Tjener mer enn 10 mill. på VM-triumfen

CHENNAI (NRK.no): Magnus Carlsen (22) får med seg mer enn bare verdensmestertittelen fra sjakk-VM i India.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen smilte fra øre til øre i timene etter VM-seieren. 22-åringen ble kastet i bassenget av støtteapparatet sitt. Om sjakkspilleren skulle ønske seg en ny dress etterpå, har han råd til det.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

En av tidenes største norske idrettsmenn kan nemlig pakke kofferten full av rupier etter sjakkseieren over indiske Vishy Anand.

Magnus Carlsen

SEIERSBOBLER: Magnus Carlsen kunne skåle i champagne etter VM-thrilleren mot Vishy Anand.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ifølge det internasjonale sjakkforbundet får Carlsen seksti prosent av den totale premiepotten på 140 millioner rupier (ca. 15 millioner kroner).

Det tilsvarer rundt 9,5 millioner kroner.

Og det er før Carlsens mange sponsorer utbetaler VM-bonusen. Det er derfor grunn til å tro at det totale seiersbeløpet ender på godt over 10 millioner norske kroner.

De resterende 40 prosentene går til den tapende finalisten Viswanathan Anand.

Holden sjakkspiller

– Jeg har det kjempebra. Alt er bra. Det er en deilig følelse at det gikk så bra, sa Carlsen da han ble intervjuet direkte på NRKs Dagsrevyen fredag kveld.

En liten time tidligere hadde han blitt kastet i bassenget og jublet hemingsløst for den etterlengtede tittelen som verdensmester i sjakk.

– Han vet ofte ikke hva han får betalt. Han er bare glad for å kunne drive med sjakk uten å bry seg om økonomi, sier manager Espen Agdestein til Se og Hør.

Ifølge ukebladet har firmaet til sjakkspilleren, Magnuschess AS, hatt en omsetning på 27 millioner kroner siden 2007.

Ifølge Dagbladet skal Carlsen også ha fått rundt én million som en form for kompensasjon for å spille på bortebane.

VIDEO: Carlsen ble kastet i bassenget etter VM-triumfen

(artikkelen fortsetter under videoen)

Magnus Carlsen jubler i bassenget

VIDEO: Magnus Carlsen feiret VM-seieren med et ufrivillig bad i hotellbassenget i India.

– Et eventyr!

Carlsen avsluttet sjakk-VM på mesterlig vis med remis mot Anand fredag. Nordmannen vant VM-tittelen etter å ha oppnådd 6,5 poeng allerede etter ti partier.

Et sjakk-VM har ikke blitt avsluttet raskere på 103 år.

– Det blir vel litt hvile fremover, også blir det selvfølgelig en ny tittelkamp til neste år. Det er umulig å vite hva som skjer, sier Carlsen til NRK.no.

Carlsen møter NRK når klokken har bikket kl 23.00 i lobbyen på VM-hotellet i India. Likevel er ikke sjakkhelten preget av det 13 dager lange sjakkslitet.

– Jeg føler meg fin. Jeg har mye adrenalin i kroppen fortsatt, så jeg får sikkert en smell senere, smiler sjakksjarmøren.

22-åringen fra Bærum mener oppskriften for seier lå i å ikke ta VM-kampene alt for seriøst.

Magnus Carlsen etter bassengbadet

BREDE GLIS: Både Carlsen og manager Espen Agdestein fikk et kveldsbad etter VM-triumfen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Tankene mine har vært på å ha det gøy, og gjøre det så bra som mulig. Det har gått veldig bra, så nå får vi se hva som skjer videre, sier Carlsen.

– Hele opplevelsen har vært kjempebra. Alt har blitt lagt til rette for meg og familien. Spillet har vært løst og ledig, sier Carlsen til NRK.

Telefonen ringer konstant

Carlsen har skaffet sjakksporten en enorm publisitet de siste ukene. Det er nemlig ikke bare nordmenn som har fanget interesse for unikummet fra Bærum.

Manager Espen Agdestein kan fortelle at telefonen går varm med henvendelser fra USAs største aviser som ønsker å intervjue sjakksportens magiker.

– Det er et eventyr for sjakksporten det her. Måtte det aldri ta slutt! Det er helt utrolig. La oss håpe medieinteressen opprettholdes, sier Norges nest beste sjakkspiller, Simen Agdestein, til NRK.no.

Carlsens tidligere sjakktrener tar frem de største superlativene for å beskrive sin tidligere elev.

– Tenk deg det. En liten gutt fra Bærum.. fra Lommedalen! Nå er han en av de største i sjakkhistorien. Jeg er så stolt og glad, sier Agdestein entuasiastisk.

Uendelige muligheter

Både Agdestein og NRKs sjakkekspert tror Carlsen kan nå så langt han bare vil med suksessen fra sjakkbrettet.

– Hvem vet hva som vil skje videre. Han har jo blitt en global kjendis. Men vet hva som venter ham i fremtiden, sier Agdestein.

– Hollywood.. kanskje Bollywood! Hva som helst kan skje nå. The sky is the limit, sier Agdestein.

– Han vil bli ustoppelig i årene som kommer. Han kommer bare til å bli bedre, spår NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

VIDEO: Se høydepunktene fra sjakk-VM

Se høydepunktene fra VM i sjakk.

Se høydepunktene fra VM i sjakk

Siste nytt

 • Liverpool kjøper venstreback

  Kostas Tsimikas skifter beite fra Olympiacos til Liverpool. Den 24 år gamle venstrebacken har tre landskamper for Hellas.

  Liverpool bekrefter overgangen på sitt nettsted.

  – Jeg er veldig glad. Jeg er veldig stolt av å være her. For meg er det verdens største klubb. Det er en ære å være her, og jeg vil gjøre mitt beste, sier Tsimikas.

  Kostas Tsimikas
  Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
 • Tromsø med overbevisende seier

  Tromsø rundspilte Sandnes Ulf etter alle kunstens regler og vant til slutt hele 5–0. Kristoffer Hoven punkterte kampen da Sogndal slo Geir Frigårds HamKam 4–2.

  Dermed fortsatte den fantastiske åpningen på sesongen for Tromsø, som topper tabellen seks poeng foran Ranheim.

  På motsatt ende av tabellen ligger HamKam med to poeng.

  6NsNR2mbGeY
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen
 • Blytung start for Maflin

  Kurt Maflin (37) fikk lite til å stemme på den første kvartfinaledagen i snooker-VM, og han står foran en formidabel oppgave foran tirsdagens avslutning.

  For Anthony McGill leder 7–1 etter mandagens åtte første partier i Sheffield. Kvartfinalen fortsetter tirsdag formiddag, og førstemann til 13 partier vinner.

  – Hei folkens, j***** dårlig dag i dag, I’m down but not out. Tid for å slåss som en viking, skrev Maflin på Twitter ett den første runden av kvartfinalen.

  Kurt Maflin
  Foto: Nigel French / Nigel French

Sendeplan

Kl. Program Kanal