Hopp til innhold

Carlsen gir blaffen i kritikken: – Han bryr seg ikke

LONDON (NRK): Sjakkekspertene sto i kø for å fyre løs mot Magnus Carlsen etter siste VM-parti. Selv bruker han ingen energi på motstanden.

FIDE SJAKK-VM

ROLIG: Magnus Carlsen tenker under det 12. partiet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Er han en verdig verdensmester? spurte stormester Ian Rogers TV 2.

– Han kommer til å høre om det resten av livet, mente NRK-ekspert Torstein Bae.

Garry Kasparov gikk hardt ut på Twitter, og mener han ikke lenger er favoritt. Et døgn etter diskuterer sjakkmiljøet fortsatt hvorfor Carlsen tilbød remis, men hovedpersonen selv vet lite om stormen rundt ham.

– Han er fornøyd

I det nærmeste støtteapparatet, med pappa Henrik aller tettest på, handler alt om å gi ham positiv tilbakemelding og få opp selvtilliten. De sjokkerte ekspertene etter remis i parti 12, taler for døve Carlsen-ører.

– Det blåser han i. Jeg tror ikke han får det med seg, og han bryr seg ikke om det, sier manager Espen Agdestein til NRK.

Carlsen selv hadde følgende forklaring på mandagens remis-tilbud:

– Magnus hadde ikke tankesett til å regne dype varianter og ta sjanser. Han var pragmatisk, og da var det tryggere med fire partier hurtigsjakk. Det viktigste for oss er at han er fornøyd med avgjørelsene, sier Agdestein til NRK.

– Hva er det som har manglet?

– Det er siste partiet i en VM-match, og det er veldig mye på spill. Magnus liker ikke å sette alt på spill i ett parti. Da er det umulig å ha helt kontroll, han har bedre kontroll på fire partier i hurtigsjakken.

FIDE SJAKK-VM

MANAGER OG PAPPA: Espen Agdestein (til venstre) og pappa Henrik Carlsen på plass i London.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kritisk fase – skjermer Carlsen

Carlsen og støtteapparatet er inne i en ekstremt kritisk fase i VM. Alt handler om å legge til rette for verdensmesteren, slik at han kan hente hjem en ny VM-tittel. Han får alt lagt til rette, slik at han kun han fokusere på det som er viktig.

Det innebærer blant annet nei til alt av intervjuer før omspillet.

– Vi prøver å få spenningen ned, og det innebærer å droppe alt som er med på å få fokus vekk fra morgendagen (onsdag, red. anm). Det kan øke spenningen, så akkurat nå vil vi skjerme ham, sier Agdestein.

Tirsdag ettermiddag var spillerne i møte for å diskutere de siste detaljene før omspillet. Klokken 16.00 onsdag setter Carlsen og Caruana seg ved bordet for første parti hurtigsjakk. Nordmannen starter med hvite brikker.

– Nå må han omstille seg og være på hugget. Han må ha det rette tankesettet for hurtigsjakk. Peter og han har en plan, men jeg vil ikke gå i detalj, sier Agdestein kryptisk.

FIDE SJAKK-VM

TILBØD REMIS: Magnus Carlsen, som her passerer en rekke fotografer på vei inn i spillelokalet i London.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sportsnyheter

Her koker det over for Lukaku - Martinez gir seg etter belgisk sjokkexit

De er rangert som nummer to på Fifa-rankingen, men Belgia røk på hodet ut av gruppe F. Da sjokkexiten var et faktum, rant det over for stjernespissen Romelu Lukaku.

Siste nytt

 • Storhamar brøt Spartas seiersrekke

  Sparta Sarpsborgs seiersrekke på tolv kamper ble brutt med 0-3-tap for Storhamar i eliteserien i ishockey torsdag. Østfoldingene er fortsatt serieleder.

  Sparta hadde foran torsdagens oppgjør ikke tapt siden 2-3-nederlaget i overtid mot Lillehammer tidlig i oktober. Laget fra Sarpsborg har siden radet opp med seirer og tatt seg til toppen av eliteserien.

  Lillehammer herjet med Manglerud Star og vant 8-0.

  Det sto 2-2 allerede etter ni minutter i kampen mellom Vålerenga og Ringerike, men så gikk det nesten en halvtime i kamptid før det neste målet kom. Kampen måtte til slutt avgjøres i forlengning og Vålerenga fant 4-3.

  Frisk Asker slo tabelljumbo Grüner 3-2. Esbjørn Fogstad Vold ble matchvinner ti minutter før slutt.

  Eliteserien ishockey menn Manglerud Star - Sparta (0-7)
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Her skriver Frappart fotballhistorie

  Frankrikes Stéphanie Frappart ble torsdag historisk. Hun er første kvinne til å lede en VM-kamp i fotball for menn med oppgjøret mellom Tyskland og Costa Rica. Tidligere i Qatar-mesterskap har Frappart vært fjerdedommer.

  38-årige Frappart er en av tre kvinnelige hoveddommere som er tatt ut til årets VM. I alt er det 36 kampledere på plass i Qatar.

  – Dette avslutter en lang prosess som startet for flere år siden med utvikling av kvinnelige dommere til herreturneringer på junior- og seniornivå. Nå viser vi klart og tydelig at det er kvalitet, ikke kjønn, som teller for oss, sa Fifa-topp og tidligere stjernedommer Pierluigi Collina da Frappart ble utpekt til å lede kampen mellom Tyskland og Costa Rica.

  Neuza Back (Brasil) og Karen Diaz (Mexico) er med som assistentdommere.

  (NTB)

 • Kilde langt bak teten på utfortrening

  Adrian Smiseth Sejersted kjørte sterkt og hadde fjerde beste tid etter at 35 løpere hadde fullført torsdagens utfortrening i Beaver Creek.

  Matthias Mayer (Østerrike) var best med 1.40,44 mot Sejersteds 1.40,96. Aleksander Aamodt Kilde lå som 12.-mann med tiden 1.41,43.

  Atle Lie McGrath (1.44,69) lå sist etter 35 fullførte løpere.

  Fredag og lørdag kjøres det utfor i Beaver Creek. Søndag er det super-G på programmet i USA.

  Kilde fikset en imponerende sesongstart i Lake Louise. Der ble det seier i utfor og 2.-plass i super-G. (NTB)

  Canada World Cup Skiing
  Foto: Frank Gunn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste