Carlsen gir blaffen i kritikken: – Han bryr seg ikke

LONDON (NRK): Sjakkekspertene sto i kø for å fyre løs mot Magnus Carlsen etter siste VM-parti. Selv bruker han ingen energi på motstanden.

FIDE SJAKK-VM

ROLIG: Magnus Carlsen tenker under det 12. partiet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Er han en verdig verdensmester? spurte stormester Ian Rogers TV 2.

– Han kommer til å høre om det resten av livet, mente NRK-ekspert Torstein Bae.

Garry Kasparov gikk hardt ut på Twitter, og mener han ikke lenger er favoritt. Et døgn etter diskuterer sjakkmiljøet fortsatt hvorfor Carlsen tilbød remis, men hovedpersonen selv vet lite om stormen rundt ham.

– Han er fornøyd

I det nærmeste støtteapparatet, med pappa Henrik aller tettest på, handler alt om å gi ham positiv tilbakemelding og få opp selvtilliten. De sjokkerte ekspertene etter remis i parti 12, taler for døve Carlsen-ører.

– Det blåser han i. Jeg tror ikke han får det med seg, og han bryr seg ikke om det, sier manager Espen Agdestein til NRK.

Carlsen selv hadde følgende forklaring på mandagens remis-tilbud:

– Magnus hadde ikke tankesett til å regne dype varianter og ta sjanser. Han var pragmatisk, og da var det tryggere med fire partier hurtigsjakk. Det viktigste for oss er at han er fornøyd med avgjørelsene, sier Agdestein til NRK.

– Hva er det som har manglet?

– Det er siste partiet i en VM-match, og det er veldig mye på spill. Magnus liker ikke å sette alt på spill i ett parti. Da er det umulig å ha helt kontroll, han har bedre kontroll på fire partier i hurtigsjakken.

FIDE SJAKK-VM

MANAGER OG PAPPA: Espen Agdestein (til venstre) og pappa Henrik Carlsen på plass i London.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kritisk fase – skjermer Carlsen

Carlsen og støtteapparatet er inne i en ekstremt kritisk fase i VM. Alt handler om å legge til rette for verdensmesteren, slik at han kan hente hjem en ny VM-tittel. Han får alt lagt til rette, slik at han kun han fokusere på det som er viktig.

Det innebærer blant annet nei til alt av intervjuer før omspillet.

– Vi prøver å få spenningen ned, og det innebærer å droppe alt som er med på å få fokus vekk fra morgendagen (onsdag, red. anm). Det kan øke spenningen, så akkurat nå vil vi skjerme ham, sier Agdestein.

Tirsdag ettermiddag var spillerne i møte for å diskutere de siste detaljene før omspillet. Klokken 16.00 onsdag setter Carlsen og Caruana seg ved bordet for første parti hurtigsjakk. Nordmannen starter med hvite brikker.

– Nå må han omstille seg og være på hugget. Han må ha det rette tankesettet for hurtigsjakk. Peter og han har en plan, men jeg vil ikke gå i detalj, sier Agdestein kryptisk.

FIDE SJAKK-VM

TILBØD REMIS: Magnus Carlsen, som her passerer en rekke fotografer på vei inn i spillelokalet i London.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Siste nytt

 • TV 2: Johaug dropper Tour de Ski

  Therese Johaug dropper Tour de Ski, melder TV 2. Skistjernen vil prioritere OL i Beijing. Johaug sier ikke direkte at hun dropper Touren, men det ligger i kortene at det er OL som prioriteres.

  – Planen er at jeg skal være i høyden til 26. desember før jeg reiser hjem. Det er planen som ligger der nå. Så skal jeg ha 14 dager hjemme, sier hun til TV 2.

  Tour de Ski starter i Lenzerheide 28. desember.

  – Det er ikke sikkert dere får se meg på start i Tour de Ski i år. De siste årene har jeg sett at jeg ikke trenger så mange skirenn i kroppen for å være i form. Jeg har lyst til å reise til OL og kjenne at jeg har gjort alt jeg kunne for å stille best mulig forberedt til øvelsene, sier Johaug.

  Johaug
  Foto: Mikal Aaserud / NRK
 • Ellingsen ferdig for sesongen

  Molde må klare seg uten sin skadde midtbaneprofil Martin Ellingsen resten av årets sesong, melder Discovery.

  Ellingsen ble skadd i helgens 3-0-seier over Stabæk, og han ble byttet ut etter 50 minutters spill.

  – Martin er ute resten av sesongen. Det var en tung beskjed å få, selvfølgelig, men sånn er det. Det er en skade som krever tid, sier Molde-trener Erling Moe til Discovery.

  Han forteller at det nå jobbes med å finne ut akkurat hvor alvorlig skaden er. Ellingsen var også skadd hele vårsesongen og spilte sin første seriekamp 29. august.

  Molde
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Trenerikonet Walter Smith er død

  Den tidligere Skottland-, Rangers- og Everton-sjefen Walter Smith er gått bort, 73 år gammel.

  Det opplyser Rangers på sitt nettsted. Smith var manager i klubben i elleve år, fordelt på to perioder, og senere styreleder og direktør.

  Smith hadde slitt med sykdom i flere måneder før han nylig gikk bort. Rangers opplyser ikke når han døde.

  Smith vant ligaen ti ganger med Rangers, og han ledet også klubben til en rekke cuptitler og til finalen i Uefa-cupen i 2008.

  Han trente også Everton i fire sesonger, og han løftet Skottland 70 plasser på Fifa-rankingen som landslagssjef der fra 2004 til 2007.

  Walter Smith
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal