jeg vet at så lenge du kommer forbi åpningen, er det ikke relevant hva computerne sier. Da handler det mer om psykologi enn andre ting, sa Carlsen.

Deretter kommer han med et eksempel fra nettopp mandagens parti. Carlsen ofret en bonde i åpningen, men fikk samtidig betydelig press mot Karjakins hvite konge.

– Computerne sier at hvit står bedre, men den sier ikke noe om hvem som har lettest for å finne de gode trekkene. Risikoen er større for han. Dette partiet viste akkurat det, sier Carlsen.

Siste nytt

 • Satte norsk rekord

  Ingeborg Vassbakk Løyning forbedret sin norske rekord på 100 m rygg i svømme-VM med 1.00,35 i semifinalen. Det holdt likevel bare til 15. beste tid av de to semifinaleheatene. Hun måtte svømt på 58,98 for å kunne tatt seg til finalen.

  Pressetreff med VM-troppen i svømming
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Nautnes klar for LSK

  Arna-Bjørnar-spiller Emilie Nautnes er klar for LSK. Den 20 år gamle angrepsspilleren har skrevet under på en toårskontrakt. – Etter mange interessenter, mye tankevirksomhet og mange gode tilbud i inn- og utland, falt valget på LSK, sier agent Nils Christiansen.

  Vennskapskamp fotball, kvinner: Norge - Moss JR
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Rosenborg kan få svensk motstander

  Dersom Rosenborg tar seg videre til 3. kvalifiseringsrunde i mesterligaen, venter enten slovenske Maribor eller svenske AIK. Først må trønderne slå ut de hviterussiske mesterne BATE Borisov. Første kamp mot hviterusserne spilles onsdag.

  RBKs Anders Konradsen jubler for 1-0 i mesterligakvalifiseringen mot Linfield
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal