Carlsen har meldt seg ut av Norges Sjakkforbund: – Skjønner at flere stusser

Magnus Carlsen får fortsatt representere Norge, selv om han er utmeldt av sjakkforbundet. Utmeldingen skaper reaksjoner i det norske sjakkmiljøet.

Magnus Carlsen intervjues av Carl-Andreas Wold

UTMELDT: Magnus Carlsen, her avbildet under VM i fischersjakk forrige uke.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

«Som indikert allerede i sommer ønsker Magnus med dette å melde seg ut av Norges Sjakkforbund, og gjerne så raskt som det er mulig. Han vil benytte anledningen til fortsatt å representere Norge som avklart med Fide (det internasjonale sjakkforbundet) og NSF på ettersommeren», skrev far og manager Henrik Carlsen i et skriv til Norges Sjakkforbund.

Det siste året har vært et turbulent år for Norges Sjakkforbund og Magnus Carlsens forhold. Selv om det sportslige for Carlsen har vært på det beste, så har mye av oppmerksomheten blitt rettet rundt den omdiskuterte sjakk-kongressen i sommer. Her ble en mulig samarbeidsavtale med spillgruppen Kindred nedstemt.

– Det er et ønske han har hatt fordi han følte at forbundet med sine medlemmer foretok et strategivalg i en retning han ikke ønsket. Han har et ønske om å utvikle norsk sjakk med fokus på talenter og ungdom. Dette er hans måte å markere dette på, sier sjakkpresident Morten L. Madsen til NRK.

Kunne spilt under FIDE-flagg

– Er det kun Kindred-avtalen som er årsaken?

– Han tok dette opp med det nye styret rett etter kongressen, svarer pappa Henrik Carlsen til NRK.

Henrik Carlsen

PAPPA: Henrik Carlsen er Magnus Carlsens far og manager.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siden den gang har Carlsen forhørt seg med både Norges Sjakkforbund og det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) om det er mulig å fortsatt representere Norge, selv om han ikke er medlem av forbundet.

– Det er en god del spillere som har spilt under FIDE-flagg, det var et alternativ. Men Magnus ønsket å spille under norsk flagg, sier Henrik Carlsen.

– Hadde han meldt seg ut hvis han ikke fikk spille for Norge?

– Jeg vil ikke spekulere i det, svarer han.

Men utmeldingen har ingen praktiske konsekvenser for verdenseneren. Han kan fortsatt representere Offerspill slik han gjorde forrige søndag. Det bekrefter Geir Nesheim, generalsekretær i NSF, til NRK.

– Skjønner at flere stusser

TOrstein Bae

SJAKKEKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

NRKs ekspert Torstein Bae har tidligere vært generalsekretær i Norges Sjakkforbund, og synes det er underlig.

– Jeg skjønner at flere stusser. Alle klubber har plikt til å melde inn spillere. Dette er og har vært noe av det fundamentale i norsk sjakk. Det var et problem for forbundet at klubber ikke meldte inn spillere. De måtte betale kontingent, som forbundet lever av, sier Bae.

– Her virker det som om de har fått ekstra dispensasjon. Vanligvis har den en del praktiske betydninger, sier han.

Ønsker ham tilbake

– Vi hadde et møte med ham, hele sentralstyret, der vi pratet med ham om det, sier sjakkpresident Madsen.

Norges Sjakkforbunds kongress

ØNSKET TILBAKE: Magnus Carlsen er ønsket tilbake til NSF av sjakkpresident Morten Madsen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Etter møtet ga Carlsen beskjed om at han ville melde seg ut, men han får altså fortsatt spille.

– Magnus er viktig for norsk sjakk, og for utviklingen videre, sier Madsen.

Presidenten og sjakkforbundet ønsker Carlsen velkommen tilbake dersom han selv vil.

– Vi ønsker at han skal være medlem, på sikt, forteller Madsen.

Siste nytt

 • Stemte imot fem innbytarar

  Komande sesong vil Premier League gå tilbake til å berre tillate tre bytter per kamp. Dette kjem fram etter ein avstemming mellom dei 20 klubbane, melder BBC.

  Sidan oppstarten etter koronapausen, har det vore mogleg å gjere fem bytter i løpet av ein kamp, fordelt på tre avbrot i spelet. Det har gjort at ein mellom anna opplevde at Norwich gjorde eit kvadruppel-bytte i kampen mot West Ham i juli.

  Fleire av dei minste klubbane meinte at dette gav toppklubbane med breiare stallar ein fordel. Derfor går Premier League tilbake til tre bytter frå og med komande sesong.

  Norwich kvadruppelbytte
  Foto: Tim Keeton / Tim Keeton
 • Overlegen Krüger i Lysebotn opp

  Forhåndsfavoritt Simen Hegstad Krüger knuste all motstand i Lysebotn opp torsdag ettermiddag. Han vant dermed for tredje året på rad, med tida 29.25. Oslo-gutten var 1.02 foran Hans Christer Holund.

  – Jeg er veldig fornøyd, og ting føltes bra. Så vet jeg også at dette er en spesiell øvelse. Det kan være at det er andre som ikke er så gode på akkurat dette, men som også er i rute. Så jeg kommer til å stå på fra i morgen, jeg, sa Krüger til NTB

  Det 7,5 kilometer lange motbakkeløpets store overraskelse ble Håvard Moseby (21), som gikk inn til tredjeplass, bare 1.21 bak Krüger. Rekruttlandslagsløperen, som går for Kjelsås, slo dermed meritterte løpere som Sjur Røthe, Emil Iversen, Didrik Tønseth og Finn Hågen Krogh.

  – Dette var tungt, men også veldig gøy. Det er første gang jeg går her. Jeg synes jeg klarte å løse bakken ganske bra, og jeg hadde bra med krefter mot slutten, sa Moseby.

  Skifestivalen Blink 2019
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • «Forbudt» overgang ryster Danmark

  FC København har hentet spissen Kamil Wilczek. Han spilte for rivalen Brøndby halve fjorårssesongen før han gikk til tyrkiske Göztepe. Svært få spillere går fra Brøndby til FCK.

  – Det er en forbudt overgang, sier fotballekspert Andreas Kraul.

  Kamil Wilczek.
  Foto: Anders Kjaerbye / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal