Hopp til innhold

Carlsen overrasket over egen maktdemonstrasjon: – Ikke sånn jeg normalt spiller

Magnus Carlsen har vunnet Shamkir Chess – allerede en runde før turneringen er slutt.

FIDE SJAKK-VM

Magnus Carlsen vant Shamkir Chess en runde før slutt.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Helt ærlig - de siste par dagene har vært virkelig moro, strålte Magnus Carlsen på dagens pressekonferanse.

På kun 39 trekk beseiret Magnus Carlsen Sergey Karjakin i den åttende runden i Shamkir Chess. Med det sikret han også turneringsseieren - med en runde igjen å spille.

– Jeg forventet ikke dette i det hele tatt. Det er svært sjelden man vinner en turnering én runde før slutt, sier Carlsen på pressekonferansen.

Nærmer seg egen verdensrekord

Søndag vant Carlsen mot erkerival Anish Giri på kun 38 trekk, noe som er svært sjeldent på dette nivået. Mandag brukte han altså 39 trekk.

– Jeg følte at dagens parti var veldig interessant. Gårsdagens parti var også veldig bra. De siste to partiene har vært morsomme. Jeg har spilt interessante og dynamiske angrepspartier. Det er ikke sånn jeg normalt spiller. Det har vært gøy, sier Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Statistikken hans viser også den utrolige formen nordmannen er i. Etter seieren mot Karjakin mandag, har han nå spilt 49 langsjakkpartier på rad uten å tape. Det er ny rekord med klar margin.

Hittil i år har Carlsen en ratingscore på over 2900 poeng - noe som er sjeldent høyt etter to turneringer. Dermed øker verdenseneren forspranget på verdensrankingen. I skrivende stund har Carlsen over 40 poeng ned til verdenstoer Fabiano Caruana.

Akkurat nå har Carlsen 2856,7 poeng på liveratingen. Det er to og et halvt år siden sist han hadde så mange poeng. Hans egen verdensrekord er 2882 poeng.

Mentalt overtak

Med Carlsens enorme form, kom også spørsmålene om hva det var som gjorde at han nå spilte så bra. På pressekonferansen ble han spurt om det var en mental greie eller hva det var.

– Du må selvsagt spille gode trekk på dette nivået, men når du ser på et parti med en computer er det vanskelig å forstå hva som foregår i hodene til de som spiller. Når jeg ser på sjakk, så prøver jeg å se minst mulig med computer. Jeg vet at så lenge du kommer forbi åpningen, er det ikke relevant hva computerne sier. Da handler det mer om psykologi enn andre ting, sa Carlsen.

Deretter kommer han med et eksempel fra nettopp mandagens parti. Carlsen ofret en bonde i åpningen, men fikk samtidig betydelig press mot Karjakins hvite konge.

– Computerne sier at hvit står bedre, men den sier ikke noe om hvem som har lettest for å finne de gode trekkene. Risikoen er større for han. Dette partiet viste akkurat det, sier Carlsen.

Siste nytt

  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB
  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal