Hopp til innhold

Carlsen gir blaffen i kritikken: – Han bryr seg ikke

LONDON (NRK): Sjakkekspertene sto i kø for å fyre løs mot Magnus Carlsen etter siste VM-parti. Selv bruker han ingen energi på motstanden.

FIDE SJAKK-VM

ROLIG: Magnus Carlsen tenker under det 12. partiet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Er han en verdig verdensmester? spurte stormester Ian Rogers TV 2.

– Han kommer til å høre om det resten av livet, mente NRK-ekspert Torstein Bae.

Garry Kasparov gikk hardt ut på Twitter, og mener han ikke lenger er favoritt. Et døgn etter diskuterer sjakkmiljøet fortsatt hvorfor Carlsen tilbød remis, men hovedpersonen selv vet lite om stormen rundt ham.

– Han er fornøyd

I det nærmeste støtteapparatet, med pappa Henrik aller tettest på, handler alt om å gi ham positiv tilbakemelding og få opp selvtilliten. De sjokkerte ekspertene etter remis i parti 12, taler for døve Carlsen-ører.

– Det blåser han i. Jeg tror ikke han får det med seg, og han bryr seg ikke om det, sier manager Espen Agdestein til NRK.

Carlsen selv hadde følgende forklaring på mandagens remis-tilbud:

– Magnus hadde ikke tankesett til å regne dype varianter og ta sjanser. Han var pragmatisk, og da var det tryggere med fire partier hurtigsjakk. Det viktigste for oss er at han er fornøyd med avgjørelsene, sier Agdestein til NRK.

– Hva er det som har manglet?

– Det er siste partiet i en VM-match, og det er veldig mye på spill. Magnus liker ikke å sette alt på spill i ett parti. Da er det umulig å ha helt kontroll, han har bedre kontroll på fire partier i hurtigsjakken.

FIDE SJAKK-VM

MANAGER OG PAPPA: Espen Agdestein (til venstre) og pappa Henrik Carlsen på plass i London.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kritisk fase – skjermer Carlsen

Carlsen og støtteapparatet er inne i en ekstremt kritisk fase i VM. Alt handler om å legge til rette for verdensmesteren, slik at han kan hente hjem en ny VM-tittel. Han får alt lagt til rette, slik at han kun han fokusere på det som er viktig.

Det innebærer blant annet nei til alt av intervjuer før omspillet.

– Vi prøver å få spenningen ned, og det innebærer å droppe alt som er med på å få fokus vekk fra morgendagen (onsdag, red. anm). Det kan øke spenningen, så akkurat nå vil vi skjerme ham, sier Agdestein.

Tirsdag ettermiddag var spillerne i møte for å diskutere de siste detaljene før omspillet. Klokken 16.00 onsdag setter Carlsen og Caruana seg ved bordet for første parti hurtigsjakk. Nordmannen starter med hvite brikker.

– Nå må han omstille seg og være på hugget. Han må ha det rette tankesettet for hurtigsjakk. Peter og han har en plan, men jeg vil ikke gå i detalj, sier Agdestein kryptisk.

FIDE SJAKK-VM

TILBØD REMIS: Magnus Carlsen, som her passerer en rekke fotografer på vei inn i spillelokalet i London.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sportsnyheter

NRKs eksperter måpte etter superserie: – Så vidt kamera henger med!

Johannes Thingnes Bø sto for dagens største prestasjon da Norge vant stafetten på imponerende vis.

Siste nytt

 • Covid-syk Karlsson står over i Gällivare

  Frida Karlsson stiler ikke til start til helgens verdenscuprenn i Gällivare.

  Den avgjørelsen er tatt etter at den svenske stjernen fikk covid i starten av uka.

  – Frida hadde et håp om å teste negativt og at hun kunne delta i helga, da hun ikke har hatt noen symptom. Men nå kjenner hun at ikke alt er som det skal i kroppen, og hun deltar derfor ikke, sier landslagslege Rickard Noberius i en pressemelding.

  Karlsson fikk påvist covid på tirsdag og ble isolert fra resten av troppen.

  R92Z2K1JoCA
  Foto: AP
 • Norges U23-kvinner med storseier i Portugal

  Det norske U23-landslaget i fotball vant 4-0 borte mot Portugal. Synne Jensen startet scoringsshowet fra straffemerket.

  Julie Blakstad, Emma Stølen Godø og innbytter Monica Nedgård Isaksen var Norges øvrige målscorere i Coimbra.

  Offensiven løsnet etter at Portugal ble redusert til ti spillere etter en halvtime. Jensen satte inn straffesparket som fulgte.

  Kampen var U23-landslagets første siden Belgia ble slått 2-0 i slutten av oktober. Norge har gått åtte kamper ubeseiret (seks av dem vunnet).

  Mandag skal de norske bryne seg på Frankrike. (NTB)

  Vålerengas Synne Jensen og Celin Bizet
  Foto: NTB
 • Trippel norsk i IBU-cupen

  Johan-Olav Botn gikk raskt og bommet kun én gang i seieren på normaldistansen i sesongens første IBU-cuprenn. Han vant foran to landsmenn.

  Etter tre perfekte skyteserier tålte Botn fint ett tilleggsminutt på den siste. Han slo toer Mats Øverby med 1.15,5 minutter i finske Kontiolahti.

  Martin Nevland var bak med 1.33,1 og la seg inn på den siste pallplassen. Alle tre traff på 19 av 20 skudd på 20-kilometeren.

  Norge hadde fire mann blant de fem beste. Philipp Horn fra Tyskland kom seg foran Vetle Paulsen, som pådro seg to tilleggsminutter etter bom på andre skyting.

  Filip Fjeld Andersen ble nummer ti (tre bom), mens Martin Uldal havnet på 16.-plass (fem).

  IBU-cupen fortsetter med sprintrenn i Finland lørdag. Dagen etter står blandet stafett og parstafett på programmet. (NTB)

  Johan-Olav Smørdal Botn
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal