Carlsen har meldt seg ut av Norges Sjakkforbund: – Skjønner at flere stusser

Magnus Carlsen får fortsatt representere Norge, selv om han er utmeldt av sjakkforbundet. Utmeldingen skaper reaksjoner i det norske sjakkmiljøet.

Magnus Carlsen intervjues av Carl-Andreas Wold

UTMELDT: Magnus Carlsen, her avbildet under VM i fischersjakk forrige uke.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

«Som indikert allerede i sommer ønsker Magnus med dette å melde seg ut av Norges Sjakkforbund, og gjerne så raskt som det er mulig. Han vil benytte anledningen til fortsatt å representere Norge som avklart med Fide (det internasjonale sjakkforbundet) og NSF på ettersommeren», skrev far og manager Henrik Carlsen i et skriv til Norges Sjakkforbund.

Det siste året har vært et turbulent år for Norges Sjakkforbund og Magnus Carlsens forhold. Selv om det sportslige for Carlsen har vært på det beste, så har mye av oppmerksomheten blitt rettet rundt den omdiskuterte sjakk-kongressen i sommer. Her ble en mulig samarbeidsavtale med spillgruppen Kindred nedstemt.

– Det er et ønske han har hatt fordi han følte at forbundet med sine medlemmer foretok et strategivalg i en retning han ikke ønsket. Han har et ønske om å utvikle norsk sjakk med fokus på talenter og ungdom. Dette er hans måte å markere dette på, sier sjakkpresident Morten L. Madsen til NRK.

Kunne spilt under FIDE-flagg

– Er det kun Kindred-avtalen som er årsaken?

– Han tok dette opp med det nye styret rett etter kongressen, svarer pappa Henrik Carlsen til NRK.

Henrik Carlsen

PAPPA: Henrik Carlsen er Magnus Carlsens far og manager.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siden den gang har Carlsen forhørt seg med både Norges Sjakkforbund og det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) om det er mulig å fortsatt representere Norge, selv om han ikke er medlem av forbundet.

– Det er en god del spillere som har spilt under FIDE-flagg, det var et alternativ. Men Magnus ønsket å spille under norsk flagg, sier Henrik Carlsen.

– Hadde han meldt seg ut hvis han ikke fikk spille for Norge?

– Jeg vil ikke spekulere i det, svarer han.

Men utmeldingen har ingen praktiske konsekvenser for verdenseneren. Han kan fortsatt representere Offerspill slik han gjorde forrige søndag. Det bekrefter Geir Nesheim, generalsekretær i NSF, til NRK.

– Skjønner at flere stusser

TOrstein Bae

SJAKKEKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

NRKs ekspert Torstein Bae har tidligere vært generalsekretær i Norges Sjakkforbund, og synes det er underlig.

– Jeg skjønner at flere stusser. Alle klubber har plikt til å melde inn spillere. Dette er og har vært noe av det fundamentale i norsk sjakk. Det var et problem for forbundet at klubber ikke meldte inn spillere. De måtte betale kontingent, som forbundet lever av, sier Bae.

– Her virker det som om de har fått ekstra dispensasjon. Vanligvis har den en del praktiske betydninger, sier han.

Ønsker ham tilbake

– Vi hadde et møte med ham, hele sentralstyret, der vi pratet med ham om det, sier sjakkpresident Madsen.

Norges Sjakkforbunds kongress

ØNSKET TILBAKE: Magnus Carlsen er ønsket tilbake til NSF av sjakkpresident Morten Madsen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Etter møtet ga Carlsen beskjed om at han ville melde seg ut, men han får altså fortsatt spille.

– Magnus er viktig for norsk sjakk, og for utviklingen videre, sier Madsen.

Presidenten og sjakkforbundet ønsker Carlsen velkommen tilbake dersom han selv vil.

– Vi ønsker at han skal være medlem, på sikt, forteller Madsen.

Siste nytt

 • NFF i blusstrøbbel

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har innledet disiplinærsak mot Norges Fotballforbund for tilskueres bruk av bluss under kampen mot Færøyene.

  De første minuttene av EM-kvalifiseringskampen forrige uke ble det tent et stort antall bluss på en liten tribuneseksjon bak det ene målet på Ullevaal. Det var en markering i debatten om bruk av pyroteknikk på norske fotballtribuner, og det ble sunget «hater, hater NFF».

  Som ventet ble hendelsen rapportert av UEFAs kampinspektør, og forbundet må regne med en bot når disiplinærkomiteen behandler saken 12. desember (NTB)

  EM-kvalifisering fotball, menn: Norge - Færøyene
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Moi ble månedens spiller

  Mohamed Elyounoussi måtte melde landslagsforfall på grunn av skade, men han har nå fått prisen som månedens spiller i skotsk eliteserie for oktober.

  25-åringen har imponert for Celtic den siste tiden. Han er leid ut til klubben fra Southampton denne sesongen i jakt på spilletid, og han har levert meget sterke prestasjoner. Han scoret fire seriemål i løpet av måneden (to mot Ross County, ett hver mot Aberdeen og St. Mirren) for laget som topper tabellen.

  – Det ligger gode prestasjoner bak dette, men fotball er en lagsport, så jeg må takke mine lagkamerater, sier Moi til Celtics nettsted. (NTB)

  Britain Soccer Scottish Premiership
  Foto: Steve Welsh / AP
 • Kolstad slo Haslum

  Kolstad slo Halsum 34-28 i herrenes eliteserie i håndball og topper tabellen. Elverum vant også i kveld med 36-25 over Follo. Kveldens tredje oppgjør i eliteserien endte med seier 30-29 til Drammen over Bækkelaget.

  Daniel Knudsen Brandmo i svevet for Kolstad Håndball
  Foto: Robert Magnussen / nidarosfoto.no

Sendeplan

Kl. Program Kanal