Hopp til innhold

Rystet av Carlsen-beskjed: – Virkelig? Det er ganske latterlig

Via en kryptisk Twitter-melding trakk Magnus Carlsen seg for aller første gang midt i en storturnering. Sjakkverden er rystet – og nå reagerer også overraskelsesmannen som seiret mot nordmannen kvelden før han trakk seg.

Magnus Carlsen

FERDIG: Magnus Carlsen ønsker ikke å fullføre Sinquefield-turneringen i USA.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

– Sjokkerende. Carlsen har aldri før trukket seg fra en turnering før, så må ligge noe alvorlig bak, sier Tarjei Joten Svensen.

Han er sjakkekspert og skribent for Chess24 og har fulgt dramaet tett. Mandag kveld bekreftet Magnus Carlsen på Twitter at han ikke ønsker å fullføre den tradisjonsrike Sinquefield-turneringen i USA.

Tarjei Svensen

EKSPERT: Tarjei Svensen har fulgt Magnus Carlsen i en årrekke.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Men nordmannens melding var heller kryptisk.

Mystisk Twitter-melding

– Jeg har alltid likt å spille i Sinquefield og jeg håper å komme tilbake i fremtiden, skriver Carlsen på Twitter.

Han har lagt ved et Youtube-klipp av fotballmanageren José Mourinho som sier: «hvis jeg snakker, kommer jeg i kjempetrøbbel».

Pappa og manager, Henrik Carlsen, skriver i en melding til NRK at han ikke har noen ytterligere kommentar til Twitter-meldingen.

Både kommentatorer og spillere ble tatt på sengen av meldingen fra Carlsen, som kom kort tid før det fjerde partiet i turneringen skulle starte. Dommeren hadde allerede startet klokka på bordet der nordmannen skulle spille mot Shakhriyar Mamedyarov.

– Det ligger i kortene at han vil være forsiktig med å si noe som kan få konsekvenser, sier Svensen til NRK.

En av sjakkens største profiler, Fabiano Caruana, bekrefter at ryktene går i miljøet om hva årsaken er.

Det er mye rykter allerede, og jeg antar at han ikke har oppgitt grunnen enda for hvorfor han valgte å ikke spille. Noen folk har nok en idé om hva han sikter til, eller hva han har et problem med. Jeg vet ikke, sier han til arrangøren og sier at han ikke ønsker å si noe mer utover det.

Norway Chess

PROFIL: Sjakkstjernen Wesley So forteller at Carlsen-exiten er den store snakkisen i St. Louis.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Latterlig

Nyheten kommer dagen etter at den norske stjernespilleren gikk på et svært overraskende tap mot amerikaneren Hans Niemann med hvite brikker.

– Det må være flaut for verdensmesteren å tape mot meg. Jeg får vondt av ham, uttalte Niemann etter seieren, ifølge Chess24.

Carlsens tre partier i turneringen kommer til å gjelde i ratingen, men ikke resultatene, ifølge arrangøren. Den informasjonen kom overraskende på Niemann.

Det betyr nemlig at poengene hans mot Carlsen forsvinner.

Magnus Carlsen

GJELDER IKKE: Poeng tatt mot Magnus Carlsen er ikke gjeldende videre på resultatene i turneringen.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

Men jeg får rangeringen? Da bryr jeg meg ikke, sier Niemann i et intervju med arrangøren, før han virker mer overrasket over situasjonen med poengene:

Virkelig? Det er ganske latterlig. Wow. Åh, okei. Jeg skjønner. Jeg antar at han ikke ville at jeg skulle vinne turneringen, så han måtte dra. Han visste at det kom til å skje, sier Niemann i et intervju med arrangøren.

På et oppfølgingsspørsmål om han tror nordmannen har noe personlig mot han, svarer han at det «åpenbart var en sarkastisk kommentar», og at han ville foretrukket om han fikk beholde poengene. Også han stusser over nordmannens avgjørelse om å trekke seg.

Jeg er målløs, for å være ærlig. Det er veldig rart. Først gir han fra seg verdensmestertittelen, som jeg ble overrasket over, og nå dette ... Jeg vil ikke dra noen konklusjon, men det er veldig merkelig. I det minste fikk jeg slått han før han dro, det er det viktigste, sier Niemann.

Les også: Carlsen med nytt mål etter VM-nei – ekspert er skeptisk

Norway Chess
Norway Chess

– Alle er distraherte

– Dette er en sensasjon i sjakkens verden, og Magnus gjør noe han aldri har gjort før. Dette er egentlig noe vi ikke har sett før på øverste nivå, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae om sjokkexiten.

Han understreker at Carlsen ikke var ute av kampen om å vinne Sinquefield-turneringen, selv om han tapte mot Niemann.

TOrstein Bae

OVERRASKET: NRKs sjakkekspert, Torstein Bae, undrer seg over hva som har skjedd i turneringen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Han er en som står løpet og som ikke trekker seg fordi han går på et tap. Så da er spørsmålet: Hva er det som har skjedd nå?

Nyheten har vært den store snakkisen i turneringslokalet i St. Louis. Sjakkstjernen Wesley So forteller at han slet med å konsentrere seg under mandagens parti.

– Alle er distraherte i dag som følge av at Magnus ikke dukket opp, sier han til arrangøren.

Jeg slet med å fokusere. Jeg tenkte på det hele gamet, sier Niemann.

Også Jan Nepomnjasjtsjij, nordmannens tidligere VM-motstander, fikk med seg dramatikken i forkant av Carlsens parti mot Mamedyarov. Russeren svarer imidlertid kort når arrangøren spør om grunnen til at Carlsen trakk seg.

– Han hadde trolig sine grunner, sier Nepomnjasjtsjij og smiler kort.

Les også: Kreml feirar russisk siger i sjakkval: – Han er forma av dei

Dvorkovitsj
Dvorkovitsj

Siste nytt

 • Liverpool-eier selger minoritetsandel av klubben – trenger hjelp til nedbetaling av gjeld

  Det globale investeringsfirmaet Dynasty Equity har kjøpt en mindre aksjepost i fotballklubben Liverpool av Fenway Sports Group (FSG).

  FSG har lenge søkt etter investeringer utenfra. Gruppen benektet i fjor at klubben er til salgs, og den nyeste utviklingen skal i stedet hjelpe klubben med å betale ned gjeld.

  – Vi er like tydelige som tidligere på vår langsiktige forpliktelse til Liverpool, sier FSG-president Mike Gordon.

  Bortfall av inntekter under pandemien skal være blant årsakene til at klubben har pådratt seg mer gjeld enn de er komfortable med å bære.

  Forbedringer av klubbens stadion og treningsanlegg skal også ha vært bidragsytende.

  – Vi har til enhver tid sagt at vi har vært ute etter en investeringspartner som kan hjelpe å sikre klubbens økonomiske styrke og framtidige vekst. Vi ser fram til samarbeidet med Dynasty, sier Gordon.

  (©NTB)

  Liverpool
  Foto: NTB
 • Jørgensen forlenget med Odd: – En nøkkelspiller

  Filip Jørgensen (21) har skrevet under på en ny kontrakt med Odd. Han knytter seg til eliteserieklubben fram til 2027.

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  – Vi er utrolig stolte over at en av våre lokale gutter, Filip, har valgt å forlenge kontrakten sin med oss. Han har vist en fantastisk innsats og har vært en nøkkelspiller for oss. Vi ser fram til å se hva fremtiden bringer og er overbevist om at Filip vil fortsette å ta nye steg i Odd, sier sportssjef Morten Rønningen.

  Jørgensens tidligere kontrakt strakte seg fram til 2024.

  (©NTB)

  Eliteserien i fotball 2023: Bodø/Glimt-Odd
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • NFF: Økonomien god for Eliteserie-klubbene - rake motsetningen i Toppserien

  NFF publiserte torsdag en melding på egne nettsider om økte inntekter for toppklubbene i første halvår i 2023. Nå er det kun Aalesunds FK som ligger i rød sone. Det betyr at blant annet Rosenborg har kommet seg vekk fra det nivået som NFF anser som laveste grad av kontroll på økonomi.

  – Medieinntektene har økt, det gjenspeiles i halvårsregnskapene. Videre ser man økte inntekter som stammer fra spillerlogistikken, spesielt i Eliteserien. Det er bekymringsverdig at såpass mange klubber i Toppserien ikke greier å opprettholde balanse i økonomien sin, sier generalsekretær Karl-Petter Løken til fotball.no.

  I Toppserien er det Arna-Bjørnar, Avaldsnes, LSK Kvinner, Røa og Åsane som ligger i rød sone per 30. juni.

  Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste